G4Media.ro

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, fostul edil Gheorghe Ciuhandu şi alţi foşti funcţionari…

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, fostul edil Gheorghe Ciuhandu şi alţi foşti funcţionari vor fi judecaţi în dosarul vânzărilor ilegale de locuinţe pe Legea 112/1995. Decizia poate fi contestată

Judecătorii de la camera preliminară a Tribunalului Timiş au decis, marţi, începerea judecării în dosarul vânzărilor ilegale de locuinţe în baza Legii 112/1995 în care au fost deferiţi justiţiei primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, fostul primar Gheorghe Ciuhandu, actualul viceprimar Dan Diaconu, dar şi alţi foşti funcţionari din Primăria Timişoara, transmite News.ro.

Decizia magistraţilor nu este una definitivă, ea putând fi contestată în termen de trei zile, la Curtea de Apel Timişoara.

Conform deciziei magistraţilor, primarul Nicolae Robu merge mai departe în proces, în dosarul DNA privind vânzarea ilegală de locuinţe în baza Legii 112, alături de fostul primar Gheorghe Ciuhandu şi alţi foşti funcţionari din Primăria Timişoara. Aceasta a fost decizia judecătorilor de la Tribunalul Timiş, din camera preliminară care, după două amânări, au respins excepţiile invocate de avocaţi.

Hotărârea magistraţilor poate fi contestată la Curtea de Apel Timişoara în termen de trei zile.

În luna decembrie 2019, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe primarul Timişoarei Nicolae Robu, pe fostul edil Gheorghe Ciuhandu şi alţi 7 foşti sau actuali angajaţi ai Primăriei Timişoara în dosarul caselor naţionalizate vândute ilegal.

Cei 9 sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpaţi), respectiv în formă simplă (4 inculpaţi).

Procurorii spun că prejudiciul se ridică la aproape 10 milioane de euro.

Inculpaţii sunt:

– Miuţ Nicuşor-Constantin, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timişoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timişoara şi Direcţiei Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timişoara (199 contracte);
– Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, la data faptelor primar al municipiului Timişoara (61 de contracte);
– Cojocari Ioan, secretar al primăriei municipiului Timişoara şi coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei (61 contracte);
– Robu Nicolae, la data faptelor şi în prezent primar al municipiului Timişoara (2 contracte);
– Diaconu Dan-Aurel, la data faptei viceprimar al municipiului Timişoara (un contract);
– Stoia Traian-Constantin, la data faptei viceprimar al municipiului Timişoara (un contract);
– Staia Martin, la data faptelor director al Direcţiei Patrimoniu şi respectiv al Direcţiei Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse din cadrul municipiului Timişoara (2 contracte);
– Vîrlea Simona, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timişoara (un contract);
– Iova Gabriela, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timişoara (un contract).

Conform procurorilor, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara (majoritatea cu funcţii de conducere) şi-ar fi încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparţin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului.

În urma efectuării urmăririi penale, s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de 207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr. 112/1995.

Astfel, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, participarea inculpaţilor la încheierea contractelor presupus nelegale este următoarea, cu precizarea că, în unele situaţii, ar fi participat mai mulţi inculpaţi la încheierea presupus nelegală a aceluiaşi contract: Miuţ Nicuşor-Constantin (199 contracte), Ciuhandu Gheorghe-Coriolan (61 contracte), Cojocari Ioan (61 contracte), Robu Nicolae (2 contracte), Diaconu Dan-Aurel (1 contract), Stoia Traian-Constantin (1 contract), Staia Martin (2 contracte), Vîrlea Simona (1 contract) şi Iova Gabriela (1 contract).

În luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist. Această lege le dădea drept foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Totodată, legea a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată.

Cu toate acestea, inculpaţii ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 şi care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.

Funcţionarii din cadrul primăriei Timişoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 şi HG 20/1996, deşi cunoşteau că respectivele dispoziţii nu mai erau aplicabile acelor persoane.

Prejudiciul total cauzat statului român ca urmare a încheierii nelegale a celor 207 contracte de vânzare-cumpărare ce fac obiectul acţiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 euro).

Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură şi restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului şi prin anularea actelor juridice produs al infracţiunii.

În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro).
În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor.

Primarul Nicolae Robu s-a apărat de mai multe ori, spunând că şi-a pus semnătura pe documente care privesc două ”magherniţe” care au ajuns la oameni sărmani.

sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. PNL aceeasi mizerie

  • Cica PNL nu sustine oameni cu probleme penale! :))
   NU sustine pe drq, doar si ei sunt parte a Hidrei!

 2. Un penal de trista amintire.

 3. Fapte, nu vorbe!

 4. Țigănie a la Timișoara…

 5. Si totusi PNL il mai sustine pe Robu la primarie? Sunt simpatici foc , dar de ce sa ne miram. Tot ei au spus ca nu accepta traseisti si in ultimele 6 luni…
  Sper totusi ca timisorenii sa se trezeasca pana la alegeri.

 6. Chiar ca Timisoara merita mai mult decat baiatul asta bizar si obosit, plin de el in toate declaratiile publice, mare fotbalist si canteret folk, dupa care se cam tin dosarele de la DNA.

  Alternativa de la USRPlus, adica neamtul Dominic Fritz, e la ani lumina. Vorbim de șeful de cabinet al fostului președinte al Germaniei și fost director al FMI, Horst Köhler. Compara-l pe Robu cu baiatul asta, daca poti.

 7. Dacă ar fii o justiție cinstită în colonie de sclavagism atunci aceste gunoaie de la conducerea țării și în șparlament după lovitura de stat din 89 ar merita soarta lui livache cu muncă silnică pe viață și confiscarea averilor pînă la al 10-lea neam atunci țara ar reveni la normal gunoaiele dracului ale societății românești

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.