G4Media.ro

Proiect: noi obligații pentru magazinele online legate de garanția produselor

Sursa Foto: pexels.com

Proiect: noi obligații pentru magazinele online legate de garanția produselor

Guvernul Ciucă va discuta în ședința de marți un proiect de ordonanță de urgență care stabilește noi obligații pentru magazinele fizice și online, potrivit agendei executivului.

Guvernul motivează proiectul de OUG prin faptul că ”vânzările online de bunuri constituie marea majoritate a vânzărilor transfrontaliere în Uniunea Europeană, iar diferențele dintre dispozițiile de drept intern în materia contractelor îi afectează atât pe consumatori, cât și pe comercianții cu amănuntul”.

Printre obligațiile introduse de proiect se numără:

– Vânzătorul răspunde față de consumator pentru orice neconformitate care există în momentul livrării bunurilor și care este constatată în termen de cinci ani de la data respectivă.
– În cazul produselor de ocazie, consumatorul şi vânzătorul pot conveni asupra unor condiții contractuale sau acorduri având o perioadă de răspundere contractuală sau un termen de prescripție mai scurtă decât cele prevăzute la alin. (1) – (4), cu condiția ca astfel de perioade ori termene mai scurte să aibă o durată de minimum un an de la data livrării bunului
– Orice neconformitate care este constatată în termen de doi ani de la data la care bunurile au fost livrate este prezumată a fi existat deja în momentul livrării bunurilor, până la proba contrarie sau cu excepția cazului în care această prezumție este incompatibilă cu natura bunurilor sau cu natura neconformității.
– În caz de neconformitate, consumatorul are dreptul de a beneficia de aducerea în conformitate a bunurilor, de a beneficia de o reducere proporțională a prețului sau de a obține încetarea contractului
– Pentru ca bunurile să fie aduse în conformitate, consumatorul poate opta între reparație și înlocuire, cu excepția cazului în care măsura corectivă aleasă ar fi imposibilă sau, în comparație cu cealaltă măsură corectivă disponibilă, ar impune vânzătorului costuri care ar fi disproporționate, luând în considerare toate circumstanțele
– Consumatorul nu are dreptul de a obține încetarea contractului dacă neconformitatea este minoră. Sarcina probei cu privire la caracterul minor al neconformității îi revine vânzătorului

Sursa Foto: pexels.com

Citește aici proiectul integral de OUG

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. EMAG inca mi-e dator din 2009 c-un HDD busit. WD Black 750GB. Era HDD la vremea lui. Eram plecat la munte, n-am apucat sa-l schimb. Acum echivalentul ar fi un NVME WD 850 de 500GB, sa fiu cinstit.

  2. *pentru un … se intelege foarte aiurea altfel. HDD-ul busit mi l-au dat deja. Cred ca l-au mancat termitele.

  3. App, da careva la schimb o RX580 pt. o GTX1060 ? :)) Dar o 5700 pt. un GTX1660 si-o diferenta de bani ? Sunt satul de driverele closed-source. Sunt hiper-bugguite pana si alea. Numai probleme. Vreau sa ma mut pe OpenBSD si n-am driver. :))

  4. Legat de afirmatia precedenta, ar trebui o piata europeana a ‘second-hand’, bine pusa la punct. E pacat de atata hardware. Sa-l dai de pomana, nu-i combi. Romanul e soricar mare, are burdusite fel si fel de relicve. In special cand vorbim de telefoane. Un fetis aparte.

  5. „Telefonul cu care m-am combinat cu prima gagica…”

  6. „Masina in care l-am facut pe fi-miu…” :))

  7. Legat de toate afirmariile dumneavoastra : aveti nevoie de un control la cap urgent.

  8. Draggy, treci la culcare!

  9. N-am vazut, scrie ceva despre ANPC? Despre RAR? Că primesc sarcini in plus sau li se impune sa le reevalueze pe cele existente deja?
    Ca oricum cei care nu ofera profesionalism in afaceri – gen producatorii auto care iti livreaza masina fara presuri sau fara senzori in bord sau nu-ți spun cum sa ai grija de masina ta, nu pot fi opriti decat in instanta pe timpul si banii tai.
    Nu ne apara nicio organizatie a statului drepturile.