G4Media.ro

Rata șomajului ajunge în Statele Unite la 19,6%,  cea mai mare din…

sursa foto: Pixabay.com

Rata șomajului ajunge în Statele Unite la 19,6%,  cea mai mare din vremea Marii Depresiuni din anii 30 / Cum arată previziunile pentru Europa – sondaj Bloomberg

Dezastrul provocat de pandemia de coronavirus pe piaţa forţei de muncă din SUA va fi vizibil săptămâna aceasta, raportul de vineri referitor la locurile de muncă probabil va arăta că rata şomajului a crescut la aproape 20%, iar angajatorii au tăiat alte milioane (de salariaţi) de pe statul de plată în luna mai, scrie Bloomberg, citată de Rador.

Datele Departamentului Muncii pot indica existenţa celor mai grave consecinţe ale bolii (pandemiei), în timp ce statele au început să ridice restricţiile de izolare care au dus la blocarea cererii şi a economiei. Previziunile unui sondaj Bloomberg indică o creştere a ratei şomajului la 19,6%, cea mai mare de după perioada Marii Depresiuni din anii 1930. Statele de plată probabil au scăzut cu aproape 8 milioane (de salariaţi), după imensa cifră de 20,5 milioane din aprilie.

  • Ce spun economiştii de la Bloomberg: „Bloomberg Economics se aşteaptă ca şomajul să crească la aproape 20% în trimestrul al doilea şi apoi să scadă până la 10%, până la sfârşitul anului. Cu siguranţă, acest lucru reflectă o revenire impresionantă a economiei, dar una clar incompletă, care lasă în urmă o pondere semnificativă a noilor şomeri”.

Datele cu privire la şomaj din toată Europa descriu o imagine la fel de nefastă, încă un motiv pentru care Banca Centrală Europeană – care se întâlneşte joi – să-şi sporească măsurile de stimulare. Decizii legate de rată sunt, de asemenea, aşteptate în Australia şi Canada.

Indicii PMI (Purchasing Manager’s Index/Indicele Managerilor de Achiziţii) pentru luna mai vor fi urmăriţi îndeaproape pentru a evalua ritmul de redresare a regiunii. Consiliul de administraţie al băncii centrale din Australia se va întâlni marţi, fără a fi preconizată nicio modificare a ţintei pentru randamentele obligaţiunilor la trei ani sau rata de numerar – ambele stabilite la 0,25%.

A doua zi, datele de creştere a PIB-ului din primul trimestru din Australia vor fi publicate. În prezent, economiştii se aşteaptă doar la o contracţie moderată, în condiţiile în care un consum în retail anterior carantinei va compensa impactul restricţiilor care au intrat în vigoare la sfârşitul trimestrului.

Orice altceva în afara unei extinderi a programului BCE de achiziţie urgentă de active va fi un mare şoc pentru economişti şi investitori, care anticipează pe larg o majorare de 500 de miliarde de euro (555 miliarde de dolari) din partea Consiliului guvernatorilor. Factorii de decizie vor lansa, de asemenea, ultimele lor proiecţii economice, confirmând, posibil, observaţiile preşedintei Christine Lagarde, conform cărora zona euro este afectată de o încetinire mult mai gravă decât se spera iniţial.

În ceea ce priveşte datele, indexul PMI ar putea oferi investitorilor un indiciu dacă Italia şi Spania, văzute ca fiind cele mai vulnerabile economii din zona euro, încep încet-încet să lase în urmă cel mai negru capitol al crizei. În Regatul Unit, preţurile locuinţelor în luna mai şi aprobările de ipoteci cu o lună mai devreme ar putea oferi prima lectură semnificativă pe piaţă, după ce carantina a blocat vizionările şi vânzările.

În alte locuri din Europa, premierul României este aşteptat să anunţe o nouă serie de stimulente bazate pe investiţii publice şi sprijin pentru sectorul privat. Datele de vineri vor arăta că Banca centrală a Africii de Sud a continuat să achiziţioneze obligaţiuni guvernamentale în luna mai, după ce şi-a dublat titlurile în aprilie, pentru a reduce disfuncţionalitatea pe piaţă.

SUA şi Canada

Rezerva Federală este în aşteptare în această săptămână, înaintea următoarei sale reuniuni programate în mod regulat la sfârşitul acestei luni. Între timp, în aşteptarea raportului de vineri privind locurile de muncă, investitorii vor analiza mai multe date economice care arată impactul coronavirusului.

Rapoartele includ comenzi de fabrică, cifre comerciale şi ultima săptămână de pierderi de locuri de muncă. Tiff Macklem preia funcţia de guvernator al Băncii Canadei miercuri, începând un mandat de şapte ani, care va fi caracterizat prin cele mai mici rate ale dobânzii din istoria naţiunii şi adâncirea legăturilor cu guvernul federal.

America Latină

Luni dimineaţă, indicatorul economic Imacec din Chile, indicator pentru producţie, poate înregistra o scădere de două cifre în aprilie, faţă de anul anterior, ţara fiind blocată de epidemie şi de măsurile de izolare.

În aceeaşi după-amiază, în Columbia, procesele verbale de la reuniunea băncii centrale de vineri ar trebui să ofere o idee mult mai clară despre punctul spre care se îndreaptă actualul ciclu de relaxare acum, când rata cheie este la un nivel record.

Miercuri, datele din Brazilia vor arăta că producţia industrială din aprilie a scăzut cel mai mult începând cel puţin din 2003, când agenţia naţională de statistică a introdus seria actuală. Rapoartele de vineri din Chile şi Columbia ar trebui să arate că inflaţia din ambele ţări încetineşte şi se încadrează bine în intervalele ţintă respective.

Sursa: Bloomberg/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia

Sursa foto: Pixabay.com

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ha-ha-ha ! Marea Criza (asa se traduce) bai jurnalistii lui peste, nu Marea Depresiune, ca nu-i vorba despre Marele Canion !
    Nu stiu cine si cat va plateste salariul, dar, dupa ce citesti titlul acestui articol, nu-l prea meritati.

  2. Sa vezi ce mi-a spus mie in avion o studenta romanca din America. Zice, americanii e destepti, dar chinezii si indienii le iau slujbele. Si cred ca Putin e de vina.