Propunere pentru reducerea drastică a punctelor vamale pentru gunoaie/ Deputatul PNL Bogdan Bola: ”Va ajuta comisarii Gărzii de Mediu să controleze mai bine traficul gunoaielor”/ Proiectul prevede și definirea noțiunii de ”deșeu”
O inițiativă legislativă propuse de deputatul PNL Bogdan Bola prevede reducerea drastică a punctelor vamale pentru gunoaie, de la 77 câte sunt în prezent la doar 15. Parlamentarul de Constanța își argumentează proiectul prin numărul foarte mic de comisari ai Gărzii de Mediu care nu pot monitoriza eficient traficul de gunoaie.
- ”O scădere de la 77 la 15 puncte vamale va reprezenta un balon de oxigen uriaș pentru efectivele (și așa răsfirate) comisarilor Gărzii. Ca să înțelegeți cât de gravă este situația acum: la acest moment, există un număr efectiv de 450 de comisari la nivelul Gărzii Naționale de Mediu, personal care trebuie să acopere toată paleta legislativă referitoare la protecţia mediului (aproximativ 70 de legi şi hotărâri de Guvern), având în supraveghere aproximativ 80.000 de agenți economici în toată țara, care au o activitate cu impact asupra mediului și 77 de puncte de trecere a frontierei. Dacă adăugăm la raceste aspecte și lipsa aproape totală a echipamentelor de specialitate, considerăm că trebuie să acționăm imediat, din punct de vedere legislativ, pentru a le acorda tot sprijinul de care au nevoie și nu-l primesc, în pofida solicitărilor repetate venite din partea lor. Din acest motiv, am prevăzut în inițiativa noastră că Ministerul Mediului va adopta în termen de 30 de zile lista celor 15 puncte unice de trecere a frontierei pentru deșeuri. Garda de Mediu o are, este fundamentată, trebuie doar APLICATĂ!”, a scris Bola pe Facebook, într-un mesaj publicat miercuri.
Proiectul deputatului liberal mai prevede și definirea noțiunii de „deșeu” pentru ca acestea să nu mai treacă în tranzit drept ”bunuri second hand”.
- ”De asemenea, în termen de 15 zile de la adoptarea propunerilor noastre, reprezentanții Ministerului Mediului vor crea și un nomenclator al produselor susceptibile a fi deșeuri. Și acest lucru este amânat de foarte mult timp, Statul permițând intrarea necontrolată a deșeurilor în țară, multe „deghizate” sub denumirea de „bunuri second hand”. Și ce se întâmplă de obicei cu acestea: ajung aruncate și incendiate pe câmpuri, poluând aerul românilor”, a mai spus Bola.
Deputatul și-a mai motivat inițiativa spunând că, în timpul activității, comisarii Gărzii de Mediu nu se pot autosesiza asemenea, spre exemplu, a unui polițist local, ci se pot sesiza doar în urma unor solicitări oficiale.
- „Până în acest moment, comisarilor nu li s-a permis să constate şi să cerceteze infracţiunile din cuprinsul legislației privind protecția mediului din oficiu, în baza propriilor observații, ci doar în urma unor solicitări oficiale. Mai simplu: un polițist local, de exemplu, se poate autosesiza și lua măsuri imediate când observă o infracțiune de mediu, dar un comisar al Gărzii nu, chiar dacă are studii superioare și de specialitate în acest domeniu. Cu toate acestea, personalul Gărzii de Mediu are doar atribuții administrative și nu dispune de competențe de cercetare penală! Vi se pare normal? Nouă nu! Asta înseamnă timp prețios pierdut în prinderea făptașilor și stoparea fenomenului infracțional. Și asta cu toate că există legislație europeană care permite acest lucru încă din 2018 (Raport CE Genval VIII/2018). Aceasta a fost și motivația care a stat la baza amendamentului nostru privind sporirea atribuțiilor comisarilor Gărzii Naționale de Mediu. Practic, să îi lăsăm să își facă treaba!”, a mai scris deputatul de Constanța Bogdan Bola, miercuri, pe Facebook.
sursa foto: Poliția de Frontieră
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii