G4Media.ro

Primii brazi de Crăciun, de vânzare în Arad, sunt aduși din Danemarca…

Sursa foto: Agerpres

Primii brazi de Crăciun, de vânzare în Arad, sunt aduși din Danemarca / ”Nu se mai caută, s-au umplut magazinele cu brazi artificiali”

Primii brazi de Crăciun vânduţi în pieţele din municipiul Arad sunt doar din import, aduşi din Danemarca, iar preţurile sunt mai ridicate decât anul trecut, în condiţiile în care transportul e mai scump, iar numărul comercianţilor este tot mai mic de la un an la altul, cei rămaşi afirmând că profiturile sunt minime sau inexistente, relatează Agerpres.

În Piaţa „Mihai Viteazul”, cea mai mare din oraş, primii brazi au fost descărcaţi din camioane în noaptea de joi spre vineri. Comercianţii i-au adus din Danemarca, însă sunt mai puţini decât anul trecut, când au rămas cu mulţi pomi nevânduţi. De altfel, în ultimii cinci ani, numărul comercianţilor de brazi din pieţe s-a redus constant, cei rămaşi afirmând că cererea este mai mică, pentru că oamenii au înlocuit pomii naturali cu cei din plastic.

„Eu am adus doar 100 de brazi, anul trecut am avut 120 şi am rămas cu aproape 40 nevânduţi. Acum doi ani am avut 150, dar au fost ani când am vândut 500. Nu mai merge afacerea cu brazi, noi aducem majoritatea pe comenzi clare, de la clienţi din anii trecuţi. Nu se mai caută, s-au umplut magazinele cu brazi artificiali şi majoritatea oamenilor au deja în case câte unul. Îmi amintesc că acum zece ani piaţa asta era plină până la refuz de brazi, eram vreo 30 de comercianţi, acum suntem câţiva care mai ducem tradiţia asta”, a declarat, pentru Agerpres, unul dintre vânzători.

Un alt comerciant care a scos primii brazi la vânzare spune că „afacerea nu mai e rentabilă” şi că probabil e ultimul an în care va vinde.

„Nu ne mai scoatem nici cheltuielile, stăm în frig toată ziua să plătim taxe pentru locul din piaţă şi uneori nu vindem nimic. Acum şi marile centre comerciale ne fac concurenţă, că au şi brazi naturali, iar ei aduc la preţuri mai mici, că au altă putere de negociere. Noi suntem mărunţi şi am mai adus din Danemarca doar datorită legăturilor vechi pe care le avem formate”, a spus comerciantul, a cărui familie vinde brazi în pieţe din Arad şi Timiş.

Un brad de import cu o înălţime de 1,20 metri costă 110 lei, iar unul înalt de 1,80 metri costă 180 de lei, în timp ce pomii de peste doi metri ajung la 350 de lei. Aceste preţuri sunt cu circa 15% mai mari decât anul trecut, comercianţii invocând costul de transport mai ridicat, din cauza scumpirii carburanţilor.

Anul trecut, în aceeaşi piaţă, brazii autohtoni de un metru costau 50 de lei, iar cei de doi metri, 150 de lei. Aceştia ar urma să ajungă în pieţele din Arad în jurul datei de 10 decembrie, însă doar câţiva comercianţi au închiriat locuri de vânzare.

Pentru cei care nu doresc să cumpere un brad, comercianţii vând şi crengi, cu 2 – 2,5 lei bucata.

Sursa foto: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. un brad de plastic il poti tine zeci de ani. Eu am unul de 4 ani si este in regula. E mai bine asa, ca nu se mai taie si apoi se arunca la cos dupa 2 saptamani de utilizare

  2. Bradul de craciun in casa sarbatoreste taierea si nu bradul in sine. Haideti sa nu sarbatorim taierea anul asta

  3. Intrebarea este de ce se aduc din Danemarca ?
    La noi nu sunt pepiniere ?
    Sunt mai ieftini aia din Danemarca ? De ce sunt mai ieftini ?

  4. Si la noi oamenii incep incet incet sa se civilizeze si sa inteleaga importanta protejarii mediului. Pana la urma bradul de Craciun este doar un simbol.

    • il doare in fund pe roman de mediu, iesi pe orice drum si zici ca au suipat romanii peturi ca pe seminte!

  5. Noi am optat pentru un brad artifical din milă față brăduții naturali, care sunt aruncați la gunoi după câteva săptămâni… Se merită să investești puțin mai mult într-un brad artifical, poate chiar unul cu ace 3D – care arată 99% ca cel orginal, pentru că îl poți refolosi mulți ani. Singurl minus este că lipsește mirosul de brad, dar asta e.

  6. hai sa fim asa milosi si cu animalele ce le punem in farfurie

  7. Am optat pentru brad artificial.

  8. Pe care le punem…
    Dacă tot comentăm aiurea măcar gramaticale să fie corect!
    Ce treabă au animalele cu brazii comercializați de sărbători?

  9. Sa ne impodobim sufletele cu fapte si ginduri bune . Brazii sa ii lasam acolo unde le este locul ; in padure .
    @ Ovi
    Omenirea poate vietui fara sa verse singe . In opinia mea omul care ucide animale ( inclusiv pentru a le minca ) este un primitv .

  10. Anul trecut mi-am luat unul mic pe care l-am plantat în apropierea casei, anul ăsta și următorii cel puțin 2 ani voi folosi artificial.