G4Media.ro

PUZ-uri și PUG blocate. Bucureștiul încotro? (Articol susținut de Bucharest Real Estate…

Sursa foto: G4Media.ro

PUZ-uri și PUG blocate. Bucureștiul încotro? (Articol susținut de Bucharest Real Estate Club)

La începutul anului 2021, la inițiativa primarului general, Consiliul General al Municipiului București a aprobat suspendarea pentru un an a PUZ-urilor sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6 din capitală. Apoi, în februarie 2022, Tribunalul București a suspendat PUZ-urile Sectoarelor 2, 4 și 5.

O capitală cu un plan urbanistic învechit și, mai nou, incert

În momentul de față, în București se construiește după o documentație aprobată în anul 2000 și expirată în anul 2010. Ea a fost prelungită cu câte un an în 2010 și 2011, apoi cu 3 ani în 2012. În 2015, Consiliul General al Municipiului București a prelungit perioada de valabilitate a PUG cu încă 3 ani până în 2018, iar în 2018, acesta a fost prelungit până la intrarea în vigoare a noului PUG.

Este evident că Bucurestiul avea nevoie de un nou Plan Urbanistic General. Acesta ar fi trebuit să fie finalizat în 2016, însă șase ani mai târziu el se află tot în faza de proiect.

Între timp, PUZ-urile coordonatoare au reprezentat o soluție de compromis, complet ineficientă și ea. Termenele prevăzute de lege pentru aprobarea PUZ-urilor au fost mereu depășite, lăsând constructorii, dezvoltatorii și beneficiarii în situații de incertitudine.

Însă problema s-a agravat odată cu blocarea PUZ-urilor și PUG-urilor.

Ce soluții au constructorii?

Conform primarului general, oricine poate cere un certificat de urbanism și autorizație de construire în baza PUG. Reamintim, însă, că PUG-ul în vigoare datează din anul 2000, adică de acum mai bine de 22 de ani! 

Haosul birocratic, procedurile devenite și mai complexe odată cu suspendarea PUZ-urilor, precum și lentoarea caracteristică administrației locale au făcut ca majoritatea construcțiilor să fie blocate.

Soluția oferită de administrația locală nu este fezabilă în contextul unei piețe dinamice — industria construcțiilor și piața imobiliară au adus 14,2% din PIB-ul Bucurestiului în 2019. 

Acum, însă, lucrurile nu mai stau deloc așa.

Ce pierde Bucurestiul în urma blocării PUZ-urilor și PUG?

Conform primului studiu de impact privind blocajul procesului de autorizare din București, efectuat de analistul financiar Iancu Gudă și prezentat recent la conferința The Future of Quality Living organizată de Bucharest Real Estate Club, cea mai mare organizației a pieței de real-estate, pierderile nu sunt deloc neglijabile:

  • Contribuția industriei construcțiilor și pieței imobiliare la bugetul capitalei a scăzut în 2020 până la 14%, iar în 2021 la 13,3%.
  • Contribuția Bucureștiului la formarea PIB-ului la nivel național a scăzut de la 37% în 2019 la 34,6% în 2021.
  • 9 din 10 companii active în construcții sau imobiliare, care își desfășoară  activitatea în București sunt expuse riscului de insolvență.
  • Estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale este de 17,2 miliarde de lei (3,45 miliarde de euro) pentru 2022-2026.
  • Pierderea întreagă de valoare adaugată în economie este estimată la 52 miliarde de lei (10,4 miliarde de euro) pentru 2022-2026.

“În momentul de față nu există soluții reale pentru constructori și dezvoltatori. Temerea cea mai mare este că ele nici nu vor veni prea curând fără un dialog constructiv între administația locală pe de o parte și societatea civilă și sectorul privat pe de altă parte. Bucureștiul este blocat și se află în plin proces de regresie la tehnici de administrație nedemocratice, în care deciziile se iau unilateral, fără consultarea tuturor părților afectate”, spune Despina Ponomarenco, Președinte Bucharest Real Estate Club.

Pierderile enumerate mai sus ar putea fi doar începutul declinului dezvoltării urbanistice în București. În lipsa unor soluții reale, două dintre cele mai profitabile sectoare ale economiei sunt complet blocate, împreună cu sumele pe care investitorii le aveau planificate pentru București.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează