G4Media.ro

Alexandru Rafila: Mâine intrăm în scenariul IV, cel mai probabil. Urgența este…

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Alexandru Rafila: Mâine intrăm în scenariul IV, cel mai probabil. Urgența este să organizăm tratarea pacienților în afara spitalelor/ Să mă testez ca să fiu sigur că nu sunt bolnav nu are niciun fel de sens

Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a declarat, duminică, la Digi24, că România va intra luni în scenariul IV al crizei de coronavirus și că urgența autorităților este să organizeze tratarea pacienților în afara spitalelor, pentru ca aceste unități să nu fie suprasolicitate și să trateze doar cazurile grave și critice:

”Cel mai probabil mâine intrăm în scenariul IV. S-ar putea întâmpla și marți, dar cred că mai probabil mâine. Urgența noastră este să organizăm tratarea pacienților în afara spitalelor, ca să nu suprasolicităm spitalele. 80% sunt forme ușoare sau medii, doar 20% fac forme mai grave sau critice”, a declarat Alexandru Rafila.

Despre tânăra de 27 de ani decedată duminică, în urma infectării cu COVID-19, Rafila a declarat că aceasta suferea de diabet zaharat încă din copilărie și că evoluția bolii este diferită în funcție de vârsta la care persoanele capătă diferite afecțiuni medicale. Președintele Asociației de Microbiologie a menționat că persoanele care trebuie protejate sunt vârstnicii și cele care suferă de afecțiuni cardiologice, hipertensiune, afecțiuni pulmonare cronice, diabet, cancer etc:

”Probabil avea diabet din copilărie, se numește diabet de tip I, și sunt persoane predispuse la astfel de îmbolnăviri (…) Nu este similar să te îmbolnăvești la vârsta de 80 de ani și alta e la 30 de ani, evoluția e diferită. Cele mai vulnerabile categorii expuse la COVID-19 sunt persoanele care suferă de probleme cardiologice, hipertensiune arterială, afecțiuni pulmonare cronice, diabetul, persoanele bolnave de cancer etc”, a declarat Alexandru Rafila, duminică, la Digi24.

”Să mă testez ca să văd dacă sunt bolnav nu are niciun fel de rost pentru că acum poți să fii negativ și după aceea să te contaminezi. Deci rezultatul este nul (…) Una este să avem 90% îmbolnăviri în rândul tinerilor și alta este să avem procentul acesta la persoane vulnerabile, care vor pune presiune pe sistemul medical. Deci trebuie să avem grijă la protejarea persoanelor vulnerabile”, a mai spus Alexandru Rafila.

Președintele Asociației de Microbiologie a mai declarat că, în opinia sa, România va depăși 10.000 de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus până la 15 aprilie.

Context

România a înregistrat 308 cazuri noi de îmbolnăviri cu coronavirus, cele mai multe raportate într-o singură zi (duminică), numărul total de pacienți infectați ajungând la 1760. Tot duminică, a fost confirmată și cea mai tânără persoană decedată în urma infectării cu COVID-19, o tânără de 27 de ani, iar numărul total al deceselor a ajuns la 40.

 

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

43 comentarii

  1. ”Să mă testez ca să văd dacă sunt bolnav nu are niciun fel de rost pentru că acum poți să fii negativ și după aceea să te contaminezi. Deci rezultatul este nul”

    • A spus ca nu se testeaza, atât timp cat nu are simptome nu are rost. Ar fi un test pierdut.

    • Ce rost are sa se testeze daca omul s-a protejat și automat a protejat și pe alții din jurul său. Probabil nu a intrat în contact cu nimeni.

    • Eu vreau sa faca parte din grupul statistic al lui Firea.
      Sa vedem daca e, daca nu e… cine stie.

    • Da. Corect. Pentru ca te testezi azi (la cercelusu lu’ Firea), iesi sa cumperi mancare la supermarket, iti stranuta unu’n fata (sau pui manuta si duci la gura) si… ce faci? Te duci din nou la testare? Maine iar? Poimaine iar? De cate ori e suficient?

      “Testati, testati, testati!” Dar nu la intamplare. Nu pe ghicitelea, pentru ca nu are nici o noima!

    • Acum si-a dat seama de gravitate? acum 23-4 luni tacea mâlc. Acest individ a avut multe functii, ca birocrat, si pana azi nu am auzit sa si atras atentia aspura mizeriei din sistemul de sanatate. Oare doarme cu constiinta curata, individul asta nesimtit?

    • Evident, pentru că doar pentru tine e important dacă ești bolnav și contagios. Dacă ești asimptomatic e OK, stai liniștit cu familia, mergi la cumpărături, etc. Ce sens are să te testezi.. După aia își fac ceilalți testul, ăia cu care ai intrat în contact, ăia care nu sunt asimptomatici, ăia care poate au diabet sau alte chestii. La ei va avea rost să testezi, nu?

      Până la urmă lumea se agită dacă sunt multe cazuri. Dacă nu testezi pe nimeni atunci toată lumea e sănătoasă.

  2. Cu mult bun-simt Flutur ii porunceste minstrului sanatatii, Nelu barbaru’ sa nu mai trateze poulimea votanta in spitalul sau din Suceava.

  3. De este lasata firea sa risipeasca banii pe testere pt bucuresteni daca se anunta intrarea in tara a altor 200.000 de votanti ai lui Johannis?

  4. Ăsta cu care gaşcă e? Cu PSD-ul ca Streinu-Cercel?

    • Nulitatea e un carierist notoriu, cu tot felul de functii, si un complice cu intreg sistemul de sanatate CRIMINAL de la noi.

    • Am cetit pe feisbuc ca Streinu ar avea elopeti sub costum. Da’ cati securisti are tara asta maica? Cate servicii maica ? Astia cu Partidul au jefuit la ras, maica. Precum drujba lui Chereshtoy, odihneasca-se in pace. Zeci de milioane avere stand cu curu-n parlament. In parlamentul Romaniei, maica, nu al Ungariei!

  5. Noroc ca se încălzește vremea și putem sta în corturi!

  6. De la bun inceput trebuia facuta organinzarea tratarii pacientilor in afara spitalelor… nu stiu de ce am senzatia ca TOATE CAZURILE ar fi trebuit tratate in spatii mari amenajate (ex: in corturi pe stadioane), sub paza militara… cred ca se puteau lua aparatele de ventilare artificala din spitale si se puteau monta repede in spatii special amenajate.
    Se putea evita in acest fel infectarea personalului medical din spitalele romanesti, si asa pline de tot felul de infectii.
    Daca s-ar sustine ca era prea frig sa tinem pacientii in acele spatii speciale, acest lucru e o greseala, pentru ca exista corturi care izoleaza bine, care asigura o ventilatie corespunzatoare si care pot mentine caldura care putea fi facuta cu tot felul de aparate pentru incalzit.
    Nu trebuie decat sa va uitati la spitalul organizat de armata la Ana Aslan ca sa constatati ca se putea realiza ce v-am spus intr-un mod rapid si relativ usor.

    • La ana aslan au maxim 100 locuri doar pentru cazuri usoare. Daca puneai un soldat sa pazeasca fiecare bloc tot ieseai mult mai ieftin cu acelasi rezultat.
      Toti sub 60 fara simptome si alte boli acasa imediat. In orase e foarte usor sa-i verifici. Nici nu e nevoie sa-i tratezi cu ceva.
      La sat e greu dar se poate cu armata, jandarmeria etc. A fugit de acasa, il bagi la puscarie imediat sa se sperie toti nebunii.
      In spitale sa ramana cei 10% care au complicatii. Asa au facut peste tot in lume si a mers foarte bine.
      Daca duci pe stadion mii de cazuri simple faci doar un lagar fara wc-uri unde va trebui sa-i si hranesti si sa-i speli ocazional. Era mult mai ieftin sa ii testeze Firea cu un test de 50 de lei de la inceput si daca e negativ sa-i trimita acasa la ei. Aveam cu 10K mai multe cazuri rezolvate.

  7. Majoritatea au alte boli……

  8. Corturi poate se vor găsi, poate containere, cine știe. Dar si aceste spitale de campanie trebuie deservite de personal medical.
    Personal care lipsește, care poate fi contaminat și el la rândul lui.
    Contaminarea a aparut pe fondul lipsei de echipamentelor de protecție, a testelor, a aparatelor cu care se face testarea.

  9. G4media va rog din suflet! Nu mai postati pe acest individ toxic! Multumesc

    • Nu dar g4, toate media cască gura la aceasta nulitate periculoasa, carierist notoriu pe nume Rifla. Pacat.

  10. Rafila, genul de meltean care merge la bagaboante fara prezervativ si nu se testeaza, ptr ca, ca ce chestie
    Nu mai publicati prostiile acestui cacat, va rugam frumos

  11. Pacat, sant oameni destepti care se prostesc cand ajung in functii si care totusi cred ca totzi ceilalti sant mai prosti ca ei. Deci nu are nici un sens si rezultatul este nul daca se testeaza preventiv si astfel se pot trata si izola macar o parte din cei infectatzi care insa nu prezinta simptome. Doamne, ce prostie si ipocrizie.
    Nu era mai cinstit sa spuna ca nu sant test suficiente si din nefericire trebuie facute prioritati ?

  12. După momentul în care începe transmiterea comunitară testarea nu mai are rost decât pentru a stabili cu exactitate diagnosticul.
    Orice testare făcută pentru spectacol este nocivă din toate punctele de vedere.

  13. Este corect ce spune ministrul . Esti testat in scara blocului in conditii nonmedicale si pina ajungi inapoi in casa te infectezi . Pe masura ce constati (izolat fiind ) ca ai putea avea o simptomatologie ce poate fi atasata simptomelor de coronavirus poti cere o testare in urma careia esti fie pus in carantina, fie daca ai simptome grave si o virsta inaintata cu probleme medicale de felul diabet sau insuficienta cardiaca sau altele asemenea esti dus la spital cind simptomele sunt foarte grave sau posibil agravante . Testarea la plesneala nu are nici o relevanta ,poti fi testat si sa fii considerat negativ si peste un minut sa te infectezi cu coronavirus . Masurile corecte sunt cele spuse de ministru . Totul este la indemina noastra si face parte din notiunea de resposabilitate a noastra a tuturor . In acelasi timp nu uitati ca trebuiesc protejate si cadrele medicale ce isi risca viata pentru noi toti . Daca nu procedam asa cum ministrul a spus punem in pericol intreg sistemul medical si ne vom trezi cu spitalele pline de bolnavi dar fara personal medical pe linga ei . Atentie , sunt unii rauvoitori pe site ce mint cu nerusinare. .

  14. La fix, ca s-a declarat oficial și Recesiunea mondiala.

  15. Ce sa fac unele sunt tare greu de inteles asaca revin:

    Dle Doctor se pare ca lumea nu intelege deosebirea intre o testare de tip sondaj si alta pentru diagnoza efectiva desi si in aceasta pentru cei 10000 de testati testarea este si de diagnoza dar scopul este un studiu stiintific .Voi repeta ce am explicat eu pe diverse situri si repet si aic caci comunicarea este partea slaba: „Este o banaliate sa spui ca testarea depinde de numarul testelor(kiturilor) , de precizia lor , de momentul din care au eficienta in raport cu momentul contractarii bolii, de timpul si de capacitatea de prelucrare dar nu este o banalitate sa intelegi la ce sunt ele bne.
    Pai un asemnea test cum este cel dorit de Streinu Cercel in Bucuresti da cel putin o harta probabila cu o precizie statitic cunoscuta ca la orice sondaj cu infectarea pe zone in capitala. Daca sondajiul indica si el o morbiditate mai mare in sect 2 dect in celelalte se confirma situatia rezultata pana acum insa de pe urma unei ubevaluari reale a situatiei, daca rezulta alt ceva atunci prima evaluare a fost eronata sau poate masurile luate ulterior imbolnavirii deja manifestate fata de cea abia acum manifetatata in sondajul epidemiologic au avut efct. Astfel de concluzii sunt forte utie pentru comportamentul in continuare.
    In mod diferit ne vom raporta la o localitate cu putine infectari fata de una cu multe sau cu un numar mediu .
    Asadar la astfel de lucruri si politici medicale de protectie in fata bolii se utilizeaza acest gen de cercetari. si nu are rost sa te opui lor decat daca ar scadea eficieta actiunilor din frontul in car medicii sunt fata in fata cu boala adica in spitale in carantine si din etapa 4 si in izolarea la domiciliu” Va multumesc pentru atentie si sper sa va fi ajutat. PS In ceea ce priveste finantarea ar trebui sa fie in sarcina lui Firea dar ar putea sa contribuie si ministerul daca realizeaza importanta pentru o perioada ulterioara nu foarte departata unor asemenea studii de sondare epidemiologica care ar putea sa fie facute si in alte zone unde dinamica contaminarii a fost mai agresiva..

    • Corect si bine explicat. Doar ministrașul birocrat Tătaru nu pricepe acest fapt simplu statistic. Pentru un carierist politruc evident că e greu de priceput. El stie sa faca gargara si atît, incercând sa mai câștige ceva capital politic chiar si in conditiile actuale tragice. Un gunoi ramâne un gunoi, orice ar fi.

    • Draga Adrian ,cu totii intelegem ceea ce zici ,dar trebuie si tu sa iti largesti orizontul prin intelegerea a daunelor posibile in urma acestei actiuni ce poate avea un scop in sine nobil dar care posibil va produce resentimente . . Dincolo de cuvintele corecte ale ministrului de resort poate poti sa vizualizezi ce se va intimpla in condomiinile ,in blocurile , unde vor fi facute aceste teste . Deja sau facut liste cu numele persoanelor ce au o virsta mai mare de 65 de ani si au fost trimise catre primarii (prima greseala ,evident intelegi de ce ). Deja nimeni nu stie cine sunt cei care fac aceste teste (atentie , in aer liber )si ce calificare sau ce doza de profesionalism au (pot ei accepta pe proprie raspundere sa mearga la usa blocului si sa solicite cetatenilor testarea ?). Batrinii vor fi pusi intr-o situatie de cercetare, o stare de indoiala si vor fi ocoliti indiferent de ceea ce vor spune de catre ceilalti locatari care ii vor privi cu alti ochi chiar daca testul presupus corect (nu exista nici o garantie in acest sens ) va arata inexistenta virusului . Aceasta forma de impartire a societatii poate produce mari pagube la nivel de constiinta sociala si asa precara dupa perioada prelungita de izolare .Neexistind nici un fel de garantie a masurii de adevar atasata testului , neexistind un spatiu de forma medicala , antagonizind grupuri de persoane ce locuiesc impreuna in acelasi habitat , neincrederea deja aparuta dupa declaratiile ministrului de resort ce nu isi asuma (corect zic eu )o astfel de actiune , nu exista decit o singura solutie aceea de a DONA aceste teste unitatilor sanitare specializate ce evident vor avea mai multa nevoie de ele decit presupusi (prin alegere aleatorie doar a celor trecuti de 65 de ani ,de unde pina unde este valabila aceasta regula ).cetateni batrini . Cuvintele ministrului sunt foarte clare si contin singurul adevar posibil in acest moment ,restul nu produc decit atitudini contradictorii si pot bulversa societatea . in speranta ca am fost cit se poate de clar sper sa iti reconsideri spusele . Chiar si la nvel politic este mai buna donarea testelor si neimplicarea primariilor in decizii de acest fel .

    • @ion adrian
      Nimic n-ai priceput!
      Ar trebui să-ti trimiți părinții și copii la testare la Firea poate se-ntorc cu Cercelu Strein în cur!

  16. ORGANIZAȚI SPITALE MILITARE LA MARGINEA ORAȘELOR! NU MAI DUCEȚI INFECTATII IN MIJLOCUL ORAȘELOR CA SĂ NENOROCIȚI TOȚI OAMENII! SUNTEȚI NEBUNI LA CAP? CUM SĂ ADUCEȚI INFECTATI IN SPITALELE JUDEȚENE? NU VĂ AJUNGE CÂȚI AȚI INFECTAT PANA ACUM? VREȚI SĂ NE UCIDETI PE TOȚI SAU CE DRACULUI VREȚI?

  17. Adrian . Nu stiu daca locuiesti intr-un bloc din Bucuresti ,daca locuiesti, stii foarte bine ca si mine , ca in urma unei astfel de testari vor aparea instantaneu stiri false (ceea ce le determina este cunoscut de locatarii din blocuri )si simpla afirmatie reala sau nu , a cuiva dintre locatari, cum ca unul dintre noi este infectat poate produce tragedii, doar atit si ar trebui sa intelegi ce mare greseala poate reprezenta acesta initiativa.

  18. Opriti aceasta initiativa ce poate invrajbi societatea bucuresteana . Cei batrini impotriva celotr tineri ,cei testati- impotriva celor netestati , cei ce vor- impotriva celor ce nu vor – Donati testele catre cei specializati .

  19. SI IZOLATI DRACULUI TOT CE VINE DIN AFARA ȚĂRII. CA PARE INTRARE LIBERĂ LA GRANITE! VĂ DOARE UNDEVA CA NE INFECTAM TOȚI! VOUĂ SĂ VĂ FIE BINE!

    • Într-un fel sau altul virusul, care este extrem de contagios, va ajunge peste tot.
      Încă nu se poate spune cât de repede si cu ce costuri.
      Acum nimănui nu-i este bine, dar va fi cu siguranță mult mai rău.

  20. Maica, azi am deschis televizorul. Am zapat si m-am speriat maica. Numai securisti, maica.
    Au iesit toate hienele maica. S-a dat liber la cheltuit fara numar, maica.
    A inceput prada cea mare, maica.
    Infractorul Voiculescu face teledoane, maica. Jaf, maica, Jaf de jaf!
    Si jefuitorii tot in scenariul IV intra maica.

  21. După părerea, la ora actuală, numai aia de la Bitdefender dacă mai pot să facă ceva…

  22. Pt ca tot se vorbeste de binomul patologic Firea – Cercel.
    Ar fi bine sa avem o imagine, un esantion din populatia generala, pe care sa-l urmarim in timpul epidemiei. Este o munca titanica. Daca scopul este stiintific, adica urmarirea evolutiei imbolnavirilor in f-ctie de conditiile de izolare, ca sa stim si noi daca izolarea a servit la ceva, atunci fiecare individ care participa la studiu trebuie urmarit cu strictete pe toata perioada studiului (saptamani sau luni). Grupul ar trebui divizat, in mai multe subgrupuri cu acelasi nr de subiecti: unii izolati strict, altii in semilibertate ca noi toti, iar altii lasati liberi- « imunizare colectiva ». Evolutia fiecaruia individ trebuie consemnata, iar la sfarsit comparat morbiditatea si mortalitatea cauzate de virus, in fiecare grup si raportat la intregul echantion. Am putea astfel sa tragem unele concluzii aproximative privind evolutia bolii in conditii diferite de izolare.
    Intervine o alta problema extrem de importanta. Care este testul rapid RT-PCR pe care-l va utiliza Firea si Cercel ? De la inceputul pandemiei si pana astazi au aparut mai multe teste RT-PCR rapide. La inceput a fost siblata o singura gena din ARN-ul viral – N, apoi o alta –E, comuna tuturor betacoronavirusurilor si in ultimul timp – RdRp, specifica lui SARS-CoV-2. Deci aceste teste au specificitate si sensibilitate diferite, in f-ctie de nr de gene detectate. Ma indoiesc ca Firea cumpara cele mai bune teste sau ca asteapta aparitia ultimului in cursa, produs de Cepheid.
    Sa nu mai vorbim de conditiile de prelevare a probelor si de contaminare atat a probelor cat si a personalului si populatiei.
    Asa ca dragilor comentatori, nu mai sustineti nebunia lui Firea-Cercel, pe toate site urile si la toate articolele.

    • Există o dinamică a propagării care are foarte multe variabile.
      Statisticile pe eșantioane ar trebui făcute pentru persoane care vor fi ulterior complet izolate și monitorizate pe perioade mari de timp.

      Orice altă metodă duce la compromiterea oricăror parametri urmăriți și este o lăbăreală politică pentru retardați.

  23. Testarea celor din linia întâi este fără îndoiala necesară – personalul medical și toți cei care lucrează în sectoare vitale, care nu pot ramâne acasă.
    Un alt tip de testare este cel care detectează dacă o persoană a fost deja contaminată și s-a vindecat. Aceste cazuri de vindecare au loc în număr mare, iar persoanele respective devin imune la virus, cel puțin pe câteva luni. Societatea poate folosi această imunitate dobândită natural pentru a ieși din izolare într-un mod mai controlat.

  24. Este de neinteles de ce se opune studiului statistic. Se teme cumva ca politicile adoptate pana acum for fi subminate de rezultatele studiului respectiv?

  25. Are sens, incompetentule!
    Pentru ca se prezinta OMUL cu Boala dintr-o faza incipienta, NU ajunge in faza in care Plamanii sunt varza!
    FIX cum explica multi medici experti din Lumea larga, ca in faza in care plamanii sunt varza, pronosticul e rezervat, sansele sunt reduse…
    D-aia Germaniia inregistreaza multi contaminati, dar PUTINI Morti ca si Coreea de sud, pentru ca au TESTAT Masiv!
    Voi si la cei cu Simptome usoare REFUZATI testarea pentru ca Statul roman condusi de incompetenti ca voi e TOTAL nepregatit pentru ORICE tip de Situatie de Urgenta!
    Vai de vreun Cutremur, ramaneti fara Capitala, incompetentilor!
    Ce PREGATIRE a ASIGURAT pentru Situatiile de Urgenta din Romania din 2014 incoace Marele Raed Arafat, Seful Departamentului Situatiilor de Urgenta?!
    De cate ori a iesit Raed Arafat sa strige in gura mare ca Stocurile pentru SU sunt ZERO(a spus, timid, saptamana trecuta de 2 ori la Conferintele de presa alaturi de Vela!), ca Romania NU e pregatita deloc, ca vai de Romania in caz de vreo SU!??
    Vad atacuri peste atacuri la Orban si Vela, Ponta si Tariceanu ii ataca zilnic, dar NICI un atac la Raed Arafat, desi el e SEFUL Departam,entului de Situatii de Urgenta, adica de astfel de Situatie, ma intreb, ce fel de mare SEF laudat si aparat de Romani e el, pentru CE a luat Salariile uriase(ca oricare mare sef!) cand din Ianuarie 2014 DUPA Tragedia din Apuseni cand l-a NUMIT Ponta in fruntea DSU, au fost MULTE TRAGEDII, ca Restaurantul Beirut(3 tinere moarte), Lacul Techirghiol(un echipaj SMURD inecat in lac), tragedia COLECTIV(cu minciunile lui Raed Arafat si Nicolae Banicioiu si INEFICIENTA(dovedita de filmuletul ascuns de Pompierii care filmasera TOT!) ???
    Raed Arafat NU a fost gasit RESPONSBIL niciodata, pentru nici una dintre aceste tragedii!

    Acest INCOMPETENT numit Rafila ar TREBUI sa fie VOCEA nr UNU azi in Romania, ca d-aia e Seful Societatii Romane de Microbiologie, el e SPECIALISTUL nr UNU(pe hartie, evident!) al Tarii in caz de Epidemii, el impreuna cu Vladimir Cercel si cu Autoritatile Statului roman au RESPONSABILITATEA Actiunilor din aceste zile!
    El insa e cel care in 22 Ianuarie 2020 ne asigura ca:
    Romedic, 22 Ianuarie 2020: „Astăzi la Geneva este o şedinţă de urgenţă convocată de directorul general al OMS. (…) Probabil o să existe alertă la nivel global instituită de OMS şi trebuie şi noi să ne conformăm. (…) Riscul există (pentru România – n. r.), nu poate fi exclus, dar, dacă vedem că în AFARA Chinei până în momentul de faţă sunt 6-7 cazuri, atunci PROBABIL că discutăm de o PROBABILITATE REDUSA, dar cu siguranţă nu putem să excludem apariţia şi UNUI caz şi în România şi în UE în general”, a afirmat Rafila, la Ministerul Sănătăţii.(!?)

    Libertatea, 11 februarie 2020, 16:22 Alexandru Rafila a declarat, pentru Libertatea, că cei care ajung din China în România sunt atent monitorizați și li se impune un fel de carantină de două săptămâni acasă. Totuși, expertul în microbiologie recunoaște că nu poți avea garanția succesului, în combaterea unui astfel de flagel, pentru că lucrurile pot evolua. Alexandru Rafila spune că există posibilitatea răspândirii regionale a virusului și pe căi terestre, nu doar pe cele aeriene. „Nu trebuie luate alte măsuri. Nu trebuie să restricționezi zborurile din toate lumea. Cazurile sunt în China, PROBABILITATEA de transmitere este MICA la nivel internațional”, a spus expertul într-o intervenție telefonică în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX. Expertul mai spune că, dacă o țară ia măsuri stricte de restricții de circulație, trebuie să dea explicații, pentru că nu poți interzice libera circulație.”

    Lasa-ne, expertule, RECUNOASTE ca ati LUAT degeaba Salariile uriase, ca Statul roman e ESUAT in a-si PROTEJA Cetatenii ACUM, ca sunteti varza TOTI, ca Spitalele sunt depasite total, au ajuns sa le inchida pentru ca s-au INFECTAT Medicii, mi-e teama ca in curand vom depasi si Italia si Spania la morti…

  26. In timp ce Rafila al nostru bate campiile incompetentei, uite ce spune un EXPERT din Coreea de sud, cu REZULTATE, numarul UNU in Tara lor:
    Digi 24, 30.03.2020:
    „Coronavirus. Da, te poți infecta din aer, în anumite condiții; masca – obligatorie. Trei scenarii pentru sfârșitul crizei .
    Lumea întreagă pare pusă „sub lacăt” și ținută la izolare. E multă panică, dar și multă dezinformare despre pandemia de coronavirus. Coreea de Sud este dată adesea drept exemplu pentru modul în care a știut să răspundă acestei crize sanitare. Da, toată lumea în Coreea de Sud poartă mască. Dar asta nu înseamnă că toți sunt bolnavi. Se protejează înainte de a fi testați. Nu este exagerat să spunem că în prezent, Coreea de Sud este una dintre cele mai sigure țări din lume.
    Dacă vă întrebați ce a făcut Coreea de a devenit atât de eficientă și, de asemenea, dacă vreți să aflați cele mai corecte informații despre coronavirus, vă invităm să urmăriți un interviu cu cel mai respectat expert al țării, profesorul Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul.
    Lucrează în domeniul bolilor infecțioase din 1990 și în decursul acestor 30 de ani a tratat cazuri de tuberculoză, SIDA, rujeolă, s-a confruntat cu epidemiile de SARS în 2003 și gripă porcină în 2009, dar și cu Ebola, în 2014, apoi MERS în 2015. Spune însă că actuala pandemie de Covid-19 ridică cele mai mari provocări.”
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/coronavirus-da-te-poti-infecta-din-aer-in-anumite-conditii-masca-obligatorie-sfaturi-de-la-cel-mai-respectat-expert-sud-coreean-1283409