G4Media.ro

Propagandă rusă în școlile din Bulgaria: Ministerul Educației a dezvăluit ce școli…

Sursa foto: AFP / Kirill KUDRYAVTSEV

Propagandă rusă în școlile din Bulgaria: Ministerul Educației a dezvăluit ce școli bulgărești au parteneriate cu organizații pro-ruse

După o serie de întrebări venite din partea deputaților, Ministerul Educației și Științei (MEȘ) a dezvăluit ce școli din Bulgaria mențin legături culturale și educaționale cu organizații pro-ruse – pe fondul sensibilității publice sporite față de posibila prezență a propagandei rusești în sălile de clasă, potrivit Rador Radio România.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Patru parlamentari i-au adresat întrebări ministrului bulgar al Educației, Krasimir Vălchev, cu privire la o eventuală propagandă rusească în școli. Vorbim despre cei doi noi copreședinți ai formațiunii „Da, Bulgaria!” Bojidar Bojanov și Ivailo Mircev, precum și de Iavor Bojankov și Kristina Petkova – tot de la Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată. Deputații i-au adresat lui Vălchev zece întrebări în total. Răspunsurile la jumătate dintre acestea au fost date publicității zilele acestea.

Învățarea limbii ruse în școlile bulgare a devenit o arenă a opoziției publice și politice. Acest lucru s-a întâmplat după ce a devenit clar că, în timp ce Rusia a declarat Bulgaria drept țară inamică, elevi din școlile bulgare poartă costume populare rusești, marchează sărbători rusești și vizitează Centrul Cultural și de Informare Rus din Sofia, pentru a afla despre meșteșugurile tradiționale rusești – toate acestea în timpul orelor de limba rusă.

Se pare că destui elevi participă la cursuri de limba rusă. Datele plasează Bulgaria în fruntea listei privind învățarea limbii ruse în UE, iar nivelurile de interes pentru această limbă sunt la niveluri record în regiune. În anul 2023, 29,6% dintre elevi studiază limba rusă între clasele a VIII-a și a XII-a.

Deputata din partea Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată, Kristina Petkova, a atras atenția asupra unora dintre organizatorii, participanții sau patronii inițiativelor (evenimente, concursuri, lecturi, marcarea sărbătorilor rusești etc. în școli, grădinițe, biblioteci).

Lista lui Petkova include Fundația pentru Dezvoltare Durabilă din Bulgaria, Mișcarea Națională Rusofili, Sindicatul Profesorilor din Bulgaria, Uniunea Scriitorilor Bulgari, Uniunea Jurnaliștilor Bulgari, Uniunea Antifascistă Bulgară și Societatea Rusiștilor din Bulgaria.

„Rolul Federației Ruse este, de asemenea, tangibil, într-o formă sau alta. Fondul Russkiy Mir, o structură pricipală de influență culturală în afara Rusiei, Rossotrudnichestvo (o agenție guvernamentală, parte a listei de sancțiuni a UE) și Biserica Ortodoxă Rusă sunt implicate în aceste inițiative”, a adăugat ea în introducerea întrebării sale adresate ministrului Educației și Științei, Krasimir Vălchev.

Textul întrebării deputatei este: „Care sunt școlile din Bulgaria care au o formă de cooperare cu Fundația pentru Dezvoltare Durabilă în Bulgaria, Mișcarea Națională Rusofili sau participă la inițiative susținute de Fondul Russkiy Mir, Centrul Cultural și de Informare Rus din Sofia sau Biserica Ortodoxă Rusă?”

Ministerul Educației și Științei a strâns informația de la șefii departamentelor regionale de învățământ.

Două instituții de învățământ colaborează în prezent cu Fundația pentru Dezvoltare Durabilă în Bulgaria – Liceul „Maxim Gorki” din Stara Zagora și Liceul Profesional pentru Predarea Limbilor Străine „Ekzarh Iosif” din Razgrad. Alte două școli au colaborat, de asemenea, cu fundația, dar au întrerupt-o – Liceul Profesional Național de Silvicultură și Prelucrarea Lemnului „Sava Mladenov” din Teteven și Liceul „Nikolai Katranov” din Sviștov.

Doar Liceul Profesional pentru Predarea Limbilor Străine „Ekzarh Iosif” are relații cu Mișcarea Națională Rusofili. Informațiile de la Ministerul Educației și Științei arată clar că Liceul Profesional Național de Silvicultură și Prelucrarea Lemnului „Sava Mladenov” și Liceul „Nikolai Katranov” și-au încheiat din nou coolaborarea cu Mișcarea.

Doar Liceul „Maxim Gorki” din Stara Zagora participă la inițiativele susținute de Fondul Russkiy Mir. Lista școlilor care au participat la inițiativele Centrului Cultural și de Informare Rus din Sofia în cursul anului școlar este mai lungă: Liceul „Maxim Gorki” din orașul Stara Zagora, Liceul „Anghel Karaliicev” din orașul Strajița, Liceul 132 „Vania Voinova” din Sofia, Liceul pentru Studierea Limbilor Străine 32

„Sf. Kliment Ohridski” din Sofia; Liceul 19 „Academician Mihail Arnaudov” din Sofia, Liceul 13 „Alexandr S. Pușkin” din Sofia, Liceul 12 „Țarul Ivan Asen II” din Sofia, Liceul de Limbi Străine 35 „Dobri Voinikov” din Sofia.

Este sistată participarea la inițiative cu Centrul Cultural și de Informare Rus din Sofia din partea Liceului Profesional Național de Silvicultură și Prelucrarea Lemnului „Sava Mladenov”, a Liceului „Sf. Chiril și Metodie” din orașul Velingrad; Liceului „Liuben Karavelov” din Nesebăr; Școala primară privată „Micul Prinț” din orașul Varna și Liceul „Ivan Vazov” din orașul Pomorie.

„Nu există școli care să fi avut vreo formă de cooperare cu Biserica Ortodoxă Rusă sau să fi participat la inițiative susținute de aceasta”, ne asigură Ministerul Educației.

Și subliniază că, în îndeplinirea obligației de a preveni propaganda în sistemul de învățământ, „se va acorda o atenție deosebită școlilor pentru a aborda astfel de cazuri cu o responsabilitate sporită”.

Din răspunsul lui Petkova la o altă întrebare, devine clar că cinci școli din Bulgaria au participat la inițiativă și au obținut un „colț rusesc”. Patru dintre ele înainte de începerea războiului din Ucraina și doar unul după aceea – în anul 2022.

„Colțul Rusesc” este un proiect educațional al Bisericii Ortodoxe Ruse, dezvoltat special pentru școlile bulgare. Scopul este de a promova cultura rusă, limba rusă și valorile spirituale și morale ale Rusiei în rândul elevilor bulgari.„Este implementat cu sprijinul Centrului Cultural și de Informare Rus, a Fundației Inițiativa Ortodoxă sub patronajul Patriarhului Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii și cu ajutorul Ambasadei Rusiei în Bulgaria, Casei Ruse din Sofia și Consulatului General al Rusiei”, atrage atenția Petkova.

Potrivit acesteia, în documentele de achiziții se menționează că scopul este „extinderea prezenței rusești în Bulgaria”. Proiectul include achiziționarea și confecționarea de suveniruri, amenajarea și prezentarea unui colț rusesc în școli. Sunt planificate lecții-prezentări despre Rusia: istorie, religie, geografie, compatrioți ruși celebri, descoperiri și realizări ale oamenilor de știință ruși, o demonstrație vizuală a asemănării limbilor bulgare și ruse, o clasă de meșteșugari despre confecționarea de suveniruri rusești și, cu ajutorul cadourilor, improvizație de povestiri.

Donațiile din cadrul proiectului „Colțul Rusesc”, efectuate până în 2022, sunt destinate Școlii Gimnaziale cu Studierea Intensivă de Limbi Străine „Dr. Petăr Beron” din Pernik, Liceului Profesional Național de Silvicultură și Prelucrarea Lemnului „Sava Mladenov” din Teteven, Școlii Gimnaziale de Limbi Străine „Sf. Paisie Hilendarski” din Dupnița și Școlii Gimnaziale „Ivan Vazov” din Pomorie.

Există un colț nou creat doar la Școala „Liuben Karavelov” din Nessebăr (în 2022). Acesta se află în biroul de limbă rusă și are un scop educațional. „În acest moment, școala nu lucrează la proiectul «Colțul Rusesc»”, dă asigurări ministrul Educației în răspunsul său și anunță că a dispus o verificare a tuturor celor cinci școli.

„Am fost informat că nu s-a desfășurat nicio propagandă politică sau ideologică, iar colțurile sunt folosite pentru nevoile procesului educațional”, a mai scris ministrul bulgar al Educației.

Pentru a „evita viitoare specualții pe această temă”, ministrul a cerut tuturor participanților la procesul educațional să fie deosebit de atenți atunci când aleg subiecte, participă la inițiative și implementează parteneriate, precum și să se abțină de la participarea la evenimente care implică reprezentanți oficiali ruși sau persoane care au intrat sub incidența diferitelor regimuri de sancțiuni în contextul agresiunii rusești.

Este clar că Ministerul Educației și Științei sprijină un concurs pentru elevii din clasele I-XII al Fundației pentru Dezvoltare Durabilă în Bulgaria, care dezvoltă cooperarea bulgaro-rusă și solidaritatea între popoare în lupta pentru pace.

Fundația respectivă este însă membră a unei organizații care a declarat Crimeea drept teritoriu rusesc, iar concursul său „Împreună pentru secolul XXI” a avut loc de curând sub patronajul Ambasadei Federației Ruse în Bulgaria. Concursul este susținut oficial de Ministerul Educației și Științei – face parte din Calendarul Național de Evenimente în Interesul Copiilor și Elevilor pentru anul școlar 2024-2025, iar Administrația Regională pentru Educație a orașului Sofia îl promovează deschis și stimulează participarea elevilor bulgari cu lucrări în limba rusă, ca o „fereastră către lume”.

Calendarul Național de Evenimente pentru Copii și Elevi este elaborat anual cu scopul de a sprijini participarea copiilor și elevilor la concursuri, competiții și alte manifestări care contribuie la dezvoltarea intereselor, talentelor și abilităților lor în domeniile științei, artelor și sportului.

„Propunerile depuse pentru includerea evenimentelor în calendar sunt analizate de o comisie formată din experți ai Ministerului Educației și Științei și directorul Palatului Național al Copiilor. Comisia întocmește un proiect al Calendarului Național de Evenimente pentru Copii și Elevi pentru fiecare an școlar”, explică ministrul Educației procedura de includere a concursurilor în calendar. Proiectul de calendar este publicat pe site-ul MEȘ pentru o dezbatere publică de 30 de zile înainte de aprobarea sa finală.

„Concursul internațional pentru elevi «Împreună în secolul XXI» pentru desene, cântece, poezii, eseuri, reportaje și prezentări media este inclus în Calendarul Național pentru Evenimente de Interes pentru anul școlar 2011-2012”, explică ministrul.

În apărarea sa, Vălchev atrage atenția asupra faptului că Concursul Internațional pentru Elevi „Împreună în secolul XXI” a fost aprobat pentru a fi inclus în Calendarul Național al Evenimentelor de Interes sub toate guvernele bulgare anterioare – din anul lansării sale până în anul școlar 2024-2025.

El subliniază că toate activitățile din cadrul concursului se desfășoară în întregime de la distanță – lucrările pentru participare se trimit doar prin e-mail sau curier, împreună cu o cerere de participare completată și o declarație de consimțământ din partea părintelui copilului. Și subliniază că elevii nu au niciun contact direct cu reprezentanții fundației.

„Ministerul Educației și Științei nu deține informații care să confirme prezența propagandei în conținut sau în desfășurarea concursului, nici date privind interferența în procesul educațional din partea factorilor politici externi”, scrie Vălchev.

Ministrul reafirmă poziția statului bulgar împotriva agresiunii militare ruse și subliniază că, în prezența oricăror dubii cu privire la promovarea influenței politice străine și a propagandei în învățământul bulgar, Ministerul Educației și Științei este pregătit să intervină.

„În același timp, este important să se facă distincția între acțiunile politice ale unei țări și cultura, limba și contribuția sa la patrimoniul cultural mondial, care nu ar trebui supuse negării sau stigmatizării”, scrie el.

Totuși, „pentru a preveni orice speculații sau îndoieli”, Ministerul Educației și Științei va fi atât de amabil încât să nu includă concursul în Calendarul Național de Evenimente pentru anul școlar 2025-2026, reiese clar din ceea ce a scris ministrul.

„În legătură cu sensibilitatea publică, am dispus să fie examinate toate posibilitățile pentru mecanisme suplimentare de evaluare preliminară a propunerilor de includere în calendar”, a anunțat ministrul Educației.

Sursa: MEDIAPOOL / Rador Radio România / Rraducerea: Mirela Petrescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.