G4Media.ro

Primăria Miercurea-Ciuc a lansat un concurs de idei pentru realizarea unei identităţi…

Sursa foto: Primăria Miercurea-Ciuc / Facebook

Primăria Miercurea-Ciuc a lansat un concurs de idei pentru realizarea unei identităţi vizuale a oraşului

Primăria Miercurea-Ciuc a lansat, miercuri, un concurs de idei pentru realizarea unei identităţi vizuale a municipiului, aceasta urmând să se regăsească, ulterior, pe elemente construite care vor fi amplasate la principalele intrări în oraş, cele mai bune proiecte urmând să fie răsplătite cu sume în bani, relatează Agerpres.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, într-o conferinţă de presă la care a participat în format online, că momentul este unul „important şi fericit” şi a ţinut să puncteze că nu este vorba de tăbliţele oficiale de la intrarea în oraş, ci de construcţii care vor include elemente care vizează viaţa comunităţii.

„Momentul de astăzi este unul important. Suntem într-un moment fericit în care putem lansa apelul pentru proiectele de creaţie, care au în vizor crearea unei identităţi vizuale foarte bine definite a municipiului Miercurea-Ciuc, care va putea fi întâlnită la toate intrările în oraş. Nu vorbim despre semne oficiale, ci vorbim despre design, vorbim despre arhitectură, vorbim despre elemente construite care de foarte multe ori aduc o valoare adăugată pentru comunitate prin prezentarea unor elemente de valoare pe care le avem ca şi comunitate şi care pot fi imediat văzute de cei care vin în Miercurea-Ciuc sau trec prin oraş”, a declarat primarul Korodi Attila.

La rândul său, arhitectul şef al Primăriei Miercurea-Ciuc, Albert Sandor, a precizat că este vorba despre un concurs care are scopul de a obţine proiecte şi idei şi nu neapărat soluţii, în vederea amplasării unor astfel de elemente la şapte dintre cele mai importante intrări în municipiu.

„Ideea este să le schimbăm pe cele existente. Practic este o aducere în prezent a construcţiilor care există, de fapt. Există în ţară şi la alte municipii sau chiar la intrările în judeţe sunt instalaţii de acest gen, unele mai reuşite, altele mai puţin reuşite. Noi, în mod voit, am lăsat liberă tema de proiectare şi nu am impus nişte condiţii severe, tocmai pentru a obţine o gamă foarte largă de opţiuni sau idei. Să vedem cine se va prezenta şi consider că premiile sunt destul de substanţiale ca să merite pentru o echipă de artişti sau arhitecţi sau chiar birouri individuale să-şi sacrifice patru săptămâni din activitatea profesională pentru a produce o ofertă, un proiect de concurs”, a afirmat Albert Sandor.

El a precizat că este vorba de un concurs profesional şi se aşteaptă implicarea profesioniştilor în domeniu, cum ar fi arhitecţi sau artişti.

Albert Sandor a mai arătat că, prin acest concurs, se doreşte obţinerea unor idei care vor fi incluse într-un caiet de sarcini, anul viitor urmând să fie lansată o licitaţie pentru proiectarea construcţiei ce va cuprinde elementele de identitate vizuală.

Întrebat dacă se mai regăseşte în regulamentul concursului condiţia ca din elementele de identitate vizuală să facă parte şi inscripţionarea în scrierea runică, Albert Sandor a răspuns afirmativ, punctând faptul că aceasta a fost dorinţa consilierilor locali.

„Asta a fost o solicitare a consilierilor şi noi am dat loc acestei solicitări (…) Personal, nu mă pronunţ în acest sens. Deci, eu cred că (…) acesta va fi un obiect de artă sau de arhitectură, nu inscripţia va fi cel mai important lucru. Deci, pentru inscripţii sau pentru denumirea oraşului avem oricum panourile oficiale şi, aici, dacă în mod creativ cineva poate să introducă aceste elemente, poate să fie bun, dar poate să fie şi kitschos. O să fie decise profesional proiectele, deci nu ne vom agăţa de acest lucru, aşa cred eu”, a explicat arhitectul Primăriei Miercurea-Ciuc.

Regulamentul concursului poate fi consultat pe site-ul primăriei, iar perioada de înscriere este 2 mai – 9 iunie.

Data limită pentru predarea proiectelor este 18 august, iar între 21 şi 22 august se decide ce proiecte vor fi acceptate.

Proiectele vor fi evaluate de un juriu format din primarul municipiului, doi arhitecţi şi doi artişti plastici.

Cei care predau proiectele o vor face în mod anonim, pentru asigurarea imparţialităţii jurizării.

De asemenea, şi locuitorii oraşului vor putea să îşi exprime opiniile despre proiectele din concurs, acestea urmând să fie disponibile online.

Premierea va avea loc în data de 11 septembrie şi va fi urmată de o perioadă de eventuale contestaţii.

Proiectul care se va clasa pe primul loc va primi 15.000 lei, locul al doilea va fi răsplătit cu 10.000 lei, iar premiul al treilea va fi 7.500 de lei, urmând să fie acordate şi două menţiuni de câte 5.000 lei.

La concurs poate participa oricine, condiţia fiind ca din echipă să facă parte un arhitect cu drept de semnătură.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Un mare Kürtőskalács. Si un cartof. Mai bine doi si Kürtőskalács in mijloc.

  2. Oricine poate participa, cu conditia sa vorbeasca ce limba? In ce limba se prezinta proiectul unui public si unor investitori vorbitori de maghiara?