G4Media.ro

Presiuni majore ale Bisericii Ortodoxe pentru pelerinaj în plină pandemie. Cum s-a…

Credinciosii stau la rand pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva aflate in Catedrala Mitropolitana din Iasi, marti 06 octombrie 2020. Inquam Photos / Liviu Chirica

Presiuni majore ale Bisericii Ortodoxe pentru pelerinaj în plină pandemie. Cum s-a comportat Biserica Catolică în cazul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc

Biserica Ortodoxă Română e în centrul atenției de două săptămâni din cauza insistenței de a organiza pelerinajul tradițional de Sfânta Parascheva la Iași. În ciuda apelurilor experților sanitari și a deciziilor autorităților pentru a reduce afluxul de oameni, în plină creștere a pandemiei în municipiul Iași, Mitropolia Moldovei face presiuni pentru ca autoritățile să permită pelerinajul.

În oglindă, un eveniment de o importanță similară pentru credincioșii catolici s-a desfășurat în premieră în acest an fără pelerini. E vorba despre marea procesiune de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, unde anual vin zeci de mii de oameni să se roage la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană. Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani.

Stareţul Mănăstirii Franciscane din Şumuleu, organizatorul pelerinajului, a anunțat încă din luna aprilie că pelerinajul de la Șumuleu, programat pentru 30 mai, nu va avea loc din cauza pandemiei. Arhiepiscopia Romano – Catolică Alba Iulia a întărit mesajul pe toată durata lunii mai, transmițându-le credincioșilor catolici că pericolul infectării cu Covid este major în timpul unei eveniment de o asemenea amploare.

În schimb, organizatorii au asigurat transmisia online și televizată a slujbei de Rusalii, punctul culminant al pelerinajului.

În ceea ce privește pelerinajul de Sfânta Parascheva, Mitropolia Moldovei a continuat să promoveze acțiunile dedicate sărbătorii, singura concesie făcută fiind aceea de a nu mai scoate racla cu sfintele moaşte în fața Catedralei Mitropolitane. Și chiar dacă sute de pelerini erau deja în Iași și așteptau la cozi, Mitropolia a anunțat că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârşirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva.

Anunțul din 7 octombrie a fost însă invalidat o zi mai târziu: Mitropolia Moldovei și Bucovinei a trimis ieri o adresă oficială membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în care cere anularea restricțiilor pentru organizarea pelerinajelor și propune ca măsură de siguranță sanitară montarea unui panou din plexiglas deasupra raclei cu moaște, care să fie dezinfectat la fiecare oră, după cum scrie Ziarul de Iași.

Mai mult: deși datele oficiale arată că transportul în comun reprezintă o sursă majoră de infectare, Mitropolia Moldovei a mai cerut ca CJSU Iași să abroge Hotărârea nr. 47 / 05.10.2020, prin care este restricționat accesul pelerinilor din alte localități la o sărbătoare religioasă.

În tot acest timp, Mitropolia Moldovei nu a emis nici un mesaj adresta credincioșilor în care să avertizeze în legătură cu pericolul infectării cu Covid-19 în marile aglomerații. Dimpotrivă, în contextul creșterii alarmante a numărului de infectări din Iași, cu secția ATI ocupată în totalitate, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a transmis că ”sfinţenia nu este contagioasă”.

O diferență similară de atitudine între Biserica Ortodoxă și restul bisericilor creștine s-a înregistrat și la Paște. În timp ce restul bisericilor au acceptat măsurile dure de restricție din perioada stării de urgență, Biserica Ortodoxă a făcut presiuni majore asupra guvernului și a obținut o derogare specială. BOR a fost singura biserică ce a putut încheia un acord cu Ministerul de Interne prin care zeci de mii de polițiști și jandarmi au fost mobilizați pentru a aduce lumină credincioșilor în toată țara.

De altfel, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancționat Ministerul Afacerilor Interne cu avertisment contravențional, fără amendă însă, pentru că în plină pandemie de covid a încheiat doar cu Biserica Ortodoxă Română un acord privind înlesnirea celebrării Paștelui de către credincioși. CNCD a decis că lipsa unui acord între Ministerul de Interne și celelalte culte creștine este discriminatoriu.

Foto: Pelerini la coadă la Catedrala Mitropolitană din Iași (Inquam Photos / Liviu Chirica)

Citește și: Episcopia Huşilor: Am luat act cu profundă mâhnire de îngrădirea discreţionară şi ofensatoare a accesului la racla Sfintei Paracheva

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. Costa mai putin inmormantarile la catolici…
    Acuzati degeaba BOR Ltd, vor doar sa-si pastreze cota de piata, si asa au fost vaduviti de incasari in perioada starii de urgenta!

  2. Iasi e in frunte!
    La prostie!

    • De ce „Iasi e in frunte la prostie”? Ce vina au orasul si cetatenii? Oare BOR si Mitropolitul Moldovei asculta cetatenii sau nevoile lor sau le pasa doar de interesele bisericii? Condamna BOR si nu „Iasi”!

    • Nu zau! Presiunea asta vine de la Bucuresti, nu de la Iasi. La Iasi decisesera deja ceva, dar PSD Bucuresti nu a fost de acord si a intervenit in Dealul Mitropoliei la BOR ca sa faca presiune.

  3. Singura concluzie pe care o poti trage, biserica catolica este mult mai civilizata decat cea ortodoxa, asta se vede si la credinciosi, catolicii au stat acasa de pasti, astialalti au vrut neaparat lumina sfanta din kur.

  4. „Presiunea” se face de la Bucuresti (Dealul Mitropoliei), nu de la Iasi. Si de la sediul PSD din Bucuresti, pentru a castiga o victorie de imagine in ochii votantilor PSD.

    • O alta presiune mai vine de la voluntaresele de varsta a 3-a, care si-au facut stoc de visinata pt. autocar.

  5. ” … Presiuni majore ale Bisericii Ortodoxe…”

    Presiunile astea, au un nume? Sa-i stim si noi cu subiect si predicat. Sa fie $$ Ciobotea$$??? Sau trepadusii de supt el??????

  6. Sunt ortodox, asa ca o spune cu părere de rau:
    Biserica Catolica vede slujba ca pe o sărbătoare a oamenilor și se gândesc în primul rand la credincioși, la sănătatea lor.
    BOR vede slujba ca pe o activitate și se gândesc în primul rand la încasările din donații și vânzări de lumânări generate de pelerinaj.

  7. Biserica Catolică vede stiinta complementara cu religia, de aceea recunosc pericolul infectării cu COVID.
    La Biserica Ortodoxă nu îmi dau seama ce gândesc. Așa multe greșeli diplomatice și acum acțiuni cu risc crescut de infectare, arată că nu pun deloc preț pe sfatul specialiștilor, ceea ce nu e in regulă. Credința și știința se completează una pe alta.

    • Foarte justa aprecierea.

    • Nope. Aceea este „decat” o formulare pc, Citi.
      Corect este: religia se termina acolo unde incepe stiinta… si „vitzvercea”.
      Desigur ca stiinta de azi (inca bidimensionala) este tributara unor speculatii tri~… dar,
      pana la a spune ca stiinta complementeaza religia… calea este scurtcircuitata „decat” de catre prs care au „decat” certitudini. Umaniste, pulitically-korecte etc.

  8. Păi normal… Ce credeți că ratele ălea la Mercedes se plătesc singure? 😀

    • BORtodocșilor li s-au găurit suta….nele!!:))))) N-au $ de petice 😂🕯️🕯️🕯️🕯️🍾🍾 speră la 💰 de sub crucea morților 😡 rușine să le fie 😠

  9. „Singura concesie facuta a fost aceea de a nu mai scoate racla” – discutabil daca e o concesie, virusul se raspandeste mai usor in spatii inchise.

    • Ultima concesie e ca se va pune un panou de plexiglas ca sa nu se infecteze moastele.
      Pentru enoriasi se va dezinfecta din ora-n ora.
      Ei vor pupa plexiglasul cu virusi nu mai vechi de o ora, usurand astfel ancheta epidemiologica; aceasta se va efectua pe loturi de doar o ora.

  10. Pai io zic sa faca pelerinajul dupa aceleasi „reguli” dupa care si-a facut si Fritz sarbatoarea victoriei in alegeri: masti au fost, in rest…
    – distanta de 1.5 m nu e respectata
    – sunt formate grupuri mai mari de 6 persoane
    – nu exista delimitari fizice si de aceea mai multi oameni pot atinge aceleasi obiecte
    – nu exista dezinfectant
    – nu e garantata suprafata minima de 4m2 pentru fiecare persoana
    – nu exista triajul observational al participantilor
    – nu exista anunturi plasate in locuri vizibile privind regulile de igiena
    – nu exista „circuite separate de intrare şi ieşire, semnalizate explicit.”
    – nu exista politisti care sa asigure respectarea masurilor de ordine publica
    – nu s-a facut verificarea acetlor participantilor si exista suspiciunea ca au venit si din alte judete

  11. Bineinteles ca pun presiune, se pierd/nu se incaseaza sume enorme. Asta era Black Friday-ul lor 🙂

  12. Cloaca de habotnici si interlopi cu sutana… eu ma convertesc la catolicism, macar pedofilia e o boala sanctionata de lege, pe astia nu ii vede nimeni.

  13. Remarcabilă diferența de atitudine dintre cele două Biserici!
    Regretabilă lipsa de empatie și respect a Bisericii Ortodoxe fata de enoriași.
    De apreciat poziția civilizata a bisericii Catolice.

    Sunt ortodox, dar mâhnit de acțiunile BOR.

  14. Daca nu as sti ca e vorba de lacomie, as crede ca toata popimea asta e profund inapoiata. Dar nu; pe ei i-a lovit la portofel si asta doare cel mai tare
    PS: la panoul de plexiglas ar fi facut dezinfectie sau sfestanie?

  15. Orban: ‘Băi, mitropolitule care ești, cît ai băgat sub sutană anul trecut, un milion, un milion jumate de coco? Ia de-aici un milion jumate și anunță că anul ăsta nu se mai pupă moaștele!’.

  16. BOR S.R.L. Nu accepta nici o pierdere. Bugetul de venituri pe anul acesta trebuie atins.

  17. Am scris deunăzi că, exceptînd ,,criminală,” subscriu caracterizării BOR făcute de A. Caramitru; m-a luat mîna pe dinainte…
    Cînd, în primăvară, îps Pimen de la Suceava îmbolnăvitu-s-a de Covid-19, cu elicopteru’ – ce n-a văzut Iisus! – îl purtară pe bătrîn la București. O murit bietu’ de el și o urcat la cer de unde continuă să trimeată rapoarte la Secu – păi ce, acolo să n-aibâ informatori?! Da’ chestia e, frați creștini întru credință, de ce îl duseră la dracu(-n praznic) taman în București și nu se-opriră cu mosneagu-n bătătură la Paraschiva? Păi nu îl vindeca ea, asemeni Lui Iisus – ,,credința ta te-a vindecat!”? Și încă o chestie: dacă tot s-a dus să moară moșu’, de ce s-a suit în elicopter iar nu pe măgar precum Mărețul său Înaintaș?! Bă, știința e bună numa’ cînd vă face vouă elicoptere și maybache?
    Acu’ e toamnă, alt ,,sfînt”, ast’ dată din Cluj, securist și el (păi cum altfel?), Andreicuțu, asemenea pozitiv… Și ăsta dete fuga la spital îl loc să alerge să pupe mîna lu’ Sfînta…
    Astea toate și altele nenumărate ma fac pe mine ca cînd la BOR mă gîndesc să continuu și să borăsc…

  18. Ma întreb cât mai puteți minti și manipula adevarul? Statul Roman nu a făcut absolut nimic când a fost vorba de distribuirea luminii la Paste, tocmai in urma apelurilor voastre disperate, ale ateilor militanți. Biserica s-a descurcat singura, dar acum încercați sa manipulați lucrurile pentru a face sa para ca Biserica fata Stat nu se descurca. Ba nu vi rușine chiar deloc? Sunteți ultimele scursuri de jurnalisti!

    • Bai John oi fi si tu un pupa sutane. Dar daca te-ai inbolnavi de Covid in urma inghesuirii la pupat moaste prin plexiglas n-ai mai spune asta. Ai da fuguta la spital si tu si ailalti pe care ii vei inbolnavi. Pentru mine, sa bage Isul in carantina si se rezolva problema.

  19. Iresponsabilitate, prostie și lăcomie crasă, la slujitorii din bisericile ortodoxe, speculate la maxim de PSD, care suferă de aceleași defecte. Să fie sancționați conform legii pt, crimă organizată.

  20. Daca nu ma inseala memoria adunarea catolicilor a „picat” anul asta in perioada starii de urgenta.
    La priveghiul „anului” nu ati facut atata agitatie.
    Articol tendentios/neserios/manipulator.

    • Ba te inseala rau memoria : pelerinajul ar fi fost in 30 mai , starea de urgenta s-a incheiat in 15 mai.

  21. Din pacate o noua dovada a caracterului infect al conducatorilor BOR. Sunt ortodox dar nu pot sa nu remarc primitivismul acestei religii.

  22. Sunteti mandri de efecte?

  23. Pelerinajul catolic nu se compară cu cel ortodox. La pelerinajul catolic, scopul este cinstirea sfântului respectiv (nu neapărat cu sărutarea de moaște), mărturisirea, paritciparea la Liturghia din ziua hramului și cuminecarea. Se merge eventual cu o zi înainte, pentru spovadă și pentru a fi sigur de participarea la Liturghie. Aici văd că merg credincioșii cu o săptămână înainte, stau zeci de ore la coadă să sărute moaștele și pleacă acasă (nu cred că stau o săptămână prin oraș, ca să participe la Liturghia din ziua hramului). Nu tu mărturisire, cuminecare, Liturghie…nimic doar sărutarea moaștelor, care oricum sunt în catedrală tot timpul anului. La Curtea de Argeș ”pelerinajul” consta în ciolhanuri țigăneșțti, cu grătare, mici și manele, în ziua sărbătorii Sf, Mării. Prin urmare ceastă adunătură n-are nimic de-a face cu pelerinajul. Au împrumutat de la catolici ce li s-a părut mai important. Asta dovedește în ce măsură ”credința” acestor oameni este ”ortodoxă” sau pur și simplu este o tradiție, amplificată de BOR pentru că aduce bani. De aceea mai marii BOR vor lua o mai mare pedeapsă, în Ziua Domnului, pentru faptele lor. L-au ales pe Mamona, în locul Domnului deși, fățarnic, se dau de ceasul morții de ”prigoana spirituală”. Ei care, dacă sunt mai în vârstă au fosr colaboratorii fideli ai Securității, iar dacă sunt mai tineri habar n-au cu ce se mănâncă ”pri9goana”. Fățărnicie cu litere mari de la un capăt la altul. Rușine !

  24. Bai John oi fi si tu un pupa sutane. Dar daca te-ai inbolnavi de Covid in urma inghesuirii la pupat moaste prin plexiglas n-ai mai spune asta. Ai da fuguta la spital si tu si ailalti pe care ii vei inbolnavi. Pentru mine, sa bage Isul in carantina si se rezolva problema.