G4Media.ro

Presiuni asupra lui Olaf Scholz  pentru a-l convinge să furnizeze Ucrainei rachete…

Sursa foto: saab.com

Presiuni asupra lui Olaf Scholz  pentru a-l convinge să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră / Doi parlamentari din partidul cancelarului german cer rachete Taurus pentru Kiev

Cancelarul german Olaf Scholz este tot mai presat să trimită rachete de croazieră în Ucraina pentru a-i întări dificila contraofensivă împotriva forțelor ruse, scrie The Financial Times, citată de Rador.

Doi parlamentari din Partidul Social Democrat al lui Scholz (SPD), un partid care deseori s-a arătat mai precaut decât partenerii săi din coaliție, au intrat recent în corul celor care cer ca rachete de concepție suedezo-germană de tip Taurus să fie furnizate Kievului.

“Constraofensiva oscilează, Ucraina nu dispune de suficiente forțe aeriene ca să o poată susține”, a declarat duminică, în revista Der Spiegel, Andreas Schwarz, un parlamentar SPD. “Armata ucraineană ar putea face față terenurilor minate lăsate în urmă de ruși doar prin niște rachete ghidate, cum sunt cele de tip Taurus, putând astfel să-și recucerească teritoriul”.

Cu mai multă prudență, declarațiile sale au fost reiterate și de Nils Schmid, purtătorul de cuvânt în materie de politică externă în parlament, din partea SPD, care în ziarul german Tagesspiegel, a declarat că nu exclude furnizarea unor sisteme de tip Taurus în comun cu SUA. Totuși, Schmid a avertizat că este de importanță vitală ca soldații ucraineni – și nu soldații germani – să poată ochi diversele ținte, în caz contrar, Berlinul putându-se “apropia periculos de o implicare directă în război”.

Continuarea furnizării unor rachete de croaziieră ar impulsiona contraofensiva ucraineană, lansată în iunie, care a progresat moderat spre obiectivul dorit, respectiv, acela de a elibera regiunile din estul și din sudul țării, ocupate de ruși. Utilată cu tancuri germane de tip Leopard și cu alte tipuri de armament din dotarea NATO, infanteria ucraineană s-a luptat să pătrundă prin terenurile minate și prin pozițiile întărite ale rușilor.

Din dorința de a mai ușura lupta de la sol, bombardierele forțelor aeriene ale Ucrainei au folosit rachete de croazieră britanice cu rază lungă, de tip Storm Shadow, primite la înceeputul anului, cu care au atacat repetat arsenalele și depozitele rusești de combustibil, o serie de comandamente și de obiective din infrastructura logistică, inclusiv poduri.

În ultimele săptămâni, Moscova a ripostat bombadând susținut bazele aeriene, dorind ca astfel să pareze pericolele din calea ofensivei sale tot mai slabe, pericole reprezentate tocmai de aceste racheete cu rază lungă.

Luna trecută, Franța a anunțat că va depăși Regatul Unit, trimițând în Ucraina rachete Scalp, care, ca și rachetele britanice Storm Shadow, au o rază de acțiune de aproximativ 250 km.

Dar Germania, ca de altfel și Statele Unite, s-a arătat ceva mai ezitantă, politicienii din Berlin temându-se de riscul unei agravări a situației, având în vedere că niște rachete cu o rază mai mare de 500 km ar putea fi folosite în atacuri de pe teritoriul rus.

Săptămâna trecută, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a spus că rachetele Taurus, produes de MBDA, o firmă mixtă din Germania, și de SAAB, o firmă subsidiară din Suedia, “nu constituie în prezent principala noastră prioritate”.

El a subliniat că Germania, cel mai mare furnizor de armament al Ucrainei, după Statele Unite, nu este singura țară care ezită în privința unei asemenea decizii, el dând de exemplu încăpățânaarea Washingtonului. El a adăugat că rachetele germane au o „rază specială”.

În cele din urmă, Scholz a ajuns la un acord cu Joe Biden în privința trimiterii la Kiev a unor rachete Leoparrd 2, permiând totodată și altor țări să facă același lucru, iar Statele Unite angajându-se să-și trimită tancurile de tip Abrams.

Schwarz a spus că acum el are senzația unui “déjà vu”, după care a declarat: “În ceea ce privește problema tancurilor, noi acum refuzăm să furnizăm echipamente importate care, probabil, în cele din urmă vor fi furnizate”.

El a susținut că Ucraina poate să țintească deja obiective de pe teritoriul rusesc cu ajutorul sistemelor de artilerie Mars și Himars, oferite de Germania, dar ea încă nu a făcut asta.
Colonelul Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat că “am dori să vedem rachetele de croazieră Tauruus alături de cele de tip Storm Shadowws și Scalps”.
“Avem nevoie de mai mult armament de acest tip… le poți constata eficiența când le vezi aruncând în aer depozitele rusești de armamennt, pontoanele și podurile “, a sus Ignat.

Sursa: The Financial Times/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...