G4Media.ro

Războiul Africii de Sud împotriva braconajului de rinoceri începe, în sfârșit, să…

Sursa foto: Pixabay

Războiul Africii de Sud împotriva braconajului de rinoceri începe, în sfârșit, să dea roade

Braconajul rinocerilor în Africa de Sud, în ușoară scădere față de anul trecut, s-a mutat din marile parcuri naționale, puternic păzite, în parcurile regionale și rezervațiile private, a anunțat luni guvernul. În total, 448 de rinoceri au fost uciși în țară în 2022, cu trei mai puțini decât în 2021, potrivit Le Figaro.

Parcul Național Kruger, cel mai mare din țară, a fost singurul dintre cele aproximativ 20 de parcuri naționale din Africa de Sud care a fost afectat de acest fenomen în 2022: 124 de rinoceri au fost braconați acolo, cu aproximativ 40% mai puțin decât în anul precedent, a precizat departamentul de mediu într-un comunicat.

Niciun rinocer nu a fost ucis în vreun alt parc național din țară. Rezultatul, potrivit ministrului Mediului, Barbara Creecy, al „războiului necruțător purtat de formidabilul nostru aparat de combatere a braconajului, precum și al programului cuprinzător de îndepărtare a cornului” ca măsură preventivă. Majoritatea rinocerilor braconați au fost capturați în parcurile regionale din KwaZulu-Natal (KZN, sud-est), dintre care 244 se aflau în rezervații private.

„Rezultatele din acest an arată că colaborarea dintre autoritățile de conservare, serviciul de poliție sud-african, autoritățile fiscale și agențiile internaționale funcționează. Credem că, dacă autoritățile provinciei KwaZulu-Natal vor urma modelul nostru, vor putea reduce semnificativ braconajul rinocerilor în parcurile lor provinciale înainte de a fi prea târziu”, a declarat Barbara Creecy.

 


80% din populația mondială de rinoceri

Africa de Sud găzduiește aproape 80% din populația mondială de rinoceri. Țara a devenit un focar de braconaj, determinat de cererea din Asia, unde coarnele sunt folosite în medicina tradițională pentru presupusele efecte terapeutice sau afrodisiace. Parcul Kruger, care este foarte popular printre turiști și se întinde pe aproape 20.000 km² până la granița cu Mozambic, a înregistrat un declin dramatic al populației de rinoceri în ultimul deceniu. În ultimii ani, guvernul a luat măsuri mai ferme cu sprijinul poliției, al autorităților fiscale și al agențiilor transfrontaliere. Parcul este cunoscut ca fiind casa celor „cinci mari” – leul, rinocerul, bivolul, elefantul și leopardul.

Autoritatea guvernamentală care gestionează parcurile naționale a anunțat în decembrie utilizarea detectoarelor de minciuni pentru angajații parcurilor naționale, deoarece braconierii beneficiază uneori de complicitatea acestora. Scăderea braconajului în Parcul Kruger este un semn de „speranță”, a afirmat ONG-ul WWF într-un comunicat, dar a subliniat că traficul transfrontalier în regiune rămâne „foarte îngrijorător”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...