G4Media.ro

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană din…

sursa foto: News.ro

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iași. Slujba va putea fi urmărită pe ecrane video, din Piaţa Unirii şi Piaţa Palatului Culturii

Un sobor de preoţi slujitori ai Catedralei Mitropolitane, condus de Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, au oficiat rugăciuni şi au participat la primele ore ale dimineţii de miercuri la procesiunea de scoatere a raclei cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, transmite Agerpres.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa a aproximativ 100 de persoane din Iaşi aflate în curtea mitropolitană la distanţă, aşa cum cer normele de distanţare fizică în timpul pandemiei.

După procesiunea făcută în jurul catedralei Mitropolitane, racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost depusă în baldachinul special amenajat în curtea mitropolitană spre închinare.

Din cauza numărului mare de cazuri de infectări cu COVID-19, anul acesta, la sărbătoarea religioasă organizată pe 14 octombrie pentru a sărbători hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, nu mai au voie să vină persoane din alte localităţi.

Slujba Liturgică din această zi, care va începe la ora 9,30, va fi oficiată de un sobor de preoţi pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Spre deosebire de anii trecuţi, soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi va fi unul restrâns. La ceremonialul religios nu vor mai participa şi ierarhi din străinătate sau din alte zone din ţară, ci doar din Moldova.

În faţa podiumului vor sta pe scaune special amplasate la distanţă de doi metri aproximativ 50 de invitaţi ai Mitropoliei Moldovei: reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai instituţiilor deconcentrate, precum şi personalităţi din medicină, cultură şi educaţie.

Pentru alte 500 de persoane au fost amplasate scaune pe pietonalul Ştefan cel Mare, acestea fiind aşezate astfel încât să se respecte distanţa fizică.

Slujba liturgică va putea fi urmărită şi din Piaţa Unirii şi în Piaţa Palatului Culturii, unde sunt amplasate câte 250 de scaune, precum şi ecrane video şi sisteme de sonorizare.

Tot din cauza pandemiei, municipalitatea nu va mai oferi anul acesta tradiţionala masă cu sarmale, colăcei, fructe şi vin.

sursa foto: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Nevoia de credinta e mare! Dar oare sa transmite minunea prin ecrane? Nu e lucratura diavolului tehnologia?

    • Ba da, e”diavolul” ăla progresist gheiț de la usere care bagă cip-ul neocomunist prin vaccin și 5g-ul neomarxist prin sârma de la mască. Numai ”minunații” ăia care îi invidiază, fură, înșală, urăsc pot ”transmite credința”.

  2. Nu tehnologia e lucrarea diavolului ci proasta ei întrebuințare. Și asa e, nevoia de credință e mare. Omul e născut sa fie credincios.

    • Cât e kilu’ de mărjele anul ăsta?

    • Religia este boală mentală. Ăștia nu fac decât să o întrețină și să o agraveze.

    • Idiotenia asta cu plimbatul si pupatul oaselor nu are nimic comun cu credinta.
      Aia care se inghesuie sa linga un cadavru nu sunt credinciosi, sunt superstitiosi! Asta e obscurantism medieval, nu credinta autentica.
      Credinciosii il gasesc pe Dumnezeu pretutindeni, nu au nevoie de biserici pline de aur, nici de bastani cu mercedesuri de manelisti si nici de barbosi nespalati care bolborosesc ritualuri din bezna evului mediu.
      Daca esti credincios, Dumnezeu e langa tine mereu, acasa, la servici, la scoala, atunci cand esti singur si atunci cand esti inconjurat de ceilalti, cand esti fericit si cand esti disperat, cand te bucuri si cand suferi, cand castigi si cand pierzi. E mana nevazuta de care te sprijini, e speranta ca pana la urma va fi bine, e gandul cel bun, e ideea salvatoare.
      Asta e credinta!

  3. ..Daca n-o duceti si la Maruta nu aveti ambitie…Pe urma in emisiunea lui Teo (degetel ) si puteti incheia si pe Taraf, sa-i planga Gutza o melodie cu „dujmani” la cap…Popi cretini si evazionisti !

  4. Auzi la ei… 50 de invitati ai Mitropoliei. Pai ce e ba acolo, concert? Spectacol? Cum sa faci invitatii la o slujba religioasa? Religia ar trebui sa fie o chestie intima. Fie o practici, fie nu, te duci la slujba sau nu, fara „invitatii”, fara locuri speciale la golden circle. Vorba aia… Religion is like a penis. It’s fine to have one and it’s fine to be proud of it, but please don’t whip it out in public and start waving it around… and please don’t try to shove it down one’s throat.