G4Media.ro

Răzvan Cherecheș, profesor în sănătate publică: Școlile trebuie să poată funcționa on-site…

Răzvan Cherecheș, profesor în sănătate publică: Școlile trebuie să poată funcționa on-site cât mai mult. Ministerul Educației să reducă la 15 numărul de elevi din clasă și să introducă sisteme de ventilație cu schimb mare de aer

Școlile vor funcționa tot anul viitor intermitent când în sistem hibrid, când complet online, pentru că și dacă vaccinul va fi disponibil în primăvară, el va fi distribuit și administrat populației de-a lungul anului. Avertismentul vine de la Răzvan Cherecheș, profesor și cercetător la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde conduce departamentul de sănătate publică.

Specialistul în sănătate publică atrage atenția că “Ministerul Educației trebuie să dezvolte un plan ca școlile să poată funcționa on-site cât mai mult”.

Pentru a-i aduce pe copii și profesori fizic la școală pentru cât mai mult timp posibil, în condiții de pandemie, profesorul de sănătate publică spune, într-un text publicat pe pagina sa de Facebook, că Ministerul Educației trebuie să utileze clasele cu sisteme de ventilație cu schimb mare de aer în clase (pot fi instalate în perioadele cât școlile sunt online), să reducă numărul de copii la clasă la maximum 15 ca regulă, să suplimenteze numărul de profesori, să reformeze procesul de formare a cadrelor didactice, să ajusteze curriculumul și să se coordoneze cu primăriile astfel încât să se evite aglomerările de la ieșirile din școală, iar purtarea măștilor să fie impusă de către poliția locală.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Acest om nu are copii, nu știe ce vorbește. Pentru copiii din clasele primare învățământul online nu funcționează iar la sat peste 50% din copii nu au device-uri sau internet.

  • Omul ofera punctul de vedere al specialistului in sanatate publica – nu e justificat sa ii reprosezi ca nu are copii si nu stie ce vorbeste. Stie exact ce vorbeste, mai bine decat tine si decat mine. Calitatea de parinte nu te indreptateste sa cenzurezi opinia unui specialist.
   Sigur ca povestile gen ” sisteme de climatizare „, marit numarul de profesori ( ca si medicii, din ce joben scoti medici si profesori pregatiti sa si faca meseria in noile conditii ? ) , reforma curiculelor etc etc, sunt doar niste povesti. Scolile din Romania inca nu sunt toate racordate la net si unele inca nu au bai decente.

  • Aceste masuri trebuiau luate inca din primavara, nu acum.
   Sica si gasca lui e zero barat.
   Ca si restul, sa nu se simta discriminati.

  • Daca vreti sa stiti cum arata o nulitate cu pareri uitati-va la asta. Si impresia asta nu mi-am format-o acum, l-am „remarcat” pe gogoman mai demult.
   In caz ca nu stiti de ce sintem ca o musca beata in tot ce facem, astia ne sint specialistii, formatorii de opinie care influenteaza deciziile politicienilor.

  • Pai tocmai sa pledeaza pentru scoala la fata locului, adica la scoala si nu acasa online. Asta inseamna onsite. Ce rost ar mai fi avut sa vorbeasca despre sisteme de ventilatie instalate in sala de clasa si despre reducerea nr de elevi la 15?

   Cititi cu atentie, oameni buni, necesita un minim de efort. Mai jos unii chiar au inceput sa-l balacareasca la greu pe tip – de ex. amicu – si chiar gratuit. Am avut ocazia sa-l ascult la un seminar si chiar l-am remarcat. E adevarat ca nu sunt de acord cu toate comentariile lui referitoare la pandemie, dar asta inseamna pana la urma democratia si schimbul de idei, nu credeti?

 2. Asta cine mai este,sau poate este prietent cu ziaristi lu peste prajit si ia spus lasa ca te dau eu pe internent sa te cunoasca si pe tine lumea ba frumosule

 3. Hai si###r! Avem nevoie de copii sanatosi nu de roboti!
  „Pandemia” este doar un mijloc de a conduce prin frica.

 4. Papagal care nu știe și vorbește.Școlie sunt în administrarea autorităților locale.Dacă vrea să propună o schimbare în bine,să facă un proiect,care după aprobare,să fie folosit.Fanfaroni care se dau grozavi nu rezolvă pandemia.Eu spun că astfel de oameni sunt egoiști și indiferenți la problemele semenilor.Adevărul că învățământul trebuie urgent reformat.Niciodată nu vor fi toți deștepți și absolvenți de colegiu.Este mai important ca oamenii să aibă o calificare și să fie ca învățământ obligatoriu ,să știe să scrie,citească,matematică elementară,o limbă străină la nivel minim și să învețe o meserie.Pentru restul,să fie examinări riguroase,să nu mai avem pleiada de doctori în nimic care ne mint și fură.Așa,oamenii cu carte vor fi respectați.

 5. „purtarea măștilor să fie impusă de către poliția locală.” N-am inteles partea asta. Iar daca, de exemplu, un copil nu are masca, pentru ca s-a rupt elasticul, atunci ce faceti, il arestați?

 6. Oare tu cercetătorul cred că ai studiile numai cu diploma,Cum să obligau un copil la studii on line prelungite,oare nu ii afectezi sănătatea mintală,Luati exemplul altor țări care au închis alte instituții,au luat alte măsuri dar nu au i chiar scoala si nu au atatea morti ca la noi.Nu se joacă cu viotorul copiilor nu vor analfabeti funcționari!

  • Vezi, daca domnul cercetator folseste cuvinte mari, in limbi straine? On-site este opusul lui online. On-site inseamna „la fata locului”.

 7. Oare tu cercetătorul cred că ai studiile numai cu diploma,Cum să obligi un copil la studii on line prelungite,oare nu ii afectezi sănătatea mintală,Luati exemplul altor țări care au închis alte instituții,au luat alte măsuri dar nu au i nchis scoala si nu au atatea morti ca la noi.Nu se joacă cu viitorull copiilor nu vor analfabeti funcționari!

 8. Ma bucur ca in sfarsit vorbeste cineva in Romania de sisteme de ventilatie. Nemtii au spus adta demukt si au dat reguli ckare de cum se ca face aerisirea salilor de clasa inclusiv iarna. La noi guvernul Orban-Miniciuna si ministra invatamantului sunt jale. Exista o gramada de firme care importa in Romania ventilatoare cu recuperare de caldura si care se monteaza usor. Ai nevoi de o gaura de 110 data in zid cu carota si alimentare electrica cu 220V. Insa nimeni nicaieri nu vorbeste despre asta. Stimulam una sau mai multe firme romanesti sa fabrice ventilatoare? Nu am stimulat doar firmele prietene PNLului sa fabrice masti. Halal guvern PNL. Niste incompetenti. Si la fel de hoti ca PSD-ul.

 9. Alt „mare specialist” care bate campii!!
  Astia parca traiesc in alta parte a planetei, nu in Romania!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.