G4Media.ro

Rafila: Principiul de la care trebuie plecat este că școlile trebuie să…

Rafila: Principiul de la care trebuie plecat este că școlile trebuie să înceapă/ În toate ţările unde activităţile şcolare au reînceput a existat o creştere a numărului de cazuri/ Important este să fie o creştere suportabilă

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, este de părere că şcoala trebuie să reînceapă, cu respectarea măsurilor recomandate în contextul pandemiei, transmite Agerpres.

„Principiul de la care trebuie plecat este că şcolile trebuie să înceapă iar şcoala online trebuie să fie doar complementară modului de desfăşurare clasic al şcolii. Măsurile recomandate sunt trei, cele simple: distanţarea elevilor, utilizarea măştii, nu neapărat a măştii medicale, poate fi vorba şi despre o mască textilă, dar ea trebuie să fie adaptată vârstei copiilor şi măsurile igienice”, a declarat Rafila miercuri seara la Digi 24.

În opinia sa, copiii nu sunt în pericol în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus.

„Copiii nu sunt în pericol în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus. Marea lor majoritate fac forme inaparente sau fac forme foarte uşoare de boală, iar nevoia de a fi tratat în spital pentru un copil şcolar este extrem de redusă, procentul fiind de 0,1% dintre copiii care contractează boala şi este un studiu în acest sens desfăşurat în Marea Britanie”, a susţinut Alexandru Rafila.

El este de părere că utilizarea măştilor textile este recomandată copiilor sănătoşi, iar celor cu afecţiuni cronice se recomandă măştile medicale.

„Cred că utilizarea măştii textile este recomandată pentru copiii sănătoşi, masca medicală este recomandată pentru copiii care au alte afecţiuni cronice, care le-ar putea pune în pericol sănătatea, pentru că ei ar putea să facă infecţii care să se complice. Masca textilă este mai uşor de purtat, este mai simpatică dacă o facem adaptată şcolii, adaptată copiilor, cred că este o foarte bună soluţie iar profesorii este bine să poarte o mască medicală, pentru că ei sunt într-un fel mai expuşi, deoarece interacţionează cu toţii copiii dintr-o clasă”, a spus medicul.

Rafila a amintit că a existat o creştere a numărului de cazuri de infecţii cu noul coronavirus în ţările în care au reînceput activităţile şcolare.

„Pot să vă spun că în general în toate ţările unde activităţile şcolare au reînceput a existat o creştere a numărului de cazuri. (…) Important este să fie o creştere suportabilă”, a afirmat el.

Potrivit acestuia, nu sunt elemente care să conducă la o scădere a numărului de cazuri de infecţii cu noul coronavirus în contextul în care au fost reluate „unele activităţi”.

„Noi acum ne pregătim pentru începerea şcolilor, să sperăm că vor începe şcolile aşa cum ne dorim. Marea majoritate a părinţilor şi cu siguranţă o majoritate covârşitoare a copiilor cred că îşi doresc să se reîntoarcă la şcoală, să îşi regăsească colegii, să îşi regăsească profesorii şi învăţătorii. Anumite activităţi s-au reluat în această perioadă. Nu ştiu dacă acestea sunt elemente care să conducă la o scădere a numărului de cazuri, putem în cea mai bună situaţie să ne aşteptăm la o creştere uşoară a numărului de cazuri, cu o condiţie: fie operatorii economici, pe de o parte, sistemul de învăţământ, pe de altă parte, dar şi noi ca indivizi să încercăm să ţinem lucrurile sub control, pentru că altfel într-adevăr putem să asistăm şi la o toamnă furtunoasă. Sper să nu fie aşa, dar săptămânile următoare vor fi decisive şi probabil până la sfârşitul lunii septembrie vom avea o imagine mult mai clară asupra evoluţiei epidemie”, a susţinut medicul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Important este sa fie o crestere suportabila … si cum facem asta, domnule Rafila? Ce planuri au autoritatile in vederea mentinerii numarului de infectati sub control? Asta poate spune si Gigel cu 4 clase – ca trebuie sa tinem totul sub control. Dar de la zis la facut e cale lunga.
    Daca virusul asta intr-adevar exista, cred ca o sa fie jale din toamna. Mai bine zis dupa alegeri, ca pana atunci totul va fi sub control, Lucovid se va „ocupa” personal de asta.

    • „Inghetarea” anului scolar.
      Dupa amanarea inceputului acestuia si, cel mai important, dupa alegeri:))))))))
      Astea-s…planurile.
      Ar mai fi fost unul, ideal din punctul meu de vedere, si anume prelungirea perioadei de „practica” a elevilor.
      Dar Romania nu mai are holde manoase si scoli tehnice.Traim…virtual.

  2. Cresterea nu poate fi suportabila cu inca 500 de paturi ATI libere si medici TI la nivel de tara!!!!
    Doar tarile care nu si-au umplut sectiile ATI au avut mortalitate mica, altfel boala e un bilet spre morga pentru cele 15% care au nevoie de spitalizare.

    Deja avem cea mai mare mortalitate pe COVID din toata uniunea si voi o dati cu scoala. Credeti ca cei care nu vor mai putea respira vor spune ca asta e crestere suportabila??

    • gogule, daca te uite pe date, am ajus la ~1% cazuri grave (cazuri care ajung in ati) din cazuri active iar din aceste cazuri grave (ati) ~10% mor. deci, calculeaza si tu cate cazuri active ar trebui sa avem ca sa umplem toate paturile ati.

  3. Miroase a carantină. Doar să înceapă să moară copiii că iese război. 🙂

  4. Copiii, de 3 luni incoace zburda liberi si necontrolati in parcuri si strazi supravegheati in mare parte de bunici asa ca lasati Apocalipsa !!! Spre deosebire de 2, 3 panicati de pe aici majoritatea romanilor au „fumat” si pandemia asta!

    • Pai bine prietene, tie ti se pare un lucru bun faptul ca zburda liberi? Tu realizezi ca in 2019 eram deja in top la analfabetismul functional? Sau ca in perioada de dezvoltare, daca nu stimulezi creierul constant, se „atrofiaza”?
      Parintii imbecili au profitat inca din martie de situatie pentru a se spala pe maini si a-i lasa pe afara toata ziua. Aceiasi copii vor ajunge dupa aproape un an de frecat menta la scoala unde nu vor mai sti de disciplina, autoritate si civism.
      O sa ajungem o tara de idioti. Sau stai, deja eram…

    • Lache, lasa vrajeala, nu compara spatiu deschis 1-2 ore 5-10 copii odata cu 4-6 ore in spatiu inchis cate 30 de elevi :))

  5. Prietene,In primul rând aici era vb de virus, apoi educatia dupa varsta de 7 ani nu poate sa cada exclusiv pe umerii parintilor, unii dintre ei mai si muncesc ca sa plateasca taxe si impozite ca mai tarziu sistemul educational di tara sa isi faca treaba. Este un curs firesc al lucrurilor ! Altfel desfintam sistemul de învățământ si fiecare se descurca cum poate.

  6. Iar s-a activat greierele asta? Si, ca de obicei, vorbeste ca sa-si auda ecoul.

  7. S-a umplut lumea de specialisti. Acum 3 luni ne amendau cu 5mii de lei daca daca eram 3 pe strada si primeam zeci de mesaje cu stai acasa ca salvezi vieti din toate partile si acum o da la intors specialistul lui peste prajit si ne invita la scoala, la restaurant si la cinema ca e un risc controlat :)) luati salariile alea degeaba!

  8. Bug ,esti chiar tu???!!! Mi se pare mie sau ai schimbat macazul, pari mai rezonabil.

    • cum adica am schimbat macazul mai cioblitura? ce te face sa spui asta? si apropo, tu pari in continuare la fel de habarnist si sociopat. si garantat asa o sa ramai.