G4Media.ro

Primăria Capitalei vrea să recupereze arhiva cu proiectele clădirilor din Bucureşti construite…

Sursa foto: Facebook Nicușor Dan

Primăria Capitalei vrea să recupereze arhiva cu proiectele clădirilor din Bucureşti construite în perioada comunistă

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă începerea procedurilor pentru recuperarea arhivei fostului Institut Proiect Bucureşti, care cuprinde toate studiile şi proiectele clădirilor din Capitală construite în perioada comunistă, adică 66.000 de dosare, relatează Agerpres.

„După mai bine de 30 de ani, am iniţiat procedurile pentru recuperarea arhivei municipiului Bucureşti care a aparţinut fostului Institut Proiect Bucureşti până în anul 1989. Potrivit prevederilor legale, după anul 1989, arhiva institutului trebuia predată autorităţii publice locale, însă nicio administraţie nu a fost interesată de recuperarea acestor documente. Arhiva Institutului Proiect Bucureşti cuprinde toate studiile şi proiectele clădirilor din Capitală construite în perioada comunistă, respectiv blocuri de locuinţe, şcoli, spitale etc. Potrivit informaţiilor deţinute până în prezent, este vorba de 66 de mii de dosare, care însumează 2 km liniari de arhivă”, a scris edilul, marţi, pe Facebook.

El a precizat că documentele se află în condiţii de siguranţă în judeţul Tulcea, localitatea Pecineaga, după ce, în anii anteriori, acestea au mai fost depozitate la Caracal şi la Brăila.

„Pentru operaţionalizarea arhivei, vom achiziţiona servicii de prelucrare, numerotare, opisare şi inventariere, urmând ca, ulterior, să fie scanată şi digitalizată. După finalizarea acestor etape, documentele vor putea fi accesate de toţi cetăţenii interesaţi, persoane fizice, persoane juridice sau instituţii şi vor fi utile pentru realizarea proiectelor de reabilitare şi consolidare a clădirilor”, a adăugat primarul Nicuşor Dan.

Sursa foto: Facebook Nicușor Dan

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Da, buna treaba.

  2. Utila, chiar necesara, decizie. Va fi un efort, mai ales organizational – logistic, dar merita.

    Cred ca tot la fel de necesara este expertizarea tuturor imobilelor de la p+1 in sus, construite in perioada 1900 – 1960. Experizara ar trebui sa devina oblicatorie, cu finantare eventual UE, dar si cu contributia proprietarilor, mai ales unde sunt evidente resursele financiare aferente acestui proces. Imobilele sa nu mai poata fi asigurate (care asigurare sa devina obligatorie) fara un document rezultand din expertiza, iar refuzul sa fie sanctionat administrativ (amenzi in cascada pana la efectuarea expertizei).

  3. Pentru intervenția asupra unei clădiri (ex. blocul în care locuiesc) legea cere avizul proiectantului. Va prelua primăria această atribuție? Va angaja ingineri constructori care să analizeze documentația existentă?