G4Media.ro

Radu Burnete, federația patronală Concordia: Fiecare sesiune parlamentară mai aduce câte o…

Sursa foto: G4Media

Radu Burnete, federația patronală Concordia: Fiecare sesiune parlamentară mai aduce câte o mini-vacanţă fără ca cineva să aibă o privire de ansamblu a tuturor zilelor libere din România şi costurilor asociate acestora

Directorul Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, consideră că este nevoie de moderaţie şi o viziune de ansamblu a tuturor zilelor libere din România şi costurilor asociate acestora, în contextul adoptării de către Parlament a unei legi care prevede acordarea de noi zile libere plătite de angajatori, în 6 şi 7 ianuarie.

„Fiecare nouă sesiune parlamentară mai aduce câte o mini-vacanţă fără ca cineva să aibă o privire de ansamblu a tuturor zilelor libere din România şi costurilor asociate acestora. Parlamentul a decis să acorde două zile libere în plus plătite de către angajator: 6 şi 7 ianuarie. Plătite de angajator este cheia aici, lucru pe care îl uităm adesea când vorbim de zile libere. Nu spune nimeni să nu existe zile libere dincolo de cele de concediu legal. Este o practică europeană care este spre binele angajaţilor şi al unor industrii importante pentru economie, dar este necesară nişte moderaţie şi o viziune de ansamblu, mai ales că există şi practica informală a punţilor şi o aşteptare generală în acest sens. Anul acesta, angajaţilor din sectorul public le vor fi acordate încă 3 zile libere pentru a face «punte» atunci când sărbătorile legale nu pică în zile de luni sau vineri. Chiar şi atunci când sărbătorile legale nu sunt legate de weekend prin zile libere suplimentare se produce o fragmentare a programului de lucru cu posibile efecte asupra productivităţii”, atrage atenţia Radu Burnete, într-o declaraţie transmisă Agerpres.

Directorul Concordia afirmă că trebuie să fim mai calculaţi atunci când evaluăm costul de oportunitate, mai ales că în Parlament mai sunt şi alte iniţiative de acest tip în dezbatere.

„Parlamentul trebuie să se hotărască ce vrea: posibilitatea de a marca anumite evenimente atunci când ele sunt într-o zi lucrătoare sau să adauge pur şi simplu zile de concediu în plus? Este necesar să calibrăm aşteptările pe care le avem de la angajatorii din România: să crească salariile ţinând pasul cu inflaţia, să plătească taxe mai mari, să suporte costul tot mai multor zile libere, să reducă programul de lucru, să plătească concediu paternal, să ofere bonusuri, să facă investiţii şi să se dezvolte accelerat, să facă faţă unor costuri administrative tot mai mari, să fie mai eficienţi energetic şi să facă tranziţia către o economie verde şi toate în acelaşi timp. Fiecare dintre aceste lucruri pare justificat, problema este că doar angajatorul vede rezultatul în ansamblul său când costurile se adună şi ele se tot adună. Mai sunt şi alte iniţiative de acest tip în dezbatere în Parlament. Trebuie să fim mai calculaţi atunci când evaluăm costul de oportunitate. Trag un semnal de alarmă că Parlamentul mai are în discuţie un alt proiect de lege care spune că dacă pică în weekend zilele libere se acordă automat în următoarea zi lucrătoare. Parlamentul trebuie să se hotărască ce vrea: posibilitatea de a marca anumite evenimente atunci când ele sunt într-o zi lucrătoare sau să adauge pur şi simplu zile de concediu în plus”, atrage atenţia Burnete.

Nu în ultimul rând, directorul Confederaţiei Patronale Concordia subliniază că, dacă tot se discută public despre impozitarea suplimentară a angajatorilor, aceasta ar trebui să vină la pachet cu o discuţie la fel de onestă despre toate costurile indirecte pe care le au aceştia care, deşi nu intră în categoria taxelor şi impozitelor, „nu sunt deloc mici şi sunt în continuă creştere”.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege iniţiat de PSD care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie, Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Mai da si PSD o pomana, sa ne mai fure 4 ani

  2. Tara minivacantelor. Adica a trantorilor.

  3. Niste iresponsabili corupti duc Romania incet, dar sigur spre dezastru economic.

  4. Of saracul angajator cu X6 nu mai are bani sa plateasca 2 zile libere angajatului pe care il plateste deja cu 2000 de euro net,pardon lei

  5. Parlamentul se face ca lucreaza, se face ca e preocupat de bunastarea cetatenilor. Eu unul o sa-i cred când vor da o lege care sa fixeze si pentru parlamentari pensii pe baza de contributivitate. Sa nu mai zic de altele, existente prin vecini: la parlamentul Bulgariei nu sunt masini de serviciu (cu exceptia presedintelui si a vicepresedintilor), parlamentul Suediei nu acorda bani pentru cazare în capitala. Si ar mai fi…

  6. Am omis sa sciu in comentariul anterior :

    Confederatia patronala ,,Concordia ” este degeaba . Nu are capacitatea sa influenteze sau sa se impuna in fata guvernantilor tilhari si mincinosi .

  7. Doar că România are printre cele mai puține zile libere. Și nici nu le compensează pe cale care cad în weekend. Și cumva statele cu mai multe zile libere nu doar că sunt mai bogate, dar au și oameni care trăiesc mai bine.

  8. Minivacanţele sunt rezultatul „gândirii” de pesionar special. Atunci când eşti un parazit incapabil să găseşti soluţii, te faci şi tu că lucrezi prin concediu. Şi primul exemplu în acest sens este întâiul schior, întâiul jucător de golf şi întâiul geambaş de BMW-uri al ţării. Parazitismul social este stil de viaţă pentru marea majoritate a bugetarilor.

  9. In ritmul aceasta o sa ajungem tara cu cele mai multe zile libere din Europa.

    • Doar că mai avem mult până acolo. deocamdată suntem una dintre țările cu cele mai puține. Iar mai multe cam au țările considerabil mai bogate