G4Media.ro

Proiectul primului vaccin din lume împotriva noului coronavirus a fost realizat încă…

Foto: Moderna

Proiectul primului vaccin din lume împotriva noului coronavirus a fost realizat încă din luna ianuarie, într-un weekend

Proiectul primului vaccin din lume împotriva noului coronavirus a fost realizat de compania americană Moderna încă din 13 ianuarie, la două zile după ce autoritățile din China au publica secvența genetică a acestuia, scrie publicația britanică Daily Mail.

Potrivit site-ului Moderna, sâmbătă, 11 ianuarie, autoritățile din China au publicat secvența genetică a noului coronavirus, înainte de a admite că acesta se transmite de la om la om. Până la declararea pandemiei de către Organizația Mondială a Sănătății a mai durat două luni.

Cercetătorii companiei Moderna au reușit în ianuarie ca, în doar două zile, în acel weekend din ianuarie, pornind de la secvența genetică a noului coronavirus, să realizeze proiectul vaccinului.

Practic, echipa de cercetători de la Moderna și de la Institutul Național de Sănătate (NIH) a finalizat secvența vaccinului, care a fost denumită mRNA-1273.

Ulterior, în 7 februarie, compania a realizat un lot clinic de vaccinuri și l-a trimis la NIH pentru prima fază a testelor, la două zile după ce Statele Unite înregistrau primul deces din cauza COVID-19.

La doar 25 de zile de la proiectarea vaccinului, primul lot de mRNA-1273 a fost fabricat și trimis pentru prima fază a testării.

Potrivit experților în sănătate publică, probabil că nu ar fi fost posibil ca vaccinul să fi putut fi realizat mai rapid.

Realizarea vaccinurilor durează în general mult timp, deoarece există mai mulți pași de parcurs de la cercetare până când produsul ajunge pe piață.

După cercetări academice, oamenii de știință efectuează studii preclinice în cadrul cărora sunt colectate date despre fezabilitate, testare și siguranță.

Apoi, există trei faze ale studiilor clinice: Faza I în care se testează câteva persoane și se analizează dacă tratamentul este sigur, Faza II care implică aproximativ 100 de persoane și analizează dacă funcționează și, în cele din urmă, Faza III, care testează câteva sute până la câteva mii de oameni și examinează dacă vaccinul este mai bun decât ceea ce este deja disponibil.

De obicei, între cele trei faze trec mai multe luni.

Mai mulți cercetători au declarat pentru New York Magazine că oamenii de știință se întreabă în prezent cum să accelereze faza I, care testează siguranța vaccinurilor.

Dr. Peter Hotez, decanul Școlii Naționale de Medicină Tropicală de la Colegiul de Medicină Baylor, a declarat revistei că unul dintre motivele pentru care procedura a fost accelerată este că s-au făcut multe cercetări asupra pandemiei Sindromului Respirator Acut Sever (SARS) din 2003, care este aproximativ 80% identic cu noul virus.

Vaccinul dezvoltat de compania de biotehnologie Moderna funcționează cu informația genetică din părțile virusului care se atașează de celule și le infectează, spiculele, formate din proteine. Această informație este stocată într-o substanță numită „ARN mesager”, care transportă codul genetic din ADN la celule.

Pe baza rezultatelor complete ale studiului clinic, vaccinul Moderna are o eficienţă de 94,1% şi nu prezintă probleme grave de siguranţă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Tare!!! Cu 2 luni inainte de a deveni pandemic!! Au avut un” feeling „!!! Ma intreb de ce nu au facut acelasi lucru si cu sarsu si mersu? Aveau ei acelasi feeling ca nu devine pandemic! Mda.

    • Ce bine ești informat.
      Pe lângă faptul că ai multe informații, ai văzut și conspirația și feeling-urile ești tare de tot, pe langa subiect.

    • @Cioby
      O conspiratie e intotdeauna secreta. Doar nu va inchipuiti ca sunt parte dintr-o conspiratie si se mai si lauda cu asta!

      De unde stim ca nu au facut acelasi lucru si cu SARS si MERS? Poate ca nu au dat publicitatii prototipurile pentru acele vaccinuri pentru ca epidemia nu s-a extins. Din cauza dimensiunilor mici ale populatiei afectate de acei virusi, testarea si productia vaccinului ar fi generat costuri imense si venituri infime. Daca ar fi facut public faptul ca au un prototip, ar fi devenit tinta presiunilor publice sa produca acel vaccin nerentabil, iar in cazul refuzului imaginea companiei ar fi avut de suferit.

      Nu comentez moralitatea abordarii lor, dar de aici pana la teoria conspiratiei e cale lunga!

    • > Profesorul Virgil Păunescu a afirmat la Realitatea Tv că autoritățile chineze au ”copiat” rețeta vaccinului anti COVID-19, dezvoltată de cercetătorii de la Timișoara, și pe care ai noștri au publicat-o cu cel puțin o lună înainte:

      > ”La mijlocul lunii ianuarie, am văzut imaginile dramatice din China. Noi suntem un institut de cercetare în cancer și lucrăm de 7-8 ani la ceea ce se numește imunoterapie în cancer. A apărut o tehnologie un pic diferită de vaccinare, de manipulare a sistemului imun, de a recunoaște acele modificări foarte subtile pe care le suferă celula tumorală, ce este diferită de tehnologia care se folosește în obținerea de vaccinuri împotriva microbilor, bacteriilor sau a virușilor, și am hotărât cu colectivul nostru să abordăm problema aceasta a coronavirusului, a cărui structură a fost publicată de cercetării chinezi”, a declarat dr. Păunescu, în emisiunea ”Jocuri de Putere”.

      Ca si la miljocul lunii ianuarie, Cioby, esti cam neinformat.

    • „Proiect” înseamnă că era în stadiu de analiză de date și de design soluții (în cazul ăsta tratament, vaccin), fără a intra în stadiul de testare pe oameni care pot dura ani. Și eu m-am jucat încă din Februarie puțin cu datele genomului SARS-COV-2, același cu 29,903 litere ale genomului publicate de chinezi în Ianuarie, și am ajuns la niște concluzii interesante … În principiu, dacă ești un cercetător bun, iți cam dai seama încă de la primele analize de potențialul unui virus de a cauza o pandemie.

  2. Mihai..OMS te iubeste mullt,la tine nici urmă de felling,este certitudine.

  3. După care l-au testat un an că altfel se termina prea repede pandemia, mureau prea puțini și nu era cool!

  4. fructe de mare / liliac / ,,misiune imposibilă,, / război biologic/ ….nu mai contează 🙂 bine că există antidot …

  5. „Vor trece ani de zile pina ce va fi fabricat un vaccin.” Citat din „expertii” Romaniei in carcalaci.
    Aceeasi care ne trateaza cu carantine si alte abureli.
    Aceasi care vor vaccina intii cadrele sanitare (ca asa scrie la manualul de epidemii, iar asta e o epidemie, precum cea de ciuma, ebola, tifos si altele ca astea, nu?) ca sa nu cada sistemul sanitar tocmai acu’, ca a rezistat el un an, dar acum e pericol mare.
    Pe aia care au intr-adevar nevoie urgenta de vaccinare, aia care mor cu zecile in fiecare zi, ii lasam in tura a doua.

    • ATI are un numar record de internari cu COVID acum, deci nu vad de ce te surprinde ca ar putea cadea sistemul sanitar tot acum. Medicii nu sunt roboti, si se pot imbolnavi sau suferi de epuizare la fel ca oricine.

  6. cum naiba au creat vaccinul daca acest karkalete nu poate fi cultivat in lab? intreb pt un „preten”!