G4Media.ro

Prețul gazelor a crescut până la rentabilitatea exploatării gazelor de șist /…

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Prețul gazelor a crescut până la rentabilitatea exploatării gazelor de șist / Asociația Energia Inteligentă cere o strategie privind exploatarea gazelor neconvenționale

Gazele de șist reprezintă o șansă imensă pentru România ca să-și crească securitatea energetică și reducă preșul la gaze, prin exploatarea gazelor neconvenționale, susține Asociația Energia Inteligentă.

Asociația solicită autorităților demararea unei strategii de explorare a gazelor neconvenționale cu scopul de a asigura necesarul de gaze în România și regiune și a asigura prețuri decente consumatorilor.

Se dă exemplul Statelor Unite, care prin exploatarea gazelor de șist au reușit să ridice producția de gaze cu aproximativ 70% comparativ cu situația din 2010.

”SUA a devenit în anul 2021 cel mai mare exportator mondial de gaze lichefiate. Revoluția gazelor de şist, la care se adaugă și investițiile de miliarde de dolari în facilități de lichefiere a gazelor, au transformat SUA dintr-un importator într-un exportator net de gaze lichefiate în mai puțin de un deceniu. Producția de gaze a SUA a crescut cu aproximativ 70% comparativ cu situația din 2010.

În a doua parte a anului 2021 prețul gazelor naturale în Europa a crescut de 11 ori, aspect pus pe baza diferenței între cererea și oferta de gaze. În toată această perioadă a existat o activitate intensă de mediatizare a crizei gazelor la nivelul Europei și de acuzare a Rusiei că este cea care a generat și este vinovată de această criză. Asta în contextul în care cu câteva excepții punctuale și pe perioade determinate, Rusia a livrat în Europa gaze conform contractelor încheiate. Lipsa gazelor din Europa neputând să-i fie exclusiv imputată, cauza fiind determinate mai ales de gazele lichefiate, care deși trebuiau să ajungă în Europa, nu au ajuns. Cu toate acestea, aparent surprinzător, Rusia a acceptat să nu reacționeze foarte clar la acuzele care i sau adus, pe fondul intereselor acesteia de a se urgenta finalizarea Nord Stream 2 și Balkan Stream”, transmite Asociația Energia Inteligentă într-un comunicat de presă.

Conform datelor ANRM, citate de asociație, România are rezerve dovedite de gaze în on-shore de cca. 100 miliarde metri cubi și rezerve de cca 120 miliarde mc în Marea Neagră. Rezervele de gaze neconvenționale sunt de circa 1.444 miliarde mc, conform Agenției Internaționala pentru Energie (EIA), iar România consumă anual aproximativ 12 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurată în proporție de 76% din producția internă.

”Diferența este importată din Rusia, prin Ungaria și Bulgaria. Chiar în contextual exploatării gazelor din Marea Neagră, luând în considerare politica actuală de ”racordare gratuită” și reconversie a centralelor de pe cărbune pe gaze, România va rămâne dependentă de gazele din import”, transmite Asociația Energia Inteligentă.

”În anul 2013 la Pungești, județul Vaslui, compania americană Chevron a început explorarea pentru punerea în evidență a gazelor de șist. Acțiunea a fost stopată de mișcarea sătenilor din zonă. Crezând că străinii le vor otrăvi apa, locuitorii celui mai sărac județ al țării s-au pus în calea utilajelor companiei de foraj. Ulterior acestui eveniment reprezentanții statului au făcut uitată această resursă a României, datorită temerii ca să nu se mai repete astfel de evenimente.

Opoziția la explorarea gazelor de șist s-a bazat pe lipsa de informare a cetățenilor și pe modul în care a fost derulată acțiunea de susținere a forajului de explorare, Explorarea gazelor de șist, ca și explorarea altor resurse trebuie realizată cu respectarea măsurilor specific de protejare a mediului, și nu reprezintă un pericol pentru viața oamenilor din zonă și poate să fie reluată în România mai ales în acest context al penuriei de gaze și al prețurilor mari la gaze”- Asociația Energia Inteligentă.

În acest context, al evoluției prețurilor și al discrepanței mari între cere și ofertă, al diminuării securității energetice, se consideră importantă pentru securitatea energetică și socială a României, analizarea de către guvernanți a oportunității exploatării gazelor neconvenționale.

Asociația Energia Inteligentă (AEI) este o organizație non-profit care reunește profesioniști din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice și eficienței energetice.

Asociația condusă de Dumitru Chisăliță, cu experiență în poziții de management în cadrul unor companii din sectorul gazelor naturale și fost consilier pentru doi foști miniștri responsabili de sectorul energetic.

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Exploatarea gazelor de sist inseamna distrugera mediului inconjurator, poluarea panzei freatice, practic distrugerea zonei

    • Pro-rusul platit de Moscova spune asa ceva. Pt ca in realitate nimic din aberatiile alea nu sunt adevarate

    • Si ucrainienii se pare ca au rezerve de gaze de sist. Si coincidenta, au avut exact aceleasi probleme ca la Pungesti cand au vrut sa exploreze (nu sa EXPLOATEZE, sa caute daca e destul).
      Exact cetatenii care n-au problema sa arunce gunoiul pe garla ,sau la marginea drumului, e brusc foarte interesat de protectia mediului. Nu-i asa?

  2. Mai @Muncitorul tu nu ai muncit in viată ta. Înțelegi măcar ce ironic este @Muncitorul,ești propria ta negație. Dar mă îndoiesc ca înțelegi @Muncitorul.

  3. Sunt surprins ca publicati asemenea opinii fara a consulta si ONG-uri anti-fracking, pentru a avea amandoua punctele de vedere.
    Ma asteptam la mai mult de la voi. 🙁

    • Sunt prea multe ONG-uri cu concepte usor confuze. Si prea multi parerologi. Prea multi care, de exemplu, nu merg pe valea Oltului sau a Argesului sa vada hidrocentralele (în limbaj tehnic „centrale pe firul apei”) dar striga ca se diminueaza debitul râului, de parca turbina e un monstru care înghite apa, precum o gaura neagra.
      Ma asteptam sa ceri un studiu tehnic de caz, cu date clare, precum „în cutare loc s-a facut exploatare timp de 2-3 ani, au aparut urmatoarele fenomene negative”.

  4. Orice sursa de energie alternativa la gazul rusesc nu face decât să îi agite pe rusofili și postacii rusești.
    Motivul e simplu, resursele de gaze de pe teritoriul României nu fac decât să reducă dependenta noastră față de gazul și șantajul economic venit de la răsărit.

  5. Din text reiese ca nu Rusia se face vinovata de mizeria energetica.
    Fractarea este o tehnologie controversata, scumpa si care distruge mediul.

  6. ”Prețul gazelor a crescut până la rentabilitatea exploatării gazelor de șist”

    Cred ca asta s-a si dorit. Gazele de sist sunt scumpe, dar sunt din belsug, cum reiese din articol.
    Si sunt disponibile in cantitati mari, nevandute.
    Sunt atat de scumpe incat doar europenii mai bogati pot sa-si permita sa cumpere.
    Si atunci cum sa faci sa vinzi gaze scumpe in Europa???
    Pai: bagi zazanie, bagi batul in gardul rivalului pana acesta decide sa nu mai livreze gaz ieftin europenilor, dar si manipulezi bursa. Creezi un conflict artificial.
    Exact ca in Iraq, doar ca acolo razboiul s-a dus pentru acapararea resurselor iraqiene, aici insa razboiul se duce pentru blocarea gazului ieftin, ostil si dictatorial, si pentru vanzarea gazului nostru, scump, dar foarte democratic.
    Convingator, nu?

    • Apropo de Irak: ai memoria scurta. Invazia Kuweitului ordonata de Sadam a fost „pentru acapararea resurselor iraqiene”? Dar atacarea Iranului tot la ordinul lui Sadam ce a fost?
      Pentru ca ai memoria scurta, e greu sa fii crezut de cine citeste ce ai scris. Ideea ca Rusia vinde ieftin e din „cascadorii râsului”.

    • ursache,
      irakul a fost, oficial, invadat pentru ca detinea arme de distrugere in masa, aka. arme biologice si chimice

      a, ca n-au fost inca gasite?