G4Media.ro

Președintele Iohannis și armele populismului. De ce are nevoie disperată de ele?

Președintele Iohannis și armele populismului. De ce are nevoie disperată de ele?

Președintele Klaus Iohannis a apăsat treptat pedala populismului în ultimele zile, ajungând ieri la o viteză de croazieră care a luat prin surprindere inclusiv publicul naționalist. Acuzația că PSD ”se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor” și formulările de tipul ”Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri?” sunt doar ultimele stridențe dintr-un șir. Nu doar limbajul este nespecific președintelui. Și abordările sale din ultimele zile îl scot din tipar.

La prima conferință de presă organizată marți seara la Cotroceni, a surprins tonul triumfalist al președintelui prin prezentarea unui grafic din care rezulta că România este campioana măsurilor împotriva coronavirusului din UE. Graficul se baza doar pe numărul total de cazuri de infectare la milionul de locuitori, cu argumentul că milionul este milion și în Germania, și în România.

Corect, însă milionul este milion în toate țările și în ce privește numărul de testări. Iar aici țara noastră stă mult mai prost, dar această informație a lipsit din graficul președintelui. Dacă nu spui că, în România, numărul de teste este de trei-patru ori mai mic  decât în toate țările cu care Iohannis s-a comparat, raportat – atenție – la același milion de locuitori, nu la totalul populației, riști să manipulezi grav și să distorsionezi realitatea.

Teste mai multe, cazuri mai multe. Teste mai puține, cazuri mai puține. Cea mai bună dovadă a furnizat-o însuși Grupul de Comunicare Strategică. Sămbătă a raportat 200 de cazuri la 5000 de teste. Duminică 400 de cazuri. A explodat, oare, de pe o zi pe alta numărul de infectări? Nu, doar s-a dublat numărul de teste. Duminică s-au realizat de două ori mai  multe, adică 10.000. De aici a rezultat o dublare explicabilă a numărului de cazuri.

Dar din acest episod altceva trebuie reținut. Klaus Iohannis a dorit să se prezinte drept campionul măsurilor anti-epidemie din UE, dat fiind că a preluat complet decizia la Cotroceni de la decretarea stării de urgență. Guvernul Orban a apărut în aceste două luni drept un simplu executant al deciziilor luate la Cotroceni, prin urmare răspunderea pentru modul de gestionare a crizei revine în mare măsură președintelui.

De remarcat apoi, în același discurs triumfalist de marți seara, că președintele a abandonat prudența și echilibrul caracteristice atunci când a fost întrebat despre majorarea pensiilor cu 40% din toamnă.

 • „Este o chestiune care trebuie analizată cu mare atenţie de guvernanţi şi la momentul în care avem suficiente date, probabil la jumătatea anului pentru rectificarea bugetară de atunci, Guvernul va trebui să ia o decizie fiindcă după jumătatea anului deja lucrurile trebuie să fie foarte bine clarificate, însă vreau să vă spun o chestiune care mă priveşte pe mine – mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei. Eu voi avea rugămintea către guvernanţi ca atunci când se va face analiza, să fie o analiză care ţine cont şi de faptul că pensionarii sunt nu doar o categorie vulnerabilă şi sunt şi o categorie de foarte multe ori dezavantajată. Dacă se va putea sau nu se va putea sau cât se va putea este o întrebare la care va trebui să răspundă la momentul oportun Guvernul”, a spus președintele Iohannis. Toate analizele, agențiile de rating, finanțiștii avertizează că majorarea pensiilor cu 40% nu este posibilă fără a risca dezechilibre majore în economie. Ce să mai facă guvernul când președintele Iohannis spune că i s-ar părea ”nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei”?

Președintele Klaus Iohannis a aruncat la coș toate avertismenele, ridicând un orizont uriaș de așteptare în rândul pensionarilor, deși este perfect conștient că banii la buget vor fi și mai puțini decât înainte.

Pe scurt, trei exemple de comportamente nespecifice: triumfalism fără o bază solidă, populism economic riscant și apel la coarda naționalistă. Toate la un loc în doar câteva ore, Iohannis s-a transformat peste noapte în altceva. Dintr-un altfel de președinte, într-un președinte aproape la fel.

Echilibrul, cumpătarea și înțelepciunea au dispărut din comportamentul său, lăsând loc populismului, atitudinilor extreme și nesăbuinței în tratarea unor subiecte de o importanță majoră, cum ar fi majorarea pensiilor.

De ce s-a transformat președintele peste noapte? Cum se explică această schimbare în rău? Răspunsul a venit chiar azi, de la casele de sondare a opiniei publice: PNL se prăbușește în sondaje. Măsurile nepopulare adoptate în ultimele două luni au accelerat căderea liberalilor, începută în urmă cu trei luni.

Potrivit unui sondajul IMAS realizat la comanda Europa FM, PNL a coborât la 33% în intențiile de vot la alegerile parlamentare, în vreme ce PSD a urcat la 24,8%. Este a treia luna consecutivă când PNL înregistrează scăderi, în ianuarie fiind cotat la 47% din intențiile de vot. Vorbim, prin urmare, despre o cădere importantă, de 14%, în trei luni de zile. Dacă tendința va continua, PNL riscă să ajungă la 20 la sută până în toamnă, inclusiv pe mâna lui Klaus Iohannis, care s-a aflat de facto la volanul țării, în ultimele luni. Sigur, premierul Orban, guvernul, liberalii au responsabilitatea lor, dar o împart generos cu șeful statului.

Prin urmare, să nu ne mirăm foarte tare că, atunci când a simțit că-i fuge pământul de sub picioare, președintele Klaus Iohannis a apelat fără scrupule la cele mai facile arme cu care se adună voturi peste tot în lume: populism extrem, naționalism de tip Vadim Tudor, discurs triumfalist.

Ele sunt eficiente, ridică rapid tribunele în picioare, cum am văzut deja, și temperează căderea sau chiar pot aduce rapid niște puncte. Dar efectele retorice, mirajele propagandistice nu țin pe termen lung. Criza economică, lipsa banilor, foamea din grupurile defavorizate, tensiunile și nemulțumirea socială vor fi tot acolo după ce focul de artificii se stinge. În plus, s-ar putea să te trezești cu probleme care înainte nu existau: escaladarea artificială a conflictului minoritate-majoritate.

În treacăt fie spus, Klaus Iohannis a rămas fără un element de discurs important, pe care și-a construit imaginea din primul mandat, de apărător al justiției și de susținător al luptei anticorupție. După evacuarea PSD de la guvernare, șeful statului ar trebui să se lupte cu corupția guvernului Orban, ceea ce n-ar fi foarte inteligent în an cu două șiruri de alegeri.

Apoi, nici n-ar prea avea cu cine. Noii procurori-șefi par puși să nu facă, nu să facă anchete. N-am văzut nici un dosar relevant deschis sub conducerea lor pe marile achiziții dubioase semnalate de presă în timpul pandemiei, deși scandalurile s-au auzit până în Washington Post (cazul Romwine &Coffee). Pe scurt, discursul justițiar, deși l-ar fi salvat în vremuri grele pentru toți, a murit, iar președintele Iohannis nu-l mai poate resuscita prea ușor.

Transformarea președintelui s-ar putea să anunțe și alte mutări supriză pe tabla de șah a puterii. N-ar fi exclus ca, având în față perspectiva unui dezastru electoral, Klaus Iohannis să-și dorească de data asta ieșirea de la guvernare. Despre anticipate nu mai poate fi vorba, dar atacarea alegerilor din opoziție ar fi o  soluție pentru a evita o catastrofă electorală în 2020, la locale și parlamentare, când se vor ține ele. Acest subiect merita analizat separat, cu altă ocazie.

În concluzie, șeful statului apelează la armele interzise ale politicii din rațiuni pur electorale. Nu are nimic cu maghiarii, nu s-a reîncarnat Vadim Tudor în Klaus Iohannis, nu crede în vreo înțelegere secretă între UDMR și PSD, știe bine că cifrele puse pe graficele de la Cotroceni sunt umflate cu pompa și este perfect conștient că n-are de unde să le plătească pensionarilor 40%. Asistăm cu toții la cinismul politic dus la extrem, disperarea în acțiune și guvernare cu ochii pe sondaje. Cei din jurul lui, cartierul general instalat la Cotroceni în vremea pandemiei, îl încurajează foarte probabil să se comporte așa.

Nu este nici primul, nici ultimul președinte învățat să stingă focul aprinzând un foc și mai mare. Cei care cred că un incendiu se stinge cu benzină uită mereu de câte ori s-au fript în trecut: rareori s-a întâmplat ca bidonul să nu le explodeze în față.

Citește și

De ce a jucat Iohannis cartea naționalismului dur pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc. Câteva posibile explicații

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

162 comentarii

 1. Si mai adaugati contestarea luni la CCR a 3 oara a Legii darii in plata in care impreviziunea a fost stabilita la 52,6 % in cazul cresterii chf, lege pe care PNL insusi a votat-o cu 5 maini, iar Ludovic ne spunea despre hraparetii de banksteri care omoara poporul roman!Mai adaugati vreo 300.000 voturi contra PNL.Presedintele nu mai tine sandramaua.

  • Mai votează pensionarii PNL ??
   Mai votează bugetarii PNL?
   Mai votează un om normal la cap PNL?
   NU
   NU
   NU

  • Da bre, cu siguranta toti oamenii normali la cap vor vota psd!

  • @gelutu,
   Parca ai fi la gradinita! Reactia fata de actiunea/nonactiunea PNL nu se poate vedea atat de brusc in sondaje, decat daca cifrele acestea sunt „puse cu mana”, ori sunt intrebati enoriasii lui Gade si ciutacu, adica este intervievat doar publicul captiv al posturilor tv gen Troaca 3 si guita nene tv.
   De ce am vota psd, pro rusia/china, turma lui slugariceanu sau udemereul?
   Nu ele ne-au adus in fundatura asta?
   Ce-a facut bun in ultima vreme ciolacu si gashca lui de mafioti incat sa inspire incredere?
   Si ca sa te parafrazez, nici macar nu ne-a marit salariile si pensiile de Craciun si de paste.
   Ciolacu si ai lui ar trebui trimisi la scoala in Japonia, acolo unde copiii invata de mici ce inseamna responsabilitatea……

  • Nemultumirea e la cote uriase in randul populatiei. Sunt claustrati, business-uri se distrug, copiii isi pierd rabdarea. Cum mai toata Europa incepe sa reia activitatea probabil are presiuni din strainatate de la cei care vor ca exprimentul social sa continue undeva. Atunci ii raman ultimele stratageme facaturile astea. Dar nu tin. Socul schimbarii de ritm de viata e prea mare. Vor trebui sa redeschida.

  • Nu doream decat sa vedeti camelionismulsi lipsa de coloana vertebrala, etc.Iata ce ne spunea Orban iobagilor in CHF si familiilor acestora:
   “Astazi, Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege foarte important, privitor la realatia dintre banca si client. Conform acestei legi, o persoana care a luat un credit garantat cu un imobil, daca nu poate sa mai ramburseze creditul, poate sa isi stinga integral acest credit prin cedarea imobilului catre banca. Proiectul de lege a fost initiat de colegul meu, deputatul PNL Daniel Catalin Zamfir ( cu un puternic sprijin din partea avocatului Gheorghe Piperea ), a fost sprijinit in prima faza de grupurile PNL, dupa care a obtinut sustinerea si celorlalte grupuri parlamentare. Ne-am confruntat cu o opozitie feroce din partea BNR si a asociatiei bancilor. Pentru a intra in vigoare, legea mai trebuie promulgata de presedintele Johannis.”Iar acum ca legea fost rectificata, ne comunica prin marele liberal de Alba Iulia, Florin Roman-fost gazetar ca si Res Bogdan etc-ca vom contesta la CCR aceasta mizerie!

  • Aceasi parere si aici:
   https://m.adevarul.ro/news/societate/iar-ne-au-furat-ungurii-ardealul-fals-tratat-despre-fente-electorale-rezerva-1_5eaac98b5163ec42714973fa/index.html

   Se pregateste noua guvernare, PNL e lasat din brate.
   Nu ca n-ar merita, a fost si e la fel ca PSD. Iar Werner va avea zile fripte la Palat.

  • Sa mai adaugam ca nesimtii au mintit intr-un hal fara de hal cu pensiile speciale. N-au miscat un deget, un deget. Niste jegosi nesimtiti. Se bazeaza pe armata, militie si securitate ca sa ramana la putere.

 2. Atitudine demnă a președintelui și analiză fară noimă a ussr-istului Tapalagă.

  • Zice Lungu cel scurt la minte.

  • Asta ma gândeam si eu. Oare Tapalaga nu are altceva mai bun de făcut? Ceva de mancare? GTA5? Iesire la piață?

   Ce s-a întâmplat este extrem de grav. Reacția președintelui este pe măsură.

   Dar in lumea politicilor corecte nu ai voie sa dai din maini. Nu ai voie sa te enervezi. Iti violeaza unul care a sărit granita nevasta? Ii explici frumos ca la noi nu se practica. Iti bate mama? Ii spui frumos ca noi suntem contra violenței.

   Asta este omul „nou” si asa se definește civilizația in viziunea P.C. a lui Tapalaga.

  • Mie in continuare nu-mi vine sa cred cum „crema presei” pune tunurile pe Iohannis pentru niste vorbe, in timp ce actiunile antiromanesti concrete si repetate ale UDMR-ului sunt trecute cu vederea, fiindca „nu au cum sa treaca”.
   Voi va auziti ce spuneti si cui tineti partea?

  • @Lungu,
   Pai, n-ai inteles, dupa cum se vede. ieri a iesit la inaintare d-l Pantazi, azi a venit randul d-lui Tapalaga. Asa e intr-on asociatie bine sudata, la fel intr-o casnicie solida: ambii parteneri gandesc cam la fel, daca nu chiar cu aceleasi cuvinte. Iese si presedintele odata la 6 ani pe postul tv furios fiindca avea motive, si uite ca unii il ataca de ontinuator al lui vadim sau ca e populist. Tovarasii mai sus amintiti ar trebui sa stie ca o declaratie dura la sase ani de presedintie, nu le da dreptul sa-l atace in felul asta.
   Recunosc ca g4 media se vrea un pol de corectitudine politica insa aici chiar nu era cazul.
   Nu-i poti pune in carca presedintelui faptul ca parlamentul judeca proiectele de legi dupa cum ii convine psd-ului(de aceea nuvroiau ei mafiotii pesedisti anticipate, le era frica sa nu piarda majoritatea, nu au avut alte motive sa se opuna)
   Adica, cu ciolacu mare sef mare la camera deputatilor, un proiect maghiar trece in mod tacit, in loc sa fie dezbatut in plen, iar vina apartine altcuiva? La fel de bine puteau face aceeasi schema si in senat.
   Si ca o concluzie, maine cui ii vine randul(ma refer la redactia g4) sa-l critice pe presedinte?

  • Nu se putea face aceeași schema și la Senat dacă ești cât de cât informat!

  • @ Marcel,
   Ma refer la votul online, cu pesedeii votand de acasa din pat sau de la toaleta, sau stand pe canapea uitandu-se la televizor asa incat multi nici nu stiu ce voteaza…
   S-a intamplat asta de atatea ori pana acum…..

  • „Russina Invasion – Salami tactics”:
   https://www.youtube.com/watch?v=yg-UqIIvang

   Dar unii dintre noi suntem mai preocupati sa-i menajem pe cei care au taiat primele felii din salamul nostru.

  • @CEL MAI ROMAN NEAMT
   Ai perfecta dreptate !
   Este inadmisibil ca presa considerata romaneasca sa fie atat de sensibila la modul de exprimare al presedintelui, dar sa treaca peste lucrut atat de grav care l-a determinat !
   Sa critice ca presedintele a fost cam vehement, populist, sa foloseasca prilejul pentru a scotoci prin toate ungherele politicii ca si cum au intrat zilele in sac, dar sa treaca usor peste bomba momentului, peste faptul ca in Camerei Deputatilor a treacut un asemenea proiect! Ca acolo s-a dormit sau s-au facut targuri oneroase.
   Chiar daca proiectul a cazut in Senat, faptul ca a fost admis in CD va fi foarte mult speculat.

  • Ce mă uimește cel mai mult, este cerbicia cu care este criticat PREȘEDINTELE pentru dejucarea monstruosului plan psd udmr alde prostia lui Victor Ponta, în loc să fie criticat Csziolaczu pentru incompetența funcției preș al CD.
   Mi multe critici a primit Csziolaczu de la psd-iști decât de la așa zișii ziariști cu fibră românească. Poate așa a sunat ordinul pe unitate, când ai grad te supui superiorului.

  • In primul rind marele analist domn Tapalaga ar trebui sa stie ca Iohannis a folosit nationalismul ca arma, sigur, poate fi considerat o versiune de populism.
   Dar de ce e disperat Iohannis? Ei de ce, doar stim cu totii ca asa e Iohannis, disperat, nu?
   Sau poate ca i-a placut in mod special cuvintul maestrului Tapalaga? Ce ti-e si cu analistii astia si cu jocurile lor.

  • @Lungu aveti perfecta dreptate. Derapajul este al G4media inclusiv foematorului de opinie d-l Tapalaga. RUSINE!

 3. PNL face greșelile pe care le face și PSD – se încăpățânează cînd nu este cazul. Una dintre ele: testarea in masă. Orban spune că este inutila și degeaba. 66% din populație spune că este de acord cu testarea in masa, cum o fi ea făcută. Orban spune că nu. Cine greșește? Orban, clar. Trebuie să-i dai maselor ceea ce își doresc, mai ales daca nu te costa nimic. Da ei, nu și nu…

  • „Nu te costa nimic” doar in varianta pesedista, in care doar spui ca le dai, dar de fapt le iei.

  • Testarea in masa e inutila acum. Nu iti va da decat un procent de 4-5% din populatie infectata, 10% un maxim daca am avut cumva un outbreak de asimptomatici.

   Acum e nevoie de testare pentru izolare, scoatere din circuit a infectatilor, protejare a persoanelor cu risc!

   In plus, nu exista inca „testele rapide” cu 99% sensibilitate cum spun unii. Nici americanii nu le au in masa si spre vanzare, avand doar 16.000 in stadiu de trial acum. Testele alea care apar in filmari cum ca ai putea sa ti le faci singur acasa sunt inca in test si inca dau fals negativ intre 30-50% ceea ce e dezastruos!

  • @Gerula
   Poate mai dezvoltati explicatia „nu te costa nimic”…
   Oi fi matale vreun rochefeler ceva. Si aduci cu arcanul zeci de milioane de teste si sute de mii de oameni care sa faca testare in masa … ca sa ai un rezultat destul de previzibil.
   65% sunt de acord pentru ca au impresia ca se face fara sa te coste nimic

 4. pregatiti-va pentru revenirea psd la putere, poate de data asta omoara tara cu totul, ca sa nu mai avem pe ce sa ne certam

  • Corect, cred ca o sa fie si Tapalaga multumit. Si o sa fie o liniste…. ca nici dracu nu o sa mai mearga la proteste.

  • @Baba Novac,
   De ce vorbești in numele altora…?

  • Hristos a Inviat @Scara !
   Probleme pe aici ?

  • Adevărat a înviat!
   Din cele normale, dacă ținem cont de distanțarea socială și de teama de Coviduț. Știi bancul cu Coviduț? Dacă nu-l știi, cred că il poti citi in link-ul pe care ți l-am trimis în mesajul de ieri…

  • @un domn,
   Sper că nu te-am speriat, că tot eu sunt! E varianta prescurtată, cea pentru vremuri grele…

  • Servus @Scara !
   Dacă aveam un dubiu te intrebam de pancarta noastră ( parca era mai 2019 sau Iunie ?)
   Saptamana viitoare îl voi citi la ceapee
   Văd ca lumea este fără “vitamine” de la statul in casa p acilea

  • Ce vremuri….! Pacat ca, la capitolul teama, locul lui Daddy a fost luat de Covidut, ca cu Daddy ne mai descurcam, dar cu virusache asta nu stiu daca o vom putea face…

 5. …alo? Ați uitat când a mințit de două ori că nu a primit propuneri de prim-ministru deși știa toată lumea dinainte? Sau refuzul de a face dezbateri înainte de turul 1? Sau defunctul guvern Câțu? Doar pentru că nu a făcut gura mare nu înseamnă că a fost diferit.

  • corect.
   vine din acelasi USL, e un produs al lor, nu poate fi diferit, e la fel.
   un politruc cu nume german

 6. PNL IS DOWN!
  32% AFTER 47%.
  BIG TROUBLE MR PRESIDENT JOHANNIS !
  IN SEPTEMBER 2020 PNL 19%.

  • Si ce rezolvi daca scade PNL ,crezi ca USR va avea peste 30%?

  • MAYBE
   USR&PLUS=30%
   SOON.

  • @Votez USR,
   Să te audă The Big Boss, dar n-aș fi atât de sigur de aceste procente, atâta timp cât partidul e condus de un tip aflat sub papuc…! Insă dacă partidul își va lua inima-n dinți și-i va spune tipului:”frate, te rog, nu te supăra pe noi, dar partidul are nevoie de un lider cum l-a avut în trecut pe Nicușor, nu de unul timorat și cu o nevastă care-și bagă nasul unde nu-i fierbe oala…!”, atunci șansele de a avea procente de acest nivel devin foarte reale si posibile…

  • Cu dan labarna nicio sansa. Si 15% e prea mult!

  • Cum 15, de unde l-ai scos?! Peste 9 nu trece.

  • Voteaza usr! O sa creasca de la 10.000001% la 10.00000000005%!
   Vezi ca BArna are un post de conducere pentru tine!

 7. Domnul Tapalaga, sa-mi fie cu iertare, dar este mult prea mult ce faceti. Ma surprinde schimbarea dumneavoastra de atitudine. As avea o intrebare: ceea ce voi scrie, de fapt voi da copy/paste de pe alte site.uri, este ADEVARAT?

  Explicația incidentului, dată de „Radu Paraschiv”.
  ” Ce se ascunde în spatele acestui atac?
  O relație destul de tensionată între cei doi, care are originea chiar în Sibiu.

  Puțină lume știe că Dan Tapalagă a debutat în presă venind de la Facultatea de Jurnalistică Lucian Blaga din Sibiu, pe vremea când Klaus Iohannis era primar al acestui oraş. Tot în aceea perioadă Dan Tapalagă lucrează la Radio România Actualități, după care ajunge să lucreze în subordinea lui Sorin Roșca Stănescu la ziarul Ziua.
  Acolo publică un atac urât la adresa lui Klaus Iohannis. Dan Tăpălagă scria în 1997 în ”Ziua”, o știre intitulată ”Doi bătrâni din Rășinari-Sibiu se tem că nepoții lor au ajuns într-o bancă de organe”, fiind vizat actualul președinte al României.
  Un atac jurnalistic care s-a soldat cu o anchetă a Parchetului, dar și cu un mare NUP în dreptul numelui lui Klaus Iohannis. Numai că lucrurile nu s-au oprit aici.
  Dan Tapalagă este una din sursele preferate ale ambasadorilor euro-atlantici, iar acesta nu contenește să-l critice pe actualul președinte al României.
  Atricolul a aparut pe Capital, sursa este „Radu Paraschiv”.

  Ne puteti lamuri si pe noi daca cele scrise de acest Radu Paraschiv ( pseudonim cred) sunt reale?

  • @ Gabi
   Comentariul dvs suna a Santaj Public.

  • Oriunde in lume, orice jurnalist onest, dacă e cazul este critic! Doar așa poate dovedi independența sa!
   Altfel devine *omul casei*…

  • Doamne fereste, nici gand! Eu doar intreb deoarece nu imi place sa citesc informatii trunchiate. Ziaristul trebuie sa fie obiectiv, nu sa scrie impresii…pe alea le scriem noi!

  • Au luat foc postacii peneleu
   Sunt jos in sondaje. Cad de pe tronul puterii absolute.

  • vezi-ti de barca ta esuata de la usr…dar milioane se fac si cu 10% de la buget :))

 8. Aiureli,comentari!u al unui jurnalist partinic,psdist!

  • Întocmai!! Dar de ce ei? De ce tocmai acum? Îi știam obiectivi, dar acum pot sa jur că servesc interesele murdare ale unora… Presupun cu multi bani..murdari

 9. Domnule Tăpălagă, aveți dreptate până la un punct.
  Punctul este nesimțirea parlamentarilor.
  Acolo a lovit președintele. Oricum, paharul politicienilor s-a umplut!
  Președintele trebuia să spună lucrurilor pe nume!
  Și a spus-o APĂSAT!! Oare trebuia să îi menajeze, să le găsească *circumstanțe atenuante*, să îi apere???
  Nu, odată și odată trebuia pusă la punct ticăloșia, chiar pasivă 45 de zile, a deputaților pe care îi plătim din banii noștri!!
  Știu că sunteți un foarte bun observator al lumii politice, dar în astfel de situații (pandemie, stare de urgență, încetinirea periculoasă a economiei..) vă rog fiți înțelegător, NU indulgent!
  Poate, noi oamenii de rând aveam nevoie de o astfel de atitudine din partea marelui *tăcut*…

 10. Din greșeală în greșeală spre „victoria” finală, adică 10%. 😀 😀 😀
  Oare la care vorbitor de germană a mai fost asta cu greșeala spre „victorie”? Hmmm…

  • Asta cu PNL 47% sunt legende IMAS. PNL sta inca bine si la USR cat e Barna directia e in jos.
   Dar, pana la urma va iesi PSD cum a zis un domn, sa nu ne mai certam. Si o sa fie bine.

 11. Imi este foarte clar in acest moment ca G4 media s-a pozitionat contra lui Klaus si contra PNL ,cu ce scop nu stim ,chiar daca G4 ar fi pro USR acestia tot ar trebui sa guverneze impreuna cu PNL neavand 50%.
  Scopul G4 de a ataca PNL si mai ale pe Klaus Johannis nu il cunoastem
  Cum bine stim au lovit in Barna cand trebuia la alegeri prezidentiale si acum in Klaus tot la alegeri.
  Asta numai jurnalism nu e ,e un joc murdar la fel cum face si antena3 .
  Tapalaga,Pantazi pot fi mandri au intrat in gasca lui Gadea ,Badea ,Ciutacu….
  Un proverb spune ,nu scuipa mana care te hraneste ,oare pe ei cine ii hraneste ,noi cititorii din aia 2% ,pai atunci sa nu mai ceara bani de la noi.

  • Ce atitudine paternalista si de desconsiderare a cititorilor G4Media ai! Nu muri tu de grija lor, ca n-ar fi in stare sa deosebeasca binele de rau, indiferent ce ar zice Tapalaga sau Iohannis.

   Cand descoperi si niste argumente ceva mai insailate pentru a-ti sustine teza, o sa fi de luat in seama. Noi te asteptam.

  • @Sebastian

   Chiar nu e greu sa intelegi de ce G4 e impotriva lui Johanis si a PNL-ului si eu le dau dreptate.

   Dan Tapalaga e apropiat cercurilor anticoruptie cum ar fi Monica Macovei si Codruta Kovesi. Cum Johanis si PNL si-au numit prin ministrul Predoiu niste procurori de casa care nu vor face nici 5% din ce au facut Macovei si Kovesi in mandatele lor, e normal sa ii atace.

   Si eu ii dau perfecta dreptate. PNL cu Johanis in frunte nu dovedeste decat ca e o alta gasca, un pic mai parfumata si mai cu manusi dar absolut similara cu PSD-ul. Nu vor justitie pt ca justitia ii incurca. Au interese in defrisatul padurilor cu Flutur de la Suceava in frunte, au interese sa dea contracte corupte firmelor de casa cum a fost cu mastile alea cumparate de la o firma de cafea din Giurgiu si cu patron apropiat SRI-ului lui Helvig si tot asa. Adica despre ce vorbim? Ciuma galbena care e la fel de rea ca ciuma rosie. O gasca de primari gata sa fure din bugetul public. Vorba aia: ce-a fost candva USL coruptie se numeste.

 12. De fapt asteptam de la G4 niste scuze pentru articolul Evei Sandor.

 13. Mie după scrierea unui astfel de articol mi-ar fi rușine să folosesc termenul ”populism”.

 14. Nu vreau sa iau apararea nimanui, nationalismele si exagerarile sunt de condamnat din partea oricui vin, fie ca e vorba de maghiari sau romani.
  Ca o nota de prudenta in tragerea unei concluzii grabite in acest scandal, presedintele e seful unor servicii de informatii si s-ar putea ca discursul sau sa aiba la baza informatii la care noi nu avem acces. Acest lucru nu scuza desigur exprimarea nediplomatica a presedintelui, atunci cand constitutional presedintele Romaniei are atributii majore in politica externa si de mediator in politica interna.

  • Ți-a trecut vreo clipa prin cap ca poate exact de o exprimare nediplomatica era absoluta nevoie în acel moment, mai ales cu bătaie pana la Budapesta?! Nu, ca nu vedem mai departe de azi….
   Nu sunt fan Iohanis, sunt chiar nemulțumit în general de prestația domniei sale, dar, de data asta l-am aplaudat!

  • Marcel . doar te rog de luni bune sau ani sa intelegegi ,acum imi pare ca te-ai prins cum sta treaba . Stii bine cine cu cine se lupta ,sau macar asa cred .

 15. Simte tot mai apăsat, până la sufocare, că rămâne fără guvernul meu în următorii patru ani, deși nimeni nu poate garanta că va mai ocupa palatul Cotroceni încă patru ani. A anunțat de fapt că anul acesta ar cam trebui să uităm de alegeri, poate la anul să se întâmple ceva scrutinuri, dacă ne va lăsa virusul, bineînțeles.

  • Ai ce-ti miroase gura a PSD-ists. Auzi, singurul mod in care mai pupati voi guvernarea e daca ii convingeti pe liberali si pe Johanis sa va ia la guvernare dupa alegeri. Ca voi mai mult de 30% n-o sa mai luati. Dar cu liberalii pe la 20% si nedorind sa faca alianta cu partide gen USR si PLUS pt ca deh PNL-istilor ca si voua PSD-istilor le place furtul din banii publici, o sa va strangeti din nou in matca USL.

   Cam asta vad eu intamplandu-se dar poporul e prea prost in marea lui masa ca sa-si dea seama si prin urmare va va da suficiente voturi cat sa refaceti USL-ul.

 16. Mda, aceeasi idee, cu o perseverenta absurda.
  G4 incepuse de ceva timp sa scartaie a putred. Acum deja se ridica si o miasma nesanatoasa… Pacat, inca o dezamagire.

 17. Buna seara domnule Tapalaga,
  N-am citit tot articolul,dar faptul ca un ardelean poate critica discursul Presedintelui numindu-l nationalist cand stie care e adevarata situatie din Ardeal ( eu o stiu de cand aveam 12 ani) , ca ungurii sunt sovini si romanii ardeleni nici nu raspund pe masura , ma surprinde . Presedintele a avut dreptate in tot ce a zis. Cum isi permit autoritatile de la Budapesta sa se plimbe ca pe bulevard in Romania neinvitati de oficialitatile romane ? Cum isi permit sa sponsorizeze grupuri politice , echipe de fotbal , grupuri culturale maghiare iar autoritatile romane sa taca ?
  N-as vrea sa regret epoca Ceausescu a anilor ’60 cand pentru a tine situatia sub control, in Regiunea Autonoma Maghiara au fost trimise in garnizoane numai batalioane (daca gresesc denumiri imi cer scuze) formate din romani, incepand cu soldati si terminand cu generali.
  Eu inteleg sa fiti impartial, dar consider ca daca nu puteti , mai bine nu scrieti nimic decat sa loviti in fratii nostri ardeleni numai pentru ca si eu si Dvs. ne-am mutat in Regat.

 18. S-a incercat acelasi lucru anul trecut – sondaje ce arata scaderii uriase ale intentiei de vot in alegerile europarlamentare si la cele prezidentiale ce afectau si PNL si Iohannis . Dupa lovitura politica data ieri de presedinte, hopa -topa , iaca niste sondaje IMAS care contrazic tocmai ce spuneau alte sondaje ale domnului Palada aparute cu o saptamina in urma . Singura miza care sta in fata guvernului Orban pentru a cistiga alegerile parlamentare o reprezinta doar cresterea cu 40 de procente a pensiilor , cit despre coronavirus el se pare ca este in remisie si se auto distruge curind .Cuvintele din g4 media tocmai asta forteaza . Guvernul nu o sa poata da pensii marite sau aratam sondaje presusupus mincinoase . In fapt presedintele a lasat fara raspuns intreaga clasa politica ,ce detine o majoritate mare in parlament, la care s-a alaturat de curind si USR. Procedura presupusa de demitere a presedintelui nu mai poate fi folosita ca presiune sau ca posibila masura in caz de nevoie .Presedintele (cel mai informat om din statul roman )induce prin aceasta zicere interogativa si ideea de asociere a unui conducator de stat vecin noua cu partidele in cauza . Notiunea de romanism modern este astfel in intregime confiscata de discursul prezidential si face din presedintele tarii de etnie germana ,un cetatean roman mai roman ca toti romanii . Evident presedintele nu s-a exprimat impotriva maghiarilor si nici a cetenilor romani etnici magiari , ci doar impotriva acestei posibile forme asociative din parlamentul tarii . De aici inainte UDMR trebuie sa se supuna legilor ce decid existenta partidelor politice , PSD deja este contestat din interior ,chiar si de fosta doamna premier , posibila aparitia unei noi scindari in partid , se inlatura, asa cum deja s-a intimplat , definitiv problema tinutului secuiesc (forta cuvintelor presedintelui s-a vazut imediat), Intruziunea si actiunile guvernului unei tari vecine va fi stopata rapid , discursul nationalist desuet si mincinos este practic inlaturat ca modalitate de exprimare a unor partide (nu vor mai avea curajul sa ridice glasul pe aceasta tema ), se mareste evident procentul votantilor partidului ce si-a asumat de unul singur guvernarea , punerea la colt a tuturor celor ce s-au complacut in aceasta actiune este vizibila de toti cetatenii Romaniei , majoritatea parlamentara este destructurata , continuarea mentinerii acesteia creaza mari daune electorale si nu in ultimul rind aparitia aproape ireala (cine a crezut vreodata ca presedintele de etnie germana poate face asa ceva )a presedintelui ne-a marcat pe toti ,dar asa cum ne-a obisnuit produce mereu in momente cheie emotia necesara trecerii mai departe spre democratizarea tarii ,iar cei care se vedeau deja stapini pe mici bucatele de tara , apartinind unui intreg deja exprimat prin textul Constitutiei (si poate nu ar trebui sa ne referim doar la secui )ce arata clar caracterul de stat unitar al Romaniei , ne dovedesc ca au pariat gresit impotriva poporului Roman. DESTEAPTA-TE ROMANE nu sunt vorbe in vint si presedintele exact asta ne face .

  • Frate, scrii atât de mult încât nimeni nu stă să citească. Fii mai concis. Măcar folosește un rând liber intre fraze, dacă ai…

  • Foarte bine, Mafalda, va felicit. Cit despre cei care nu pot citi citeva pagini, sa-si duca soarta, fara sa ceara sa se coboare ceilalti la nivelul lor.

  • Presedintele a facut praf planul PSD de a se prezenta ca salvator al natiunii.
   Cine crede ca PSD a pierdut din vedere problema astfel incat s-a ajuns la trecerea „tacita” a acestei legi prin Camera, e la nivel de gradinita…
   De 30 de ani PSD tine in plasa UDMR pentru toate manevrele murdare cu care se mentine la putere „aproape” fara intrerupere. (De fapt PSD ca partid nu a avut niciun moment mai putini reprezentanti in Parlament decat oricare alt partid luat separat deci practic nu a pierdut niciodata puterea integral.)
   Nicidecum nu ar fi lasat sa treaca legea in Senat, dar ar fi prezentat votul de acolo ca pe mare sfortare din partea lor, ca sa pastreze integritatea si blabla.
   Intre timp UDMR isi conserva popularitatea in randul etnicilor maghiari, mai primeste cateva mici compansatii, ceva avantaje prin comisii, ceva sinecuri platite de parlament… viata merge mai departe.
   Numai ca Presedintele i-a tratat exact in registrul lor. Culmea ironiei, partidul care a salvat in randurile sale „crema” PRM-ului a ripostat cu acuze de „vadimism”. Bine ca a fost Ciolaxu cel care s-a ofensat pentru ultranationalism si nu insasi Olguta.
   Oare va fi acest „incident” de natura sa forteze decuplarea totala a UDMR de PSD? … cu riscul dezintegrarii UDMR? Doamne-ajuta!
   Poate ar fi cazul sa treaca si maghiarii din Romania la pluripartitism.

  • @Inape,
   Adevarul e altul: in adancul sufletului nu ne dorim cu adevarat ca PSD-ul sa fie dezintegrat de orice Terminator sosit din viitor pentru ca fara PSD n-am mai avea motive sa ne mai lamentam si nu ne-am mai distra la fel de copios…

  • @scara
   pai da, iata ca mai deunazi s-a sculat si veorica din cenusa ei sa ne mai descreteasca fruntile.
   Nici eu nu cred ca PSD se va dezintegra si va pieri de tot, in neant.
   Asa, un 10-20% impreuna cu mucul titulescu ar fi necesar, pentru sarea si piperul vietii.
   Nu degeaba ziceau latinii: „cum grano salis”.
   Si de la prea mult dulce te apuca greata.

 19. Văd că nimeni nu înțelege adevarata problemă. Proiecte de genul celor de la UDMR sunt în conflict direct cu Constituția. Ar trebui să le fie interzis să mai vină cu așa idei.

 20. Vin alegerile.Toata lumea joaca,politicienii,ziaristii,casele de sondaj..
  Pierde informatia curata.Nu mai merita nici rasfoita .

 21. Intru din ce in ce mai rar pe aici sa citesc comentariile,prea multi care doresc revenirea PSD.
  Nu prea vad ce avantaje le aduce unora scaderea in sondaje a PNL ,vad ca se bucura mai ales cei din USR de parca ar avea 45% si le mai lipseste putin sa ajunga la 50%.
  Dupa ce vor veni iar la putere Codrin Ponta Olguta Tariceanu se va alege praful si de USR si de PNL ,nimeni normal la cap nu va mai vota sau sustine pe nici unii peste 4 ani din scarba pentru atitudinea de acum.
  Cat priveste G4 ,fiti fericiti aveti subiecte cu duiumul dupa ce va veni iar PSD dar nu va va citi nici dracul.

 22. catre redactie !!!

  Dl tapalaga spune ca :

  Duminică s-au realizat de două ori mai multe, adică 10.000. De aici a rezultat o dublare explicabilă a numărului de cazuri.

  Dvs nu manipulati sa omiteti ca MIERCURI S-A TRIPLAT NR DETESTE DAR NR DE CAZURI A RAMAS CONSTANT 3-400 DE CAZURI
  ???
  iMI ESTE RUSINE CA FACETI ASEMENEA POLITICA

 23. Milionul este milion si in ce priveste numarul de morti, domnule Tapalaga. Aveti un raspuns aici ?
  O logica simpla ne spune că ati omis intenționat acest element de analiza. Păcat …

  • de „deontolog” ce este nu va raspunde si nici nu va spune de ce la conferinta de presa de la cotroceni n a dat si cate teste se fac in franta(7800 la un milion)!este exemplu de ziarist care si a fracturat coloana vertebrala

 24. Noapte buma, tara mea, prea multi si-o doresc, faca-se voia.

 25. Guvernul Orban nu are ce face ,trebuie sa mareasca pensiile cu 40 de procente inainte de alegerile parlamentare si asta va si face . In acelasi timp , la primul sondaj serios PNL va depasi dupa redistribuiri 60 de procente .

  • Dar de ce TREBUIE in plina criza economica ca PNL sa mareasca pensiile cu 40%.
   Cand toata UE este in rahat economoc si milioane de oameni isi pierd jobul nu e clar ca ajung mai putini bani la stat?
   Vad ca se uita repede cine a venit cu porcaria asta cu 40% crestere de pensii.

  • Asa vor face si le vor si impozita peste nu stiu ce suma. Si e sah mat, pentru ca la alegeri conteaza pensiile sub 2000 lei. Daca si impoziteaza pensiile special efectul se multiplica.

  • Eu cred ca Guvernul PNL nu va mari Punctul de pensie cu 40%!
   E EXCLUS!
   Poate o crestere de maxim 10%, ca deh, e An electoral(desi sa faci IMPRUMUTURI URIASE pentru a MARI Pensiile si a Plati Salariile bugetarilor, umflate cu pompa PSDista e de domeniul IREAL, cum vor explica Bancilor cand vor lua Imprumuturile- din acest motiv FUG de Imprumut la FMI!), dar NU 40%, pentru ca NU sunt BANI, NU erau nici inaintea Pandemiei, cand Economia „duduia”, uite o spuneau si Florin Catu si Ludovic Orban cand acuzau PSD de MINCIUNA:
   1) 11 Octombrie 2018, Florin Cîţu (PNL): „Legea pensiilor este o minciună, Guvernul nu are bani.”
   istemul actual de pensii este falimentar şi ar trebui privatizat, declară la RFI senatorul PNL Florin Cîţu. El critică legea pensiilor aprobată miercuri de Guvern.
   Executivul a aprobat proiectul noii legi a pensiilor, care va fi dezbătut în regim de urgenţă de Parlament. Potrivit documentului, nici o pensie aflată în plată nu va scădea, iar în anul 2021, punctul de pensie va fi de 1.875 de lei.
   Florin Cîţu spune că legea pensiilor „la o primă vedere, este o minciună. Aşa aş putea descrie acest proiect, pentru că este clar că nu sunt bani pentru aşa ceva şi de aceea acest proiect creşte pensiile undeva în viitor, 2021-2022”.
   Senatorul PNL precizează că „în 2017, au plecat din România în jur de 300 de mii de cetăţeni, cam asta este rata cu care românii fug de guvernarea PSD. Deci am putea spune că până în 2021 ar pleca încă un milion de cetăţeni din ţară. Asta este o problemă. A doua: deja, economia este pe tobogan. Estimările pe care eu le dădeam acum o jumătate de an sunt confirmate acum de FMI, de Comisia Europeană şi veţi vedea că vor fi confirmate şi de Comisia Naţională de Prognoză, pentru 2018, o creştere economică mai mică decât în 2016, în jur de 4%, iar problema este că nu ştim dacă în 2019 vom avea o creştere în jur de 2%, cel mult”.
   În opinia sa, „este o lipsă de etică din partea acestui Guvern, pentru că dacă vrea cu adevărat să crească pensiile, să o facă acum, nu să o arunce undeva în viitor, pe bugetul anului 2021, când nu ştim cum va arăta configuraţia economiei naţionale în acel moment şi nici configuraţia economiei globale”.

   2) 20 Iunie 2019, Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri seara că liberalii susţin creşterea pensiilor, însă în baza unui mecanism „stabil, predictibil”, care să aibă la bază „elemente obiective”.
   Noi nu numai că suntem pentru creşterea pensiilor, dar noi vrem ca această creştere a pensiilor să se facă pe baza unor elemente obiective, care ţin de creşterea economică, de rata inflaţiei, formula care a existat în lege şi pe care ei n-au aplicat-o. În lege spune clar: pensiile se indexează anual la începutul anului şi se indexează cu o sumă care reprezintă 50% din creşterea salariului mediu brut plus inflaţia. (…) În mod normal, pensiile în 2018 şi 2019, conform legii, trebuiau să crească de la 1 ianuarie”, a afirmat Ludovic Orban la Digi24.
   Liderul PNL a susţinut că pentru creşterea pensiilor este necesar un mecanism clar reglementat.
   „Nu poţi tu să stabileşti, din burtă, când vrei tu, o creştere a pensiilor, trebuie un mecanism care să fie reglementat clar, prin lege şi care exista în lege şi pe care nu l-au aplicat, pentru că ei de fiecare dată au folosit alte mecanisme de creştere a punctului de pensie. (…) Noi am atacat legea la CCR pentru că vrem ca acest mecanism de creştere a pensiilor să fie un mecanism stabil, predictibil, pe care orice pensionar să-l anticipeze, să ştie clar când creşte pensia şi cu cât creşte pensia, pe baza unor date economice, astfel încât creşterea pensiei să fie sustenabilă”, a adăugat Orban, conform Agerpres.

   BANI, acum in vreme de pandemie NU sunt deloc mai multi fata de Anii trecuti cand cei 2 PNListi criticau Legea pensiilor, iar acum intreb: or fi UITAT ei ce DECLARAU tantosi in 2018 si respectiv in 2019?!!!

  • Sebastian esti singurul care ai inteles , doar pensiile mici conteaza si PNL va face exact asa cum ai spus dar totul inclus intr-o lege mai ampla .

  • Lasă, lasă, nu mai arunca tu nada!

  • Cred ca guvernul PNL si d-l presedinte Iohanins vor respecta legea .Vorbesc despre legea pensiilor promulgata de d-l presedinte. Multe milioane dwe romani asteapta 1 septembrie 2020 s-o duca o idee mai bine!

 26. Nu dați vina pe Iohannis când chiar nu i de vină. E frustrant să vezi atâta nesimțire crasă. Ungurii ce vor autonomie jignesc cras tot ce înseamnă România. N am nimic cu ei dar se pare că nu prea înțeleg pe ce lume trăiesc. + la ce face Viktor Orban în perioada asta… Chiar și-au pus gând rău… N au înțeles nimic din tot ce s a întâmplat până acum și asta pt. că istoria pe care o învață este falsă.

 27. Dle. Tapalaga, asa cum scriam intr-un comentariu la un alt articol de acum cateva zile, nu o sa uit niciodata ca ati fost primul care ati dat alarma in legatura cu celebra ordonanta 13, pe cand erati la hotnews. Dar pozitiile pe care le aveti in ultimul timp (de neinteles pentru mine), extrem de dure si partial nedrepte fata de actuala putere, ma determina sa incetez sa mai accesez g4media de acum inainte. Toate cele bune!

  • Liviu

   Se pare ca nu-i pasa ca nu mai intram noi pe G4 ,G4 e ca un buldog cu dintii inclestati pe cine i se pune pata
   Nici nu mai stiu de cand nu am mai citit pe G4 un articol impotriva PSD.
   Tapalaga ,Pantazi plus o gramada de jurnalisti nou aparuti (oare de unde)care ar merita sa scrie la antena 3 lovesc in PNL si Johannis de parca toate relele din Romania li se datoreaza .
   A uitat de Dragnea ,Viorica Codrin Olguta Firea ..,parca nici nu au existat.
   Treaba lor eu unul nu mai citesc G4 ca ma umplu de scarba.
   Toate cele bune!

  • Daca cistiga destul cu noua finantare, ce dicteaza noua orientare, nu mai conteaza ca pierde cititori.

 28. Nu e clar ceva : PSD vrea sa dea tara ungurilor sau rusilor? Iohannis ar trebui sa lamureasca totusi chestia asta.

  • @mortuar a te lamuresc eu cornuto….Ardealul la-unguri,restul la rusnaci putinisti ciumati-come te….non ce-nesuno perdaballe.

 29. ai un „meci”cu dl Iohannis!sper sa l castige d lui!

 30. De acord in totalitate cu liviu.
  Modul rudimentar de manipulare arata dispretul cu care sunt priviti cititorii.Vorba aia hai pa!

 31. Domnule Tapalaga, am o intrebare, sunt mai multe in legatura cu apartenenta dumneavoastra, dar pun una !
  Cand de exemplu, cel care a fost prins cu carnatul si cartabosul, Antena 3 a tipat : cum de a fost posibil, cum de s-a aflat…suntem urmariti ….Nimic insa despre faptul in sine, despre mita. La fel si dumneavoastra !!! Aceasta Lege a trecut prin camera deputatilor, si nu trebuie sa fi in nici o parte a esichierului politic, sa vezi asta…Nu conteaza ca ea nu a produs un efect juridic ci, ca o astfel de aberatie a trecut ! Nu pare ca va intereseaza insa asta ci o parere politica a lui Iohanis de care oricum avem parte zi de zi de la alesii nostrii. Pai atunci daca asta va obsedeaza, un articol cu Marica va rog !

 32. Mă uimește personajul care până mai ieri adora un președinte de un grobianism rar întâlnit. NU v-am văzut revoltat când „marele anticomunist”, „marele democrat” omul cu un umor de mahala a oferit pe tavă frumoase avantaje ungurilor. L-am văzut la întâlnirea cu președintele țării. A fost tot atât de penibil ca și individul cu frizura președintelui. Din punct de vedere jurnalistic cu mult sub ziaristul de al Antena 3. Tot articolul este de fapt o înjurătura de joasă speță la adresa d. Iohannis. Este însă o adevărată mizerie să-l compari pe d. Iohannis cu Vadim Este aceeași mizerie cu insinuările din Ziua, menționate aici. Faptul că sunteți lăudat aici de niște năimiți ai PSD sau fanatici usr ar trebui să vă pună pe gânduri. N u înțeleg de ce nu este cooptată la G4 și geniul care este d-na Mungiu. Sunteți pe aceeași baricadă.

  • Ce spune CTP:
   „Magyar nu e vinovată.
   Prinzându-i cu pantalonii în vine, președintele Iohannis a expediat PSD-ului un șut în testicule. Acesta e rezumatul peripeției autonomiei secuiești în Parlamentul României.
   Președintele Camerei Deputaților și al PSD, M. Ciolacu, s-a dovedit mai degrabă tembel decât trădător de țară. A lăsat să ticăie bomba murdară plantată regulat de udemeriști ca să fie dezamorsată, dar să arate că se află și ei în treabă. A lăsat-o, de altfel, toată deputățimea din Cameră, în cap cu PSD.

   Domnul Ciolacu poate să se jure că n-a vrut să vândă Ardealul, dar nu poate s-o facă în numele PSD, partid cu cazier în ce privește înțelegerile antinaționale cu UDMR – dacă ar fi să ne amintim doar declararea zilei de 15 martie Zi Națională a maghiarilor din România, la paritate cu 1 decembrie. Și e ridicol ca un șef PSD să-l dea pe CV Tudor drept exemplu de xenofobie și minciună: „Cornel” a fost amicul de suflet al pesediștilor de-a lungul vremii, iar ciracii lui au transformat în anii din urmă PSD într-un PRM cârdășit cu UDMR.

  • @i.p.quando parli del Presidente Traian-Basescu prima bisognia risciaquare bene la bocca con acceto.poi,parli. ma da-qundo ti permetti essprimere quste parole infetuose nei confronti del ex Pressidente. … . ti deve missurare la capacitta del cervello-prima non dimenticare mai.

 33. Domnule Tapalagă, de la un timp te uiți nuai la partea goală a paharului? Dece oare? Sigur că sunt și lipsuri, și înpușcatu recunoștea asta din când în când. Totuși cred că președintele Iohannis, este un om care judecă corect, în interesul țării. DA, PNL e ceva zimilar cu PSD, dar acum e rândul lor. Să-i vedem ce-or face. Cât despre USR, nici vorbă, sunt ca niște nemâncați, care mușcă și ei de unde pot.

 34. @Tapalaga

  Presedintele nu iesea violent pe post cu asa zisul populims, si proiectul de lege ajungea la senat unde, surpriza, trecea!!!! Era si el pe mana cu udmr-ul si cu pzd-ul????
  As ca mai lasati-o moale cu populismul. Daca lucrul asta se intampla in ungaria (presupunand prin absurd) respectivii initiatori si votanti erau linsati pe loc.

  Restul e can-can si vorbarie goala.

  Iar daca respectivii udmr-isti nu mai ppot de dorul ungariei, sa fie lasati sa se duca pana la budapesta si apoi, HALT la intrarea in tara. Sa ramana in veci acolo!

 35. Așadar ex-Președintele Băsescu și frumoasa companie de cadâne (Udrea, Macovei ș.c.l.) a fost cel mai tare.
  Și mentorul SRS, pe felia lui (a turnătorilor).
  Îmbătrâniţi urât, domnule Tăpălagă.

 36. Atitudinea și discursul președintelui sunt intolerabile!
  Dacă am fost dezgustat de PSD și l-am votat pe domnul Iohannis, asta nu înseamnă că trebuie să mă abțin de la critică.
  Reacția dumnealui a fost mizeră și ar trebui taxată ca atare de toată presa onestă.
  Să nu uităm că, în situația actuală, președintele nostru are puteri pe care niciun președinte de după ’90 nu le-a avut!
  Cu atât mai mult ar trebui să existe o reacție mai vehementă a opiniei publice.

 37. Ce va face sa credeti ca nu exista o intelegere PSD/UDMR, posibil mijlocita de Viktor Orban?

 38. A greșit sau nu a greșit, aș concedia toată echipa de PR care i-au scris discursul. O fi avut intenții bune cu acele declarații, dar contează mult tonul și felul de livrare al mesajului.

  + Dacă tot atacă să o fac cu stil si mai mult sarcasm/ironie nu ca un țigan la colțul blocului.

  • Pentru eficacitate, cu țăranul trebuie sa fii țăran, cu țiganul trebuie sa fii țigan.

  • Cam tirziu marcele , cam tirziu

  • Asa e, ai mare dreptate, trebuia s-o facă din primul mandat! Corect, îți dau dreptate de data asta!

  • Ai dreptatea Rădulescu Marcel, dar acest lucru se aplică la țigani. Când ești președinte trebuie să dai dovadă de diplomație și nu este OK să te cobori la nivel de incult/tigan. Pe lângă asta fiind fost profesor unde trebuie să educi tot felul de elevi trebuie să știi cum sa discuți cu marlani, inteligenți, mai înceți la minte etc. Dacă ar fi fost un om fără școală nu as fi avut pretenții.

   PS. Țăranul e mai deștept de cat credem noi, acolo s-a născut șmecheria. Orașul a apărut după.

  • Marcele tu imi dai dreptate mereu chiar si atunci cind nu stii ca o faci .Inca nu ai inteles principiul de viata al presedintelui -urma alege – degeaba sar toti cu gura mare (dar mi-a placut cind ai zis chestia cu birfa ),presedintele transeaza in final in favoarea lui totul .

 39. Nu cred că aș fi putut descrie mai bine decât dumneavoastră aceasta… noua poziție a g4media..Tăpălagă, Pantazi…altădată jurnaliști foarte apreciati pentru profunzime și echilibru.. și-au schimbat dramatic doctrina! Aucoborât atât de mult nivelul jurnalismului, încât cu tristețe ii asociez cu cornutele de la antene..Din dirijori au devenit dirijati…este vorba de subvenții
  Și din păcate nivelul lor scăzut este acompaniat de o mulțime de comentarii la fel de belicoase că și articolul

 40. KJ a iesit din izolare si a preluat volanul SU atunci cand a vazut ca in sondaje nu mai era pe primul loc. Tripleta Tataru-Arafat-Cercel devenise vedeta care ii ameninta serios popularitatea. Cei trei + Vela s-au retras in fundal, au inteles cine e seful. O facea si Basescu, nu suporta competitia.

  PSD are din nou ghinionul sa aiba un lider care il distruge din interior, asa cum a facut Dragnea. Ciolacu e genul soft, dar ii serveste lui KJ mingi la fileu ca si inaintasul sau. Pana se vor prinde psdistii, va fi prea tarziu.

  E clar, populismul e magnet pentru voturi. Altceva ma roade, asa, de prin martie:
  De ce are nevoie disperata KJ de bronzare? Nu pot trece peste descoperirea ca avem un presedinte metrosexual.

 41. Îl apreciam pe dl. Tăpălagă, dar văd că, asemeni altora, începe să fie orbit de niște idei fixe, scuzabile doar la un jurnalist mai prost.

  Nu mă voi apuca să demontez articolul, mă voi rezuma la problema testării, care e pe cifre.
  Pe 1 aprilie, s-au făcut 1955 de teste, cu 215 cazuri noi (11%). Pe 10 s-au făcut 2628 de teste, 265 de cazuri (7%). Pe 20 aprilie s-au făcut 4880 de teste, cu 190 de cazuri noi (4%). Azi s-au făcut 8381 de teste, cu 262 de cazuri (2%). Am luat doar câteva zile, că nu pot trasa un grafic aici, dar cine vrea, o poate face.

  Concluzia este că NU există o corelație clară între numărul de teste și numărul de noi cazuri. Sigur, nu înseamnă că n-ar trebui să testăm mai mult, dar înseamnă că numărul celor infectați nu poate fi semnificativ mai mare. Asta se vede și din numărul de morți, care urmează aceleași trenduri. Defapt, România a avut o evoluție umăr la umăr cu Polonia ca număr de cazuri și decese.

  • @Gaspy
   Strategia de testare abordata de la inceput s-a bazat pe insuficienta resurselor; cand stii ca nu poti testa TOTi oamenii la rand, esti obligat sa dramuiesti resursele si incerci sa testezi dupa niste criterii – niciunul infailibil, deci raman cu siguranta si pe dinafara destule cazuri neinregistrate.
   In felul asta se obtine un procent mai mare de „pozitivi” raportat la lotul testat, dar cu siguranta procentul de pozitivi ramasi netestati este mai mic decat media. Procentul este cu atat mai mare cu cat criteriul de selectie este mai bine evaluat, nu neaparat cu agresivitatea bolii.
   In final, „eficienta” virusului se citeste in numarul de decese, care oricat le-ar fi umflat (zic unii) sau le-ar fi ignorat (zic altii) ramane moderat in valori relative la totalul populatiei.

   PS. Nu stim in ce masura numarul deceselor a fost manipulat, in prima faza in plus, pentru a induce teama in populatie spre a fi mai usor de acceptat starea de urgenta si ulterior in minus, ca sa arate eficienta masurilor luate de guvern…
   Pana la urma se va vedea – mortii sunt mai usor de numarat totusi, fiindca nu pot fi scazuti si trecuti la vindecati.
   Rata deceselor se gaseste undeva in statistici, pe ani, pe categorii de varsta, pe judete samd. Mai vedem la toamna

 42. Vreți să știți părerea mea? Bine, fie: Daddy radiază de bucurie la pușcărie și nu e Irinuca cea care i-a adus această bucurie în suflet și nici nea Alifie. E bucuros pentru că a trăit clipa să-și vadă adversarii scoțându-și ochii, pentru singurul motiv că s-au plictisesc în atâtea zile de izolare socială…

 43. Intentia de vot e una, votul real e alta. Exista o chestie in statistica care se cheama „reversion to the mean” si care spune ca pe termen lung cam orice metrica oscileaza un jurului valorii medii. Deci este absolut normal ca PNL sa coboare la 33% sau chiar si mai jos in intentiile de vot ale romanilor date fiind conjunctura nefavorabila in care guverneaza, coruptia, lipsa de leaderi, si incompetenta cronica de care PNL sufera. La fel cum din incompetenta Ciolacu & compania au reusit sa treaca tacit o lege a autonomiei Tinutului Secuiesc prin Camera Deputatilor, tot asa din prostie pura, i-au iesit lui Herr KWJohannis din gura ca PSDul vrea sa dea Ardealul ungurilor. Deci nu ca sa propteasca PNL in sondaje a iesit Johannis cu mesajul nationalist dur ci din pura prostie, profitand si de faptul ca consilierii lui erau plecati dupa tigari 🙂 La care trebuie sa mai adaugam si faptul ca oricat s-ar stradui Johannis sa para mai destept decat este, legea „reversion to the mean” se aplica si nivelului lui de inteligenta, care s-a intors ieri un pic mai aproape the nivelul real al omului Johannis

  • Prost esti tu, mai postacule, auzi, ne iei aci cu savantlacuri, nu ti-e rusine, cara-te la latrine!!! Aoleo, da’ tu poate ai dreptate, ca si pe-aci incepe sa semene a latrina, de cand cu atacurile zilnice impotriva presedintelui si a PNL. Se pare ca psd devine suportabil pe-aici, ca n-am citit demult un articol contra psd.

  • @Gabriela Constantinescu: Cucoana, trec peste invectivele tale ca atata te duce capu’.
   Se pare ca esti dintre aia pentru care flotarea logica „daca nu-i alba e musai neagra” e regula de baza a celor 2 neuroni odihniti pe care ii aveti.

   Iti amintesti de raspunsul „Ghinion!” pe care l-a dat monsieur Johannis cand a fost intrebat de ce alti profesori ca el nu au 6 case? Da de episodul cu „am hotarat sa mai dau si a-3-a sansa PSD-ului” iti mai amintesti? Nu este o surpriza pentru nimeni, nici macar pentru apropiatii din PNL ca atunci cand nu este consiliat cum trebuie, sau cand este luat prea repede de evenimente, omul Johannis nu este prea sclipitor. L-am votat pe KWJ in 2014, pe Barna in turul 1 toamna trecuta, iar turul 2 nu am mai servit. Am considerat ca unu’ care s-a pripit sa dea si a treia sansa PSD-ului la mai putin de 24 de ore de la nominalizarea „Proastei Romaniei” de catre Dragnea , si care nu a participat la nici o dezbatere ( Barna, Paleologu si Hunor au facut-o!) nu merita sa ia mai mult de 50% +1 in turul 2.

 44. Domnule Tapalaga, nu ati stiut de legea asta cu autonomia din Parlament?
  Ce fel de presa avem atunci?
  Mai ramane sa-i felicitati pe psd-isti cat de frumos dorm in Parlament.

  • Bine punctat!
   Ce sa știe jurnaliștii de azi?! De altceva în afara de barfa nu mai sunt în stare.
   Asa cum nu mai avem elite în niciun domeniu, asa e și în presa. Nu vezi ca nu sunt în stare sa mai facă și ei vreo ancheta sau investigație jurnalistica, chiar dacă le dai mură-n gura, pe tava, subiectul?!
   Nu, au devenit comozi, puturoși, insiduosi și aroganți, la fel ca politicienii.

 45. În goana de a ataca cu orice preț PNL și a sălta cu orice preț procentele USR G4 reușește să coboare din ce în ce mai jos…
  Când ajungi pe aceeași lungime de undă și cu același mesaj ca pesedeul poate e cazul să te oprești înainte să cazi complet în ridicol!
  G4, această Antena 3 2.0!

 46. Tapalaga! Tu credeai ca o sa va plateasca bani PNL daca scrieti de bine despre ei? Te-ai inselat amarnic, doar PSD da bani la presa ca sa scrie bine de ei. Oricum v-ati cam prostit cu stirile, nu mai aveti inspiratie, asa ca nu va mai accesez site-ul! Dati-va dracului!

 47. Dane, și la G4Media e foame mare?! Vad ca da! Nu va e rușine?!

 48. Ca de fiecare dacă când dezbaterea din societatea românească atinge puncte critice legate de libertatea individuală ori de impotenţa statului (în ansamblu) de a gestiona crizele economice şi sociale, izbucneşte, ca din senin (sanchi!), un scandal cu maghiarii care vor să ne fure ţara. Nici n-am apucat bine să ne bucurăm de vestea că o să fie (poate) niscaiva relaxare a restricţiilor legate de pandemie că, hodoronc-tronc, se reped ungurii să ne fure Ardealul. Dar ce zic eu „se reped”? De fapt, aproape că ne furaseră o halcă din ţărişoară, iar numai intervenţia hotărâtă, in extremis, a cârmuitorilor, ne-a scăpat de o ruşine istorică. Bine, nu chiar istorică. S-a mai întâmplat şi altădată (istoria ni-i martoră).

  cititi mami mult in Adevarul

 49. Adevarul este ca a iesit la atac. La baioneta. Da tu, Dane, ai iesit la contraatac? Da halatu’, cât e halatu’?
  PS. Nu se stie cum decurgea votul la Senat daca nu iesea Johannis. In ochii mei l-a depasit pe Barna.

 50. Dl. Iohannis a devenit „președinte jucător”. Iar Ardealul stă pe loc.
  NU-l da PSD la unguri!!
  1. „Neamțul” acuză „marele PSD” că „dă Ardealul ungurilor”. Pentru electoratul PSD asta vine ca o măciucă în moalele capului. Păi tocmai partidul lor, care ne apără de străini și de papistași, să facă un act de o asemenea trădare?! Se răsucește Corneliu Vadim Tudor în mormânt și Liviu Dragnea între cei patru pereți cu gratii la ferestre, nu alta…

  2. Sigur că nu e vorba de nicio înțelegere ocultă între PSD și UDMR, dar asta contează mai puțin. Pentru că nu oamenii raționali, care înțeleg mecanismele parlamentare, sunt vizați aici. Ci cei ușor de speriat, mare parte alegători PSD, pe care „marele partid” îi ține captivi în dictatura fricii: frica de schimbare, de unguri, de tăierea pensiilor, de soroși și billgateși, de roșii otrăvite, de coronaconspirații, de vaccinuri și de câte și mai câte.
  Președintele a găsit prilejul să-i sperie și el o tură ca să le arate cine e cu adevărat PSD.

  3. Sigur că președintele avea ocazia să spună: Stați liniștiți la locurile voastre, nu vinde nimeni Ardealul ungurilor, e o lege neconstituțională care a scăpat prin aprobare tacită de Camera deputaților (adică nu a votat-o nimeni), care categoric va fi respinsă la Senat deoarece are numai avize negative și care, chiar în situația extremă și absurdă în care va ajunge la promulgare, se va lovi de respingerea mea categorică. Pentru că autonomia pe criterii etnice este ilegală și neconstituțională în România. Punct!
  Dar dl. președinte Iohannis a găsit prilejul să devină dl. președinte Băsescu.
  Adică un jucător. Iar acest lucru îi va crește cota popularității și va sufla vânt în pânzele PNL.

  4. UDMR, inițiatorul acestui proiect, dovedește – a câta oară? – că este o grupare închisă în grota propriilor obsesii, care n-au nimic de-a face cu viața noastră, nici a românilor, nici a maghiarilor. În plină pandemie de coronavirus, marea contribuție a acestor politicieni în lupta cu dușmanul invizibil e să pună plăcuțe bilingve pe ușa de la terapie intensiva.

  • Mai Lili
   Vad ca te-ai intors, acum cateva ore scriai altfel pe aici, acum incepi sa-i ierti pe PSDisti. Sau te-a convins incoruptibilul basist DT?

  • Lilisor ,de data asta imi pare rau sa iti spun nu ai priceput nimic . Nu proiectul depus spre aprobare era problema , cuvintele presedintelui practic distrug intreaga conlucrare din parlament intre partidele ce detin majoritatea . Imediat reactia parlamentara ce a respins proiectul s-a vazut . E o explicatie lunga nu stau acum sa iti spun , dar daca citesti chiar pe acest site niste cuvinte ale unor textieri intelegi ce se intimpla . Presedintele nu vorbeste in van . doar un naiv crede asta .

  • @lili
   Pentru a fi mai precisi
   „Liviu Dragnea ot Gratia”

 51. Cu greu mai pot găsi diferențe între Victor Ponta și Dan Tăpălagă!
  Mă sperie gândul că voi ajunge să-l compar cu Vasilica V. Dăncilă!

  • Gata, dupa continutul comentariilor, se aproprie terminarea interdictiilor.Diaspora pleaca spre alte site-uri, sau isi schimba nickname.

 52. Cred că am o problemă cu aprobarea comentariilor, dar nu cred că mai este nevoie de demonstrații.
  Se pare că deja au sosit ”ajutoarele” de la Viktor Orban!

 53. Nevoie disperata? Pe bune? Iohannis se poate retrage la Sibiu fara griji mai bine decat a facut-o Basescu care a fost nevoit sa ramana relevant ca sa o salveze pe Udrea si inca vreo 3 din familie!

  Rau ai ajuns Tapalaga, mai ales sa citezi sondaje facute de aia care il dadeau pe Diaconu in turul 2!

 54. Cine „vrea sa fure” Ardealul ? nu vrea nimemeni,se vor doar banii care se pot scoate de aici (vedeti istoria ,mai toate obiectivele care va iau ochii la Budapesta sunt facute dupa „dualism”);din banii astia,mai poate ajunge si cate un ciubuc la politicienii de la Bucuresti,ca pe ei nu-i intereseaza cum arata capitala unei tari(si nici chiar tara),iar pentru vilele personale -ajunge ;Ungaria isi deschide propriul port la Trieste,noi le „terminam”si pe alea pe care le avem ;g4,nu urmariti Radio Kossuth?daca tot nu iesiti din redactie …sau despre activitatea d-nei Szili,comisar european”pentru armonizarea conceptelor autonomiste” pe un post infiintat de Ungaria si remunerat de guvernul maghiar ,nu ne spuneti nimic ?

 55. Va mai bateti cu caramida in piept etichetandu-va ca si presa independenta . Hmmmm . Mai bine treceti de partea ailalta a baricadei impreuna cu gadea,badea ciuvica,si ciutacu . Cel putin sa stim cu cine avem de a face.

 56. Cei ce-l injurati pe Tapalaga nu sesizati faptul ca incearca sa justifice atitudinea presedintelui din ultimul timp.
  Presedintele este loaial PNL ului si incearca sa-i spele imaginea. Este concluzia pe care am tras-o citind articolul si sunt in totalitate de acord. Asa mi-am explicat si eu iesirile asa-zise necontrolate ale lui Iohannis. Tapalaga ne da un exemplu concret de loaialitate, in persoana presedintelui. Ca e bine sau nu e bine ce face, ca riscurile sunt mici sau mari este o alta problema.
  Sper insa ca eforturile presedintelui de a salva ce se mai poate sa fie echilibrate, rationale si nu disperate.

  PS. Daca articolul lui Pantazi il consider destul de rautacios si incriminator, scris la nervi, articolul lui Tapalaga il gasesc mai explicit si mai just.

  • Inca dormi in papucii statului sincere ?

  • @m O nimerisi ca nuca-n perete.

  • Sincer bati campii cu asemenea afirmatii . Presedintele a iesit si a aparat ce era de aparat. Ce incearca mass media penala sa tergiverseze si sa denatureze ca exagerata reactia presedintelui ,e pur si simplu gargara ieftina . Ce-ai fi vrut,ca sa-i mangaie pe crestet pe initiatorii marsaviei ? Ti-ar fi placut sa treaca asemenea lege ,iar noi sa fim turisti straini in propria noastra tara?

  • @Gogu….

  • @Gogu….. N-ai inteles nimic din postarea mea. Spune sincer, tu crezi ca aceasta lege putea sa treaca de parlament, de presedinte, de CCR? Putea fi legiferata o astfel de erezie? Multi pe aici bateti campii cu gratie.

  • Sincer nu stiu daca avea sansa de reusita ,dar aceste tentative de separatisme teritoriale trebuie criticate dur .

 57. Voi ce sustibeti tot felul de tampenii NU REALIZATI CE INSEAMNA AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC,aveti placa pusa pnl,presedinte,dar sunteti orbi NU VEDETI CINE BE-A ADUS INTR-O ASFEL DE SITUATIE .JALE MARE SI FOARTE GRAV

 58. Domnule Tapalaga, Persistati intr_o paradoxala prostie! Păcat!

 59. trebuie sa fii romin mindru sa nu realizezi ca e PR
  joaca si el cu ce are:o populatie stapinita sute de ani,nu poate fi civilizata in 100

 60. Este ciudat ca un etnic minoritar sa aiba pusee de nationalism ! Ba chiar e impotriva tuturor definitiilor relevante ale termenilor de etnicism si nationalism !

  PS. Aaa, daca domnul Iohannis era patriot, era altceva ! Dar nu a fost cazul !

  • tu ce pusee ai ?suflii in ceva undeva ?

  • @m:
   Nu-i asa ca nu ai priceput nimic din ce am scris ? De altfel cu un singur neuron pe care-l posezi si ala second hand, nu pot sa am pretentii de la tine !

 61. Pacat domnilor Tapalaga si Pantazi! Luand in considerare ultimele articole, banuiesc ca proprietarul G4 a impus o noua politica editoriala. Doriti sa concurati cu domnii Gadea si Ciutacu? Eu renunt la a mai accesa G4.

 62. In cazul in care seful G4Media este userist , poate-i corect sa stie , ca actualul Sef USR este in cadere libera atat ptr. comportamentul sau in partid , cat si atitudinea pe care a avut-o in acest scandal cu Autonomia. La acestea se adauga si incertitudinea asupra corectitudinii Domniei sale in dosarul cu bani europeni. Dovedeste cu fiecare zi care trece, oportunism , dictatura , lacomie ambitie nejustificata si lipsa de incredere.

 63. Domnule Tapalaga, mie mi-ar fi rusine sa scriu asa ceva…

 64. dle. Tapalaga, te afli intr-o grava eroare.
  a spune/rosti adevarul verde in fata, nu inseamna populism!
  udmr-ul in cardasie cu psd-ul au atentat la integritatea teritoriala a Romaniei si acest fapt se sanctioneaza in oricare din statele europene cu scoaterea acestor partide in afara legii.
  Ai inteles, dle.TAPALAGA?

 65. Sa repetam . Cuvintele presedintelui faceau referire la aprobarea (tacita )oferita unei initiative parlamentare (neconstitutionala ) a UDMR ce solicita AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC. In fapt , una din camerele parlamentului a votat (nu are importanta forma ) si aprobat cererera UDMR, fapt de o gravitate fara precedent in istoria ultimilor 30 de ani a Romaniei .Presedintele a iesit in public si a prezentat intregii natiuni acest derapaj parlamentar ,ce dealtfel a fost extrem de rapid corectat de Parlament (deci se poate ).Politic ,presedintele nu avea nevoie de as consolida nici mandatul (este la al doilea si ultimul ), nici de a mari procentul votantilor PNL. Totusi ,cuvintele alese cu grija de catre presedinte au avut ca urmare imediata ,votul de respingere a proiectului UDMR si nu numai atit . In parlament , orisice actiune politica viitoare, ce este parte a unei intelegeri UDMR-PSD ,sau UDMR – indiferent cine altcineva ,produce pagube electorale. Aceasta divizare parlamentara este favorabila deciziilor urmatoare ale PNL.PSD deja se confrunta cu contestari la nivel de conducere dar este posibil(asa cum ne zice textul ) ca orisice schimbare sa fie resimtita negativ de PNL. Pina atunci insa mai este drum lung . Partidele (dupa emotia primara evident creata de presedinte cu buna stiinta ) se vor gindi de doua ori atunci cind vor fi puse in fata unui vot si parte din parlamentarii , ce au simtit cumva ca au fost pacaliti sau sarinti (ca metoda de ocolire ) , vor capata o alta intelegere a propriei decizii . Parlamentarii , cei care au inteles ce se intimpla ,vor dori sa nu fie parte a unor decizii viitoare de acest fel (decizie ce nu este o scapare de moment sau o uitare ) .Din nefericire se observa o UDMR-izare a partidelor parlamentare. . Dar despre asta cu alta ocazie .

  • vai domnule ! da m ai last cu sufletul la gura ; dupa o asa analiza serioasa ,amu sa trebuiasca sa astept ? pina cind domnule ? fie ti mila de romini

 66. Ce mai tura vura , dom TAPALAGĂ ! Ne poți spune matale , așa pe șleau și făr de tertipuri, DE CE VREI cu tot dinadinsul să insisti pe tema JOHANNIS vs UNGARIA , și nu pe JOHANNIS vs SPARANGHELUL NEMȚESC,de exemplu ? Ne satisfaci această curiozitate sincera? Ne faci această concesie de a înțelege și noi , amărîții intru comentarii, dedesubturile grelei misii de jurnalist ? TE RUGĂM !!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.