G4Media.ro

Proiect de lege: Șoferii care depășesc viteza cu peste 100 km/h față…

sursa foto: Politia Bucuresti

Proiect de lege: Șoferii care depășesc viteza cu peste 100 km/h față de limita admisă rămân fără permis pentru 180 de zile/ Certificatul de înmatriculare va fi reținut

Un proiect de lege depus la Parlament prevede stabilirea unui nou prag de viteză la care să fie sancţionată circulaţia autovehiculelor cu depăşirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv, această faptă urmând să fie sancţionată cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, pe lângă amenda între 1.305 lei şi 2.900 lei, dar şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare a autovehiculului, transmite Agerpres.

Proiectul, semnat de 28 parlamentari PNL, PSD, UDMR, USR, neafiliaţi, modifică şi completează în acest sens Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul ori de tractor agricol sau forestier a faptei de depăşire cu mai mult de 100 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic. În cazul în care conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai săvârşeşte, într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, o nouă faptă perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârşirea faptei se majorează de drept cu încă 30 de zile. Perioada de suspendare majorată se comunică în termen de 15 zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce”, prevede proiectul.

De asemenea, depăşirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic se sancţionează complementar cu reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului pe o perioadă de 6 luni.

„Poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile. Dacă în perioada de 6 luni de reţinere a certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului, perioadă începută cu ziua imediat următoare celei expirării valabilităţii dovezii înlocuitoare, un agent constatator identifică în trafic autovehiculul care are certificatul de înmatriculare sau de înregistrare reţinut, acesta dispune sancţiunea contravenţională complementară a confiscării autovehiculului care are certificatul de înmatriculare sau de înregistrare reţinut”, mai prevede proiectul.

Totodată, mijlocul de transport confiscat se valorifică în condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 274/2007.

Iniţiatorii arată, în expunerea de motive a proiectului, că, prin Ordonanţa Guvernului nr. l/2022, începând cu 27 februarie 2022, a fost introdus în OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice un nou prag de viteză, de peste 70 de km/h faţă de limita legală, încercându-se „temperarea” conducătorilor auto şi implicit a traficului, conştientizarea conducătorilor auto că trebuie să reducă viteza, însă „se pare că această modificare nu a avut rezultatul scontat”.

„De la data intrării în vigoare a acestei ordonanţe, respectiv 27 februarie, şi până la data de 30 august 2022 au fost peste 3.440 de conducători auto care au depăşit cu peste 70 km/h limită de viteză legală, iar numărul de accidente din cauza nerespectării regimului legal de viteză a fost foarte mare, fiind prima cauză a producerii de accidentelor rutiere grave”, menţionează aceştia.

„Viteza excesivă (viteze de peste 100 km/h faţă de normele în vigoare) ar trebui pedepsită mai aspru, deoarece consecinţele acţiunii voite ale conducătorului auto, în situaţia apariţiei unui accident rutier, sunt întotdeauna grave şi au drept rezultat, în cele mai multe cazuri, decesul unor participanţi la trafic. Fiecare conducător auto trebuie să conştientizeze că rezultate acţiunii sale de a conduce cu viteză de peste 100 km/h faţă de normele în vigoare nu vor avea consecinţe numai asupra sa, ci pot avea consecinţe şi asupra familiei sale. De asemenea, foarte mulţi conducători auto nu realizează amploarea gravităţii consecinţelor la care se expun în cazul unui impact la viteză ridicată, acestea mărindu-se în mod proporţional cu viteza. O viteză chiar şi cu câţiva km/h mai puţini poate face diferenţa dintre evitarea sau nu a unui accident ori dintre viaţă şi moarte”, mai arată iniţiatorii.

Ei au mai apreciat că este necesară crearea unei noi trepte în aplicarea sancţiunilor, respectiv depăşirea cu peste 100 km/h a limitei legale de viteză, şi deoarece „caracteristicile tehnicii auto s-au schimbat foarte mult în ultimii ani, în sensul că pot avea viteze de peste 200 km/h şi într-un timp foarte scurt”.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

  1. Nu vi se pare ciudat ca nu spune nimeni nimic despre achitarea amenzii??
    În Bulgaria iti retine talonul masinii si doar daca ai amenzi vechi neachitate….

    • Si daca angajatul este curier in firma ce talon retii?

    • Proiecte de lege fara numar. Cei care o aplica lipsesc de pe drumuri… Ne imbatam cu apa rece, cand politia din Ungaria sau Italia fac treaba prin prezenta si amenzi constante. La noi ne umflam in proiecte de lege.

    • Cam puțin 6luni…. Dacă depășești viteza cu 100km/h eu l-aș lasă fără permis permanent fiindcă probabil l-a luat pe șpagă permisul sau pur și simplu e inconștient (vezi cazul Mario Dragulescu)

  2. Si daca masina este a firmei?

    • Agentii aplica
      ORDONANȚĂ nr. 2 din 12 iulie 2001
      doar cand schimba din amenda in avertisment.
      Nu-si bate nimeni capul cu firma… nici nu trimit amenzile neachitate la anaf ca nu are rost

    • @0I0,
      iti pierzi serviciul caci nu mai ai carnet si masina nu poate circula fara riscul de a fi confiscata.
      eu ca patron te-as da afara.

    • De ce sa scrie agentul un PV nul daca nubare toate datele necesare?…

      Din lege
      (6) În situația în care contravenientul este persoana juridică în procesul-verbal se vor face mențiuni cu privire la denumirea, sediul, numărul de înmatriculare în registrul comerțului și codul fiscal ale acesteia, precum și datele de identificare a persoanei care o reprezintă.

    • @tarabostes: Ma dai afara dar firma ramane cu masina neutilizabila 6 luni?
      Iti convine? De unde stii ca sunt vitezoman cand ma angajezi? Platesti casco si leasing mai departe 6 luni la o masina care nu produce?

  3. Lege de la infractori pentru infracrori. Cand depasesti viteza legala cu 100kmh, nu este o gresala ci este voit. In Austria daca depasesti viteza cu 60 kmh, iti confisca masina. Asa se face, daca chiar vrei sa descurajezi teribilistii de pe stazi.

    • Cred ca tu vrei sa iei bataie dand exemplul Austriei :))

    • Austria nu este o tara corecta! 🤣🤣🤣

    • În Elveția faci direct pârnaie. Mașina e ultima problemă.

  4. nu inteleg ce vina are masina? daca eu i-o dau unui prieten mai dobi si ala incalca legea ,adult fiind ,eu ce vina am?

    • Corect, asta incerc sa evidentiez, ramai 6 luni cu un bun pe care nu il poti folosi sau mai rau confiscat si valorificat de stat.
      Eu ca prieten sau angajat nu iti spun ca am depasit viteza legala si ma prinde politia dupa 15zile, pe mine sau pe altul si iti confisca bunul.
      Mi se pare o lege stramba, il prinzi cu 200km/h ii anulezi permisul de tot, il pui sa faca scoala din nou, sa obtina permis din nou peste 5 ani.

  5. Nu înțeleg ce vină are mașina? Plus că poate fi împrumutată, închiriată, aparținând mai multor proprietari, etc. Argumente de tipul ”așa e și la alții” nu mai trebuie luate în considerație, am văzut recent cât de deștepți sunt acești ”alții” (Austria, că tot e pomenită aici de unii comentatori). Bubuie-l pe teribilistul respectiv, bagă-l la pârnaie ca să fii sigur că nu se mai urcă la volan, dar lasă mașina să-și facă menirea ei: aceea de a circula.

    • Nu se intampla nici o tragedie daca stau pe tusa un timp cateva masini. Scade aglomeratia.
      Menirea masinilor per.son.ale in contextul actual este sa mearga mai rar. Sau deloc.

    • Pai o sa creasca preturile la masinile inchiriate, la firme de curierat care se vor rasfrange tot asupra ta cumparatorul de rand. Nu ai masina nu te afecteaza nu?

    • Am un Mercedes pe benzina care poate ajunge lejer la peste 200 de km pe ora. Nu ma afecteaza pentru ca nu conduc cu 100 km peste viteza legala.

  6. Si Bode cum mai doarme pe bancheta din spate cand soferul conduce in viteza pe contrasens ?
    Sau la SPP nu se aplica legea asta ?

  7. Frectie, pot sa ia carnetul si pt 25 ani, un avocat bun ti-l aduce inapoi o doua zi.
    La peste 100km/h sa se considere tentativa de omor si sa se sanctioneze cu puscarie. Asta e singura metoda care tempereaza „leii” mioritici.

  8. Și dacă mașina e închiriată cum ridici certificatul de înmatriculare?

  9. Depășire de 50 km era prea puțin ? La 100 depășire ar trebu iăsat pieton pe viață și confiscată mașina.

  10. In contractul de munca intre firma si angajat, in contractul de inchiriere, se poate trece un capitol care sa acopere acest aspect. Masina confiscata trebuie platita de soferul vinovat. Garanteaza cu bunurile personale.

    • Si crezi ca soferii au bunuri de milioane de euro pe numele lor!? 🤣🤣🤣
      Si firma ce face? Se judeca cu soferul sa recupereze banii? Cine plateste avocatii?!
      Avem si un sistem de judecata care functioneaza instant! Ai avut vreun proces?

  11. vad tot felul de revoltati aici care o dau cu „ce vina are masina?” si alte asemenea ineptii.
    Pai logica este urmatoarea:
    „Daca depasesti cu 100km/ora peste limita de pe acel segment de drum”
    Acum eu am o intrebare pentru „revoltati”:Unde draq alergati voi cu 100km/ora peste limita de pe acel drum?Adica voi nu constientizati ca la o limita de 90km/ora tu sa o calci cu 190km si sa te gandesti ca legea e rea…pai la 190km/ora in cazul unei coliziuni nu cred ca iti mai faci mustrari ca sta masina 6 luni pe tusa!
    Daca aveti creier mai ganditi si ce se poate intampla la acea viteza nu ca va sta masina pe trotuar nerulata.

    • Problema este ca eu pot sa iau o masina inchiriata cu 50e-100e…
      Sau ma angajez sofer la o firma de curierat, ce vina are firma ca eu sunt vitezoman?
      Cine isi asuma pierderile 6 luni ca eu am calcat pedala de acceleratie? sau confiscarea masinii de politie si vanduta?
      Sau imi trec eu persoana fizica masina pe firma pe care o detin ca sa scap de confiscarea masinii 6 luni daca se da exceptie pentru persoanele juridice.
      Se poate ca eu sa am o urgenta in familie, ma sui in masina si merg cu 200km/h ca nu ma intereseaza ce se intampla daca ma prinde. Poate nu este masina mea, ce vina are detinatorul masinii?
      Da o lege in care anulezi permisul si ii dai 5 ani perioada sa se gandeasca la ce a facut, apoi sa faca scoala din nou.
      O lege stramba doar sa pedepsim conducatorii auto o sa faca mai mult rau!

  12. @tarabostes … uite iti dau eu un exemplu : viteza pe drumul national este de 90km/ora dar un primar smenar ia o bucata de camp, o trece in intravilan si baga si un indicator la misto pe drumul drept de 30km/ora. Parca nu mai e asa mica limita aia de viteza.
    iar in Austria confiscarea proprietatii (ca despre asta e vorba) este doar un proiect depus de progresisti (ecologistii). Nu s-a votat si nu a trecut de Curta Constitutionala inca.
    Nici la noi nu are cum sa treaca confiscarea certificatului. Nu are legatura masina cu soferul. Soferul poate sa conduca cate masini vrea. Daca vrea, dupa confiscare se urca la volanul altei masini, conduce masina parintilor, etc. Poate masina respectiva este condusa de sotie daca sotul are permisul suspendat… ce vina ara masina.

  13. 100km/h peste limita?! De ce nu 200 daca tot aruncam cifre din burta?! Si asta e pedeapsa, 3 luni fara carnet?!
    Adica e ok in localitate la 145km/h, la peste e nasolica. Cu legi din astea crestem siguranta in trafic, e clar. Bravo bai parlamentarii lui peste

  14. Hai nu mai faceti scenarite, ca militia sta in birouri. Poate sa scrie orice pe lege, cand proiectele sunt folosite pe post de hartie igienica…

  15. Am crezut ca vor fi arestați, ma și miram. Welcome to Rromania, tara tuturor posibilităților.

  16. andrew tate sta cu bugatti in garaj 6 luni???…da 1 an fara permis, 3 luni dă parnaie si masina confiscata ce are…???…aaaah, stai ca si drogalaii si beizadelele infractorilor politici tre sa sara cu bolidu prin oras…🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

  17. Nu-i de gluma….insusi presedintele Iohanis i-a uns prin lege nu tocmeala pe politistii locali ,cu drept de control si amenda in traficul nostru civilizat.Sigur ,dupa absolvirea claselor 1-4.

  18. Si te oftici? Sunt acrii strugurii? Ce va mă place sa va târâți in mizerie…. mergeți cu viteza legala pe banda a doua când prima e goala și muriți de ciuda că alții încearcă să va depășeasca și inconștienți cum sunteți nu realizați că deveniți obstacole și în pericol pentru trafic!!!