G4Media.ro

Proteste în Georgia după ce guvernul a suspendat până în 2028 negocierile…

Photo by Vano SHLAMOV / AFP

Proteste în Georgia după ce guvernul a suspendat până în 2028 negocierile de aderare şi a spus că renunţă la toate ajutoarele UE

Partidul de guvernământ din Georgia a declarat joi că țara va suspenda discuțiile privind aderarea la Uniunea Europeană până în 2028, refuzând, de asemenea, subvențiile bugetare de la Bruxelles, oprind efectiv cererea sa de aderare la blocul comunitar, un obiectiv național de lungă durată.

În replică, mii de protestatari pro-UE au blocat străzile din capitală, în timp ce președinta țării a acuzat guvernul că a declarat „război” propriului popor prin această decizie, scrie Reuters.

Blocul de guvernare Visul Georgian a acuzat UE de „o cascadă de insulte”, afirmând într-o declarație că se folosește de perspectiva negocierilor de aderare pentru a „șantaja” țara și pentru a „organiza o revoluție în țară”.

Ca urmare, a declarat: „Am decis să nu punem problema deschiderii negocierilor cu Uniunea Europeană pe ordinea de zi până la sfârșitul anului 2028. De asemenea, refuzăm orice subvenție bugetară din partea Uniunii Europene până la sfârșitul anului 2028”.

Această țară de 3,7 milioane de locuitori din Caucazul de Sud are înscris în constituție obiectivul aderării la UE și a fost, în mod tradițional, printre cele mai pro-occidentale state succesoare ale Uniunii Sovietice.

Relațiile Georgiei cu Bruxelles-ul s-au deteriorat brusc în ultimele luni, pe fondul acuzațiilor UE de autoritarism și tendințe pro-rusești. UE a declarat deja că cererea Georgiei este înghețată.

Visul georgian susține că nu este pro-rus și că este angajat în favoarea democrației și a integrării cu Occidentul.

Aceasta afirmă că dorește în continuare să adere la UE în cele din urmă, dar în ultimii ani s-a angajat în mod repetat în dispute diplomatice cu Bruxelles-ul, consolidând în același timp legăturile cu Rusia vecină.

UE nu a făcut niciun comentariu oficial imediat cu privire la declarația Visului georgian. Cu toate acestea, un oficial UE a declarat că impactul deciziei de joi a fost uriaș, adăugând că guvernul a făcut ceea ce UE s-a temut și a sperat că nu va face.

Sondajele de opinie arată că aproximativ 80% dintre georgieni susțin aderarea la UE, iar drapelul blocului flutură alături de drapelul național în fața aproape tuturor clădirilor guvernamentale din țară.

Opoziția pro-occidentală din Georgia a reacționat cu furie la anunțul Visului georgian, în timp ce câteva mii de protestatari s-au adunat în fața parlamentului și a sediului partidului de guvernământ, blocând drumurile. Presa locală a raportat proteste care au izbucnit în mai multe orașe de provincie.

Giorgi Vashadze, un lider proeminent al opoziției, a scris pe Facebook: „guvernul autoproclamat și ilegitim a semnat deja legal trădarea Georgiei și a poporului georgian”.

Președinta Salome Zourabichvili, un critic pro-UE al Visului georgian, ale cărui puteri sunt în principal ceremoniale, a declarat că partidul de guvernământ „nu a declarat pace, ci război împotriva propriului său popor, a trecutului și viitorului său”.

Mandatul lui Zourabichvili se încheie în decembrie, iar Visul Georgian a nominalizat un fost deputat cu vederi antioccidentale dure pentru a o înlocui.

Opoziția susține că alegerile din octombrie, în care rezultatele oficiale au acordat blocului Visul Georgian aproape 54% din voturi, au fost frauduloase și a refuzat să își ocupe locurile. Țările occidentale au solicitat o anchetă privind presupusele încălcări.

Atât Visul Georgian, cât și comisia electorală a țării susțin că alegerile au fost libere și corecte.

Mai devreme, joi, prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a declarat jurnaliștilor că aderarea la UE ar putea afecta economia Georgiei, deoarece ar obliga Tbilisi să anuleze acordurile de scutire de vize și acordurile comerciale cu alte țări.

UE a acordat Georgiei statutul de țară candidată în decembrie 2023, dar a declarat că o serie de legi adoptate de visul georgian de atunci, inclusiv restricțiile privind „agenții străini” și drepturile LGBT, sunt autoritare, de inspirație rusă și reprezintă obstacole în calea aderării la UE.

Criticii interni și externi ai partidului Visul georgian susțin că acesta, care este considerat dominat de fondatorul său miliardar, fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili, întoarce Georgia spre Moscova, de care și-a câștigat independența în 1991.
Rusia și Georgia nu mai au relații diplomatice oficiale de la războiul din 2008, dar au avut recent o apropiere limitată, Moscova ridicând interdicția privind zborurile către Georgia și eliminând un regim strict de vize pentru georgienii care lucrează în Rusia.

Sondajele de opinie arată că majoritatea georgienilor disprețuiesc Rusia, care continuă să sprijine două regiuni separatiste georgiene și a învins Tbilisi într-un război de cinci zile în 2008.

Președintele rus Vladimir Putin, vorbind joi în timpul unei vizite în Kazahstan, a lăudat „curajul și caracterul” de care au dat dovadă autoritățile georgiene în adoptarea legii privind agenții străini, pe care criticii interni au comparat-o cu legislația rusă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cand o sa intram in epoca de AUR a lui PSD, Semiom, Georgescu si SOS asa o sa ne scoata din UE si o sa ne „recapatam demnitatea” si sa NE platim datoriil, de parca datoriile ar fi ale noastre si nu ale lor!