G4Media.ro

Primăria Arad interzice instalarea aparatelor de aer condiţionat pe faţadele clădirilor istorice

Sursa foto: captură Facebook Primăria Municipiului Arad

Primăria Arad interzice instalarea aparatelor de aer condiţionat pe faţadele clădirilor istorice

Primăria Arad nu va mai permite instalarea aparatelor de aer condiţionat pe faţadele clădirilor din zona istorică şi protejată a oraşului, urmând să aplice amenzi de până la 2.000 de lei şi proprietarilor care nu le vor demonta, relatează Agerpres.

Primarul oraşului, Călin Bibarţ, a anunţat, vineri, că a fost adoptat un regulament care va interzice instalarea acestor aparate pe faţade. Regulamentul a fost adoptat într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Municipal, care a avut loc vineri dimineaţă.

„Nu pot să existe pe clădirile istorice, pe faţade, dar vor putea fi instalate pe pereţii laterali, în curte sau în pod. Nu putem accepta să se renoveze faţadele clădirilor ca să nu mai fie supraimpozitate, ca la final să se monteze aparate de aer condiţionat. Înseamnă că aceste clădiri nu vor mai arăta ca la momentul construirii. Acum avem un regulament, iar dacă nu vom fi înţeleşi cu vorba bună, o să aplicăm amenzi şi îi vom determina pe proprietari să le dea jos”, a spus primarul.

El a adăugat că, în ultimii 30 de ani, administraţia a neglijat această problemă, astfel că arhitectura unor clădiri istorice renovate a fost alterată prin amplasarea pe faţade a cutiilor instalaţiilor de climatizare.

Proprietarii au un termen de trei luni, de la data intrării în vigoare a regulamentului adoptat, pentru a demonta instalaţiile de climatizare existente pe faţade. În caz contrar, se vor aplica amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.

Sursa foto: captură Facebook Primăria Municipiului Arad

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Aha. Iar Primaria va suporta costurile mutarii aparatelor existente, pentru cazurile in care nu este posibil va suporta costul unei instalatii de climatizare cu o solutie constructiva diferita, iar pt cei care locuesc in astfel de imobile si doresc sa instaleze astfel de instalatii, Primaria va acorda scutire de impozite pana la cuantumul diferentei de pret dintre un AC clasic si un AC cu solutie constructiva agreata de catre Primarie … nu?!

    Altfel este doar o japca la şpring si lege, doar pentru ca pot! Fațade estetic placute (cine stabileste?!) pentru cetateni, dar pe banii doar ai unora (mai exact ai proprietarilor).

    Socialism de manual.
    De la ce partid e primarul asta?

    • In multe locuri din Statele Unite ai nevoie de aprobarea vecinilor daca vrei sa faci modificari la o cladire sau la gradina din fata casei. Si daca nu faci nimic te poti trezi cu o amenda daca nu ti-ai tuns gazonul. Si acolo e socialism sau vorbim reguli de bun simt?

    • Proaspatul ales, liberal, urmasul marelui Falca: Bibart! Acuma sa-i vad pe votantii liberali din centru cum vor da jos totul pe banii proprii 🙂

    • Normal, doar nu era să fi fost de la mafia PRO-USL-PSD și să fi făcut ceva rău. Și dacă fac și dacă nu fac, cei neafiliați mafiei securiste trebuie fie prezentați corespunzător intereselor de grup infracțional. Asta e rolul trolilor, dintre care cei mai scârboși sunt ăia fățarnici care se întreabă ” de la ce partid e” ca și cum n-ar ști.

    • @alazor. Da, de acord, dar acolo e vorba de montari. Nu vorbim de structuri existente. Cine plateste, care sunt firmele care demonteaza, de ce 3 luni termen – adica in mijlocul iernii. Mai sunt si alte intrebari, de exemplu, unde au fost masurile astea in programul de administrare a orasului. Ma rog, sa si-l bage in fund pe Bibart :)))) hai PNL!

    • @alazor: intotdeauna cand e vorba de beneficiul majoritatii pe cheltuiala catorva este vorba de socialism, care are foarte putine in comun cu bunul simt. 💡

    • La mafioții imobiliari din grupul infracțional organizat PRO-USL-PSD așa se procedează, „montează”ilegal după care zic că au „structuri existente”. Nu mai „e vorba” de „montări” și nu le mai poți da jos, nu se mai pune, pentru ei. Așa apare cate un P+5 într-un parc dintre blocuri, conform „măsurilor” luate de șpăgarii securiști în „programul de administrare a orașului”. Problema interlopilor este că nu vor mai fi ei cei care „montează” și demontează” tot, cum fac de 30 de ani încoace.

    • O reglementare ca asta nu se poate aplica retroactiv. Deci e o regulă pentru viitor și e de bun simț. Proprietarii de imobile din zone istorice au o serie de obligații față de identitatea și istoria orașului în care locuiesc. Absolut peste tot în lumea civilizată există astfel de reguli. Și tocmai de aceea, sunt oameni care nu vor să cumpere imobile în zone cu astfel de reguli, ci preferă să locuiască în case noi, în zone fără importanță culturală sau arhitecturală. Dacă nu-ți convine, poți să vinzi, și vei fi surprins să constați că sunt și oameni care vor fi mândri să-și asume aceste obligații suplimentare, pentru că le pasă de clădirile istorice, sau pur și simplu de dragul statutului și boieriei. Mai degrabă e important că oamenii vor învăța importanța păstrării actelor, ca să poți demonstra la nevoie că o anumită intervenție sau amenajare s-a făcut înainte de apariția unei reguli care interzice respectiva lucrare.

  2. In Bucuresti exista restrictia asta de multi ani pentru casele din categoria monument istoric. Ca de obicei exista exceptii, nu pare sa se aplice pentru cele folosite ca sediu de partid, cele in care functioneaza institutii ale statului sau vilele istorice ciordite prin retrocedari, alea sunt pline de aere conditionate.

  3. O decizie normala, in niciun oras European cu patrimoniu cultural nu vei gasi pe fatade aparate de aer conditionat.

  4. Pentru papagalii cu “pe banii cui, tati, demontam?” : cei care stau in casele alea 100% au o istorie “in structuri” si sunt convins ca banii pentru asta nu sunt o problema. Asa ca, jos cu fiarele de pe fatade. Macar atata.

  5. La blocurile Ceaușiste din aceste zone unde se poate monta spre „curte” sau „in pod” cand pe toate laturile sunt apartamente? Deasemenea un asemenea bloc de beton nu poate fi considerat monument istoric. Sa-l dau jos? Serios? Sa vina Bibart sa vedem cum rezista vara fara climatizare in apartament. Nu ai cum sa aplici asemenea legi unde imobilele nu au aceeasi arhitectura de constructie.