G4Media.ro

Raport UNICEF: Elevii români au printre cele mai slabe competențe la matematică…

sursa foto: UNICEF

Raport UNICEF: Elevii români au printre cele mai slabe competențe la matematică și citire din lume, însă își fac prieteni mai ușor decât copiii din alte țări

Copiii români sunt printre elevii cu cele mai mari deficiențe de învățare din lume, dar se pare că își fac prieteni mult mai ușor decât copiiii din restul țărilor incluse în raportul UNICEF „Worlds of Influence. Understanding What Shapes Child Well-being in Rich Countries” (Lumi Influente. Înțelegerea elementelor care modelează bunăstarea copilului în țările bogate), dat publicități astăzi.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Competențele de bază

În medie, 40% dintre copiii din toate statele membre ale OCDE și ale UE nu dețin competențe de bază în ceea ce privește cititul și matematica la vârsta de 15 ani. Copiii din Bulgaria, România și Chile se descurcă cel mai slab. Estonia, Irlanda și Finlanda stau cel mai bine la acest capitol.

Abilitățile sociale

În majoritatea țărilor, cel puțin 1 din 5 copii nu are încredere în abilitățile sale sociale de a-și face noi prieteni. Încrederea cea mai scăzută în această privință se remarcă la copiii din Chile, Japonia și Islanda. În România, 85% dintre copiii cu vârsta de 15 ani au o satisfacție de viață ridicată, țara noastră situându-se pe locul 3, după Olanda și Mexic. De asemenea, 83% dintre copiii cu vârsta de 15 ani din România își fac prieteni cu ușurință, cel mai ridicat procent în rândul țărilor incluse în raport.

Cât de mulțumiți sunt copiii de viața lor

În majoritatea țărilor, mai puțin de patru cincimi dintre copii se declară mulțumiți de propria viață. Turcia înregistrează cea mai mică rată a satisfacției în viață, și anume 53%, fiind urmată de Japonia și Regatul Unit. Copiii care au parte de susținerea familiei în mai mică măsură și cei care sunt victime ale bullying-ului au o sănătate mintală mult mai fragilă. Lituania raportează cea mai ridicată rată a suicidului în rândul adolescenților – una dintre principalele cauze de deces în cazul adolescenților din țările bogate cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, urmată de Noua Zeelandă și Estonia.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Uite asta nu pot sa cred!!!! Uitam ca in multe tari civilizate de prin vest, Germania de ex. ,filmele nu sunt cu subtitrare. De ce oare???!! Hai sa terminam cu studiile si rapoartele astea de 2 lei ( ron).

    • Nici asta nu e bun?
      https://factsmaps.com/pisa-2018-worldwide-ranking-average-score-of-mathematics-science-reading/
      Romania este in jumatatea de jos a clasamentului si bate la mustata Bulgaria si Moldova, dar este intrecuta de UAE, Turcia si Malta.

    • Am vaga impresie că, la fel ca și copiii din articol, nu prea înțelegi sensul și implicațiile a ceea ce citești și alegi să vii cu un argument fals.
      Nu există cazuri semnificative statistic de copii despre care se poate spune că au ÎNVĂȚAT să citească sau care și-au perfecționat această abilitate urmărind subtitrări. Unul dintre motive e că limbajul subtitrărilor e extrem de simplu și de sărac, tocmai pentru a facilita citirea rapidă și lipsită de efort. 3-400 de cuvinte, în cele mai multe cazuri.
      Oricâte filme ai vedea, nu știi să citești (asta include și priceperea informației transmise în text) atâta vreme cât nu pui mâna pe cărți care să îți dezvolte bagajul lexical (cărți sau alte materiale de lectură).
      Iar dublajul în limbă maternă a fost ales de multe țări vestice dintr-un motiv eminamente economic: dă de lucru unor actori. Singurul avantaj oferit de subtitrări e că UNII puști români (nu toți) vorbesc o engleză mai bună și cu un accent mai corect decât colegii lor din Franța sau Germania (asta pentru că minimum 4/5 din filmele la care sunt expuși în copilărie sunt în engleză, merci Disney).
      Oricum, din ce am citit sub semnătura ta pe-aici, tu nu crezi multe lucruri, chiar dacă sunt demonstrabile cu date clare. O fi de la obișnuința de a citi doar subtitrări…

    • Trolul ciobit e distrusul ăla care acum două săptămâni zicea că are un film de pe digi cu managerul de la institutul nasta care dă exemple de bolnavi cronici trecuți ca decedați covid.
      Cine să creadă ce spune un terminat ca ăsta?
      Fie că e vorba de virus, învățământ, poliție sau alt subiect, trolii sputnikari care trollează pentru mafia PRO-USL-PSD au același tip de mesaj anti-occidental, anti-liberal, împotriva valorilor lumii civilizate cu scopul de a sădi ura, invidia, dușmănia, neîncrederea între oameni și față de lege și autoritățile din statul de drept.

    • E tare asta cu „dublarea a fost introdusa in Occident pentru a da de lucru”. Subtitrarile nu dau de lucru? TVR le lua in 1970, sau le ia azi de pe torrent? Sau le ia gratuit de la inteligenta artificiala, aia care face masti la imprimanta 3d, preziceri de milioane de morti, vaccinuri pentru „maimutele de la Oxford” samd.

      In general, cand a facut Occidentul ceva ca sa creeze locuri de munca. A fost o vreme in anii 50, alta in anii 70, cand a mai iesit lumea cu topoarele, si s-au facut combinate siderurgice, programe de eradicat veceul in curte, zboruri pe Luna samd. Chiar si atunci, erau banii statului. Crede cineva ca actorasii ratati care lucreaza la televiziuni private impresioneaza pe cineva cu probleme economice?

      Nu, dublarile exista pentru ca filmele sunt ciunga pentru creieri. Cei mai inapoiati dintre concetateni sunt pe film. Arthur traieste in groapa si are televizor. Zabrautenii nu au ferestre, dar au parabolice.

      Diferenta e ca zabrautenii occidentali nu stiu sa citeasca.

  2. Cauta-ti pe altul de nivelul tau. 🙂

  3. 🤣🤣🤣🤣bad ,cat ai scris asta ,ai avut timp sa si respiri???

    • Poate fi surprinzător pentru postacii ciobiți care ”scriu” numai fake-uri. Ei au mereu gura plină de ”ideile argumentate” pe care li le slobozesc stăpânii la punctaj, de le ies și pe nas așa că le e greu să mai și respire.

  4. Aloo, pamantul!!!! Si totusi le citesti….ca nu ti convin asta e partea a doua. Dar va rog nu mai subevaluati inteligenta si capabilitatile copiilor romani.

  5. Ps Cosmos mai citește odata articolul ca poate o sa l intelegi, era vb de componentele de baza ale cititului asta se numeste analfabetism ( a nu sti sa citesti ,pt tine) tu vb de analfabetism functional (adica nu intelegi ceea ce citesti ,pt tine). Si partea nr2 este mai grava pt ca nu mai este vb de capacitatea copilului cat de capacitatea sistemului educational de ai explica.

  6. Scuze”” competente „”ca sa citez corect

  7. Eu zic că, dacă știi engleză decent, să te duci în materialul-sursă, găsești link-ul în articolul complet de pe edupedu, și să aprofundezi noțiunea de „basic proficiency in reading” la care se face referire, să înțelegi ce înseamnă ea. Pentru că, spre deosebire de ce susții, nu înseamnă doar buchisire, citit pe silabe sau emiterea șirului de sunete care formează cuvinte, ci și cunoașterea sensului cuvintelor și înțelegerea în mare a mesajului transmis.
    Repet ce am spus mai devreme: dacă tu citești doar subtitrări toată viața și crezi că e suficient… dă-mi voie să te asigur că nu e.

  8. Stai linistit ca l am citit demult, exprimarea lor este gresita daca „basic” inseamna a cunoaste totul de la a sti literele a silabisi corect a pronunta corect un cuvant si apoi a lega o propozitie si totodata a intelege perfect un text, ma intreb ce ar mai putea urma dupa „basic” . Dar poate ma luminezi tu! Asta fiind vb despre un copil obisnuit.

    • Adică, din punctul tău de vedere un copil de 15 ani (de fapt adolescent în toată regula) nu e necesar să fie în stare să citească cursiv și să priceapă în mare ce a citit… E de-ajuns, pentru a fi declarat „competent”, să buchisească. Ok, atunci se explică perfect de ce pui spațiu înainte de virgulă și cratima ți-e un element total străin. Subtitrările nu au cratime…

  9. In primul rand nu toata lumea scrie dupa calculator sau leptop, in al doilea rand cand vb de baza vb de fundamentul citirii primi pasi facuti de un copil in lectura de aceea am spus ca este gresita exprimarea cu baza mai ales fiind vb de copii de 15 ani. Un copil de 15 ani este trecut de mult de baza si intelegerea sau neintelegerea unui text se datoreaza in mare parte sistemului educational si bineinteles naturii textului. Ca daca ii dau unui pusti din Germania Franta un text din Kant sau Voltaire se uita ca mata in calendar. Dar se pare ca din stratosfera se vede alceva.

    • Repet, e clar că nu pricepi niște concepte simple (prea multe subtitrări citite, probabil…): testul e administrat folosind texte considerate accesibile unor copii de vârsta respectivă. Cel mai probabil texte din manualul de literatură. Nu „Ana are mere”, nici Nietzsche. Dacă în medie 40% nu sunt în stare să citească cursiv la 15 ani și să înțeleagă în mare o carte de nivelul „Toate pânzele sus”, care se regăsește în programa de clasa a 8-a și care mai are și glosar la final pentru cuvintele mai puțin întâlnite, avem o problemă. Și nu e doar a școlii, e a întregii societăți.
      Dumnezeule, trebuie că sunt dus cu pluta dacă mă obosesc să explic elemente și noțiuni atât de simple unei persoane care nu știe diferența între „după” și „de pe”… Cât despre „leptop”, ce să mai vorbim.
      Succes, eu închei aici discuția, e cronofagă și inutilă.

  10. Se pare ca testul l ai picat! Esti genul care combate comenturile atacand forma si nu fondul problemei. Repetarea unor propozitii gen (prea multe subtitrari citite), cautand greseli gramaticale ori erori de exprimare, iti da un aer de superioritate pe care il pierzi destul de repede prin detaliile conversatiei. Toate astea scoate in evidenta un defect profesional (banuiesc ca lucrezi in zona bugetara mai exact in zona educationala). Oricat de inferioara ai crezut ca este persoana cu care ai discutat controlul conversatiei nu l ai avut niciodata. Arta comunicarii sta in mesaje scurte directe fara prea multe detalii altfel pierzi atentia receptorului. Si nu ma refer la mine ,pt ca toata lectia de gramatica ,adresata mie,servea ca scop decredibilizare comenturilor mele. Un sfat , pe viitor mesaje directe pe subiect si fara prea multe detalii. O seara buna!