G4Media.ro

Profiturile Meta (Facebook), în cădere liberă

Sursa foto: Facebook

Profiturile Meta (Facebook), în cădere liberă

Veniturile sunt în scădere, profitul net s-a înjumătățit, iar numărul de utilizatori a stagnat: Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) trece printr-o perioadă dificilă, dar șeful său, Mark Zuckerberg, nu renunță și construiește în continuare metaversul, scrie agenția AFP, preluată de boursorama.com.

Grupul californian și-a văzut profitul net în cădere liberă la 4,4 miliarde de dolari în al treilea trimestru (-52% față de anul trecut), iar cifra de afaceri a scăzut cu 4%, la 27,7 miliarde de dolari.

„Ne confruntăm cu un mediu macroeconomic instabil, cu o concurență sporită, cu probleme de targetare a reclamelor și cu creșterea costurilor pentru investițiile noastre pe termen lung, dar trebuie să spun că produsele noastre par să se descurce mai bine decât sugerează unele comentarii”, a încercat Mark Zuckerberg să tempereze criticile, miercuri, în timpul conferinței analiștilor.

Prețul acțiunilor companiei s-a prăbușit cu 12% după publicarea rezultatelor, apoi cu 19% după conferință, în tranzacțiile electronice de după închiderea Bursei din New York.

Gigantul rețelelor de socializare „stă pe picioare șubrede”, a declarat Debra Aho Williamson, analist la Insider Intelligence.

Decizia executivului „de a-și concentra compania asupra promisiunilor viitoare ale metaversului i-a distras atenția de la realitatea dură a prezentului”.

Compania a îngrijorat piețele încă de la începutul anului, când grupul a anunțat pentru prima dată că a pierdut utilizatori pe rețeaua sa socială inițială, Facebook.

În total, aproximativ 3,71 miliarde de persoane utilizează cel puțin unul dintre serviciile companiei (rețele sociale și mesagerie) în fiecare lună, cu doar 1,6% mai mult decât înainte de vară.

Apple

În urmă cu un an, Facebook a devenit Meta și s-a proiectat într-un viitor glorios în care utilizatorii săi se puteau regăsi în metavers, un univers paralel descris ca fiind viitorul internetului.

Dar „Meta în 2022 are prea puțin de-a face cu Facebook în urmă cu un an”, a declarat Debra Aho Williamson. „Compania nu mai este în frunte în materie de inovație, controlul pe care îl are asupra pieței sale se diminuează, iar promisiunea metaversului, care se află în centrul viziunii lui Mark Zuckerberg pentru viitorul companiei sale, se confruntă cu apatia consumatorilor, scepticismul profesional și realitățile unei economii globale în declin”.

La fel ca Google (Alphabet), Meta suferă din cauza inflației și a creșterii ratelor dobânzilor, care determină mulți agenți de publicitate să își reducă bugetele de marketing.

În al treilea trimestru, gigantul căutărilor online a înregistrat cea mai mică creștere a veniturilor din 2013 încoace, în afară de începutul pandemiei.

Noile reguli ale Apple, care impun ca aplicațiile să ceară permisiunea utilizatorilor pentru a-i urmări și a le trimite reclame, au îngreunat foarte mult activitatea comercială a Facebook și Instagram.

Luni, producătorul iPhone a anunțat, de asemenea, că achizițiile de „boost-uri”, instrumente care promovează conținutul pe rețelele de socializare, vor fi tratate de acum înainte ca achiziții în aplicație, la fel ca achizițiile de bonusuri în jocurile video, de exemplu.

Apple percepe un comision de 30% pentru aceste achiziții în aplicație.

Prin urmare, Meta va pierde o parte din veniturile sale din publicitate pe Facebook și Instagram.

„Apple continuă să își evolueze reglementările pentru a-și dezvolta propria afacere, subminând în același timp alți jucători din economia digitală”, a reacționat miercuri un purtător de cuvânt al Meta.

TikTok

Grupul nu are prea multe căi de atac împotriva mediului economic mondial sau a puternicului său vecin Apple, dar Mark Zuckerberg a salutat progresul înregistrat de „reels”, un format video scurt copiat de la popularul TikTok.

„Mai mult de 140 de milioane de reels sunt privite pe Facebook și Instagram în fiecare zi, cu 50% mai mult decât în urmă cu șase luni”, a spus el. „Și credem că câștigăm cotă de piață în ceea ce privește timpul petrecut (pe aplicațiile noastre) de la concurenți precum TikTok.”

El a mai spus că nu se așteaptă ca numărul de angajați ai grupului să crească până la sfârșitul anului 2023, ba chiar ar putea scădea ușor. La 30 septembrie, Meta avea aproximativ 87.000 de angajați la nivel mondial.

În ceea ce privește investițiile, el a explicat că acestea vor merge în primul rând către „tehnologiile de inteligență artificială care ajută la recomandarea de reels utilizatorilor”, „instrumentele de publicitate pe mesagerie” și „viziunea noastră pentru metavers”.

„Aceste priorități au sens, având în vedere direcția în care pare să se îndrepte lumea”, a adăugat el.

Afacerea Reality Labs, care este responsabilă pentru platformele și echipamentele de realitate virtuală și augmentată, și-a mărit pierderile de la 2,6 miliarde de dolari la 3,7 miliarde de dolari în al treilea trimestru.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Incepe recesiunea.

  2. Super bine, sint convins ca o gramada le cintam prohodu cu bucurie si chiar dantuim 😁, problema e ca fukerii astia au facut o gramada de rau ireversibil omenirii si ies pe usa cu o gramada de parai …

  3. Poate și-au dat seama oamenii că FB e doar o cutie cu minciuni.

  4. Metastază

  5. O grămadă de habarniști își dau cu părerea pe forumuri. Facebook scade puțin din cauza mediului de afaceri care nu e propice însă va rămâne unul dintre marii jucători pe piață pentru mult timp. Centru de cercetare in IA al Facebook condus de profesorul Yann Lecun, laureat al premiului Turing, este printre cele mai bune din lume.
    Cum zice un proverb romanesc „Câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia”

    • da bre, o firma care nu produce nimik, valoreaza miliarde. E normal sa se duca in cap, chestia cu metaversul e utopia lu zucherberg.

  6. Asta e inceputul sfarsitului pt FB. La fel ca si predecesorii gen hi5 sau alte platforme de genul. Insa trebuie sa recunoastem ca a tinut ceva timp sandramaua

  7. Nu folosesc nici un serviciu de la ei, la fel ar trebui sa faca toti.