G4Media.ro

DOCUMENT Proiectul de lege de desființare a Secției speciale, pe ordinea de…

Sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

DOCUMENT Proiectul de lege de desființare a Secției speciale, pe ordinea de zi a Guvernului / Dosarele SIIJ ar urma să fie transmise parchetelor competente

Guvernul are programată joi, de la ora 16.00, o ședință în care va discuta și proiectul de lege privind desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților, proiect realizat de Ministerul Justiției.

Potrivit proiectului, la data intrării în vigoare legii Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se desființează.

Totodată, cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul Secției se transmit pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului General, parchetelor competente potrivit legii, care continuă soluţionarea acestora.

Dacă va fi adoptat de guvern, proiectul inițiat de ministrul Stelian Ion va intra în dezbaterea Parlamentului.

Citește aici proiectul  integral de lege pentru desființarea SIIJ

Proiectul de lege mai prevede că soluțiile de clasare, de renunțare la urmărirea penală și de trimitere în judecată dispuse de procurorii Secției speciale, care nu au făcut obiectul controlului ierarhic anterior intrării în vigoare a legii, vor fi supuse controlului exercitat de procurorul general.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ, pe 11 februarie, proiectului de lege privind desființarea Secției Speciale. Au fost voturi pentru și 11 împotrivă și doar 8 pentru, potrivit surselor G4Media.ro

În esență, nemulțumirile au fost legate de faptul că, din forma inițială au fost eliminate anumite prevederi care le-ar fi putut oferi magistraților anumite garanții. Spre exemplu, începerea urmăririi penale a magistraților era condiționată de avizul procurorului general, iar procurorii și judecătorii puteau fi trimiși în judecată doar cu avizul secțiilor din CSM.

„Este fundamental să se înțeleagă faptul că beneficiarul principal al garanțiilor solicitate de sistemul judiciar este cetățeanul, căruia trebuie să i se asigure dreptul la un proces echitabil, drept care ar deveni iluzoriu în lipsa unei justiții independente, care să decidă exclusiv potrivit legii, în afara oricărei forme de presiuni exterioare.” se arată în documentul CSM atașat deciziei de avizare negativă a proiectului de desființare SIIJ.

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție au criticat CSM pentru avizul negativ dat joi proiectului de lege al Ministerului Justiției care vizează desființarea Secției speciale pentru magistrați (SIIJ).

”Exponenții votului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii privitor la proiectul de desființare a SIIJ nesocotesc idealurile de onestitate și integritate la care a aderat, prin esența sa, corpul magistraților din România, în ceea ce privește excluderea oricăror piedici procedurale în desfășurarea proceselor penale”, arată cele două organizații într-un comunicat comun.

 

sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Tot anul numai despre SIIJ veți auzi!
  Este fumigena cu care crede că ne va ține ocupati pentru a nu vedea că de fapt nu se reformează nimic în Justiție.

 2. Sunt curios ce va face ministru cu cei 28 magistrați dovediți colaboratori sau informatori ai securității .Mai primesc pensii speciale?Ce face cu acoperiții din magistratură ?Ar tredui excluși si pensiile tăiate?

 3. Fiecărui minister i s-au „alocat” câte una-două fumigene!

 4. Hai sa vedem cat platim pt una bucata procuror:

  https://www.csm1909.ro/Statements.aspx

  Dr, magistrati, mi, mapn, servicii, administratie, pensionari speciali militari… pt indivizii astia exista romania! Romania parvenitilor social, a bugetarilor si a specialilor militari!

  Tara condusa de gasti de mafioti gradati !

 5. Desfiinarea SIIJ este cea mai dura lovitura data crimei organizate romanesti.

  • Cea mai tare gluma!

 6. Doamnă @lili,
  Așa e, n-am fost intotdeauna pe aceeași lungime de unda cu dvs, mai ales atunci când ați criticat fără argumente solide noua putere, in special USR-ul, dar să știți că cel care vă bântuie nu sunt eu, ci e clona mea mult iubită, frățiorul meu nătâng cu găuri cât pumnul in pregatire, in special la Gramatica de clasa a III-a, dar căruia n-am ce-i face, intrucât „sângele apă nu se face”…
  Mulțumesc pentru înțelegere!
  Toate cele bune!

 7. Mai domni jurnalisti,poate dsv sunteti mai in tema cu cine este in masura,a fi verivicata aceasta,Prc Adina Florea,Puio Zarafina si gasca lor la mapa profesional si C.V.de smecheri de la PCA C-ta.Va rog eu frumos nu au competenta de juristi in drept.Au nevoe de o pregatire in drept la Taragsor.Pe modelu Hipocratis nu pe cel al Kol Nidre.