G4Media.ro

Președintele Parlamentului Serbiei a convocat referendumul privind modificarea Constituției/ Modificările se referă…

Sursa foto: Parlamentul European

Președintele Parlamentului Serbiei a convocat referendumul privind modificarea Constituției/ Modificările se referă în special la Justiție

Președintele Parlamentului Serbiei, Ivica Dačić, a anunțat că a convocat referendumul privind modificarea Constituției Serbiei, care va fi organizat la 16 ianuarie 2022, transmite Rador.

Dačić a semnat hotărârea privind convocarea referendumului pentru confirmarea Actului privind modificarea Constituției Serbiei. Anterior, deputații sârbi au adoptat Actul privind modificarea Constituției Serbiei, Legea privind aplicarea Actului privind modificarea Constituției Serbiei și hotărârea de organizare a referendumului și astfel au îndeplinite condițiile ca președintele Parlamentului Serbiei să convoace referendumul pentru modificarea Constituției.

Potrivit hotărârii de convocare a referendumului cetățenii Serbiei vor răspunde la întrebarea „Dacă sunteți de acord cu confirmarea Actului de modificare a Constituției Serbiei?”.

Modificările la Constituție se referă în special la justiție și potrivit explicațiilor ministrului sârb al justiției, Maja Popović, „obiectivul modificării Constituției este creșterea siguranței juridice a cetățenilor, deoarece doar o justiție independentă garantează respectarea drepturilor cetățenilor în procedurile judecătorești”.

„Modificările aduse Constituției sunt parte a Planului de acțiune pentru Capitolului 23 din cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și se referă la reforma sistemului de justiție, cea mai importantă reformă privind statul de drept, valoare fundamentală a oricărei societăți democratice și o prioritate pentru UE” – a subliniat Popović, adăugând că modificările exclud influența politică din alegerea judecătorilor și procurorilor, astfel judecătorii nu vor mai fi desemnați de Parlamentul Serbiei ci de Înalta Curte de Justiție (VSS), iar procurorii vor fi desemnați de Parchetul de pe Înalta Curte de Justiție.

Modificările constituționale se referă și la inamovibilitatea judecătorilor și consolidarea statutului procurorilor.

Sursa foto: Parlamentul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sper sa intre si Serbia in UE

    • Speram sa nu între Serbia în UE
      Dacă nu sunt de acord cu școala și biserica în limba română pentru
      Românii timoceni…
      Astia nu au nimic de 200 de ani
      De când sârbii au ocupat Timocul
      De la turci
      Dar sunt romani acolo majoritari