G4Media.ro

Profesorul Răzvan Cherecheș, unul dintre criticii constanți ai testării reduse a populației…

sursa foto: Facebook/ Răzvan Cherecheș

Profesorul Răzvan Cherecheș, unul dintre criticii constanți ai testării reduse a populației pentru COVID și lipsei măsurilor ferme pentru limitarea epidemiei, a fost numit consilier onorific în Ministerul Sănătății / Cherecheș, în ianuarie: „Testele trebuie să fie disponibile astfel încât oamenii să poată să abuzeze de ele”

Profesorul universitar Răzvan Cherecheș, unul dintre criticii constanți ai testării reduse a populației pentru COVID și lipsei măsurilor ferme pentru limitarea epidemiei, a fost numit consilier onorific al secretarului de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan. În urmă cu mai puțin de o lună, Răzvan Cherecheș declara pentru G4Media ro că „testele trebuie să fie disponibile astfel încât oamenii să poată să abuzeze de ele”.

Funcția de consilier onorific este neremunerată.

„Asta înseamnă că voi putea să îmi expun opiniile și să furnizez dovezi pentru măsurile propuse și Andreea Moldovan mă va asculta.

2 aspecte:

1. punctul meu de vedere este cel al specialistului, nu am nicio afiliere politică, nu doresc nicio afiliere politică, nu am nicio preferință – suportul meu în domeniul sănătății publice este oferit oricărei autorități sau partid care dorește să îl asculte
2. faptul că sunt consilier onorific nu înseamnă că am să încetez să critic măsurile (sau absența lor) nepotrivite – doar am să folosesc «noi» în loc de «ei»”, a scris Răzvan Cherecheș pe pagina sa de Facebook.

Răzvan Cherecheș este profesor de Sănătate Publică și directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Profesorul Cherecheș a criticat în repetate rânduri lipsa testării masive a populației, precum și absența unor măsuri ferme din partea autorităților pentru gestionarea epidemiei de COVID-19. De asemenea, Cherecheș a susținut că școlile trebuie să rămână cât mai mult timp deschise, însă măsura redeschiderii trebuia luată etapizat și cu măsuri clare de distanțare a copiilor în clase.

Cel mai recent, în 25 ianuarie, Răzvan Cherecheș susținea, într-o declarație pentru G4Media.ro, că prima măsură pe care Guvernul trebuie să o ia pentru a ști în ce situație ne aflăm este să ofere teste antigen gratuite în toate farmaciile și la cabinetele medicilor de familie, care să fie făcute de oameni calificați, să fie raportate și de care populația „să poată abuza”.

„Este interesul nostru ca societate să aflăm care este situația. Testele trebuie să fie disponibile la medicul de familie, la farmacist, să le facă un profesionist și să raporteze oficial rezultatele. Testele trebuie să fie disponibile astfel încât oamenii să poată să abuzeze de ele. Dacă de cinci ori pe zi mă mănâncă nasul și vreau să mă testez, să pot să o fac”, afirma Răzvan Cherecheș.

Acesta menționa că, potrivit prognozelor europene, noua tulpină britanică, mult mai contagioasă, va ajunge să fie majoritară în Europa până la începutul lunii aprilie și de aceea și ECDC a publicat un raport de avertizare.

„Este ca și cum ești noaptea în pat și auzi un zgomot în pivniță. Ce faci? Mergi pe bâjbâite pe întuneric sau iei o lanternă puternică, aprinzi lumina? Autoritățile de la noi se comportă acum ca și cum nu am auzit nimic și mă întorc pe partea cealaltă și mă culc. (…) Trebuie să crească de urgență această capacitate de testare, iar pentru aceasta Guvernul trebuie să ia decizii. Dar trece ziua, trece ziua și doar facem declarații. Argumentul că nu avem bani să testăm este fals, pentru că lipsa testării duce la costuri economice mult mai mari, de la închis horeca până la părinții care stau acasă cu copiii”, a subliniat Răzvan Cherecheș.

Profesorul Răzvan Cherecheș a mai declarat, pentru G4Media.ro, că este o impresie falsă că epidemia ar fi în scădere în România, pentru că numărul de decese și cel al pacienților internați la ATI sunt relativ constante: „Dacă din o mie scad 20 de internați într-o zi, situația nu s-a îmbunătățit. Trebuie să scadă la jumătate, ca să spunem că e o îmbunătățire.”

Citește și

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: Hotărârea de guvern care stabilește scenariile „roșu”, „galben”, „verde” și felul în care se deschid școlile nu mai este actuală / Școlile ar trebui deschise etapizat

Cât vedem din aisbergul epidemiei din România? Autoritățile recunosc că nu știu câți oameni se testează și câți raportază boala la DSP / Ce soluții avansează experții în sănătate publică

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Omul potrivit la locul potrivir.

    Agentul apocalipsei. Nu de alta dar expertul nu stie ca in Israel, tara in top mondial la capitolul sanatate, efectueaza 70 000 de teste zilnic pe cand in Romania, top mondial la saracie si saracie in sanatate, efectueaza 35 000 teste per zi.

    Na, expertul nu realizeaza ca uneori e vu limite.

  2. Excelenta alegere !!! Profesionalisti de talia profesorului Chereches ne trebuie in MS, nu politruci gen Rafila si Cercel.

  3. Omul are dreptate in teorie. De exemplu spune:
    „Este interesul nostru ca societate să aflăm care este situația”..da, corect când ai o societate normală. Când ai niste Gică contra, toți experți, toți cu dreptul la o părere needucată, care-i mai importantă pentru ei decât viața celor din jur, mai bine o lași baltă.

    • Noroc cu id iotii utili ce asculta de expertii adevarati, gen Chereches, ca astia au dovedit ca le nimeresc de fiecare data, ca nuca-n perete.

  4. Testele sunt rezervate pentru mafia din privatul de sanatate. 270 lei e cam scump, mai ales pentru un om de rand si care se simte bine. In mod normal trebuiau facute testari pt a incetini raspandirea si ca oamenii, care au simptome sa poata fi tratati la timp, nu sa ajunga in stare grava la ATI sau internat 2 luni legat la tubul de oxigen.
    Testare si vaccinare asta e solutia. Materialele sanitare costa bani. Incompetenta costa vieti.

  5. pare o decizie buna, asteptam fapte concrete

  6. Toate sfaturile acestui mare profesor, expert de pe facebook, sunt preluate de la tarile occidentale….iar daca nu mai sunt alti specialisti,cunoscători ai limbii engleze, in minister, atunci bine ca l-au desemnat consilier!
    De fapt, e nou artificiu media al talentatului pui de securist -VV, pentru tinerii fanaticii cu viata sociala doar pe fsb, preocupati de politica (asta nu e ceva rau, dimpotriva) dupa colectiv si ordonata 13!

  7. Dezamagitor! La cate „profetii” neindeplinite a facut, ce il recomanda pentru postul de consilier? Chiar si neremunerat. Ar fi util daca sfaturile lui ar fi executate invers.
    Inclin sa cred ca Dan are dreptate.

  8. Nu există funcția de “consilier onorific” în administrația publică din România, este doar o găselniță inventată de PSD pentru a plasa țuțări și amante pe lângă demnitari ai statului. Nu poți avea acces la informații și influența politici publice fără tot setul de obligații care însoțește un contract de muncă.
    Ce îl împiedică pe domnul profesor să se angajeze măcar cu jumătate de normă la Ministerul Sănătății, la cabinet ministru, chiar.
    Altminteri domnul Cherecheș este un personaj ciudat iar dacă îi vezi profilul de Facebook te înfiori, cu îndemnul din pagina de copertă, pus la începutul pandemiei “Vino de partea întunecată”. Totul e negru acolo și reflectă, probabil, persoana dlui Cherecheș. Ar trebui o evaluare psihologică.

    • Ceva dreptate ai. Pe mine ma mira, vazandu-l la tv vorbind coerent si pe intelesul tuturor (nu ca majoritatea medicilor, care trebuie sa ne arate ce limbaj elevat de specialitate au, chiar daca nu intelegem mare lucru), in acelasi timp purtand o barba dezgustatoare si anacronica. Dar anacronica rau. Poate daca era padurar/biker american gras.

    • Daca era tatuat era OK, din punctul tau de vedere? Adica, barba este problema, nu ce spune?

  9. Romanii stau la coada pentru test, cand e voorba de plecat in Grecilica.

    Dar daca vii tu, Domnu Flocosu, sa le spui palmasilor ca e bine sa se testeze, pentru ca sa fie bagati la Salonul Asimptomatici si sa piarda doua saptamani de lucru cu ziua, o sa ai rezultatele pe care le vezi. Cum te doare pe tine undeva de zilele fara leafa ale palmasilor, asa ii doare pe ei de ma-ta mare, care va muri la ATI.

    Boala e a bogatilor, care au banii sa isi cumpere infectie de prin restaurante si statiuni. Moartea de covrig e a batranilor, peste tot in lume. Or, in Romania, saracii mor in general iniante de varsta sensibilitatii la covrig. Deci si moartea e a bogatilor, cel putin in Romania. E foarte bine asa.

    Sa se testeze ma-ta mare, de preferinta anal.