G4Media.ro

Proiect controversat votat de Primăria București: un incinerator gigant de deșeuri municipale.…

Proiect controversat votat de Primăria București: un incinerator gigant de deșeuri municipale. Amplasamentul propus – în locul CET Progresu (Sector 4)

Consiliul General al Municipiului București a votat marți o hotărâre prin care aprobă Masterplanul pentru sistemul de management integrat al deșeurilor. Una dintre principalele prevederi ale masterplanului este construirea unui incinerator gigantic de deșeurilor reziduale, rămase după colectarea separată a deșeurilor reciclabile și a biodeșeurilor. Valoarea incineratorului este de 146,5 milioane de euro și ar urma să fie construit până în 2022. Amplasamentul propus de firma de consultanță Ramboll este pe locul actualei centrale CET Progresu, în Sectorul 4, pe Strada Pogoanelor 1A.

Practic, incineratorul ar urma să ardă deșeurile reziduale depozitate acum în gropile de gunoi din jurul Capitalei, după ce în prealabil au fost sortate deșeurile valoroase.

Cealaltă opțiune propusă de consultant era construirea de instalații de tratare mecano-biologică cu biouscare.

Consilierii opoziției au contestat proiectul. Ciprian Ciucu arată că incineratorul este ”supradimensionat” și spune că ”Bucureștiul nu produce atât gunoi cât va trebui să ardă acel incinerator, astfel că pentru ca investiția să fie justificată, va trebui să facem rost de gunoi care să fie ars la București din țară și import”.

„Ceea ce e tehnologie cumva perimată noi o luăm ca mare investiţie a oraşului nostru”, a declarat şi consilierul general al USR, Alexandru Gâdiuţă, potrivit Agerpres.

Ciucu mai arată într-o postare pe Facebook că cenușile rezultate din arderi sunt extrem de toxice. În replică, primarul general, Gabriela Firea, a spus în ședința Consiliului General că nu este vorba despre un incinerator care va dăuna vieţii oamenilor şi mediului înconjurător, ci despre o staţie de eficienţă energetică, cum există în principalele capitale europene şi care nu poluează.

Sectoarele Capitalei trebuie să asigure minimum 235.000 tone de deşeuri reziduale pe an pentru instalaţia de incinerare cu valorificare energetică, potrivit Agerpres.

Cele mai importante prevederi din Masterplanul realizat de firma de consultanță Ramboll (Sursa):

Conform estimărilor făcute de consultantul Primăriei București, în 2016 în municipiul București au fost generate peste un milion de tone de deșeuri municipale. Deși populația Bucureștiului reprezintă circa 9% din populțaia României, cantitatea de deșeuri generată reprezintă circa 20% din cantitatea totală la nivel național.

Acum, cea mai mare parte a deșeurilor este colectată în amestesc (doar 27.000 de tone de deșeuri reciclabile au fost colectate separat în 2016).

Conform condițiilor existente, analizând costurile de investiție, operare și întreținere, veniturile generate, alternativa propusă de consultant este Tratarea deșeurilor reziduale în instalație de tratare termică cu valorificare energetică. În instalație se vor trata numai deșeurile reziduale, rămase după colectarea separată a deșeurilor reciclabile și a biodeșeurilor.

Planul de investiții pe termen lung, în valoare de 462 de milioane de euro, se întinde pe mai mulți ani și prevede investiții majore: instalație de incinerare, colectare separată, stații de sortare, instalații de tratare a deșeurilor reziduale.

Amplasamentele propuse pentru incineratorul de deșeuri (terenuri aflate în proprietatea ELCEN):
Pe amplasamentul CTE Progresu (Strada Pogoanelor 1A, Sector 4) – a primit cel mai mare punctaj
Baza RATB Titan (Strada Nicolae Teclu, sector 3)
Pe amplasamentul CTE București Sud (Str. Releului 2B, Sector 3)

Incineratorul va costa 146,5 milioane de euro și ar urma să fie construit până în 2022

Foto: Captură Google Maps

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

30 comentarii

 1. Bai tovarasi, dar un pic mai departe de oras n-ati putea totusi sa-l puneti?

 2. E bine ca si in 2019 inca avem mentalitatea anilor 1900 de a arde deseurile, in loc sa le reclicam si/sau sa le refurbisam.

 3. Nordul își bate joc de Sudul lăsat fără metrou și în subdezvoltare.

 4. Dar nu vrea Firea sa construiasca asa ceva aproape de curtea casei ei ?! Este inacceptabil ! Si nu numai localizarea, ci proiectul in sine – incineratorul pare o investitie din alte vremuri, investitie de pe urma careia sa profite madam primar & Co.

  • Proiectul nu e din alte vremuri, tarile nordice folosesc incineratoare de gunoi menajer, banuiesc ca e vorba de un cuptor modern, problema va fi cu gunoiul depozitat, probabil, pe o rampa inainte de a fi ars si cu duhorile aferente pe care le vor suporta vecinii.

 5. Ia modelul olandez și livrezi și electricitate, doar îți trebuie sa ai surse bune de apa. Aeb din Amsterdam arde toate deșeurile și produce electricitate pentru oraș. Dacă numai arzi atunci sunt bani aruncați degeaba.

 6. Sa-l construiasca in Voluntari unde locuieste Firea si Pandele. Daca e asa de bun eventual chiar in curte la ei sa-si arda propriile deseuri la ei acasa. Oare locuitorii sectorului 4 nu mai ai nici un cuvant de spus in fata acestor mafioti?

 7. 1. Locatia CET-ului a fost aleasă pentru a folosi retelele de apa si de înaltă tensiune existente. Altfel costul proiectului ar crește substanțial.
  2. Capitale mult mai „verzi” decât Bucurestiul investesc in acestea. Vezi Amager Bakke din Copenhaga.
  3. Tehnologia de ardere si filtrare a evoluat in ultimii ani si daca instalatia e proiectata cum trebuie, poluarea rezultată va fi extrem de redusa. Incomparabil cu ce rezulta de la CET-uri.
  4. De energia si caldura rezultata se vor folosi locuitorii Bucureștiului.
  5. Banii bagati in constructie vor ajunge la forța de munca locala. Fondurile vin de la UE.
  6. Zona era tot un sit industrial, deci nu schimba cu nimic in rau arhitectura zonală.

  De ce atata reticență? Daca Dragnea a zis ca e rău cu UE, asta nu înseamnă ca trebuie sa refuzăm fondurile europene chit că ne aduc beneficii.

  • „Dacă instalaţia e proiectată cum trebuie”

   Când ai văzut tu PSDist să facă ceva bine?

   Camera barometrică pentru tratamentul arşilor de la Colectiv s-a dovedit a fi echipată pentru tratamente cosmetice la bătrâni!

  • pt ca e la usa mea ! si evident, fiind in Romania, stiu sigur ca nu va fi ultima generatie si nu va merge totul perfect. Iar in cazul in care nu va iesi chiar nimic pe cosul furnalului, toate camioanele cu gunoi vor trece prin fata blocului meu. Zona o fi fost industriala, dar acum sunt blocuri pana la poarta cet-ului. Noi care stam in zona, chiar n-avem niciun cuvant de spus ?

  • Pariez ca vor fi diverse procese intentate de localnici.

  • Sit industrial?pai e la 100 m de blocuri dna firea!

  • Pt „aveti ce-ati votat” – nu numai ca n-am votat psd, nu numai ca am fost la toate protestele, ca am fost gazata in 10 august si amenintata de jandarmi samd. Toate astea nu conteaza -nici cei care-au votat psd nu merita asta, nimeni n-a votat sa i se construiasca un incinerator de gunoaie langa fereastra

  • Ai dreptate doar daca se face cum trebuie ceea ce este imposibil vezi card de sanatate,identitate s.a.m.d.

  • Poate nu ati observat dar CET progresul este literalmente in fata geamurilor de bloc a multor familii. Gunoaiele nu se teleporteaza acolo, ci vor trece zilnic in camioane prin cartierul de locuinte. Iar oricat de bine ar merge filtrele acelea, apartamentele de acolo au literalmente geamul in curtea incineratorului.

 8. Vedeți cine aduce incineratorul si încasează banii si veți afla cine împinge.
  Parca e o epidemie cu incineratoarele astea, mai e ceva si pe la Ploiești la LukOil si e ariceala maxima la ministerul mediului cand vine vorba de măsurători ale calității aerului

  • Dar despre dioxina emanata de incinerator sii caracterul ei cancerigen ati auzit? Proiectul este aberant si ar fi trebuit respins. Acum nu suntem un stare sa colectam selectiv in vederea reciclării nici macar cutiile din aluminiu pentru bere, cola sau suc. Ignoranta ucide.

 9. A, pai e OK. Dupa ce au terminat de ani de zile cu hidrogen sulfurat tot nord vestul capitalei (cu RUDENI) sub ochii in gaduitori si proctori ai Garzii de Mediu, Agentiei de Protectia Mediului si Ministerului Mediului (prietenii stiu de ce, asa e nea’ Pascu?), e OK, sa faca si in zona de sud, sa mai termine si pe acolo lumea.

  Va dorim gazare placuta. Votati PSD/PC (nea’ Pascu)/ALDE si restul de clociti in continuare.

 10. Propun sa-l faca in Voluntari la Pandele! Strazile nu le asfalteaza!S-a gandit mult?

 11. Articol de presa despre „eficienta economica” a incineratorului din Vancouver, BC Canada. Numai o mica parte din deseurile orasului se ard aici, majoritatea merg la „landfill” sau se exporta in USA undeva prin Oregon. Burnaby este una din municipalitatile care fac parte din „Greater Vancouver”.
  De mentionat ca in Vancouver plasticul, metalele, hartia, cartoanele, electronicele, materialele de constructie sunt reciclate aproape de 100% iar multe materiale toxice sunt tratate separat, nefiind colectate ca gunoi (vopseaua, uleiurile etc.)
  https://www.vancouverobserver.com/news/burnaby-incinerator-burning-through-taxpayer-money

  • Articolul e din 14 Feb 2014.
   De atunci, China și Asia de Sud-Est nu mai acceptă gunoi occidental, iar incineratoarele au fost repornite, deoarece reciclarea în occident e mai scumpă decât fabricarea de la zero. Filipine a trimis barjele cu gunoi înapoi în Canada, iar Duterte a făcut show din asta la TV.

  • Stiu ca nu e prea nou, dar situatia este aceeasi si acum. Incineratorul a mers permanent, dar are capacitate mica. Eu locuiesc la vreo 8 km. de el.
   Am spus ca sunt reciclate, dar nu aici. Hartia trece printr-o preprocesare si pleaca in China. Electronicele se trimit in Africa, unde se dezmembreaza, iar placile se ard, producand o poluare de nedescris. Am vazut un documentar pe tema asta, parca „welcome to sodom”. In Filipine a iesit scandal pentru ca i s-a trimis gunoi, dar plasticul daca e sortat il ia si zice si sarumana. Aluminiul stiu ca se recicleaza local (la Kitimat). De restul nu stiu ce se face cu ele.

 12. e o decizie corecta, pt cine se pricepe la energie

  in rest puia psd, of course

 13. *pentru Andrei… Vad ca susții cu înverșunare construirea incineratorului și încerci sa convingi locuitorii Sectorului 4 ca acesta nu este nociv și nu afectează sănătatea. Ar trebui sa te documentezi mai bine și sa lași gargara asta de 2 lei. După părerea mea înțeleg ca faci lobby pentru societatea în cauza sau pentru doamna Primar. Ori pentru ambele situații. De ce oare UE da atâția bani pentru construirea acestui incinerator, și nu numai pentru acesta? E simplu și au mai fost situații redate de media….. zeci de mii de tone de gunoi sunt exportate din alte tari către tara noastra și incinerate prin aceleași metode pe care le prezinti tu si doamna Primar. Finalul…
  Uite ce zice un anume doctor:
  Medicul pneumolog Florin Mihălţan, fost preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie, atrage atenţia că fumul rezultat din arderea deşeurilor reziduale poate fi foarte dăunător pentru copii, bătrâni şi nu în ultimul rând pentru bolnavii cronici. Totodată, medicul spun că un astfel de incinerator nu ar avea ce căuta în interiorul oraşului, deoarece va fi o sursă de poluare în plus care se va adăuga poluării generate de trafic.

  „Există riscul de a face mai multe bronşite cronice, emfizem, astm şi exacerbări ale acestor boli. Cei mai expuşi vor fi bolnavii cronici obstructivi, copiii şi bătrânii. Acest incinerator ar fi bine să nu fie în oraş pentru că se amestecă cu alte tipuri de particule poluate, diferite pulberi de la coşurile fabricilor, de la termocentrale. Acestea inhalate dau la nivelul arborelui bronşic, întâi iritaţie, apoi inflamaţie şi hipersecreţie. Crează tuse şi expectoraţii. Totul depinde de performanţele tehnice ale incineratorului şi de zilele care sunt mai poluate. Dacă fuzionează cu alţi poluanţi, sigur că nivelul de expunere va fi mai mare. Cred că în capitală, acest incenerator este bine să fie cât mai departe de zonele extrem de aglomerate urban, despre care se ştie că sunt şi zonele cele mai poluate”, a declarat pentru G4Media.ro medicul pneumolog Florin Mihălţan, fost preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie.

 14. Într-o Capitală deja poluată peste măsură, mai vine și Incineratorul (evz.ro)
  Intrebari pt. Referendum:
  „Doriți cancer sau nu?”,
  ,,O să ajungem să importăm deșeuri”?

  ,,În prezent, Bucureştiul, Iaşul şi Braşovul sunt considerate de Comisia Europeană cazuri speciale, fiind localităţi unde valorile limită zilnice ale particulelor de praf au fost depăşite constant încă din ziua când Directiva Comisiei a fost transpusă în legislaţia noastră. Prin urmare, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României pe motiv că autorităţile nu au întreprins măsurile necesare pentru a respecta valorile limită convenite privind calitatea aerului” (Sursa: Wikipedia).
  ,,Specialiștii de la Jaspers, o entitate care „ajută orașele să absoarbă fonduri europene” și care „oferă asistență gratuită autorităților locale”- conform site-ul lor, au analizat așezarea Capitalei și au trimis către Consiliu un „bun de construit” pe un teren din București. Un punct roșu plasat pe harta Sectorului 4, unde se dorește construirea unei stații de distrugere a deșeurilor municipale. Locul ales de Consiliu Municipiului Bucuresti, în urma recomandărilor Jaspers, este situat lângă Centrala de Energie (CET) Progresu din Sectorul 4, administrat de primarul Daniel Băluță. ” (evz.ro 4 septembrie 2019).
  Medicul pneumolog Florin Mihălţan, fost preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie, atrage atenţia că fumul rezultat din arderea deşeurilor reziduale poate fi foarte dăunător pentru copii, bătrâni şi nu în ultimul rând pentru bolnavii cronici. Totodată, medicul spun că un astfel de incinerator nu ar avea ce căuta în interiorul oraşului, deoarece va fi o sursă de poluare în plus care se va adăuga poluării generate de trafic.
  „Există riscul de a face mai multe bronşite cronice, emfizem, astm şi exacerbări ale acestor boli. Cei mai expuşi vor fi bolnavii cronici obstructivi, copiii şi bătrânii. Acest incinerator ar fi bine să nu fie în oraş pentru că se amestecă cu alte tipuri de particule poluate, diferite pulberi de la coşurile fabricilor, de la termocentrale. Acestea inhalate dau la nivelul arborelui bronşic, întâi iritaţie, apoi inflamaţie şi hipersecreţie. Crează tuse şi expectoraţii. Totul depinde de performanţele tehnice ale incineratorului, de directia curentilor de aer (vantul) şi de zilele in care poluarea este mai mare. Dacă fuzionează cu alţi poluanţi, sigur că nivelul de expunere va fi mai mare. Cred că în capitală, acest incenerator este bine să fie cât mai departe de zonele extrem de aglomerate urban, despre care se ştie că sunt şi zonele cele mai poluate”, a declarat pentru G4Media.ro medicul pneumolog Florin Mihălţan, fost preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie (Preluare din evz.ro/09.09.2019 si de la Ionut care, in mesajul din 30 august 2019, combate argumentele ,,pro’’ ale lui Andrei).

 15. Cum sa faci asa ceva in mijlocul blocurilor si al caselor LOCUITE?? Este inadmisibil! Mai conteaza omul??

 16. Bun! De când așteptam asta! E ff bine . Eu știu că sunt niște filtre speciale și nu există poluare…ce mai pui că scăpăm și de gunoi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.