G4Media.ro

Rămășițe de dinozaur găsite în scheletul unui crocodil vechi de 95 de…

foto: captură video

Rămășițe de dinozaur găsite în scheletul unui crocodil vechi de 95 de milioane de ani, recent descoperit în Australia

În timp ce recompuneau fosila crocodilului -numit Confractosuchus sauroktonos, sau „ucigașul dinozaurului frânt” – oamenii de știință din Australia au descoperit rămășițele scheletice care indică masa finală a crocodilului.

Rămășițele fosilizate ale crocodilului au fost recuperate dintr-o stână de oi din statul Queensland și se crede că au mai mult de 95 de milioane de ani. Cercetătorii au găsit rămășițele scheletice ale unui mic dinozaur ornitopod juvenil în stomacul său.

Ei spun că aceasta este prima dovadă că crocodilii măncau dinozauri în Australia.

„Descoperirea unui mic ornitopod juvenil în conținutul intestinal al unui crocodil de vârstă cretacică este extrem de rară, deoarece doar câteva exemple de prădare a dinozaurilor sunt cunoscute la nivel global”, se spune în comunicatul Muzeului Australian Age of Dinosaurs.

Fosila a fost descoperită și excavată pentru prima dată de personalul și voluntarii de la muzeu în 2010. Deoarece oasele erau prea fragile și dens împachetate într-o bucată de rocă pentru a fi îndepărtate, dr Joseph Bevitt, om de știință la Organizația Australiană pentru Știință și Tehnologie Nucleară (ANSTO) a folosit tehnologii de scanare micro-CT cu raze X cu neutroni și sincrotroni pentru a identifica unde au fost localizate oasele.

El a trimis apoi datele scanate la dr Matt White, un asociat de cercetare la muzeu, care a pregătit digital specimenul – un proiect care a implicat 10 luni de procesare computerizată pentru a construi o reconstrucție 3D a oaselor.

Dr. White a spus că numărul de oase prezente este uluitor, cu 35% din crocodil conservat.

Scheletul include un craniu aproape complet, deși coada și picioarele din spate lipsesc.

„La momentul morții, acest crocodil de apă dulce avea aproximativ 2,5 m lungime și încă creștea”, a spus dr. White. „În timp ce Confractosuchus nu s-ar fi specializat în mâncarea dinozaurilor, nu ar fi trecut cu vederea o masă ușoară, cum o dovedesc rămășițele ornitopodului tânăr găsite în stomacul său”.

Nu a fost posibil să se identifice ornitopodul deoarece a fost parțial digerat, deși la momentul morții era un tânăr și cântărea până la 1,7 kg.

Deoarece oasele au fost găsite împreună, sugerează că crocodilul fie a ucis direct animalul, fie l-a consumat curând după moarte.

Unul dintre femururile ornitopodului  era tăiat în jumătate, iar celălalt femur a fost mușcat atât de tare încât a rămas urme de dinte pe suprafața osului.

„Având în vedere lipsa de exemplare globale comparabile, acest crocodil preistoric și ultima sa masă vor continua să ofere indicii despre relațiile și comportamentele animalelor care au locuit Australia cu milioane de ani în urmă”, a spus dr. White.

Sky News

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Off topic… mai exista si oameni de stiinta seriosi care nu cred in teoria evolutiei, care sunt si in masura sa isi dea cu parerea despre asa ceva.

    Iar daca nu crezi in teoria evolutiei atunci pentru cei mai multi esti automat crestin ortodox, creationist, samd.

    Liiceanu si altii i-ar contrazice, ei nefiind prea buni nici macar in domeniile lor. Repeta doar ce au citit pe la altii, ideile altora. Citesc, deci stiu. Ce sa zic atunci… mari filozofi si ganditori sunt.

    Romanii il citesc dar habar nu au de mari filozofi, filozofi autentici. Asta spune multe dupa parerea mea…

  2. Nu am nimic cu Domnul Liiceanu, il apreciez. Nu sunt de la antene.

    Nu stiu de ce vorbeste uneorisi se baga in lucruri pe care nu le stapanaeste. Are doar informatii elementare, repeta ce a citit.