G4Media.ro

Procuratura din Belarus deschide o anchetă penală împotriva ”consiliului de coordonare” al…

Procuratura din Belarus deschide o anchetă penală împotriva ”consiliului de coordonare” al opoziţiei / Lukașenko a ameninţat că va ”răci unele capete înfierbântate”

Procuratura din Belarus a anunţat joi deschiderea unei anchete penale pentru ”atingere adusă securităţii naţionale” împotriva ”consiliului de coordonare” format de opoziţie în vederea promovării unei tranziţii a puterii după alegerile prezidenţiale din 9 august, câştigate de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, dar contestate de opoziţie, relatează agenţia RIA, citată de AFP, Reuters şi EFE.

Printre membrii acestei structuri a opoziţiei se numără, la conducerea sa, laureata premiului Nobel pentru literatură Svetlana Alexievici şi Ales Bialiaţki, directorul Viasna, principala organizaţie belarusă de apărare a drepturilor omului.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a calificat crearea acestui ”consiliu” drept o ”tentativă de preluare a puterii” de către opoziţie şi a ameninţat că va ”răci unele capete înfierbântate”.

”Crearea şi activitatea unui asemenea consiliu sunt destinate să preia puterea şi să aducă atingere securităţii naţionale a Belarusului”, a declarat într-o înregistrare difuzată pe reţeaua de socializare Telegram procurorul general Alexandr Koniuk.

Membrii acestui consiliu, care şi-a desfăşurat miercuri prima reuniune, riscă până la cinci ani de închisoare. La această reuniune, care a avut loc după ce UE a anunţat că nu recunoaşte rezultatele scrutinului din 9 august, opozanţii i-au cerut preşedintelui Aleksandr Lukaşenko ”începerea imediată” a negocierilor şi convocarea unor noi alegeri ”care să corespundă normelor internaţionale”.

”Atribuţiile actualului preşedinte expiră pe 5 noiembrie. Ne propunem apoi să organizăm noi alegeri în deplină conformitate cu standardele internaţionale şi în prezenţa observatorilor internaţionali”, a spus una dintre reprezentantele opoziţiei, Maria Kolesnikova, o apropiată a candidatei prezidenţiale Svetlana Tihanovskaia, care conform rezultatelor oficiale ale scrutinului contestat de opoziţie a obţinut 10% din voturi şi s-a autoexilat în Lituania.

Maria Kolesnikova a mai menţionat că opoziţia belarusă este de acord ca la un nou scrutin să poată participa ”orice cetăţean din Belarus”, inclusiv Lukaşenko.

În acest timp, la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice discuţie între alte state şi opoziţia din Belarus constituie o interferenţă în afacerile interne ale acestei ţări. Potrivit reprezentantului preşedinţiei ruse, este nevoie mai întâi de un dialog intern în cadrul Belarusului, adăugând că inclusiv un contact al Moscovei cu opoziţia belarusă ar fi o interferenţă.

Foto: Alexandr Lukașenko, prezidând Consiliu de Securitate. Sursa: Agerpres/EPA/ANDREI STASEVICH / BELTA / POOL

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Salut, praduitorilor! Ce face baietii, tot pe democratie, pe procuroreala? Vedeti ca Lucasenco imi baga diseara genunche pe gat 6 min 48 sec.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.