G4Media.ro

Primarul Constanței anunță, după ce mai multe cartiere nu au avut căldură,…

Foto: G4Media

Primarul Constanței anunță, după ce mai multe cartiere nu au avut căldură, că va propune înființarea unei noi societăți care să preia distribuția energiei termice de la Radet, societate aflată în insolvență

Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, le-a transmis locuitorilor oraşului, printr-o postare făcută în noaptea de duminică spre luni pe pagina de Facebook a primăriei, după ce timp de câteva zile cetăţenii din şase zone nu au avut căldură în apartamente din cauza unor avarii la conductele de transport agent termic, că în reţeaua care este degradată nu s-a investit nimic în ultimii 30 de ani, urmărindu-se înlocuirea acesteia prin accesarea de fonduri europene, relatează Agerpres.

Chiţac a informat că în următoarea şedinţă a Consiliului Local va propune înfiinţarea unei noi societăţi – Termoelectrica Tomis SRL – care să preia de la RADET, societate aflată în insolvenţă, activitatea de distribuţie a energiei termice, cu o firmă fără datorii putându-se obţine fonduri europene pentru investiţii.

„Dragii mei constănţeni, sâmbătă, RADET a avut patru intervenţii în diferite locuri la reţeaua primară ce transportă apă fiartă (agentul termic) de la CET către punctele termice. Această reţea a fost preluată de la CET/Elcen anul acesta şi conductele sunt deteriorate. Nu s-a investit nimic în ultimii 30 de ani, iar reţeaua este degradată şi trebuia scoasă din uz şi înlocuită din anii ’90. Ţevile reţelei au avut 12 mm grosime, dar, în prezent, au ajuns ca o foaie de hârtie şi crapă frecvent. Din această cauză a trebuit să întrerupem alimentarea cu apă caldă şi căldură şi mulţi locuitori au fost afectaţi, printre care copii şi bătrâni. Ne pare extrem de rău pentru asta!”, a scris Chiţac.

El a menţionat că problema termiei în Constanţa, în condiţiile actuale, are trei faţete – tehnică, de finanţare şi juridică.

Soluţia tehnică este să se rămână la acelaşi sistem centralizat de termoficare, însă cu tehnologizare prin investiţii a căror valoare depăşeşte 251 milioane de euro.

„Cea tehnică a fost finalizată în 2019 şi aprobată în Consiliul Local sub forma unui document numit: ‘Strategia de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanţa’. Specialiştii care au elaborat-o au concluzionat că soluţia tehnică trebuie să rămână aceeaşi, adică: centrală/CET, reţele primare şi secundare de transport şi distribuie spre puncte termice…dar toate noi…la nivelul tehnologic al zilelor noastre. Din păcate, prezentul arată ca acum 50 de ani. Iar costul estimativ al acestui sistem nou este de 251,3 milioane euro din care, defalcat: 73,3 milioane costa o centrală termică/CET în cogenerare; 66 milioane schimbarea reţelei primare de distribuţie de la centrală la punctele termice şi 112 milioane schimbarea reţelei secundare care va lega punctele termice de consumatori/locuinţe. Orice discuţie despre centrale de cvartal sau alte soluţii tehnice a devenit de atunci inutilă. În absenţa unei strategii nu putem avea acces la finanţare”, a mai scris primarul municipiului Constanţa.

Municipalitatea a început demersurile în vederea obţinerii de fonduri europene pentru înlocuirea reţelei de termoficare.

„Pentru finanţare însă am început să facem paşi concreţi de acum o lună pregătind aplicaţia pentru finanţare cu bani europeni pentru schimbarea reţelei primare care este, aşa cum vedem cu toţii, problema numărul unu şi pe care RADET a preluat-o abia anul acesta. Sper ca în ianuarie 2021 să depunem documentaţia pentru a obţine finanţare. O altă problemă este că nu putem accesa bani europeni prin actuala RADET care e în insolvenţă şi iată că am ajuns şi la problema juridică”, a afirmat Vergil Chiţac.

El a precizat că este necesară înfiinţarea unei noi societăţi care să preia de la RADET activitatea de distribuţie a energiei termice.

„În următoarea şedinţă a Consiliului Local din decembrie voi propune înfiinţarea unei societăţi comerciale ce se va numi Termoelectrica Tomis SRL care să preia de la RADET activitatea de distribuţie a energiei termice, liberă de datorii prin intermediul căreia să accesăm fonduri şi să derulăm programul de înlocuire a conductelor de distribuţie a apei calde şi a căldurii”, a informat Chiţac.

Sursa foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Stilul romanesc, falimentam o firma si infiintam alta, proaspata, curata, care in cativa ani va fi la randul ei falimentata. Iar creditorii sa se descurce. Si ne miram ca bancile cer dobanzi mari la credite.

  2. Nu stiu ce va face Chițac dar până acum radetul in Cta cu complicitatea primariei dupa ce ca nu asigura in conditii bune incalzirea si apa calda ( dese opriri, apa calda nu e livrata la temperatura decat daca lasi sa curga) are o politica de pus bețe în roate cetățenilor atunci cand aceștia incearcă debranșarea ( o grămadă de acte si tot felul de chichițe) practic țin captivi cetățenii la preturile mari si fară nici un control de calitate al serviciilor. Ca să nu mai vorbim de risipă …tevi care încălzesc trotuarele, căldură pană in luna mai deși e cald afară etc….si mai au si o grămadă de funcționari platiti degeaba. Trebuie gândit un alt sistem sau lăsați cetățenii să fie liberi.

    • In multe orase cu termoficare nici macar nu se da autorizatie de debransare si nu ti se da voie sa bagi gazul in bloc. Si comertul cu butelii pentru aragaze e in floare, o adevarata bomba in fiecare apartament.

  3. Societăți de sifonat banii sau microcentrale, care o fi soluția corectă?

  4. Cum o fi mai bine pentru cetateni ?
    Sa infiintezi o noua societate care sa lucreze cu aceeasi infrastructura ( tehnica si de personal ) sau sa schimbi total conducerea si sa stabilesti criterii de performanta in contract de management ?!

    • Cel mai bun sistem. Angajararea pe criterii de performanță.

  5. E strateg mare amiralu’: face parastas lu’ baba Rada și botez lu’ Rada baba!

  6. Asa e constanta numai cand era radu mazare aveam de toate