G4Media.ro

Prima sală pentru pregătirea procurorilor specializaţi în investigarea violenţei sexuale împotriva copiilor,…

sursa foto: Facebook/ Mădălina Turza

Prima sală pentru pregătirea procurorilor specializaţi în investigarea violenţei sexuale împotriva copiilor, inaugurată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti

Prima sală pentru pregătirea procurorilor specializaţi în investigarea violenţei sexuale împotriva copiilor a fost inaugurată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu sprijinul Asociaţiei pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale şi al UNICEF România. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a înregistrat un număr record de trimiteri în judecată şi procese mai scurte, ca urmare a organizării unui circuit special de raportare şi investigare a suspiciunilor de violenţă sexuală împotriva copiilor, transmite News.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de UNICEF România, prima facilitate de training pentru anchetatorii specializaţi în investigarea infracţiunilor sexuale împotriva copiilor a fost inaugurată în sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în scopul pregătirii continue în domeniul intervievării criminalistice bazate pe protocolul National Institute of Child Health and Human Development (NICHD-R), revizuit în 2018 de o echipă de cercetători internaţionali.

”Spaţiul, dotat cu cele mai noi tehnologii de comunicare, pentru ca procurorii şi poliţiştii specializaţi să poată continua singurul program de pregătire aprofundată din România în domeniul investigării violenţei sexuale împotriva copiilor, a fost amenajat de către Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale (V.I.S.) cu sprijinul UNICEF în România, în cadrul proiectului «Justiţie pentru copiii victime ale abuzului sexual». O echipă de şase procurori a fost pregătită, în ultimul an, de cercetătorul israelian Irit Herskovitz, profesor la Universitatea Haifa, în domeniul intervievării criminalistice.”

Conform sursei citate, infracţiunile care implică violenţă sexuală şi ale căror victime sunt copii sunt fapte dificil de investigat, care necesită abilităţi speciale din partea investigatorilor, pentru ca dezvăluirile să ajungă complete şi probate în instanţă. Sute de studii internaţionale au arătat că interviurile realizate pe baza protocolului NICHD-Revizuit ajută nu doar la obţinerea unor informaţii vitale anchetei penale, ci la o mai bună protejare emoţională a copilului prin identificarea nevoilor particulare şi direcţionarea către servicii de suport. Dar aceste abilităţi obţinute prin pregătire de specialitate se pierd în cel mult şase luni, dacă investigatorii nu sunt implicaţi în programe de pregătire profesională continuă, arată cercetările internaţionale.

La rândul său, Mihaela Chiper, preşedinte al Asociaţiei pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale, afirmă că procurorii din Bucureşti au un avans considerabil faţă de restul ţării.

”Folosesc de mulţi ani camera de audieri pentru copii. Şi-au rafinat metodele de lucru şi de mai bine de un an au acces la cea mai înaltă cunoaştere în domeniul investigării violenţei sexuale împotriva copiilor. Stabilitatea profesioniştilor din acest domeniu este însă o limită pe care managementul acestui parchet a depăşit-o cu rezultate atât de bune pentru anchete, dar mai ales pentru copiii care au trecut pragul instituţiei. După abuz sexual, singura grijă pentru copiii şi adulţii care îi protejează ar trebui să fie accesul într-un program de sprijin, nu să convingă sistemul de justiţie că sunt victime”, explică Mihaela Chiper.

”Relaţia de încredere dintre copil şi intervievator este singura care poate conduce la o dezvăluire. Această relaţie dintre copil şi reprezentanţii statului ar trebui să nu se oprească la audiere şi să continue cu ceilalţi actori implicaţi în managerierea cazului”, adaugă procurorul Alexandra Tomescu, care, pe parcursul supervizării cercetătorului israelian Irit Hershkovitz, a trimis în judecată peste 30 de agresori sexuali din Capitală şi a efectuat peste 70 de audieri pe baza protocolului NICHD-R.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureştia continuat să preia, în ciuda schimbărilor aduse Codului de procedură penală care au dat competenţa de investigare a violenţei sexuale împotriva copiilor parchetelor de pe lângă judecătorii, anchetele complexe. Cazurile unor pedofili precum Ninel Şerbănescu sau Eugen Stan au arătat scăpările sistemului orientat spre investigarea agresiunilor sexuale împotriva copiilor ca fiind cazuri unice, ceea ce permitea înregistrarea sesizării victimelor aceluiaşi agresor la mai multe parchete. Biroul Agresiuni Sexuale din cadrul Serviciului Omoruri al Direcţiei de Poliţie a Municipiului Bucureşti a fost înfiinţat în acest context, însă numărul de lucrători nu permite anchetarea tuturor suspiciunilor de violenţă sexuală împotriva copiilor înregistrare pe raza municipiului Bucureşti. Grupul de Lucru împotriva Abuzurilor Sexuale a fost organizat la nivelului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în scopul unei mai bune coordonări a activităţii pe acest domeniu, reunind în prezent patru procurori din Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, dar şi alţi 8 de la nivelul parchetelor de sector, scrie în comunicat.

Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale, înfiinţată în februarie 2021, are ca misiune pe termen lung să contribuie la conştientizarea nevoii de reacţie la violenţa sexuală în societatea românească şi să se asigure că statul previne şi penalizează eficient violenţa sexuală, protejează şi susţine vindecarea traumei şi recuperarea socială a victimelor. În parteneriat cu Ministerul Public, a amenajat, cu sprijinul partenerilor, 8 spaţii dedicate audierii copiilor în parchetele de pe lângă tribunalele Constanţa, Vâlcea, Vrancea, Sibiu, Mureş, Argeş, Bacău şi Bucureşti, plus un centru integrat pentru investigarea violenţei sexuale împotriva copiilor la Săftica, Ilfov.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. La Parchetului Capitalei este un prim procuror care ASCULTĂ DE SRI