G4Media.ro

Președintele Lituaniei: Conflictul dintre Varșovia și Kiev trebuie „rezolvat cât mai curând…

Sursa foto: NATO.int

Președintele Lituaniei: Conflictul dintre Varșovia și Kiev trebuie „rezolvat cât mai curând posibil”

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, reacționând la informațiile potrivit cărora Polonia a oprit livrările de arme către Ucraina, le-a spus liderilor celor două țări că diferendele dintre ele trebuie rezolvate cât mai curând posibil, relatează BBC.

Nauseda s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski și Andrzej Duda la New York, în timpul sesiunii Adunării Generale a ONU.

„De dragul obiectivului comun, cel mai important – protejarea Europei de politicile expansioniste agresive ale Rusiei – diferendele dintre Ucraina și Polonia trebuie rezolvate cât mai repede posibil. Rolul Poloniei în acordarea de sprijin este excepțional. Trebuie găsite soluții, pentru că o aprofundare suplimentară a crizei ar fi iresponsabilă”, a declarat Nausėda, citată de Departamentul de comunicare al președintelui Lituaniei.

Gitanas Nauseda a subliniat că este vorba despre securitatea nu a unor țări individuale, ci a întregii regiuni și chiar a continentului.

Polonia a declarat miercuri că nu va înarma Ucraina și că se va concentra pe propriile nevoi de apărare.

„Ucraina se apără de un atac brutal din partea Rusiei și înțeleg această situație, dar, așa cum am spus, ne vom apăra țara. Nu mai transferăm arme Ucrainei, pentru că acum înarmăm Polonia”, a declarat premierul polonez Morawiecki.

Neînțelegerile dintre Kiev și Varșovia sunt legate de problema exporturilor de cereale ucrainene. În ajunul alegerilor, Polonia a decis să mențină embargoul asupra importurilor de alimente din Ucraina – acest lucru a fost explicat prin necesitatea de a proteja fermierii polonezi, pe al căror sprijin se bazează actualul guvern.

Președintele polonez Andrzej Duda a comparat Ucraina cu „un om care se îneacă și care se agață de orice” atunci când a explicat de ce Polonia a prelungit interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene.

„Oricine a încercat să salveze o persoană care se îneacă știe că o persoană care se îneacă este extrem de periculoasă; poate fi trasă în adâncuri. Se spune că un om care se îneacă se agață de paie, dar în realitate se agață de tot ce poate”, a declarat Duda, citat de agenția poloneză de presă RAR.

Aceste cuvinte i-au ofensat pe mulți ucraineni. Volodimir Zelenski a declarat la ONU că unele țări doar se prefac că susțin Kievul.

La rândul său, acest lucru a ofensat Varșovia, care a fost un susținător ferm al Ucrainei încă din februarie anul trecut. Ca urmare, ambasadorul ucrainean a fost convocat la Ministerul polonez de Externe.

Kievul a cerut Poloniei să „lase deoparte emoțiile” și să adopte o poziție „constructivă”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...