G4Media.ro

Președinția Franței: Boris Johnson a arătat „mult entuziasm” în discuţia cu Macron…

sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Președinția Franței: Boris Johnson a arătat „mult entuziasm” în discuţia cu Macron despre Comunitatea Politică Europeană

Prim-ministrul britanic Boris Johnson este interesat de proiectul francez al Comunităţii Politice Europene (CPE), care ar permite „reangajarea” Regatului Unit în Europa după Brexit, a transmis duminică Palatul Elysée, în urma unei discuţii purtate de preşedintele Emmanuel Macron cu şeful guvernului de la Londra, informează AFP, preluată de Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Preşedintele francez a simţit „mult entuziasm” la Boris Johnson atunci când i-a evocat acestuia Comunitatea Politică Europeană, care ar permite să „ofere o direcţie cu britanicii”, a indicat Palatul Elysée, după discuţiile avute pe acest subiect în marja summitului G7 din Bavaria.

Boris Johnson i-a spus lui Macron că el a „avut această idee în 2016”, iar preşedintele francez i-a răspuns că, în acest caz, îi atribuie „paternitatea” ei.

„Este formidabil. Aceasta va permite să avem o abordare interguvernamentală, în care să-i reimplicăm pe britanici, Balcanii de Vest”, a menţionat preşedinţia franceză.

Palatul Elysée a afirmat că Boris Johnson „vrea să aibă ceva în care să se discute în afara UE”, şi a reamintit că o primă reuniune a CPE la nivel de şefi de stat şi de guvern va avea loc în al doilea semestru al anului, sub preşedinţia cehă a Consiliului UE.

„Preşedintele (Macron) a vorbit despre aceasta şi, desigur, suntem dispuşi să discutăm cu preşedintele şi cu colegii noştri din UE dacă ne vor furniza mai multe detalii”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson.

„Studiem toate modalităţile de a ne apropia democraţiile şi o vom studia şi pe aceasta”, a adăugat el, precizând că nu a existat „nicio sugestie” că aceasta ar duce la o revenire asupra libertăţii de circulaţie căreia Brexitul i-a pus capăt.

Preşedintele francez a surprins când, la 9 mai, a prezentat în Parlamentul European proiectul unei „organizaţii europene noi”, în plină dezbatere privind aderarea Ucrainei la UE.

Proiectul se adresează statelor care doresc să se alăture Uniunii Europene, în primul rând Ucraina, Republica Moldova, Georgia, dar şi celor din Balcanii de Vest, aflate în anticamera UE de mulţi ani, precum Serbia şi Macedonia de Nord.

CPE ar urmări însă să atragă şi ţările europene care nu vor să intre în UE, cum sunt Elveţia şi Norvegia, chiar şi Marea Britanie, care a ieşit din Uniune.

sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Planeta arde si voi mai faceti o structura care sa manance bani si deplasari. Nu aveti Consiliul Europei? Ce va mai trebuie alte comitete si comisii?

  2. Readucerea M.B. la nivelul fortei de conducere ce impreuna cu Franta ar creea o noua formula care ar include toate tarile Europei ce inca nu sunt parte a UE este tentanta pentru Britanici .M.B. va deveni, in mimi Europa creata, un factor decizional si de stabilitate ce le-ar permite britanicilor o noua abordare a relatiilor cu UE fara a incalca deciziile luate prin referendumul ce a dus la aparitia Brexitului .Un cumul de noi decizii legislative vor reaseza toate relatile dintre UE si M.B. Inca o data presedintele Macron se dovedeste un jucator de forta .Formula prin care „palaria ”se mareste este viabila si usor acceptabila de toata lumea .

    • Decizia Brexit nu s-a luat prin Referendum…s-a luat in baza referendumului care este doar 1 „statistica”, prin vot in Parlament.
      Comunitatea Politica Europeana nu este decat un proiect declarativ deocamdata. Cand va fi si daca va fi, exista sanse mari ca BoJo (Boris Johnson) sa nu mai fie premier, asa ca nu vad in asta decat o palida incercare de a-si drege cumva imaginea de moment prin pozitionarea externa. Apoi, nu deduce nimeni din Comunitate Europeana ca M.B ar avea catusi de putin avantajele economice si comerciale pe care le-a pierdut prin Brexit.

    • ntzrpirt ?!Nu stii citi:referendumul ce a dus la aparitia Brexitului