G4Media.ro

Proteste în premieră în fața sediului Apelor Române, împotriva șezlongurilor din buza…

sursa foto: Info Sud-Est

Proteste în premieră în fața sediului Apelor Române, împotriva șezlongurilor din buza mării. Constănțenii cer o plajă care să nu fie sufocată de plastic

Două proteste sunt anunțate astăzi, între orele 11:00 și 12:00, în fața sediului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, împotriva șezlongurilor așezate de hotelieri chiar pe linia mării. Cele două grupuri sunt coordonate de asociațiile Baricarda Verde și Grupul de Dialog si Bună Convieţuire Constanța și ambele cer Apelor Române să aplice sancțiuni și să interzică amenajarea șezlongurilor în buza mării:

”Nisipul fin a căzut victimă unor interese financiare imediate şi a fost acoperit de şezlonguri. Practic, plajele sunt din plastic! Hai să le spunem cu frumosul că există şi alte variante şi că toată lumea are dreptul să facă plajă pe nisip”, notează organizatorii unuia dintre proteste pe pagina de Facebook a evenimentului.

Ambele proteste au fost autorizate de Primăria Constanța și vor avea caracter pașnic, anunță organizatorii.

Context:

De la începutul sezonului 2019, presa locală a semnalat în mai multe rânduri că mai mulți patroni de hoteluri își plasează șezlongurile chiar în buza mării, pe linia unde nisipul întâlnește apa, acest lucru încălcând legea care prevede ca șezlongurile să fie așezate la câțiva metri de linia apei.

Pe de altă parte, mai multe sectoare de plajă din Constanța au fost extinse masiv cu fonduri europene, iar proiectul prevedea ca pe sectoarele de plajă nou reabilitate să nu se desfășoare, timp de cinci ani, activități economice, adică, implicit, să nu fie așezate nici șezlonguri.

Doar că, în seazoanele estivale 2016-2017, majoritatea agenților economici care au închiriat bucăți de plajă în stațiunea Mamaia și în Constanța și-au extins activitățile și pe plajele nou reabilitate. Au pus șezlonguri și măsuțe aproape până în buza plajei, încălcând astfel termenii proiectului. ABADL nu a stopat fenomenul, iar Comisia Europeană nu a acordat nicio sancțiune ABADL pentru încălcarea termenilor proiectelor. În schimb, pentru că fenomenul ocupării abuzive a noilor sectoare de plajă nu a putut fi stopat, Comisia Europeană a emis, în august 2017, o adresă prin care a dat liber la închirierea noilor sectoare de plajă fără a atrage sancțiuni din partea Uniunii Europene.

sursa foto: Info Sud-Est

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. F bine.Faceti proteste,nu unul ci multe dar,sesizati si pretul la aceste fotolii.In Grecia,fotoliile sunt gratuite dar trebuie sa comanzi ceva,o cafea ,ceva de baut etc.In Romania,patronii plajelor, iau si pielea de pe turist si nimeni nu intervine. Sa nu mai vb de ilegalitatile, prin care s-au dat aceste plaje celor care le folosesc acum,patronilor,zic.

    • Aveti mare dreptate dar jumatate din vina o au si turistii care nu taxeaza acest comportament prin lipsa lor.
      Eu unul am evitat plajele de genul acesta de pe litoralul nostru!

  2. Bizonul carpatin are pielea cefei iritata de frecarea necontenita cu lantul greu din aur, asa ca nu poate sa stea pur-si-simplu direct pe nisipul fierbinte…! Plus de asta mai e si riscul ca nisipul fin sa-i perturbe functionarea CD-player-ului si astfel sa nu-si mai poata asculta la volum maxim maneaua preferata…

  3. E foarte bine ca se protesteaza impotriva confiscarii plajelor de catre afaceristi. Pe cand un protest impotriva poluarii fonice? Este absolut mizerabil ce se intampla si nimeni nu vocifereaza. Sunt zeci de restaurante pe faleza si toate se intrec in a da muzica la maxim.

    • sincer, nu ma mai duc la litoralul romanesc nici gratis. o tiganie. prefer sa conduc 600km pana in grecia, dar macar ma simt in vacanta. si nici nu ii imbogatesc pe niste smenari de romani.

  4. Am ajuns sa facem proteste ca bugetarii sa-si faca treaba.Dar nu e problema,mai votati psd sa mai mareasca salariile si mai mult .

    • n are treaba cu bugetarii si psd-ul.
      are treaba cu rapacitatea romanului si cu nesimtirea, cu tarania, mitocania si lipsa de respect ptr natura. asta e o boala nationala, nu tine doar de pramatiile alea din PSD. psd nu e o creatie artificiala, ci, din pacate o emanatie a poporului roman.

      ps: iar discursul cu ‘bugetarii’ e cam de cacat, zau asa, nu stiu ce dreq va invata pe voi alde g4 si digi24, dar bugetari exista si tre sa existe in toate tarile cu economie de piata libera.

    • Asa e.. dar bugetarii lor nu sunt ca ai nostri – platiti mai bine ca in privat, cu o munca dublata si inutila adesea si sa nu mai spunem ca sunt tinute la statele de plata „pilele” cat si amantele..
      Deci hai sictir bugetarilor, ca pana nu se reformeaza administratia publica si se informatizeaza si automat reduce nr angajarilor si ei sa aiba pe bune indicatori de performanta si interactiunea cu cetateanul sa fie in favoarea cetateanului, nu invers.. nu avem ce vorbi.

      Bugetarii de azi sunt multi in plus iar cei care chiar lucreaza si-si fac treaba corect scad ca numar de la o guvernare la alta.

  5. D-aia nu mai mergem la mare la noi de ani de zile. Totul scump, mizerie si tiganie.

  6. Constantenii ar putea sa nu mai voteze cocalari corupti.

    E doar o idee.

  7. in Italia cindva foarte demult era o problema asemanatoare si a iesit lumea si a dat foc la tot ce era pe plaja, a fost cu violenta si impuscaturi si de atunci nimeni nu are dreptul sa se bage mai aproape de 30 metri de la tarm pe plaja, este asa lege, dar in Ro banul inca hotaraste multe, e mai presus de legile fundamentale

    • Fals, am fost acum 2 ani in sudul Italiei, pe plajele mai comerciale erau șezlonguri unul lângă altul, până în apă. Prin apă se plimbau vânzători ambulanți cu niște căruțe imense, pline cu mingi, saltele, haine. Printre șezlonguri săreau negri cu ochelari de soare falsificați si bijuterii, haine. Bâlci la fel ca la noi.
      La un singur capitol stăteau mai bine : curățenia. Jegul de la noi nu cred ca poate fi egalat în Europa !