
UPDATE Prima croazieră Timișoara – Serbia pe Bega cu vaporașul primăriei. Toalete ecologice, alternativă la WC-urile nefuncționale de pe ambarcațiune
UPDATE Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) a găsit o soluție la problema toaletelor nefuncționale de pe ambarcațiunea care va face, sâmbătă, o excursie în Serbia. Vor fi montate toalete ecologice în mai multe puncte de pe traseul. ”În caz de nevoie, precizăm că, pe timpul călătoriei cu vaporetto cât și la popasurile de la Otelec și Sânmihaiul Român, accesul la toalete este asigurat în condiții de deplină igienă!”, au anunțat cei de la STPT.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
De asemenea, turiștii nu vor mai avea de stăbătut pe jos cei patru kilometri de la ecluza sârbească până în orașul Srbski Itebej: ”Având în vedere numărul foarte mare de turiști, dar și temperatura ridicată, STPT va asigura transportul între ecluză și restaurant cu un autocar. Totodată, pe întreaga durată a călătoriei cu vaporetto, organizatorii pun la dispoziția călătorilor apă”, au mai anunțat cei de la STPT.
În weekendul 26-27 iulie, frontiera pe apă dintre România și Serbia va fi din nou deschisă. De această dată, mai multe ambarcațiuni din Timișoara și-au anunțat intenția de a trece granița pe râul Bega. Vaporul Saga 1948 – o fostă ambarcațiune de pompieri și spargător de gheață, restaurată și repusă pe apă – și barca Egreta, aparținând Asociației Ecluze pe Bega, vor naviga până la Titel, localitate situată la câțiva kilometri înainte de Zrenjanin, acolo unde Bega se varsă în Tisa.
Noutatea vine din partea Societății de Transport Public Timișoara (STPT), care a decis să participe cu una dintre ambarcațiunile ce operează curse regulate în capitala Banatului.
Sâmbătă, 26 iulie, un vaporaș al STPT va face o cursă cu pasageri de la Timișoara până la ecluza de la Srpski Itebej, prima localitate sârbească după graniță.
Durata călătoriei este estimată la cel puțin cinci ore pe sens. La ecluza din Sânmihaiu Român se face o pauză de aproximativ 30 de minute (pentru ecluzare), timp în care pasagerii pot coborî de pe navă, au anunțat organizatorii. Nava va acosta la nodul hidrotehnic de la Srpski Itebej, în amonte de ecluză, unde se vor desfășura formalitățile vamale sârbe. Călătorii vor trebui apoi să parcurgă pe jos circa patru kilometri până la localul MS Restaurant din Novi Itebej, bine cunoscut cicloturiștilor care parcurg pista de pe malul Begăi.
Probleme tehnice și toalete nefuncționale
Cele șapte vaporașe de tip vaporetto, fabricate la Galați și achiziționate de primărie în 2018, au probleme nu doar de ordin estetic, ci și de confort. Pasagerii se plâng de faptul că aerul condiționat nu funcționează, iar căpitanul este nevoit să conducă cu ușile deschise pentru a face răcoare. În plus, toaletele de la bord sunt mereu închise și nu pot fi folosite în timpul curselor.

Acest lucru devine o problemă serioasă în cazul excursiei spre Serbia. Pe pagina de Facebook „Banatul de altădată”, călătorii au fost avertizați că, timp de cinci ore, nu vor putea folosi toaletele de pe vas:
„Super… dar trebuia să existe și o amprentă tipic românească. STPT ne informează că, pentru cele cinci ore de drum, ne recomandă să folosim toaleta din restaurantul sârbesc, aflat la patru kilometri distanță de locul unde acostează nava, pentru că băile de pe vas sunt… cum altfel decât nefuncționale! Intenția e bună, nimic de zis, dar, din păcate, doar atât s-a putut”, a comentat un utilizator.
„Dumneavoastră ați merge într-o călătorie de cinci ore, cu un grup mare de oameni, fără posibilitatea de a folosi toaleta? Să nu mai spunem că este vară și cald, iar deplasarea se face pe apă?”, întreabă un alt internaut.
„Nu vă obligă nimeni. Astea sunt condițiile, cu astea ne descurcăm”, a răspuns fostul angajat al STPT care promovează evenimentul.

Probleme și cu autoritățile sârbe
Contactat de G4Media, directorul STPT, Florin Petolea, a confirmat problemele:
„Aceste ambarcațiuni nu sunt cele mai bune. Sunt proaste. De aceea vrem să cumpărăm altele. Așa au fost făcute, cu multe lipsuri. Există toalete, dar doar de formă: tancurile de stocare sunt foarte mici și se umplu imediat. Regulamentul de navigație nu ne permite să deversăm deșeurile în Bega. Trebuie să găsim o soluție pentru urgențe. Am rezolvat problema aerului condiționat, am montat noi instalații, dar mai sunt altele. Suntem în corespondență cu autoritățile vamale sârbe și așteptăm să ne permită debarcarea pasagerilor la ecluză. Dacă nu vom primi aprobare, anulăm excursia și returnăm banii”.
Îmbarcarea în Timișoara se va face la pontonul de la Catedrala Mitropolitană, între orele 7:00 și 7:30. Biletele costă 100 de lei pentru adulți și 30 de lei pentru copii. Interesul este ridicat, iar o ambarcațiune este deja plină. STPT ia în calcul introducerea unui al doilea vaporaș.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii