G4Media.ro

Proiecte în valoare de 144 de milioane de lei în Harghita și…

Sursa Foto: mfe.gov.ro/

Proiecte în valoare de 144 de milioane de lei în Harghita și Covasna, pentru dezvoltarea rețelelor de gaze

Județele Covasna și Harghita vor beneficia de trei proiecte majore de investiție pentru dezvoltarea infrastructurii de gaze, în valoare totală de 144 de milioane de lei, au anunțat reprezentanții Ministerului lInvestiţiilor şi Proiectelor Europene,

Contractul de finanțare a fost semnat joi. La evenimentul de semnare a contractului a fost prezent și ministrul UDMR, Tanczos Barna.

Printre cele 3 proiecte, finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, vor beneficia de acces la reţeaua de gaze naturale comuna Ozun din judeţul Covasna, comunele Tomeşti, Dăneşti, Cârţa, Mădăraş şi Sândominic din judeţul Harghita şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Forest, respectiv comunele Ciceu, Siculeni, Racu din judeţul Harghita.

În total, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020 au fost aprobate recent 10 proiecte ale autorităţilor locale, în urma cărora 15.444 oameni vor fi conectaţi la reţele de gaze naturale.

„În România este necesară o îmbunătăţire semnificativă în privinţa accesului la reţelele de gaze, rata de conectare este acum de numai 40% din totalul populaţiei. Prin acest tip de proiecte, încercăm să recuperăm deficitul şi este foarte bine că am prins şansa asta prin POIM, sperăm să reuşim şi pe programele viitoare. Îi felicit pe cei care au depus proiecte, pentru rapiditate şi nivelul ridicat de expertiză. Prin PNRR vom veni cu o nouă propunere, să finanţăm proiecte cu o tehnologie avansată, gaze în amestec cu hidrogen”, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, potrivit Agerpres.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat că acest apel de proiecte „a reprezentat o noutate şi a necesitat un efort deosebit pentru toţi cei implicaţi, inclusiv potenţialii beneficiari. Toţi cei implicaţi sunt deschizători de drumuri în domeniul reţelelor de gaze”.

În prezent, în localităţile de implementare a proiectului nu există sistem de distribuţie gaze naturale, singura sursă de energie termică fiind lemnul de foc, folosit atât pentru încălzire, cât şi pentru prepararea hranei şi asigurarea apei calde menajere.

În total, au fost aprobate 10 proiecte, iar pentru 8 dintre acestea au fost semnate până acum contractele de finanţare, cu o valoare totală de 327,1 milioane de lei, relatează Agerpres.

Sursa Foto: mfe.gov.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bravo! Presimt ca vor mai urma mulți alți bravo.