G4Media.ro

Programul Erasmus+ lansat de Comisia Europeană pentru combaterea antisemitismului prin educație în…

sursa foto: SNSPA

Programul Erasmus+ lansat de Comisia Europeană pentru combaterea antisemitismului prin educație în România și alte state membre UE

Un nou proiect cu o durată de doi ani pentru combaterea antisemitismului prin educație în Europa a fost lansat luni, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Proiectul va fi finanțat prin programul Erasmus+ și va fi pus în aplicare de UNESCO în parteneriat cu Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR).

În urma lansării proiectului, UNESCO și partenerii săi vor colabora cu autoritățile naționale din statele membre ale UE pentru a le ajuta să dezvolte dimensiunea educațională a planurilor lor naționale de combatere a antisemitismului.

La momentul lansării, 11 state și-au confirmat în mod oficial participarea. Este vorba despre Austria, Belgia (Valonia-Bruxelles), Croația, Republica Cehă, Franța, Germania (Baden-Württemberg și Schleswig-Holstein), Grecia, Italia, România, Slovenia și Spania.

În proiect vor fi organizate evenimente naționale de formare cu prezență fizică pentru formatorii de cadre didactice, factorii de decizie și organizațiile societății civile, precum și webinare online tematice pentru formatorii de cadre didactice și educatori din toate statele membre ale UE.

Scopul este de a sprijini profesorii și educatorii să combată teoriile conspirației și antisemitismul în sălile de clasă.

Proiectul va contribui, de asemenea, la evaluarea programelor naționale de învățământ și a calității manualelor școlare în ceea ce privește antisemitismul în Europa, precum și a pregătirii actuale a cadrelor didactice înainte de a formula recomandări pentru factorii de decizie de la nivel național și regional.

Context. Antisemitismul în creștere din Europa și din afara acesteia reprezintă un fenomen îngrijorător. Un sondaj realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) arată că, în prezent, nouă din zece evrei (89 %) simt că ura și discriminarea sunt în creștere în țara lor, 44 % dintre tinerii europeni evrei fiind victime ale hărțuirii antisemite. Sondajul arată, de asemenea, că 62 % dintre evrei au văzut sau auzit persoane care nu sunt de origine evreiască sugerând că Holocaustul este un mit sau a fost exagerat. În plus, potrivit Eurobarometrului din 2019 privind percepțiile asupra antisemitismului, 53 % dintre europeni consideră că negarea Holocaustului reprezintă o problemă în țara lor.

În Uniunea Europeană, discursurile de incitare la ură legate de apologia, negarea sau minimalizarea flagrantă a Holocaustului sunt interzise în temeiul Deciziei-cadru a Consiliului privind combaterea rasismului și xenofobiei.

În 2021, Comisia Europeană a adoptat prima strategie a UE privind combaterea antisemitismului și susținerea vieții evreiești, care se axează pe: prevenirea și combaterea tuturor formelor de antisemitism; protejarea și susținerea vieții evreiești în UE și educația, cercetarea și comemorarea Holocaustului. Acest lucru este consolidat de eforturile internaționale ale UE de a conduce lupta globală împotriva antisemitismului. Ca parte a acestei strategii a UE, Comisia a solicitat efectuarea unui raport de expertiză independentă intitulat „Domeniul cercetării privind antisemitismul contemporan și viața evreiască: eforturi în vederea creării unui centru european de cercetare”, care a fost publicat la 31 martie 2023.

Instituirea unor sisteme naționale de educație și formare mai reziliente și mai favorabile incluziunii este unul dintre principalele obiective ale Spațiului european al educației. Acțiunile urmăresc să abordeze inegalitățile încă din primii ani și să disocieze statutul și originea unei persoane de nivelul de instruire și de realizări.

Programul Erasmus+ sprijină obiectivele cadrului Spațiului european al educației și ale Cartei drepturilor fundamentale a UE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...