G4Media.ro

PSD interzice timp de doi ani orice privatizare. Proiectul de lege inițiat…

PSD interzice timp de doi ani orice privatizare. Proiectul de lege inițiat de Șerban Nicolae va fi atacat la CCR de liberali

Camera Deputaților a votat miercuri un proiect de lege inițiat de Șerban Nicolae, Titus Corlățean și alți 12 parlamentari PSD care interzice timp de doi ani orice vânzare de acțiuni sau privatizare totală a firmelor de stat și blochează și eventualele negocieri începute deja. Proiectul a trecut cu 199 de voturi pentru, 89 împotrivă și 3 abțineri. Vicepreședintele PNL, Florin Roman, a anunțat că liberalii vor ataca legea la CCR.

Proiectul a fost votat deja de Senat în 19 mai și acum a trecut și de Camera Deputaților, mergând la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Dacă va fi promulgat, proiectul va face imposibilă atragerea de capital privat la companiile de stat.

Parlamentarii PSD care au depus proiectului își justifică inițiativa legislativă printr-o presupusă nevoie de protejare a intereselor naționale în economie. Inițiatorii nu explică însă de ce privatizarea unor companii care înregistrează anual pierderi sau profituri foarte mici în comparație cu cifra de afaceri sau cota de piață ar însemna o afectarea a intereselor naționale.

  • Ce scriu inițiatorii în expunerea de motive: Pentru protejarea intereselor naționale în economie, se impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului român astfel cum este deținută în prezent. În mod evident, efectele negative în paln economic determinate de starea de urgență și de criza Covid-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă decât cea raportată strict la durata stării de urgență. De aceea, este necesra ca măsura interdicției să opereze pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cine sunt inițiatorii: Florian Bodog (fost ministru al Sănătății, scăpat de colegi de un dosar penal de corupție), Șerban Nicolae (unul dintre artizanii atacurilor la justiție), Titus Corlățean (artizanul deschiderii Centrului Rus de Cultură de la București), Ştefan Radu Oprea (fost ministru al IMM-urilor), Florin Cârciumaru, Creţu Gabriela, Dan Carmen Daniela, Iordache Virginel, Iriza Scarlat, Mihu Ştefan, Pavel Marian, Preda Radu-Cosmin, Stocheci Cristina-Mariana și Şerban Valeca.

Foto: Serban Nicolae (InquamPhotos / Octav Ganea)
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Deocamdata, PSD doar se lauda, dar dpdv legal n-a interzis absolut nimic.
    Urmeaza semnatura lui Johannis si (mai mult ca sigur) contestatiile la CCR.
    Si chiar daca prin prisma CCR este mai mult ca sigur ca PSD va avea castig de cauza, mai exista si Comisia Europeana.

  2. De fapt in discutie este privatizarea CEC. Aceasta banca este pe profit de mai multi ani, 2018, 2019 peste 400 mil lei anual. Intrebare de ce vrea Cîțu sa o privatizeze?
    Nu pot sa nu remarc abordarea tendentioasa a articolului, care pune in discutie doar neprivatizarea celor care sunt pe pierdere.
    A douainttebare pentru redactie, daca am avea in administrare niste companii care inregistreaza pierderi ar fi inteligent sa le privatizam pe timp de criza, cand valoarea lor de piata e scazuta datorita lipsei de investitori, sau ar fi de dorit o restructurare si privatizare cand dispare criza?
    A treia intrebare pentru redactie: de ce Germania actioneaza tocmai invers prin nationalizarea companiilor private, la fel si Franta?

    • Cred ca mai degraba e vorba de blocarea listarii la bursa a Hidroelectrica.
      Fiind o permanenta (si foarte bogata) sursa de venit pt „baietii destepti”, listarea la bursa implica automat o transparenta de care mafiotii fug ca dracu’ de tamaie!

    • Se poate fura si din companiile listate la bursa.

    • @Corect: Franța și Germania naționalizează (de fapt statul cumpără pachete mari de acțiuni, nu e o naționalizare în sensul comunist) pentru a oferi prin asta lichidități imediate unor companii mari, de interes național, care au nevoie de ele, activând pe piețe momentan căzute, și pentru a avea apoi posibilitatea legală de a injecta capital în ele, la nevoie. Statul francez sau cel german dispun de rezerve mari (vezi primul pachet de ajutor al nemților: jumătate de trilion linie de credit pentru supraviețuirea companiilor mari), plus că sunt totuși forțe economice majore.
      Statul român, prin comparație, nu are bani, nu are rezerve mai deloc, se confruntă ACUM cu o nevoie acută de lichidități pe termen scurt și mediu (următorii 2-3 ani) pentru a putea face plăți.
      Paralelă la modul foarte simplist: unui om (adică statului român) , atunci când nu îi mai ajunge salariul (bugetul existent), începe să îi treacă prin minte să mai și vândă ce are prin casă, pe care ar putea lua un ban ca să nu facă foamea. În funcție de cât de acută e nevoia de bani în momentul respectiv, vinde undițele din magazie nefolosite de ani de zile (o companie neprofitabilă) sau își vinde mașina (o companie profitabilă). În momentul ăsta, PSD vrea să îi interzică omului respectiv să vândă ce are în casă, obligându-l să acopere gaura din împrumuturi de pe la prieteni (în cazul statului român de la bănci și, în final, de la FMI, dacă se ajunge acolo, și probabil da, se va ajunge).
      În concluzie: situația noastră nu are nimic în comun cu cea a Germaniei sau Franței, ba chiar e diametral opusă. Când statul are bani își permite să susțină companii aflate în dificultate, când nu are vinde ce poate pentru a face față cheltuielilor impuse.

    • @Ion din Balon

      Bla..bla..bla
      „Se poate fura si din companiile listate la bursa”

      Sigur ca se poate, insa cu mult mai greu decat fura la ora actuala borfasii PSD-isti din firmele si concernele care sunt controlate exclusiv de catre ei, pt ei, fara nicio supraveghere externa, singurul control fiind cel facut de fosila Vacaroiu!

  3. Îmi pare că PSD a decis că strategia lor de campanie electorală e să falimenteze statul român prin legi.
    Cheltuieli bugetare din ce în ce mai mari impuse prin lege (creștere 40% la pensii, alocații pentru copii dublate) pe de-o parte, tăierea prin lege a cât mai multor surse de venit la buget posibile (pentru că privatizările asta înseamnă, venit la buget, și dacă sunt făcute legal e vorba de sume serioase). Așa, adio listarea Hidroelectrica pe Bursă, de exemplu…
    Presupun că în maximum două luni același PSD va dori și reducerea TVA-ului la un mai „prietenos” 9%, pe motiv de situație socială gravă (15% șomaj, de exemplu).
    Tăriceanu a făcut vraiște în 2008 bugetul cu mâna proprie. Acum jocul e să fie forțat Orban să îl facă praf, că așa legiferează majoritatea parlamentară.

    Așa e când ai Guvern super-minoritar…

    • tot nu vad ce ar putea face PSD, daca castiga alegerile si intra la plata a pensiilor, salariilor, etc… practic statul e captiv platilor sociale, caci pentru investitii bani nu sunt

    • Părerea mea proprie este că intenția PSD nu este în momentul ăsta să câștige pe barba lui, pentru că realizează foarte bine și ei că nu au cum. Dar dacă prin mișcări de genul ăsta pot să priveze PNL de bani în buget (situație ce se traduce în sărăcie și imposibilitatea de a fi acoperite unele cheltuieli nerezonabile, ceea ce duce la pierderea a cat mai multe voturi, indiferent de unde se duc ele apoi), e un câștig net pentru ei la alegeri: nu toate voturile pierdute de liberali ar pleca către USR, singurul partid care nu ar intra în alianță post-electorală cu PSD (sper). Ar ciupi destule PSDProRomânia, ar mai lua ceva din ele și ALDE (poate cât să îi ducă peste pragul electoral), ba chiar și unii maghiari cu înclinații spre PNL ar decide să voteze UDMR.
      Și uite așa, încet-încet, se pune de o alianță de guvernare Ciolacu – Ponta – Tăriceanu – Hunor pe undeva pe la 52 %.
      După aia, la nevoie, noul parlament va fi absolut bucuros să voteze abrogarea legii pe principiul că „ne-am gândit noi mai bine și e totuși nevoie, dar privatizările le facem noi!”. Și, nefiind născuți chiar acum 4 ani, știm bine modalitățile de privatizare preferate de PSD: să iasă șpaga și pentru gura lor, să fie siguri că pot pregăti dinainte Hidroelectrica (de exemplu) pentru privatizare prin înființarea unei firmulițe mai mici deținută de Hidro, care să se ocupe exclusiv de mentenanță dar care nu se supune legilor de transparență de care trebuie să țină seama o firmă listată drept care banul va curge de-acolo, și așa mai departe…
      Cât despre electorat… cui îi pasă, iar le-am luat fața și i-am aburit cu avuția națională.

    • Și încă ceva, Gogu… Statul e captiv la plata pensiilor și salariilor bugetare, foarte corect! Dar e captiv din punct de vedere al cifrei, nu al puterii reale de cumpărare.
      Nu știu ce vârstă ai tu, dar eu țin minte și perioada denominării, cand s-au tăiat patru zerouri din coada monedei naționale, și o țin minte și pe cea dinainte, cu inflație măsurată în sute de procente anual. Nu e scenariul ideal… dar sunt destui care nu mai au memorie, și sunt câțiva care nu s-ar da în lături să apeleze la așa ceva pentru a reveni la putere. Îți trebuie doar o inflație de vreo 10% într-un an, iar vina pentru asta o dai pe Covid.

    • STRATOSFERICULE,
      ai postat multe mai sus, nu am avut timp sa iti raspund la toate,
      nationalizare comunista… Ia si mai documenteaza te de ceea ce face Merkel si ce planuri avea de dinainte de criza, etc, ceea ce spui tu este in cazul Renault, ca urmare a celor 5 miliarde. Banii de care dispun Germanii nu sunt din resurse stranse, ci din PIB ul mare si o redirecționare/reasezare bugetara, in ultimii ani Germania nu a fost pe excedent, ci deficit <3%, conform UEM, Maastricht.
      Comparatia ta cu vinde ce are prin casa e puerila, nu ai cum sa vinzi ce e profitabil, e un calcul pe termen lung, nu scurt. Aceeasi greseala au facut o psdistii cu Petrom, BCR si altele si acum le facem matul gros la austrieci.
      Avem solutii, bani europeni, o mai buna colectare a taxelor, contribuțiilor sociale si impozitelor, etc . Pun pariu ca nu vor accesa toti banii europeni… dar foarte usor vand companii profitabile la preturi de criza si fac contracte de achizitie publica prin atribuire directa in stare de urgenta la firmele de casa.
      Mesteci niste chestii pe care nu le pricepi.

    • @Corect: parcă și zisesem că e vorba de „termen scurt și mediu (2-3 ani)”. Înțeleg că nu e ușor să te concentrezi la mesaj, dar chiar așa, să nu poți citi cu atenție 10 rânduri?!
      Cât despre bani europeni… De când plătește UE deficite imense create de plata pensiilor?
      1. Banii europeni se dau pe programe de dezvoltare, pe proiecte care mai întâi ar trebui făcute și primit acordul pe ele, nu au nicio legătură directă cu problema actuală.
      2. Povestea aia cu „mai buna colectare de taxe și impozite” o aud de ani și ani, e mai veche decât „Ciuleandra”! Și e o poveste. Nu s-a întâmplat niciodată, sub niciun guvern. E nerealist să se creadă că se va reuși așa ceva acum, în 6 luni. Vorbim de lucruri din viața reală, sau din manuale și din aspirații înalte?
      3. Petrom și BCR au avut nevoie de investiții masive ca să ajungă mult mai târziu să fie profitabile. Ocazia privatizării a facilitat punerea unui management cât de cât profesionist în locul unor „aparținători” de partid înfipți acolo pe meritul de „lins clanțe”. Nu în totalitate, au în continuare oameni care deschid uși politice, nimic anormal, dar sunt acolo pentru „binele companiei”, nu pentru sifonat masiv bani din ea.
      4. Hai să nu ne dăm de ceasul morții cu Merkel, până una-alta Germania o duce destul de bine și a fost pe mâna ei de nici nu mai știu când. Nu e cazul de comparații între Germania sau Franța și România.
      5. De unde ai tu cea mai vagă idee la ce preț ar fi IPO-ul Hidroelectrica, de ești atât de convins că va fi mic? Și ce legătură are o listare pe Bursă cu cel mai nou slogan PSD cu firmele de casă și starea de urgență? Abia ultima parte demonstrează cu adevărat că trolezi sau că te-a lăsat inspirația. Nu îl implici un pic și pe Bill Gates? Poate el vrea să cumpere de fapt, cine știe…
      Aud numai de câte avuții are țara asta. Toate sunt doar potențiale avuții! Statul român nu a avut și nu are idee cum să le administreze, nu are strategii clare și nici bani de investit în companii, și nici dorința de a le lăsa să se dezvolte. Sunt minimum 2 ani de când Statul cere integral dividendele din toate firmele profitabile unde e acționar, nelăsând nimic pentru dezvoltare sau investiții.
      Firmele care se dezvoltă și investesc sunt exact alea în care statul nu își mai exercită controlul total, exact alea pomenite de tine: BCR, Petrom…

    • Petrom si BCR,
      Stii cu cat a fost vanduta Petrom? Stii ce profit a facut in primul an de la vanzare, 2005, dar 2006 si restul? Stii ce profit avea inainte?
      BCR, la fel, stii cu cat a fost vanduta? Stii ce profit avea inainte? Documenteaza-te!
      Dupa ce descoperi datele, citeste ce ai scris.
      Spre deosebire de tine eu am avut tangenta cu ambele companii la momentul privatizarii, iar ceea ce spui tu e vrajeala pe care au aruncat o in ochii populatiei politicienii ca sa le vanda.
      La fel vor sa faca cu CEC acum. Deci am trecut prin acele momente, vad ce fac azi la Petrom sau alte companii straine, se folosesc de diferite solutii de optimizare prin manipulare fiscala ( daca stii ce este aia, caci vad ca mesteci lucruri fara sa le intelegi, inclusiv aia cu fonduri europene pt deficit din pensii, se vede ca stii cate ceva, dar nu esti din domeniu).
      Concluzie… Intereseaza-te despre aceste date, sunt publice, citeste…
      O mai buna colectare a taxelor nu e o utopie, este o recomandare a Comisiei, suntem pe ultimul loc in Europa la colectare TVA. Asa ca…. fii mai riguros.

  4. Încă nu l-a găsit PPA-ul pe ăsta ( pesta porcina africană)?😜

  5. !Laura Coman

    daca inteleg eu bine domnia-voastra sustine ca aceasta initiativa legislativa este eronata!

    intr-unul din numerele din anul trecut din Le Monde Diplomatique se prezinta situatia investitiilor straine din primele 20 de state dezvoltate…nici una nu depaseste 20 la suta ..

    toata lumea doreste investitii straine, numai ca ele pleaca cand rata de revenire este mai buna in alta parte

    in alta ordine de idei, daca privatizezi *vacile cu lapte* ale unui stat, cum iti asiguri finantarea de la buget a cheltuielilor de sanatate, educatie, infrastructura?

    in al treilea rand, toate tarile foste comuniste au ajuns cu proportia de 50 la suta din capitalul financiar existent sa fien national…la noi CEC-ul are poate 20 la suta si pe asta vor liberalii sa-l faca praf..

    ce mai inseamna national din PNL, daca tu listezi pe bursa actiunile firmelor romanesti? listarea Romgazul s-a facut 90 la suta pentru investitorii straini, 10 la suta pentru piata romaneasca! si ce mai inseamna Lozinza liberala din perioada interbelica * Prin noi insine?*

    asa cum am spus-o de mai multe ori pe-acilea, psd-ul este reprezentantul capitalului national, privat si de stat, iar pnl reprezinta interesele capitalului strain din Romania!

    asta ca sa stim cum sa interpretam lucrurile!

    cat priveste coruptia sa nu uitam ca in ultimii 30 de ani nici un intreprinzator strain nu a fost acuzat de vreun matrapazlac in Romania, toti cei veniti aici pentru a se imbogati erau curati, spovediti la biserica si sterilizati inainte de a ateriza pe Otopeni!

    postarile domniei voastre au foarte mult umor!

  6. !Stratosfericu’

    era la noi in sat unu poreclit *sapte carari*…din cauza ametelii de la bautura…..

    taica-su i-a lasat casa si o vaca foarte buna de lapte, dadea, cand era bine hranita, pe la 30 l de lapte….

    un vecin a pus ochii pe vaca si i-a zis ca o cumpara, dar cu bani mai putini decat facea ea, pentru ca o sa-i dea zilnic 2 litri de lapte…

    betivanul s-a bucurat, nu mai avea grija vacii, laptele venea si avea si bani de baut…

    toti au spus ca betivanul tot betivan….

    cam asa si cu domnul Ludovic cu privatizarile in cauza…

    PNL trebuie sa scoata *national* din denumire si sa nu cumva sa mai spuna vreodata ca sunt urmasii lui Bratianu, adica * prin noi insine!*

    in Romania batalia psd -pnl este intre cei care sunt pe partea capitalului romanesc si cei care reprezinta capitalul strain !

    • Stimabile Domn, ne reîntâlnim. Că PNL nu mai duce politica liberală interbelică este o certitudine. Având în vedere că nu mai suntem în perioada interbelică iar sistemul economic în lumea de azi e foarte diferit, „Prin noi înșine” e un slogan ce, economic, nu se mai poate aplica. Sau, la o adică, s-ar putea aplica, dar nu cu vreun succes. Unul din cei care visa totala independență economică a țării și a încercat-o a fost Ceaușescu. Rezultatele experimentului lui încă ne bântuie existența.
      Sunt de acord că PNL ar trebui să nu își mai clameze permanent „descendența brătiană”, dar asta pentru că e desuetă.

      Cât despre exemplul cu vaca… suntem de acord că e un pic mai complicat de-atât, nu? Păstrând parametrii anecdotei (în care, ca în viața reală, etilismul e o boală), avem un bolnav care are o vacă care dă lapte mult dacă e bine îngrijită. Problema e că și el și tac-su care era la fel de bețiv n-au prea îngrijit vaca, așa că ea nu dă lapte la potențial maxim, ba chiar e un pic bolnavă (are ceva paraziți interni). Bețivului îi vine pe cap într-o zi bătăușul satului, care îi zice „de mâine îmi dai trei litri de lapte, c-așa am hotărât eu”. Bețivul, care e departe de a fi vreo forță a naturii, nu are cum se împotrivi. Nu are timp de cură de dezalcoolizare (alcoolismul se tratează, doar că e un proces de durată), dar știe de unul în sat care îi poate cumpăra vaca și îi va da cei doi litri de lapte pomeniți și care, pe deasupra, o va îngriji corespunzător. Asta îi rezolvă parțial problema momentană și îi oferă șansa să mai vadă cum poate face rost de litrul rămas neacoperit. Că în ograda lui betivul mai are ceva găini, poate reușește un troc ouă contra lapte cu vreun vecin.
      Cam așa ar suna anecdota mai corect. Pă’e’ea mea (hâc!).