G4Media.ro

Prefectul de Iaşi explică de ce pelerinii din afara Iaşiului nu au…

Prefectul de Iaşi explică de ce pelerinii din afara Iaşiului nu au acces la moaştele Sfintei Parascheva: Mii de oameni s-ar urca în sute de autocare şi s-ar expune unui întreg domino. S-ar putea infecta şi apoi ar infecta pe alţii

Prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, susţine că nu pune la îndoială priceperea Mitropoliei în respectarea regulilor sanitare în caz de aglomeraţie, însă există pericolul ca pelerinii să se infecteze în mijloacele de transport cu care s-ar deplasa la manifestările religioase de la Iaşi.

Marian Grigoraş a scris, vineri seară, pe Facebook că a fost sunat de un prieten din judeţul Vrancea care l-a certat că nu mai poate veni la manifestările religioase de la Iaşi, întrucât autorităţile au interzis credincioşilor din afara Iaşiului să aibă acces la racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

  • „Mi-a povestit că împreună cu 20 de prieteni şi vecini din Vrancea au programat din timp un microbuz de 14 locuri care să îi aducă în Iaşi şi apoi să îi ducă acasă după ce ar fi participat la sărbătoarea religioasă de la Iaşi. Însă, după măsurile luate de autorităţi, tot planul amicului meu şi a grupului său s-a năruit, iar eu, în calitate de prefect, merit să fiu certat. Dojana amicului meu conţine exact situaţia periculoasă pe care autorităţile centrale şi locale, la sfaturile repetate ale epidemiologilor, au decis să le descurajeze: 20 de persoane, microbuz de 14 locuri, drum de sute de kilometri. Înmulţesc în minte acest scenariu cu alte câteva sute, poate mii de situaţii asemănătoare, dacă nu chiar mai improprii. Şi totul în acest context al unei creşteri alarmante de cazuri pozitive cu Covid-19“, afirmă prefectul Iaşiului, Marian Grigoraş.

El a dezvăluit că în municipiul Iaşi rata incidenţei cumulate de infectări cu COVID-19 a urcat la 2.64 la mia de locuitori şi că oraşul se află în pericolul de a intra în carantină.

  • “Legislaţia prevede că la o rată de 3 la mia de locuitori se ia în discuţie imediat dacă este nevoie carantinarea localităţii. Oameni buni, suntem în pericol! Aţi văzut recent imagini cu mai mulţi jandarmi decât pelerini în preajma Catedralei Mitropolitane, şi este neplăcut, sunt de acord! – dar cum ar fi să vedem jandarmi peste tot şi străzi goale într-un oraş carantinat şi reîntors în perioada stării de urgenţă. Nu a trecut deloc acel moment în care să ne permitem să nu punem răul în faţă!“, susţine prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş.

El a explicat că măsurile restrictive au ca scop descurajarea aglomerărilor mari de oameni pentru că acestea “sunt căi aproape sigure de răspândire a virusului“.

Prefectul Iaşiului afirmă că, dacă până pe data de 7 octombrie, Jandarmeria a estimat circa 6.000 de pelerini aşezaţi la rând pentru a ajunge la racla cu moaştele Sf. Parascheva, pe 8 şi 9 octombrie, zile în care s-au aplicat restricţii, au stat la rând sub 2.000 de persoane.

  • “Personal, dar şi ca reprezentant al instituţiei publice pe care o conduc, am toată încrederea în capacitatea organizatorică a MMB. Pe parcursul acestei perioade în care gestionăm această criză sanitară MMB a fost un partener statornic, solid, de sprijin şi de mare încredere. Ştiu că respectă regulile sanitare, ştiu că pune totul la punct cu atenţie, am văzut cu ochii mei şi nu sunt singurul care a observat aceste lucruri. Modul în care MMB organizează desfăşurarea activităţilor în integralitatea lor – cu pelerinii la rând, precum şi în interiorul Catedralei Mitropolitane şi la raclă – toate acestea sunt dincolo de dubii un exemplu de profesionalism. Nu pun la îndoială priceperea MMB şi destoinicia slujitorilor ei. Însă, ceea ce avem de prevenit nu începe nici la porţile Catedralei Mitropolitane, nici la intrarea în Iaşi, nici la marginea judeţului nostru. Ci începe în mii şi mii de locuri din ţară, cu mii şi mii de oameni care s-ar urca în sute de autocare şi microbuze şi s-ar expune unui întreg domino de întâmplări în care s-ar putea infecta şi apoi ar putea infecta pe alţii“, scrie prefectul Iaşiului pe Facebook.

Marian Grigoraş susţine că sufleteşte este alături de orice credincios care resimte aceste restricţii, dar că este datoria sa să îndemne la respectarea regulilor. “Îndemnul meu este unul care doare, dar ştiu că este îndemnul corect“, precizează prefectul de Iaşi.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. La sparanghel e voie în autocar

    • Adică să nu fie voie, deci să se încalce ”libertățile”, să li se pună ”botniță”, să se aplice ”dictatura sanitară”? Sau aia se pune doar la pupătorii de moaște și numai când vrea pixul trolilor covidioți?

    • Angajez romani in germania in agricultura se cistiga bine 0.2 euro pe kg cules haideti la munca saracilor sa va platiti facturile nu mai stati in romania aia jegoasa a voastra de tara in germania aveti apa calda sapun si mincare

    • Angajez romani in germania la cules de legume in especial votanti pnl psd usr .conditi bune cazare ok, plus ca aveti apa calda si sapun in germania ce in romania asa ceva nu se gaseste ca sunteti prea saraci ca tara.

  2. Bravo! Un prefect ok.

  3. Dar la alegeri putem merge cu autocarul? Ca la mol, servici și sparanghel știm deja ca se poate. Știți ce o zis OSCE? Nu putem opri oamenii sa meargă cu autobuzul la Beserica decât dacă oprim în totalitate circulația autobuzelor. Pricepeți discriminarea evidenta?Nu te duci la serviciu cu autobuzul iar la Sfânta Paraschiva, ba! Prefect idiot, ai încălcat legile!

    • Da, da, la ”sparanghel” dar mai ales la ”servici” unde merg trolii analfabeți care, printr-o minune după ce-au pupat moaștele, ”pricep discrimininarea” deși nu știu să scrie. Și în special ”la alegeri”, unde organizează ”autocarul” Daddy, șeful ”la sparangheliștii” de la mafia PRO-PSD

    • Nu e „sparanghel”, e chiar sparanghel.

      Directorul CFR Călători, Dan Costescu, a precizat că doritorii se vor înscrie pe listă, iar în momentul ocupării locurilor trenul va pleca. ”Gândim trenuri speciale, unde se poate păstra distanța socială, mergem pe același principiu: un loc liber, altul ocupat. Aceste trenuri vor pleca fie din București, fie din Cluj și vor merge spre graniţă. Vom avea puncte de colectare toate stațiile importante. Aceste trenuri, așa cum am vorbit deocamdată de principiu cu autoritățile austriece, vor merge până la Viena, evident fără oprire pe teritoriul Ungariei, care a închis granițele.”, a declarat Costescu pentru Radio România.

      Lucian Bode, ministrul transporturilor, și Karoline Edtstadler, ministrul afacerilor europene din Austria, au discutat luni despre situația îngrijitorilor sociali în contextul restricțiilor generate de pandemiade COVID-19. Ministrul român al transporturilor a prezentat părții austriece câteva considerații generale cu privire la faptul că Guvernul de la București garantează libera circulație a cetățenilor, că în România s-a decretat, până la 15 mai 2020, stare de urgență, iar deplasarea cetățenilor se efectuează cu anumite restricții, atât în interiorul României, cât și în exteriorul acesteia. Ținând cont de importanța asigurării libertății de mișcare a cetățenilor Uniunii Europene, dar și a reglementărilor de siguranță în contextul pandemiei CoVID-19, cei doi miniștri au agreat realizarea, cât de curând posibil, a cadrului procedural pentru transportul îngrijitorilor sociali pe un coridor feroviar România-Austria și retur. În acest sens, ministrul Bode a prezentat un set de măsuri, printre care: 1. sa-ti fmm de vasal jegos, faci tu propuneri, sunt lipsa un miliard de medici si asistente in tara, deschide munca in Romania si dupa aia exporti carne vie, sta-ti-ar „anumitele restrictii” pe nasalia ma-tii sa-ti stea.

      Austria stabileşte cu România o legătură săptămânală cu trenul de noapte, care trece prin Ungaria, pentru românii care lucrează ca îngriitori, aceștia fiind scutiți de restricțiile de la frontiere, scrie Reuters, citată de Mediafax. Sistemul de îngrijire a persoanelor vârstnice sau în imposibilitate de deplasare din Austria se bazează în mare parte pe asistenţi medicali din România. Pentru că depinde atât de mult de forţa de muncă din România, iar lucrătorii de aici nu pot trece cu maşinile prin Ungaria, din cauza închiderii graniţelor, Viena a găsit drept soluţie introducerea unui tren de noapte. Acesta va circula începând cu 2 mai şi este acceptat de toate ţările implicate, întrucât permite transportul unui număr mai mare de persoane Normal ca mai multi, ca domul Fritzl face cate o suta de romani, la noi in azile stau batranii claie peste gramada, si nu e azil sa nu fie infectati 20 o data, dar trebuie ca fiecare batran austriac cu inalta daruire in munca si educatie performanta sa primeasca cate un hilot.

      Auzi bai Bad, mai du-te in puncte puncte.

    • Tot apare comparatia cu alegerile. Deci comparam un drum de 5 min, ca doar votezi langa casa, cu stat la coada poate 15 minute fara sa-ti sufle careva in ceafa, cu votat efectiv 5 minute la locale (fiind 4 buletine de vot), toata lumea cu masca, teoretic fara pupat stampila sau cabina de vot si plecat casa cu stat la coada ore in sir, cu masca sub nas sau deloc, cu pupat acelasi loc unde si alte mii si-au lasat balele.
      Da, comparatia cu mersul la vot e cea mai buna.
      Cadavrul acela e si in restul zilelor din an in catedrala, nu e nevoie sa vina buluc lumea doar in acele cateva zile sau doar atunci e magic?!

    • Avram Iancu avea bun simt si vorbea corect limba Romana („mol, servici, Beserica…”)

    • A intrat divinitatea in politica?

  4. BOR vrea bani, daca banii vin din inmormantari, nu-i deranjeaza.

  5. Biserica, eterna problema pentru aceasta publicație marxistă, articole în cascadă. Stim, credința stă în calea progresului, hipstarii cand se inghesuiau prin Voma Veche nu era un subiect interesant, virusul nu se ia dacă fumezi iarba si duhnesti a voma

  6. Tirania medicala este folosita ca si unealta pentru a sugruma biserica si terotizarea credinciosilor. O sa ajungem ca Uighurii din China. Ce au in comun PCR/PSD si USR? Ateismul, adica nu cred in existenta lui Dumnezeu! Bine ca SUA tace desi a promis ca va interveni in orice caz de limitare a libertatilor religioase. Arafat isi bate joc de noi toti.

    • Statul e laic si prin libertate religioase se intelege ca poti sa crezi in ce vrei. Faptul ca se limiteaza temporar accesul intr-o zona nu inseamna ca nu poti merge la biserica din sat.

    • Cretinel! ce treaba are USR cu hotararea unui prefect al Guvernului PNL? Unde este limitarea libertatii religioase? – ai voie sa te rogi acasa la biserica ta, iti este doar interzis sa propagi virusul si sa pui in pericol viata altora.

    • Nu sugruma nimic, cei din localitate au voie.

  7. unde in lumea asta mai vedem asemenea show?

  8. Ba bizonilor, voi nu pricepeți disproportia și discriminarea? Nu e vorba ca închizi o zona ci ca hotărăști pe baza de buletin cine întra în zona. Motivația cu „autobuzul” e cretina. Nu este interzisa circulația autobuzelor, a metroului etc ci autoritățile interzic strict circulația „autobuzelor religioase”.Poti sa mergi în centrul Iasului dacă ești turist sau boschetar dar nu poți dacă ești om credincios. Niciunde în lume nu se face asa ceva. Poate în China sau în Rusia semibolsevica.

  9. Mai explicati-le preasfintiilor de ce ar fi bine sa iasa doar ei, singuri la protest si de ce nu e bine sa iasa oamenii in locul lor.

  10. Poți să mergi in centrul Iașului, ce nu poți e sa stai la coada cu alte sute/mii de persoane care n-au respectat regulile pe drumul până acolo și să valori toți pe aceeași suprafață. Simplu.
    Vino peste două săptămâni și nu te mai oprește nimeni.

  11. Hahaha!
    Ati dat de dracu’ ortodocsilor anu’ asta!
    Nu mai puteti sa dati cu portofelu’ pe racla!

  12. Prea Fericitul , trebuie s ainteleaga ca masurile nu sunt excesive,iar sistemul medical este in pragul colapsului. Sper ca si Preasfintia Sa si ceilalti prelati , doresc ca romanii sa fie sanatosi .