G4Media.ro

Războiul comercial dintre Washington și Beijing continuă: Statele Unite sunt o opțiune…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Cum, de nu este nici un comentariu la acest articol? Eu propun partilor in conflict sa vina in Romania sa discute aceasta problema spinoasa… poate in acest fel se mai potolesc spiritele incinse de aici! Cu siguranta guvernul Romaniei o sa va asigure cele mai bune conditii pentru desfasurarea intrevederii si poate o sa le spuna prietenilor chinezi ca vrem si noi produse de calitatea I (asa cum era inainte de ’89… putine dar bune)

  2. Asa spune Pence despre optiunea de a alege SUA pentru a face comert. E si normal ca acesta sa doreasca marirea sferei de influenta americana in Pacific ! Orice tara care isi cunoaste interesele nationale ar face-o!

    Pe de alta parte, articolul acesta prezinta din nou in mod „biased” doar atitudinea americana fata de dorinta ca SUA sa devina hegemon in Asia-Pacific. Prezinta realitatea din pcdv american. Nu insa si contextual, regional/local.

    Cultural vorbind este greu de crezut ca tarile asiatice de la Pacific vor merge cu SUA, in afara de aliatii traditionali – Japonia si Corea de sud. In plus, Quad-un nici el nu a ajuns la o intelegere (SUA, Japonia, Australia si India) tot din cauza Chinei.

    SUA pierde in Pacific si pe plan comercial, si politic si militar. Japonia balanseaza intre China si SUA, adica merge cu amandoua variantele. India si ea. Pakistan este cu Rusia. Da, Corea de sud traditional vorbind sunt cu americanii.

    China isi mareste sfera de influenta in Pacific, inclusiv in Marea Chinei. Si americanii se simt amenintati. Euroasia ramane teritoriul cel mai invidiat si dorit de americani !

    Pence s-a dus sa vanda un „produs” fara acoperire si calitativ slab. Dolarul nu are sustinere in aur. In plus, unele tari precum China, Rusia, Iran tranzactioneaza numai in valuta nationala si nu mai folosesesc dolarul. Adica ceea ce se numeste „de-dolarizarea” tranzactiilor comerciale! Ceea ce este o lovitura dura pentru americani. Mai mult diversi aliati americani sunt ambivalenti, adica si cu China/Rusia si cu SUA.

    SUA ramane in „balonul ei monopolar post-Razboiul Rece”. Insa BRICS ramane grupul cel mai competitiv, impreuna cu aliatii lor.

    SUA isi poate mentine hegemonia economica doar prin actiuni militare – lovituri de stat, sub acoperire, sustinerea unor regimuri militare/autoritare.

    De aici, si dorinta lor de a crea un NATO arab. Complexul militar-industrial sustine hegemonia economica americana pretutindeni in lume. S-a vazut clar ce au facut fortele americane in America Latina sau Orientul Mijlociu de-a lungul anilor, ultimele aventuri militare fiind Libia, Afganistan si Iraq (care a costa cca 3.000 miliarde dolari), Siria. In numele democratiei, a pacii, a valorilor si principiilor de piata.

    „Americanizarea” prin suport militar al tarilor din America Latina sau estul Europei, inclusiv Romania, este exact cealalta fata ale aceleasi monezi „de hegemonie economico-militara” care cuprinde si indatorirea tarilor participante la One Belt Road Initiative chineze! Deci, ori varianta americana ori cea chineza.

  3. „Orice tara care isi cunoaste interesele nationale ar face-o!” Buna fraza asta. Valabila si pentru Romania…