G4Media.ro

Primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, l-a comemorat, la Iași, pe poetul…

Sursa foto: Facebook Ion Ceban

Primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, l-a comemorat, la Iași, pe poetul Grigore Vieru. Deși a apărut lângă edilul Mihai Chirica, Primăria spune că nu s-a ocupat de invitații

Edilul Chișinăului, Ion Ceban, cunoscut pentru orientarea sa pro Kremlin și care a făcut parte, în trecut, din formațiuni politice fidele Rusiei, a fost prezent, miercuri, la Iași, pentru a marca ziua de naștere a poetului Grigore Vieru, un simbol al luptei pentru independență de peste Prut. Primăria Iași neagă însă că l-ar fi invitat pe Ceban la eveniment și spune că organizatoare a fost Casa de Cultură. Ion Ceban a venit de mai multe ori în România, în cursul anului trecut, iar în noiembrie a avut chiar o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu la București.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a participat miercuri, în Parcul Copou, alături de edilul Iașiului, Mihai Chirica, și de alte personalități din cele două orașe înfrățite, la evenimentul „In memoriam Grigore Vieru”, care a marcat 89 de ani de la nașterea poetului basarabean. S-a ascultat imnul național și s-au spus cuvinte mari despre poetul care, încă din perioada Uniunii Sovietice, a fost în prima linie a mișcării de eliberare și de deșteptare a conștiinței naționale din Moldova de peste Prut.

Prezența edilului Chișinăului  la eveniment, care în prezent se declară un susținător al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, deși este cunoscut ca fiind un apropiat al cercurilor de influență rusă, iar în trecut a denunțat în Parlamentul de la Chișinău Acordul de Asociere a țării la UE, a fost chestionată de mai multe publicații din Iași.

Potrivit Ziarului de Iași, Ion Ceban a anunțat pe pagina sa de Facebook că a participat la eveniment „la invitația primarului municipiului Iași, Mihai Chirica, împreună cu colegii din cadrul Primăriei Chișinău”. Municipalitatea Iașiului a negat însă că i-ar fi trimis o invitație edilului Chișinăului, explicând că Ion Ceban a fost chemat de Casa de Cultură „Mihai Ursachi” și de Asociația Culturală „Feed Back”.

„Noi am luat în vedere numai calitatea lui de primar într-o localitate în care s-a remarcat Grigore Vieru. Partea de politic nu ne-a interesat. El a venit la invitația noastră”, a precizat Adi Cristi, director al Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, pentru Ziarul de Iași.

De menționat este și faptul că pozele cu Ion Ceban lipsesc din postarea de la eveniment pe care Mihai Chirica a făcut-o pe Facebook.

La finalul ceremoniei de la Iași, Ion Ceban a răspuns întrebărilor jurnaliștilor care au vrut să afle dacă astăzi, când conduce un partid ce declară că sprijină parcursul european al Republicii Moldova, și implicit ieșirea țării din sfera de influență a Rusiei, mai susține independența Găgăuziei, la fel cum a făcut în 2014, când s-a implicat în referendumul ilegal pentru separarea acestui teritoriu.

Edilul Chișinăului a evitat să răspundă direct, afirmând că formațiunea nouă pe care o conduce stipulează clar în documentele programatice că integrarea europeană este „prioritatea zero”.

Ion Ceban a făcut parte din Partidul Comuniștilor (PCRM), condus de fostul președinte, Vladimir Voronin. În 2012, el a trecut la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), al liderului pro-rus, Igor Dodon. La sfârșitul lui 2021, Ion Ceban a anunțat că părăsește PSRM, pentru a-și înființa propriul partid, numit Mișcarea de Alternativă Națională (MAN). În ultimul an, discursul său politic, bazat pe sprijinul din Rusia, s-a schimbat radical, pledând, acum, pentru o deschidere pro-europeană și mai ales pro-românească.

Numele actualului edil al Chișinăului a fost legat și de doi agenţi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Iurii Gudilin și Vadim Iurcenco, învinuiți că ar fi organizat rețele de influență și recrutau cetățeni moldoveni. În vara anului trecut, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, a anunțat trimiterea la instanță a unui dosar penal pentru trădare de patrie şi spionaj.

Potrivit Veridica.ro, „Numele lui Iurii Gudilin a fost dezvăluit presei încă din 2020, atunci când, împreună cu o întreagă echipă de consultați ruși, a desantat la Chișinău, pentru a-l face pe Igor Dodon președinte pentru un al doilea mandat. Oficial, Gudilin lucra pentru „MRSK Centru” și se prezenta ca fiind inginer de rețele.”

Veridica.ro a mai scris că Ofițerul FSB Iurii Gudilin a lucrat, în 2019, și pentru Ion Ceban, care candida la Primăria Chișinăului.

„O parte dintre numele consultanților ruși au fost devoalate chiar de Igor Dodon, care i-a filmat în momentul anunțului că Ceban a câștigat alegerile.”

Context:

După ce și-a făcut propriul partid, pe care l-a declarat de orientare pro-europeană, Ion Ceban și-a intensificat vizitele la București și în alte orașe ale României, erijându-se într-un susținător ale intensificării relațiilor dintre cele două maluri ale Prutului. În noiembrie, anul trecut, imediat după ce a fost ales primar al Chișinăului pentru un nou mandat, el a fost primit, în vizită neoficială, și de premierul Marcel Ciolacu. G4Media scria atunci că vizita are loc pe fondul speculațiilor din Republica Moldova privind o posibilă coaliție între partidul lui Ceban și Partidul Social Democrat European (PSDE) din Republica Moldova, partid înfrățit cu PSD-ul condus de Marcel Ciolacu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...