G4Media.ro

Prețul petrolului se repliază după ce Iranul a minimizat atacul atribuit Israelului

Sursa foto: MarineTraffic.com

Prețul petrolului se repliază după ce Iranul a minimizat atacul atribuit Israelului

Prețul petrolului și al aurului a scăzut după ce autoritățile iraniene au părut să minimalizeze informațiile privind un atac din partea Israelului, transmite BBC.

Țițeiul Brent, referința internațională, a scăzut după ce a sărit pentru scurt timp la peste 90 de dolari pe baril, în urma informațiilor privind atacul din Iran.

Aurul s-a apropiat pentru scurt timp de un maxim record înainte de a se stabiliza sub 2.400 de dolari pe uncie.

Există temeri că o agravare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea perturba aprovizionarea cu petrol.

Investitorii au urmărit îndeaproape reacția Israelului la atacul direct cu drone și rachete al Iranului de la sfârșitul săptămânii trecute.

Prețul petrolului a urcat inițial cu până la 3,5%. Dar barilul Brent a scăzut apoi la aproximativ 87 de dolari după ce presa de stat iraniană a afirmat că nu a existat „nicio pagubă” în provincia Isfahan, unde au fost raportate explozii.

Creșterile puternice și susținute ale prețurilor petrolului riscă să realimenteze inflația.

Prețurile combustibililor și ale energiei au fost un factor important care a determinat creșterea costului vieții la nivel mondial în ultimii doi ani.

Randeep Somel, manager de fonduri la M&G Investment Management, a declarat pentru emisiunea Today de la BBC: „Îngrijorarea piețelor ar fi în principal cea legată de inflație, că acest lucru ar putea de fapt să crească inflația.”

Prețul barilului Brent este cu mult sub maximele atinse după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, când o serie de economii majore au impus sancțiuni asupra națiunii producătoare de petrol.

Petrolul a atins 125 de dolari pe baril în săptămânile care au urmat, ceea ce a dus la o perioadă susținută de creștere a facturilor de energie pentru gospodării.

Prețul aurului crește adesea în perioadele de incertitudine, deoarece este considerat o investiție sigură.

Tensiunile din Orientul Mijlociu crează îngrijorări cu privire la posibilitatea ca transportul maritim prin Strâmtoarea Ormuz, între Oman și Iran, să fie afectat.

Membrii cartelului producătorilor de petrol Opec – Arabia Saudită, Iran, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak – trimit cea mai mare parte a petrolului pe care îl exportă prin această strâmtoare.

Iranul este al șaptelea mare producător de petrol din lume, potrivit Administrației americane pentru informații energetice, și al treilea mare membru al Opec.

Creșterea inițială a prețului petrolului a fost „o reacție impulsivă la temerile legate de o nouă escaladare a războiului dintre Israel și Iran”, a declarat expertul în piața energetică Vandana Hari de la Vanda Insights.

„Ceea ce subliniază cele mai recente evenimente este fragilitatea și volatilitatea sporită a situației din Orientul Mijlociu”, a adăugat ea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...