G4Media.ro

De ce a jucat Iohannis cartea naționalismului dur pe tema autonomiei Ținutului…

De ce a jucat Iohannis cartea naționalismului dur pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc. Câteva posibile explicații

Președintele Klaus Iohannis a avut azi singura ieșire cu caracter puternic naționalist ca președinte. Un discurs de tip ”nu ne vindem țara”, de anii 90, din partea unui om politic care nu doar că a respins mereu naționalismul, dar a și fost deseori victima unor atacuri în această cheie din partea PSD. Cum se explică ieșirea lui Iohannis, altfel un monument de decență în ieșirile publice?

 • ”În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor. Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri?”, a spus Iohannis de la Cotroceni.

PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor – asta n-am mai auzit-o de pe vremea lui Vadim Tudor. Oricâte prostii a făcut PSD, oricât de incorectă e agenda liderilor PSD, niciunul nu a îndrăznit vreodată să facă așa ceva. Până la proba contrarie, ce s-a întâmplat în Camera Deputaților e o probă de prostie politică, de indolență, de disfuncționalitate a celei mai importante instituții democratice. Dar nu dovada unei trădări de țară. Proba e că PSD s-a mobilizat rapid ca să pice proiectul în Senat.

Practic, în plină criză de sănătate și economică, Iohannis a făcut din țânțar (o neglijență în Camera Deputaților din cauza căreia proiectul a trecut tacit și merge la Senat) armăsar (a acuzat o presupusă înțelegere subterană între PSD și guvernul Viktor Orban), fără să prezinte vreo probă. A aruncat o acuzație neprobată, extrem de gravă, potrivit căreia liderul principalului partid parlamentar, PSD, are o înțelegere secretă cu Viktor Orban. Dacă era reală înțelegerea, ea trebuia expusă public, nu lăsat un mare semn de întrebare descalificant.

Toate datele ne indică faptul că poziționarea președintelui e o ieșire cu dublu scop electoral. În primul rând, creează o agendă paralelă cu realitatea și abate atenția de la problemele reale ale reacției autorităților față de pandemia de coronavirus. În al doilea rând, crește tensiunea în an electoral pe o temă facilă – naționalismul. E tema folosită de-a lungul timpului de toate partidele, PSD, PNL, PDL, PMP, și de care Klaus Iohannis s-a ferit în permanență. Și pe bună dreptate, pentru că demonii naționalismului în partea noastră de lume au făcut mereu victime. Victime reale, multe, comunități sfâșiate timp de secole, războaie devastatoare.

Desigur că la Cotroceni s-a strâns enorm de multă frustrare față de comportamentul UDMR și al guvernului Ungariei față de România. UDMR a susținut multă vreme PSD, a masacrat justiția cot la cot cu Dragnea, a promovat inițiative populiste și a adoptat încă de acum trei ani autonomia ca obiectiv politic principal.

Guvernul Viktor Orban, la rândul său, are de cinci ani o politică extrem de agasantă la adresa României. În încercarea de a se proiecta ca lider al maghiarilor de pretutindeni, Viktor Orban irită constant Bucureștiul cu investițiile masive din Transilvania, cu politica pro-rusă, piedicile puse în calea proiectului energetic BRUA, cu încercarea de a câștiga teren la Chișinău. Mai mult, doar ultimele săptămâni ne-au arătat un comportament la fel de iresponsabil la Budapesta, la limita provocării. Trei exemple: românii veniți din Vest și blocați zeci de ore la granițe, atacul ministrului de Externe Péter Szijjártó la adresa ambasadorului Marius Lazurca și împărțirea ostentativă de măști la Chișinău la nici 24 de ore după ce România anunțase un ajutor masiv pentru Republica Moldova.

Dar toate aceste probleme percepute de România în relația cu Ungaria trebuie rezolvate punctual. E Cotroceniul îngrijorat că cetățenii maghiari din România sunt tot mai atrași de Budapesta? Păi să înceapă ceea ce G4Media.ro cere de doi ani: un program masiv de investiții care să le facă viața mai bună cetățenilor români de etnie maghiară, uitați în enclava Har-Cov de trei decenii fără școli, fără drumuri, fără pic de atenție de la București.

Sunt supărate autoritățile române că guvernul maghiar zburdă prin Transilvania, unde investește la greu și controlează toată presa de limbă maghiară? Atunci să dubleze ajutoarele cu propria sa contribuție și să-i scoată din pauperitate pe cetățenii de acolo, maghiari și români deopotrivă. Să creeze un program de susținere a presei locale independente, în loc să arunce zeci de milioane pentru moguli. Să găsească profesorii de română ceruți de toate școlile din regiune – pe scurt, să îi trateze ca pe cetățeni români cu toate drepturile.

În locul unei strategii pe termen lung și a unor politici publice coerente, președintele Iohannis a ales să se rățoiască la ungurii care vor să ne fure Ardealul, cot la cot cu PSD-iștii. Așa, și unde să fugă cu el? Că tot aici, în UE și în NATO rămân.

Mai poate exista o explicație pentru poziționarea lui Iohannis: de sute de ori atacat de PSD pe tema etniei sale și a falselor legături ascunse cu Angela Merkel, probabil că Iohannis a găsit momentul în care a putut să întoarcă afrontul. Dar nu pentru asta l-au votat românii, nu pentru un altfel de PSD-ism, ci pentru că a promis ”România normală”.

Încă o dată, PSD nu e de scuzat. Ce au făcut PSD și președintele său, Marcel Ciolacu, care e și președintele Camerei Deputaților, va avea efecte simbolice pe termen lung. În istoria Parlamentului va rămâne pentru totdeauna mențiunea că un asemenea proiect a trecut de o cameră. Preocupat să promoveze proiecte populiste, care pun o presiune uriașă pe bugetul de stat, PSD a uitat să-și facă treaba. Și nu uităm nici relația reală de complicitate între Liviu Dragnea și Viktor Orban, cimentată de consilieri trimiși de la Budapesta în ajutorul fostului lider PSD pentru a-l ajuta la construirea narativului legat de Soros și presupusul stat paralel.

O parte importantă de vină o are și UDMR, care a adoptat oficial discursul radicalilor maghiar de câțiva ani, de când Kelemen Hunor a predat partidul la cheie lui Viktor Orban, rupând tradiția echilibrată a predecesorului său, Marko Bela. În 2018, UDMR a semnat împreună cu cele două partide maghiare radicale declarația privind obținerea autonomiei ca proiect politic, în ciuda Constituției României,. Să nu se mire ipocrit Kelemen Hunor că acum îi explodează în față tema autonomiei și nu știe cum s-o îngroape. Prin ceea ce a făcut el însuși a dezechilibrat relația cu majoritatea și, culmea, și-a marginalizat propriul electorat. Pentru că, prin susținerea proiectului autonomist, UDMR a blocat discuțiile despre descentralizare și regionalizare, de care cetățenii români de etnie maghiară au nevoie ca de aer, așa cum au și moldovenii, și oltenii, și bănățenii.

Sper să fie doar un episod singular în comportamentul președintelui Iohannis. Radicalizarea electoratului de-a lungul faliilor etnice ar fi o mare eroare, mai ales când o criză economică e iminentă. Combinația radicalism – criză economică e devastatoare pentru un stat necopt, cu instituții puțin rodate.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

174 comentarii

 1. Werner face și el ce i se spune, că doar nu e capabil să judece cu capul lui.
  El doar execută ordinele venite pe filiera SRI.
  Adică, pe bune, individul e în faza de retardare.

  • Retard are coana Veorica.
   Iohannis a copiat un model de politicianism dâmbovițean,atât.Și NU cred că o să repete faza de azi.
   În schimb,PSD are de explicat ceva:ce e cu CO-SUVERANITATEA asupra Transilvaniei,tacit convenită prin 2017-2018 de Liviu NIcolae Dragnea și Orban Viktor…
   Căe foarte ușor să aruncăm totul îbn capul PNL și al lui Iohannis,făcându-ne că uităm cine a guvernat țara DIRECT 18 ani din 30,ultimii 7 chiar neîntrerupt.Adică cine a preferat să permită investiții masive ale guvernului maghiar în Transilvania,mai ales în HarCov,în loc să investească statul român al cărui buget se afla pe mâna PSD.

  • Cum era vorba, „președintele e cel mai informat om din stat”?
   Iohannis nu ratează ocazia ca să lovească în adversarii politici, DAR de fapt mesajul e o avertizare dată Ungariei, un fel de „să nu credeți că nu știm ce faceți, nenorociților”. Eu cred că se întâmplă lucruri în perioada asta, lucruri pe care nu le vedem cu toții.

  • El a ajuns presedintele tarii si tu un nimeni pe internet.
   Singurul retard de aici esti TU!

  • @Covid Angel,
   Nu ai treaba in lume, ca doar nenea Xi Jinping nu te-a eliberat ca sa stai la taclale pe forumuri si pe te miri unde ?!
   PS. Ti-ai facut norma in stepa rusa ? Nu ti-ai facut-o! Si parca vad ca ti-l vei pune si pe Cracanel in cap, ca doar nu crezi ca e vreun ”angel” si nu stia cat esti de infectios…

  • @nr 4
   A ajuns presedinte pt ca are nspe mii de dosare pe capul lui si e perfect santajabil, marioneta perfecta.
   Eu nu sunt nici santajabil si nici marioneta.
   Inainte de el, a fost presedinte un abject turnator la Securitate, tovarasul Petrov.
   Cu alte cuvinte, ca sa ajungi presedinte in acest moment in Romanica si sa fii votat de prostime trebuie doar sa fi un jeg absolut, papusa perfecta.

  • @scaraotchi
   Esti slab, nene. Ce drac s-a intamplat, nu mai primesti textele si trebuie sa iti scremi neuronul?

  • „Eu nu sunt nici santajabil si nici marioneta.”
   Nu, tu esti doar un postac si slugoi PSDist.

  • neamtul rominesc vorbeste cum il sfatuiesc consilieri;statul rominesc este incontinuare condus de securisti;acest stat traieste bine dupa ura impotriva ungurilor si a altor etnii traitoare acolo;sa faca investitii in Ardeal ? pai rominia traieste din ce da Ardealul

  • @nr 4
   Ma confunzi, eu sunt trol rus angajat direct de Kremlin. Raspund doar in fata lui Putin, Kim Jong Un si, uneori, in fata reptilienilor.
   Mai prestez si pt mafia siciliana, insa doar atunci cand am chef.

  • Neaahh, e ”decât” un postac pedeserast slab care ”face si el ce i se spune” la punctaj dar simte că li se aproprie funia de par securiștilor pe care îi slujește și ale căror ”ordine doar le executa”.

  • Si umblau zvonurile ca l-au rapus virusii pe
   dl Scaraoțchi® si a renascut, din morti etc etc, in dl Scara®

   Sau poate a lucrat la foc continuu, fiind o perioada buna pt business…

   welcome back

  • @Morbid Angel
   Morbid ești.
   Nu trebuie să faci niciun efort să demonstrezi că ești idiot.
   Nickname-ul spune tot.

  • Mai bine Iohannist decat p$dist,mai bine basescianist decat Ilici(criminal) KGBist ….

  • Băi oameni buni ! In sfârșit se Votează ceva in interesul țării . Eram o Rușine a lumii sa se adopte acest proiect de lege !!! Oricum dacă se vota așa-zisa autonomie, va spun eu , ca ieșea urat … eram in fruntea oștilor din Apuseni și plecam calare spre TG Mures și Ciuc sa ne recâștigam țara. Și , nu știu cum au ajuns UDMR in parlament ! Ca doar nu sunt partid politic ! Alo domnu Roman ! Domnu Orbán de România ! Alo parlamentari care va luați salariile din România !!! Poate e momentul sa luați taurul de coarne după pandemie , adică sa excludeți din Parlamentul României aceasta adunătura de inși numita partid ( UDMR) care nu urmăresc altceva decât punerea in practica a sarcinilor transmise de la Budapesta .
   PS pt toți cei care îl acuzați pe Iohannis de naționalism . Veniți in zona ardealului și o sa înțelegeți de ce ii “ iubim “ așa mult pe maghiari . Mergeți in Harghita sa va cazați la un hotel … cel mai probabil o sa vorbiți engleză cu angajații de acolo . Ca romană nu servim !!
   Sa fiți sănătoși și Stați acasă !!!

  • Vrajeala retrograda non europeana,de ambele parti.HarCov o enclava ungureasca in mijlocul Romaniei.Ce drepturi si avantaje obtin ptr comunitatea de acolo,e treaba lor …. prost nu i cine cere.Yo nefiind de acolo,neavand nici ura ptr ei,ma interesez mai mult de zona unde sunt si de unde sunt si unde e mafie politica de cumetrie din greu: https://m.hotnews.ro/stire/23948265

  • Dacă n’am Președinte neamț – îmi cumpăr!

  • @morbid angel: Futu-te-n gura de maimutoi bolsevic! Baga-ti-as sarma-n nas! Iar faci spume cu gust de comunism pe-aici, boule?
   Sunt bine puse cratimele, papagalule? Baga-ti-as cratime-n nasucul tau de lepra comunista! Esti un sobolan urat mirositor! Doar atat!
   Ce argumente ai, dobitocule, in favoarea clicii bolsevice pe care o aperi? Incearca si tu sa debitezi ceva argumentat si inteligent! Te simt dupa miros ca esti un prostalau cu ifose!

  • @AmbiAnus
   iar ai avut o partidă de anal nereușit și ești în faza de isterie? 😀 😀 😀
   Apropos, ți-a șters mă-ta (vezi cum se scrie, loază?) mucii dă pă piept înainte să te lase pă net?

  • Presedintele este cel mai informat politician din stat, aceasta reacția a sa ma face sa cred ca vorba in realitate de o înțelegere reala între PSD (care teprezinta interesele Rusiei) si Viktor Orban.

  • Bai Anghel Mortaciune, duci nenica, duci. Nu te-ai saturat de cata mwe iei pe -aici. Du-te-n quizda ma-tii de balegar psdist! Voi sobolanii pierdeti timpul pe online, n-ati invatat ca nu merge? De ce? Pt ca votantii vostri sunt retarzi, nu stiu ce e aia internet. Zburati la tv-uri si mancati kk acolo. Kk-m-as in coliva ma-tii, jegosule!

  • @Ricardo, pe tine te las să-mi legi șireturile și să mă pupi în kur, însă doar dacă îngenunchezi frumos 😀 😀 😀

  • Presedintele a facut ce trebuia sa faca, in fata atacurilor nerusinate permanente ale minoritatii maghiare, impotriva tarii.
   Comunitatea maghiara sa-si ceara scuze pentru crimele odioase savarsite impotriva Romanilor, pentru persecutiile salbatice, pentru deznationalizarea, din perioada ocupatiei.
   Comunitatea maghiara este instigata de sefii sai si de guvernul maghiar sa-i urasca pe romani, sa nu invete limba oficiala a statului in care traiesc, sa nu respecte simbolurile si sarbatorile nationale ale Romaniei.
   Presedintele nu a dezinformat deloc.
   A avut in mod sigur rapoarte de la Serviciile de Informatii ale tarii, dar si fara asemenea rapoarte, daca ai macar un pic de minte, poti intelege planurile iredentiste marsave ale udmr si ale guvernului maghiar.
   In primul rand, sa ceara orice drepturi sau privilegii, mai mult decat au acum, inseamna impertinenta.
   Minoritatile au in Romania absolut toate drepturile imaginabile.
   Orice pretentie in plus, inseamna ca, in spatele unor cuvinte mestesugite, se ascunde altceva.
   Propunerea de autonomie a unei zone din Romania, repusa mereu si mereu in discutie, ascunde pretentia clara ca acea zona sa fie extrasa de sub autoritatea Statului Roman.
   Cu ajutorul psd si al altor tradatori, astazi propunerea trece tacit la camera, data viitoare, profitand de carantina, de vacanta, de votul prin corespondenta al parlamentarilor, chipurile din greseala, trece si de senat.
   Mituind sau santajand niste judecatori corupti sau santajabili de la CCR, propunerea poate trece si de CCR. Daca nu prima data, poate a doua oara, poate a treia oara.
   CCR a dat multe decizii aberante, criminale, nelegale, netemeinice si neconstitutionale. Dupa eliminarea tuturor autoritatilor Romane din zona, urmeaza cererea de independenta, apoi unirea cu Ungaria.
   Nu este un fals conflict interetnic.
   Usor, usor, Romanii din aceste judete au fost alungati sau deznationalizati, Limba Romana nu se mai invata, nu se mai foloseste, programa scolara, manualele nu mai reflecta realitatea, ci pozitia mincinoasa a udmr, privind istoria Transilvaniei.
   Scoala trebuie sa ajute la formarea oamenilor, ca sa nu mai poata fi pacaliti de politica iredentista a pasilor marunti, dusa de udmr.

  • Atitudinea presedintelui nu a fost cea cu care eram obisnuiti, adica foarte retinuta. Dar cum sa nu explodezi la o asa gogomanie amestecata cu ticalosie?
   Cum sa nu reactionezi vehement, cand parlamentul, care s-ar cuveni sa fie vocea poporului, fie face targuri impotriva intereselor tarii sau doarme in papuci de prost ce e?
   Consider exagerate criticile exagerate adresate presedintelui, dar il iert pentru inteligenta analiza din a doua jumatate a articolului.

 2. Daca Johannis ar fi tacut sau s-ar fi aratat ingaduitor fata de acest demers al UDMR, mai mult ca sigur ca dl Pantazi l-ar fi infierat pe presedinte pt nepasare sau pt cine stie ce alte motive.

  Asa ca, dle Pantazi, cu toata parerea de rau va spun ca articolul dvs e un fel de bla-bla-bla fara cap, fara coada si, mai ales, fara continut!

  • Cam… adevarat grăit-ați!

  • @Lana:
   E plin de continut dar refuzati dvs sa il vedeti !

  • Subscriu.

  • in rominia asta se citeste!asta se vinde ! scrie si el ptr trai;
   aia care l or votat din afara,vor fi mai circumspecti acum poate !nu,nu ptr ca n ar striga si ei afara cu unguri din tara,dar azi au dus virusul acasa ! ha ha si sint blamati; asa ca neamtul rominesc o fost sfatuit sa strige si el ,afara unguri din tara,o piine calda in rominia ! poate asa fura din electoratul advers; si uite asa, cei care folosesc curent ,afara unguri din tara, ajung sa poata critica chiar asta,haha este inca odata dovedita insusirea de tradator a rominului,lipsa lui de caracter

  • @Lana: Sint de acord cu dvs. Aveti dreptate.
   @Pantazi. Ma tem, d-le draga, ca ati cazut in plasa facila a exploatarii tiribombistice a stirilor. Intrebarea falsa pe care o puneti este, de fapt, „de ce nu este perfect d-l presedinte”. Pentru ca este politician si joaca la cistig – ca sa nu ma refer si la datele jocului: adversari de ultima speta etc. Experienta ne invata ca jigodiile (fie ele patrupede ori bipede) nu inceteaza sa mai sara la ‘gioale’ decit lovite peste bot. Incetati, deci sa mai cereti ca aceasta lupta ingrozitor de grea pentru toti sa fie dusa de sfinti. In al doilea rind, incetati sa mai acuzati ‘nationalismul’. V-as sugera, daca nu va este cu suparare, sa cititi / rememorati inceputul inscriptiei de pe Arcul de Triumf. Da, datul cu batul printre sipcile gardului nu este frumos – decit cind cistigi partida. Abia dupa aceea poti cere sa vezi si joc frumos. Agenda paralela cu realitatea? Nu doar coronavirusul nu doarme; nici ticalosia nu are somn, dupa cum nici geografie. Toate sint actuale si de infruntat in acelasi timp. La urma-urmei numai ai lor sint patrioti (nationalisti, daca vreti)? Unde ati fost si ce-ati facut cind apareau poze trucate cu cineva in ipostaza de Führer? Cit despre PNL, nu le mai cereti sa scoata bani, macar ca sa nu fiti dvs acuzat de „agendă paralelă cu realitatea”, cind stiti bine ca au gasit praful de pe toba. De ce nu incercati altceva: 1) sa analizati (profesional, nu gargaragistic!) cazul de la Budaptesta, in care s-a implicat – in mod curajos, dupa parerea mea – ambasadorul roman; 2) sa faceti un istoric al minariilor maghiare sub guvernarile PSD si apoi sa va ridicati la a introduce in ecuatie miscarile politicii ruse in ultimele decenii?
   E usor sa scrii superficial, dar cititorii G4… merita mai mult, cred.
   Cu cele mai bune urari,

  • Un articol slab, scris in graba. Ai dreptate : daca da, de ce da, daca nu, de ce nu….

  • Sustin!!!!!!

 3. Electoratul lui Vadim Tudor trebuie resuscitat și adus in PNL.
  Orban uneori aduce a Vadim in exprimare, dar nu și în cunostinte.

  • Orban? Vroiai sa zici Iohannis? Voi, postacii PSD, sunteti atat de prosti incat incurcati tintele linsajului mediatic.

  • De Organ Ludovid vorbeam,Johannis nu vorbește el ci casca din ureche de la Spp.
   Eu sunt apolitic.

  • Cand spui ca esti apolitic te referi că trăiești dupa alte legi care nu au fost facute in politică? Ca eu nu pricep!!

  • Nu am nici o simpatie pentru partide politice.
   Toate niște mizerii corupte.

 4. Nu stiu cata frustrare s-a acumulat la Cotroceni pe relatia cu UDMR din moment ce PNL negociaza, pe ici pe colo, aliate post-electorale cu UDMR. Iar declaratia de azi nu face altceva decat sa remobilizeze votul etnic adica sa dea un nou suflu UDMR care se zbatea la limita pragului. Asta e efectul pervers: creste si PNL dar creste si UDMR.

  • Diversiune.
   Poate ca asta a fost si scopul.
   Mai țineți minte de votanți udmr in Teleorman și Giurgiu??

 5. Nu cumva cu miscarea asta, oricat de atacabila ar fi de puristi diplomati, presedintele s-a cam asigurat ca PSD nu imi mai permite sa joace ticalosiile mana in mana cu UDMR?

 6. @ C. Pantazi Orientarea dvs anti Iohannis ne este cunoscuta. Ca foarte multi romani au dorit ca Iohannis sa se exprime nu e de mirare. Ca politicienii au asteptat cu totii cateva zile, iar nu vad care e problema. Ca Iohannis e vinovat de toate relele, ar fi o acuzatie de inteles pentru cei care nu cunosc „politicile” presedintelui, ce inseamna acest termen si in ce masura presedintele Romaniei are uneltele pentru a implementa „politici” in Romania, oricare ar fi acestea. Nu cred ca dvs sunteti atat de putin informat. Va acuz de rea credinta, cu alte cuvinte. Ce mia scapat, este articolul dvs despre „intamplarea” din Camera deputatilor, dar mai caut, probabi a aparut chiar pe 25, sau 26, ca o legitima reactie imediata.

  • Bravo! Si sa ne spuna si noua mister Pantazi de ce nu era cazul de trădare de țară? Dacă nu ieșea președintele cine știa asta? Am avut pretenții de la USR ,chiar PNL dar nimeni nu a ieșit să ne spună ce vor sa faca ungurii cu acordul tacit al PSD.Daca nu erau urechiați de Klaus cine ne garantează că nu trecea și de Senat? Au parlamentarii telemunca și o freacă de acasă și nu mai stie nimeni ce leg trec ei acolo…O sa ne trezim ca suntem pasibil de încălcarea legii și dacă vorbim română în HarCov. Președintele a fost omul potrivit la timpul potrivit. A observat cineva ca toti senatorii au votat împotriva dar maghiarii pentru? Asta nu e trădare de țară???

  • De acord cu afirmatiile d-tale si ale predecesorului, Mari Valachul. Asadar subscriu!

 7. „ungurii care vor să ne fure Ardealul, cot la cot cu PSD-iștii. Așa, și unde să fugă cu el? Că tot aici, în UE și în NATO rămân”.
  – Dom’ Pantazi, cum ai putut sa dai drumul la aceasta nerozie?

  • Asta e exact frază din manualul de propagandă și de adormire a românilor, caută pe internet să vezi câți udemeriști au spus-o în mod repetat. Și pare că a și prins la unii.

  • După domnu Pantazi concluzia e cât se poate de clară: nu e nicio problema dacă ungurii ne iau Ardealul.
   Altfel domnu Pantazi se straduieste sa găsească explicații favorabile lui Iohannis, deși răspunsul la întrebarea lui e unul singur: iohannis a făcut declarația respectiva pt ca a vrut sa speculeze politic, cu o minciuna ordinara, credulitatea poporului roman votant, p care nu l considera nici mai deștept nici mai informat decât un elev de gimnaziu fără drept de vot.
   Nu are nicio treaba declarația lui Werner nici cu V Orbán (sa lansezi un atac la adresa pm Ungariei in condițiile in care nu te întemeiezi p nimic e o dovada de prostie), nici cu UDMR ul (e un adversar mult prea mic, și vremelnic, pt ca după alegeri PNL va fi foarte interesat sa meargă cu saru mâna la UDMR pt o majoritate confortabila).

  • Dar ce , Rusia a fugit cu Transnistria, cu Abhazia sau cu Osetia? Nu! Doar a pus cate un ghimpe in coasta tarilor pe care vrea sa le santajeze. As vrea ca dl. Pantazi sa raspunda la aceasta intrebare. Mai mult; dl Pantazi cere dovezi, pe care el insusi le produce.
   Citez: Guvernul Viktor Orban, la rândul său, are de cinci ani o politică extrem de agasantă la adresa României. În încercarea de a se proiecta ca lider al maghiarilor de pretutindeni, Viktor Orban irită constant Bucureștiul cu investițiile masive din Transilvania, cu politica pro-rusă, piedicile puse în calea proiectului energetic BRUA, cu încercarea de a câștiga teren la Chișinău.
   Intrebarea este: pana cand?

 8. Domnule Pantazi!
  Incercati sa stingeti o casa in flacari cu un pahar de apa!
  Nu merge!
  Se darama sandramaua lui Iohanis si a PNL.ului.
  Poate lumea vede acum ce a votat!

  • Am vazut ! De azi ,PSD-ul s-a cam lins pe bot de voturi in Ardeal …. asta am vazut ;
   !

  • Pacat de tot efortul lui Daddy, care a mai si belit berbecul la stana, de fata cu Daia si cu toti reporterii aia platiti cu bani grei de Draghici Mircea, gandind ca in felul acesta o sa-si atraga simpatii in randul ardelenilor…

 9. inprincipiu articolul are dreptate, exceptand punctul despre anticonstitutionaliatea proiectului…acest proiect este in concordanta cu constitutia, nu atenteaza la unitatea nationala, cum le place ignorantilor sa spuna, si se refera la reorganizare administrativ-financiara, in cadrul unitatilor administrative existente, deorece constitutia nu impiedica alianta mai multor judete. Iar principiile autonomiei sunt agreate in UE, si s-a inceput o descentrlizare la insistentele UE, ca forma care rupe mafia centrala si contribuie la dezvoltarea tarii, dupa exemple din tarile europene…prostia cu datul Ardealului este intradevar la nivelul funarist, si va avea consecinte grave in escaladarea nationalismului in tara.

  • Sa mori tu ca crezi ce scrii?!

  • Nenea sau tanti Judith dacă e tot așa de constituțional cum zici tu…nu te duci tu în Ungaria să faci acolo câte schimbări administrative vrei tu?!?? Aici ,în România, fiind cetățean român trebuie să știi limba română, sa respecți legile țării și dacă nu îți convine…e libertate…te poti duce unde vezi cu ochii. Haidi pa!!!

 10. Dacă nici o tentativă la adresa unității teritoriale a României nu se numește trădare, atunci înseamnă că putem scoate acest cuvânt din dicționar.

  • aveti un dictionar la indemana? de acolo puteti afla ce inseamna autonomie…poate asta va usureaza chinurile cauzate de frica spargerii unitatii teritoriale nationale…vedeti, idealul romanesc, Franta, stat national care a fost modelul statelor nationale din lume, are si ea autonomii, si actioneaza pentru descentralizare tot mai extinsa dar ramane stat national unitar.

  • @judith aici nu este vorba despre nicio frică – este vorba despre atentate repetate la integritatea teritorială a țării, rămanse nesancționate de justiția din România; iar în acest caz problema nu o reprezintă ideea de autonomie ci, mai degrabă, aducerea în peisajul românesc a politicilor de la Budapesta preluate de PSD și PNL via UDMR.

   Dacă vreți să ridicați ochii către țările vestice, uitați-vă și la cum a reacționat Madridul la tentativa de referendum din Catalunia.

  • @Judith. Hans are dreptate. Am trecut prin Covasna mergand la Bacau. Am oprit pe drum sa iau o paine, se comercializeaza ambulat in toate satele. Unguroica care vindea mi-a intors curul, vazand ca sunt de Bv si roman. Mi-am bagat ce mi-am bagat si am mers mai departe, desi merita taraba pusa in cap. Cazuri mult mai grave decat acesta sunt multe si nespuse. In autonomiile alea frantuzesti nu ai sa intalanesti asa situatie sau ceva similar.
   Esti naiva daca crezi ca ungurii nu planuiesc un referendum pt independenta in Ardeal, nu doar pt autonomie. Si pt asta Orban il pupa-n cwr pe Putin, specialist in enclavizari.

 11. Haiti, ia uite ce se aseamana ideile jurnalistului Cristian Pantazi de la G4Media.ro cu ideile politicianului Dan Barna de la USR care a fost injurat la greu astazi pt ca i-a reprosat lui Iohannis iesirea ultra populista pe tema unui proiect de lege cunoscut de peste o luna de zile !

  • Mai sunt și oameni care judecă situația deschis și limpede și nu se lasă duși de valul naționalisto-populisto-cretinian provocator de spume la gură.

  • servus @Su
   As Vrea Sa Cred Ce spui despre Barna ! L am urmarit ( cand aparea pe sticla sau FM, nu altfel ) si de dragul dialogului cu Tine NU il pot inghiti ! Este Searbad si Gol ca O Birna N Ochi ! – in continuare NU isi creste colegii, apare si vorbeste elucubratii DOAR el, pacat ! Nu va fi de capului ceva ! Regret sa iti spun In Avans !

 12. Nimeni nu se aştepta ca o astfel de lege să treacă de Camera Deputaţilor.

 13. dar scuze pt manipularile lui tapalaga cu nr de teste vs ne infectati voi va cereti?
  de ce g4intretine o spaima ca nu testam destul si am putea vea multi mai multi infectati nedetectati/
  sunteti rtv?

 14. Lasand la o parte analiza politica si concentrandu-ne pe fapte dle Pantazi putem concluziona ca Udmr a ajutat masiv la masacrarea Justitiei alaturi de infractorii Psd si acum a re-depus un proiect de lege care atenteaza la suveranitatea teritoriala a Romaniei.

  Daca mai e vreun parlamentar cu coaie in Parlamentul Romaniei ar trebui sa propuna o lege in regim de urgenta prin care votul partidelor care propun legi care atenteaza la securitatea, integritatea sau suveranitatea Romaniei sa poata fi suspendat pe o perioada nedefinita.

  Elegant, democratic, european si eficient!

 15. Să vă trăiască familiile în cimitir tuturor care vorbiți de rău președintele româniei (o țară de proști și curve). Ziceți mersi de KWJ că altfel țara era o parte colhoz rus și alta bozgorime. Fmmpsdaldeudmr a făcut încă o mișcare împotriva siguranței naționale și nimeni,dar nimeni nu ia nicio măsură (mă refer la toți labagii care vorbesc de rău președintele pe aici). Sau sunteți de acord cu PSD.

  • Corect. Nu înțeleg indignarea la adresa lui Iohannis, au ajuns nemții sa fie mai români decât românii.

   Nu am mai intrat pe G4Media de pe vremea lui Dragnea, dar nu pot sa nu observ o schimbare de narativă.

 16. si basescu era nemultumit..ca cica pnl e vinovat si nu mai stiu ce…da d-le pantazi ati ramas basist din pacate

 17. Cei care fac aceste comentarii ca cel acestui individ ( autorul artcolului ) si latraiilor lui ar trebui condamnați la muncă silnică pe VIAȚĂ !!!

 18. Pantazi ilustreaza pe deplin zicerea „Frunzulita de cicoare/krva-i krva pana moare/ Din nisip nu faci mancare/ nici din krva, fata mare”
  Cine nu urmeaza naratiunea neo-marxista bruxeleza este infierat cu manie proletara de Pantazi&Tapalaga, aceste faruri calauzitoare ale progresului.

 19. In momentul asta Pantazi si Tapalaga au intrat in vizorul lui Klaus ,sa vedem ce dosare apar despre cei doi pe siturile alea de securisti pe care au aparut si despre Barna.

 20. Pai, cat sa mai reziste si Johannis cand minciunile si acuzatiile de la infractorii din PSD curg ca torentii topiti la venirea primaverii!
  Eu il felicit, BRAVO, dle Johannis!
  Desi e evdient pentru toata Romania ca GRESEALA(intentionata sau NU, eu cred ca e INTENTIONATA, a fost o urmare a intelegerilor dintre Ciolacu si Hunor ca PSD sa aiba voturile UDMR pentru populismele ce trec zi de zi prin parlament pentru a aduce Voturi la PSD!), acum, ~ la ora 16 Ciolacu a facut o Declaratie de presa cu o MINCIUNA greu de inteles: a spus ca Avizul Negativ de la Guvern VENIT la Camera Deputatilor la 3 Luni dupa ce i-a fost solicitat, iar la pranz a Declarat: „Mai mult, GUVERNUL a dat răspuns și a trimis PUNCT DE VEDERE după mai bine de 2 luni de când i-a fost solicitat, DUPA ce se IMPLINISE deja Termenul de adoptare tacită.”
  Si ca asta, vezi Doamne, a intarziat votul in Camera Deputatilor!
  Cautati Declaratia lui Ciolacu!
  Deci: Ciolacu NU spune ca NU a fost posibil Vot in Camera deputatilor din cauza de Pandmie, cum a MINTIT dimineata asta, acum el s-a sucit si acuza ca Guvernul NU a trimis la timp Avizul necesar!
  El spune ca Guvernul a TRIMIS la Camera deputatilor acel Aviz negativ DUPA Adoptarea tacita!
  Uite MINCIUNA:
  Avizul NEGATIV la acest proiect legislativ a plecat de la Guvern pe 14 Aprilie 2020 si a fost INREGISTRAT la Camera Deputatilor pe 16 Aprilie 2020, deci cu 7(SAPTE!) ZILE inaintea Termenului de Adoptare tacita care a fost 23 Aprilie 2020, cand Camera Deputatilor l-a Adoptat tacit si l-a si Trimis la Senat!
  Uite-l:
  http://www.cdep.ro/proiecte/2019/600/70/0/pvg14buc.pdf
  Mai scrie Ciolacu pe Facebook: „Deși reprezentanții PNL mimează acum naționalismul, chiar ei sunt vinovați pentru neîntrunirea la timp a plenului care să respingă această lege. Pentru că au venit infectați în Parlament și nu am putut ține ședințe fix în perioada în care s-a împlinit termenul de adoptare tacită pentru această lege”.
  Chiar și așa, însă, Ciolacu a mai avut o șansă înainte de expirarea termenului de 45 de zile să pună Proiectul de lege pe ordinea de zi.
  Astfel, pe 16 martie, președintele Camerei, Marcel Ciolacu, a dat următoarea declarație publică: „Birourile Permanente Reunite se vor ține prin conferință video și vom analiza textul, cel târziu mâine, iar miercuri sau joi vom avea votul. Vom face o procedură. Eu și domnul Titus Corlățean și cu secretarii de ședință ne vom deplasa la sediul Camerei Deputaților unde vom deschide ședința, iar votul se va face printr-un sistem al Camerei Deputaților de către fiecare parlamentar”. Era vorba despre votul dat de parlamentari pe decretul prin care președintele Klaus Iohannis decreta Starea de urgență.

  Și chiar asa s-a și întâmplat: pe 19 martie, cu 6 zile înainte de trecerea celor 45 de zile constituționale, deși Parlamentul era închis, a avut loc o ședință de plen comun la distanță. În care s-a și votat decretul de instaurare a stării de urgență.
  Nimic nu l-ar fi împiedicat atunci pe Marcel Ciolacu să pună pe ordinea de zi și un vot pe proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc.
  O chestiune considerată, evident, neimportană de către șeful PSD, care acum susține că a fost împiedicat de deputații PNL infectați cu coronavirus să facă asta.
  Desi in Presa au ajuns de Ieri(cand a rasuflat scandalul in Presa!) Documente Oficiale care ne arata MINCIUNA lui Ciolacu incepand de aseara cand a spus catre Ev. zilei ca „nu stie, nu a aflt, nu a avut pr Ordinea de zi un astfel de Proiect legislativ”, Ciolacu continua sa minta , sa atace desi e EVIDENT din DOCUMENTE Oficiale ca EL MINTE cu tupeu tipic PSDist!
  Foarte bine, dle Johannis, TREBUIE ca PSD sa PREZINTE Romanilor TOATE aceste Documente care infatiseaza adevarata fata a acestui escroc numit Ciolacu, tractorist analfabet!

 21. Pare ca atitudinea lui Iohannis este discordanta si neasteptata. In pandemie Ungaria are un cocos dictator Orban cu puisorul Sjiharto. Nu v-a convins povestea ambasadorului Lazurca. Este meritata insulta adusa lui deci implicit Romaniei? Aflati ca asta este raspunsul care se aude si in Ungaria. In cazul Lazurca s-a folosit de un intermediar, sef de partid din Ungaria ca sa se auda in Romania. De ce Presedintele nostru sa nu insulte un sef de partid din Romania ca sa se auda la Budapesta? Mai ales ca a zis si Jo napot!!

 22. E adevarat ca nu sunt de acord sa cobori la nivelul unora care, oricum, nu se vor schimba niciodata. Dar, fiind tot timpul corect politic si asteptand ca macar CEVA sa se schimbe la ticalosi, ajungi sa fii luat de prost si calcat in picioare.
  Asa ca, domnule Pantazi, cred ca ar fi trebuit sa va incepeti articolul cu ultima lui parte si, abia apoi, sa puneti etichetele la adresa presedintelui.
  Doar un moment imaginati-va cum ar fi fost sa avem acum, cu aceasta napasta peste noi, ca presedinte pe Dancila sau pe Dragnea, Ponta, Tariceanu…. & comp

 23. Daca nu ar exista permanenta incercare de a elimina tot ce tine de limba romana ,incepand cu numele strazilor,separarea elevilor/studentilor, emiterea unor documente etc;daca oficialii romani s-ar fatai prin Ungaria si ar face declaratii similare cu acelea facute de diferitii politicieni maghiari la diferite „tabere”,evenimente etc.;daca reprezentantii nostri ar scurtcircuita Ungaria prin diferite organisme internationale (OECD,de pilda);daca romanii din Ungaria ar putea avea locuri in parlamentul tarii in care traiesc,daca ar avea (macar)un teatru (nu vorbim de opera),un muzeu,o emisiune la televiziunea nationala,un ziar …as zice ca Iohannis a intrecut masura ;dar asa cum se prezinta acum situatia,pot sa zic doar ca sunteti rau-voitori si partinitori(sau,mai rau,ca nu vreti sa cunoasteti realitatea-ceea ce ar constitui o obligatie de seama a profesiei pe care o practicati,alaturi de obiectivitate

 24. Si mai este ceva important si spus de cristi diaconescu: niciunde intr o tara civilizata nu poti argumenta trecerea unei legi prin parlamentul tarii din cauza prostiei,tacit,mocnit,covit sau cum oti mai vrea.Declara ca in cursul zilei a fost sunat de un fost ministru de extwrne al spaniei care l a intrebat” bai, sunteti nebuni”?

  • @Dani,
   Se vede treaba ca spaniolul nu cunoaste PSD-ul, ca daca l-ar fi cunoscut, expresia din final ar fi fost alta:”bai, aia sunt vanduti ?…”

 25. ba sa imi fie cu iertate, dar de data asta dl Pantazzi gresiti in totalitate. atat psd cat si udmr o cauta cu lumanarea. si nu avem nicio dovada ca daca nu intervenea presedintele, nu trecea in senat proiectul. ca doar stim cum se dau legi pe burta. deci NU, de asta chiar nu aveti dreptate.

 26. Insidios, dl Pantazi denaturează realitatea, ca sa nu spun ca dezinforneaza pur și simplu atunci când spune ca e vina PSD ca proiectul a ajuns sa treacă tacit de camera. PSD este la fel de vinovat ca și PNL, USR etc pt faptul ca proiectul nu a fost dezbătut pana in 14.03, data după care nici nu se mai putea pt ca Parlamentul a intrat in carantina pt aproape 3 săptămâni. PNL ului și USR ului le ardea de anticipate. Lui Iohannis la fel. Dacă era corect, Pantazi ar fi trebuit sa scrie ca PSD nu este majoritar la camera si ca PNL ar fi putut oricând ridica problema votului asupra acestui proiect pt a l pune pe ordinea de zi si respinge, dar a preferat sa joace electoral, sa tacă pt a învinovăți după aceea PSD ul. Dar dl Pantazi nu e jurnalist, ci formator de opinii mincinoase.

  • Esti prost de dai in gropi. Acest proiect scrantit a fost depus la sfarsitul lui decembrie, in consecinta a fost timp din belsug pentru facut sedinta, discutat, votat si respins, insa nu a fost pus pe ordinea de zi special, ca udmr sa voteze alaturi de psd si acolitii la motiunea de cenzura din februarie, cand pica guvernul Orban. Psd are majoritate in comisiile de specialitate, iar ordinea de zi este facuta de psd, niciun alt partid nu are cum sa faca el ordinea de zi, asta este o arma foarte puternica, si de-asta a fost asa bataie cine sa fie presedinte al camerei sau senatului, pentru acela are painea si cutitul la ordinea de zi a sedintei. Iata de ce sunt legi care dorm in parlament de 100 de ani, iar altele intra de azi pe maine. Acuzi idiot PNL sau USR degeaba, nimeni nu are cum face ceva din cauza nemernicilor psd si acolitii. Daca presedintele nu iesea public foarte drastic, proiectul asta ordinar nu era pus pe ordinea de zi a senatului si respins imediat, nici vorba. Era tinut frumos ca sa fidelizeze udmr si sa voteze si urmatoarea motiune anuntata de ciolacu, dupa iesirea din starea de urgenta. Cam asta se intampla cu aceasta lege, era acolo ca o ghilotina, si nici nu putem sti ce santaje ABSOLUT ORDINARE s-ar fi putut face de psdisti asupra guvernului, ca sa nu-i dea drumul, sau s-o tina si sa treaca tot tacit.

 27. Stimate d-n va recomand sa va micati fizicul in satele romansti din toata tara la alegerea mariei dvs ,apoi sa mergeti si invsatele hunguresti ,si dupa aia sa indrazniti sa maicsustineti ca hunguri nu sunt sustinuti,veruficati comportamentul lorcfata de romani,prin magazine chiar si institutiile statului ,exp primarul din Sf Gheorghe in 2018 NU a permis copiilor romani sa participe la zilele Sf Gheorge cu programul artistic pe scena din centru irasului ,lr-a dat ivoi ib curtea unui liceu de la periferie.Referitor la presedintele Ronaniei daca NU spunea nimic e mut daca a zis de ce a zis cea a zis. Nu ar fi mai bine avand in vedere simpatia dvs ,sa ii sugeram sa VA CEARA UN SFAT INAINTE DE A IESI IN FATA NATIUNII.

 28. G4media ati inceput sa gustati rahat? Ii chinez sau rus? Foarte bine a facut Iohanita prin foloairea carti nationaliste. Isi are ai ea rostul cateodata. Comunitatea maghiara din Romania trebuie prima data sa si voteze reprezentanti integri si onesti si apoi sa apere la dezvoltare si investitii. Fondurile europene Sunt disponibile si primarilor din Har/COV. Iohannita a zis o direct si la subiect si foarte bine a facut o. Sa nu mancati totul odata CA o sa ba doara burta. Ati luat o pe aratura si de asta mi am retras contributia.

 29. Pantazi ar fi vrut ca Iohannis sa cedeze Transilvania poate. Mi-e sila de acest G4 media. Acum il acuza de nationalism pentru ca apara dezintegrarea Romaniei. Pai cum ar fi trebuit sa se poarte presedintele cu teroristii din parlament? Cu limbaj „ioropean” ar fi trebuit sa le spuna ca daca voteaza aceasta lege pierdem o bucata din Romania? Pantazi a dovada de retard cu acest articol. Fie este platit de Sputnik, fie s-a tacanit de tot.

 30. Sunt maghiar, dar ce face UDMR-ul nu ma reprezinta, dimpotriva ! Cot la cot cu ciuma rosie a pareticipat activ la distrugerea justitiei, la salvarea borfasilor, iar ca astea sa fie trecute cu vederea, agita periodic problematica autonomiei . Avand in vedere si pozitiile cretine ale lui Victor Orban, Iohannis a procedat corect, a ridicat vocea odata, dar bine ! PS . Din pacate duetul Tapalaga-Pantazi e anti-Iohannis fatis ( l-ati vazut pa Tapalaga la conferinta de presa cu ce disperare a incercat sa-l puna in dificultate pe presedinte ), si asta de multisor, si cum la noi in tara sunt doar doua tabere mari si late, presupun care le sunt noile simpatii, pe care INCA nu le afiseaza de frica pierderii cititorilor !

  • Eu știu ca maghiarii din Transilvania sunt români.
   Acum în legătură cu cu dovezile care le tot cere Pantazi …… spre exempleu legea a trecut tacit ! Asta este clar! Prostie sa fi fost? La un asemenea, nivel sincer nu cred, sau cel putin ar trebui sa fie luat in considerare ca o ultimă variantă.

 31. Acum e clar si aici cenzura e in floare, ne mai miram de ce sunt anti-Iohannis ?!

 32. Situatia e cam asa:

  – 3 unguri au initiat un proiect de lege care incalca flagrant Constitutia Romaniei.
  – Singurii care au votat proiectul sunt cei 9 senatori unguri.
  – Un alt ungur il reclama pe Presedintele Romaniei la CNCD.
  – Seful CNCD este ungur.
  In ce tara traim?
  ——————————-
  Marele USR-ist Barna il ataca indirect pe Johannis, luand apararea PSD, iar Pantazi s-a trezit sa-l urecheze pe Johannis ca e nationalist pt ca (verbal) s-a opus hotarat si contondent acestei legi.
  Tara in care toti jurnalistii se cred mai destepti decat sunt si mai diplomati decat ar fi fost vreodata Talleyrand sau Titulescu.
  Cand incepi sa scrii articole doar pt a naste polemici, cu scopul de a-ti creste traficul pe o biata pagina online, inseamna ca ti-a cam murit „duhul poeziei” si o dai furtunos cu indignarea!

  • Hei Lana, pe vremuri cand EVZ nu era o fituica intovarasita cu Antena infractorului Felix era la sectiunea de comentarii o Liliana Gheorghioff ( sper sa-mi aduc aminte corect ) care avea comentarii foarte precise si nuantate dar si foarte bine argumentate si articulate.
   Daca cumva a revenit aici cu alt pseudonim un bucuros bine ai revenit !:)

  • Subscriu in integralitate.

 33. mai PANARAME,asta e usurarea voastra ca ungurii nu au unde sa fuga cu ARDEALUL
  .Dar unde s-a fugit ma cu INSULA SERPILOR .Si uite sa altii au jumatate platou continenta plin de gaze,tocmai pe faptu lca au lasat insula unde e.

 34. Pe cine crezi tu ca pacalesti? ADEVARUL E ASTA MA.
  LEGEA de AUTONOMIE a TINUTULUI SECUIESC, judetul CLUJ si inca doua judete a fost aprobat de CAMERA DEPUTATILOR din PARLAMENTULUI ROMAN.

 35. Ce sa mai dezvolte ma purice aprodu lu peste imputit ca JUDETU CLUJ pt care cer ungurii
  OTONOMIE e cel mai dezvoltat din romania.

 36. Si care e problema in a fi nationalist? Cam prea mult v-ati luat voi jurnalistii dupa moralele celor din Vest, mari progresivi care isi baga in groapa tarile bogate lasate de parintii lor. In vremurile astea, care se prevad din ce in ce mai grele, nationalismul va deveni o parte importanta a politicii internationale. Deja se poate observa in multe tari.

 37. Iar e pe langa subiect.

 38. Domnule Pantazi ați auzit cumva de iredentismul maghiar? Toată politica Ungariei de acum și din totdeauna s-a bazat pe pretențiile absurde ale reînființării ”Ungariei mari”. Nu chiar toți ungurii din țară sunt cuprinși de valul naționalist dar foarte mulți aderă și gândesc în siajul naționalistului Orban. Ungurii din România au obținut nesperat de mult de la guvernările PSD și PDL( în frunte cu idolul Dvs. d. Băsescu care-și arată acum pe deplin adevărată față). Susțineți un lucru deosebit de grav. Românii nu au investit nimic în ținuturile locuite de unguri. Să aduceți cifre și să le comparați cu celelalte ținuturi din țară. Poate că atitudinea președintelui țării nu a fost tocmai elegantă ținând cont de ținuta domiei sale de persoană educată cu un limbaj urban. Dar pretențiile ungurilor care sunt anticonstituționale, irită până si pe cei care nu sunt sub nici o formă naționaliști de teapa lui Vadim și urmașilor lui.

 39. Ciolacu e dovada clara ca pisdeul inca merge pe filosofia „nu conteaza cat esti de prost conteaza atitudinea”
  Dumbovita!!!!

 40. Ce simplu rezolva problema dl Pantazi! Cum, de nu ne-a trecut prin cap pina acum?
  ” E Cotroceniul îngrijorat că cetățenii maghiari din România sunt tot mai atrași de Budapesta? Păi să înceapă ceea ce G4Media.ro cere de doi ani: un program masiv de investiții care să le facă viața mai bună cetățenilor români de etnie maghiară, uitați în enclava Har-Cov de trei decenii”.
  Repet: ” un program masiv de investiții”.
  Ok Si cu Moldova ce facem?
  Hai sa bagam toti banii din buget in Harcov + Mures. Cu siguranta ca maghiarii de acolo vor deveni brusc mari iubitori de romani.

  • Dar de ce NU merg Investitorii straini, cei care creaza multe locuri de munca si bine platite, de ce NU merg ei in judetele majoritar maghiare, intrebarea asta NU si-o pune dl pantazi!!!
   NU exista nici un mare investitor in Har-Cov, FIX ca-n Teleorman!!!
   De ce Investitorii mari ocolesc judetele majoritar maghiare?
   Pentru ca locuitorii maghiari NU cunsoc Limba Romana, in primul rand!
   Si NU sunt deloc amatori de Limbi straine, deloc!
   Ei stiu doar Limba maghiara, la Limbile straine e jale!
   Pai, ce investitor strain sa ajunga acolo?!
   Cum sa lucrezi la o firma straina cand NU stii nici Limba romana si nici o alta Limba Straina, cum COMUNICI cu Sefii, cu compania mama?!
   In plus, zona are clar renume de zona cu probleme, iar Investitorii fug de asta!
   Din acest motiv, judetele Har-Cov sunt la concurenta la saracie cu judetele votante ale ciumei rosii!!!
   UDMR a fost mai mereu ori la guvernare, ori a sprijinit din umbra guvernele, Marko Bela a fost Vicepremier, kelemen Hunor a fost Minsitru in mai multe Guvernne si alti UDMRisti au fost Minsitri, UDMR avand in nivelul 2 Secretari de Stat, sefi la Deconcentarte, de ce NU au ADUS ei Investitori in Har-Cov?!
   De ce e Guvernul Romaniei RESPONSABIL?!
   Mi-amintesc ca in vremea lui Ceausescu aveam „repartizarea judicioasa a fortelor de productie pe teritoriul Tarii”, acum Investitorii se duc unde VOR ei, dle Pantazzi!!
   Au criteriile lor!

 41. Nu, boss, trebuia sa stea ca o floricica, ce naiba, uitati ce exemplu de corectitudine politica ne dau marxistii din USR, nu supara pe nimeni. Daca Barna era presedinte…

 42. Iohannis si peneleul-ul au iesit la vanatoare de voturi de la bugetari, nationalisti si fosti votanti psd si prm. Probabil ca s-au prins ca electoratul de dreapta va da jet peneleului la urmatoarele alegeri, fie prin votarea usr+plus, fie prin neprezentare la urne, asa ca numarul de votanti trebuie completat.

  Prin cele de mai sus, recunosc si sustin ca sunt in slujba „mafiei PSD-PRO”, mai ales ca guvernul a facut absolut tot ce a promis:
  Impozitarea sau anularea pensiilor speciale;
  Reducerea salariilor, indemnizatiilor si sporurilor demnitarilor pe perioada crizei;
  Reducerea numarului bugetarilor care taie frunza la caini;
  Profesionalizarea managementului institutiilor si companiilor nationale si eliminarea influentei politicului din acestea;
  Tragerea la raspundere a vinovatilor pentru 10 august, nu mai zic de mineriade sau revolutie;
  Si multe altele.

 43. Cuvintele presedintelui au produs ,rapid, o separare clara a partilor ce reprezinta politica romaneasca din aceste zile . Presedintele doar intreaba retoric OARE CE VA PROMIS… ? . Pentru cine stie cit de cit romaneste intelege care este diferenta . Efectele discursului prezidential sunt insa catastrofale pentru mai toate partidele politice cu exceptia PNL. Presedintele ne arata o posibila cirdasie intre doua partide politice din Romania in vederea trecerii tacite prin parlament a unei legi ce continea autonomia asa zisului Tinut Secuiesc .Presedintele (cel mai informat om din statul roman )induce prin aceasta zicere interogativa si ideea de asociere a unui conducator de stat vecin noua cu partidele in cauza . Notiunea de romanism modern este astfel in intregime confiscata de discursul prezidential si face din presedintele tarii de etnie germana ,un cetatean roman mai roman ca toti romanii . Evident presedintele nu s-a exprimat impotriva maghiarilor si nici a cetenilor romani etnici magiari , ci doar impotriva acestei posibile forme asociative din parlamentul tarii . De aici inainte UDMR trebuie sa se supuna legilor ce decid existenta partidelor politice , PSD deja este contestat din interior ,chiar si de fosta doamna premier , posibila aparitia unei noi scindari in partid , se inlatura, asa cum deja s-a intimplat , definitiv problema tinutului secuiesc (forta cuvintelor presedintelui s-a vazut imediat), Intruziunea si actiunile guvernului unei tari vecine va fi stopata rapid , discursul nationalist desuet si mincinos este practic inlaturat ca modalitate de exprimare a unor partide (nu vor mai avea curajul sa ridice glasul pe aceasta tema ), se mareste evident procentul votantilor partidului ce si-a asumat de unul singur guvernarea , punerea la colt a tuturor celor ce s-au complacut in aceasta actiune este vizibila de toti cetatenii Romaniei , majoritatea parlamentara este destructurata , continuarea mentinerii acesteia creaza mari daune electorale si nu in ultimul rind aparitia aproape ireala (cine a crezut vreodata ca presedintele de etnie germana poate face asa ceva )a presedintelui ne-a marcat pe toti ,dar asa cum ne-a obisnuit produce mereu in momente cheie emotia necesara trecerii mai departe spre democratizarea tarii ,iar cei care se vedeau deja stapini pe mici bucatele de tara , apartinind unui intreg deja exprimat prin textul Constitutiei (si poate nu ar trebui sa ne referim doar la secui )ce arata clar caracterul de stat unitar al Romaniei , ne dovedesc ca au pariat gresit impotriva poporului Roman. DESTEAPTA-TE ROMANE nu sunt vorbe in vint si presedintele exact asta ne face .

 44. – Sa nu uitam ca se implinesc 100 de ani de la Trianon si propaganda ungara se pregatea pentru un mare show pe 15 martie. Pandemia le-a stricat planurile.
  – Sa nu uitam de axa Budapesta – Igor Dodon – Rusia, si de desele intilniri din ultima vreme.
  – Oficialii maghiari ridica tot mai mult tonul si nici nu se mai feresc cind se substituie statului roman in Ardeal.
  – Sa nu uitam de latratul la ambasadorul roman la Budapesta.

  Dupa cum spuneam: pandemia le-a stricat din planuri, dar baietii se repliaza si incropesc planuri B si C. Presedintele nostru stie ce stie.

  • Axa e putintel mai lunga: Budapesta – Igor Dodon – nea Nelu – Rusia, si doar varsta inaintata si Ordonantele Militare l-au impiedicat sa participe la desele intalniri din ultima vreme…

 45. „a ales să se rățoiască la ungurii care vor să ne fure Ardealul, cot la cot cu PSD-iștii. Așa, și unde să fugă cu el? Că tot aici, în UE și în NATO rămân.” Lucru adevarat dar cu un mare DACA si/sau CAND, nu e deloc garantat ca UE si NATO vor fi vesnic acolo, V Orban insusi lucreaza de ani de zile tocmai la subminarea UE (daca nu la disparitia acesteia macar la scaderea puterilor uniunii, si asa scazute) si a NATO, doar e cel mai mare prieten al lui Putin din regiune

 46. Iohannis nu a gresit, gresiti voi astia neinformati – cand datul cu parerea a devenit un job.

  Articolul e penibil, dar si mai penibila e atitudinea irendentista. Va treziti?

  Nu avem nationalism, au avut grija comunistii si neo-comunistii. Am fost denigrati prin articole de presa in strainatate – saraci, tigani, pesti si curve etc. Am ajuns sa fim jenati ca suntem romani. Suntem ca-n filmul ala Tomorrow Land … permanent sub tinta – distrugere economica si a indentitatii … Doar ganditi-va … si vedeti ca serviciile nu dorm. altele, nu ale noastre …

 47. Da, proiectul este in acord cu constitutia lui Viktor Orban inchinatorul si calul troian a lui Putin.

  Comisia juridica a dat aviz de neconstitutionalitate proiectului secesionist!

 48. Poate că nu ar trebui condamnat Președintele Iohannis.

  Adoptarea de către Camera Deputaților (nu a votat, dar a adoptat și în mod sigur nu fără să știe ce) a legii care acordă autonomie Ținutului Secuiesc este o eroare a PSD care vulnerabilizează România în plan internațional, creând în plus un precedent de neacceptat pentru Europa.

  Situația delicată în care PSD a pus țara noastră este dincolo de preferințele ideologice, ori partinice.

 49. Auzi Pantazi? Cred ca Iohanis e ma roman decat tine si toti astia de la g4media la un loc.

 50. O întrebare simplă !
  Cu ce bani să se implementeze propunerile dv., domnule Pantazi, când visteria țării a fost lăsată goală de guevrnările pesedist-aldiste-udemeriste iar țara e datoare pănă peste cap ?
  Aștept cu nerădare răspunsul dumneavostră.

  • @Lemon

   Un „adevar” spus de jumatate, este o minciuna.
   Presedintele nu putea sa refuze steagul, in schimb le-a inmanat steagul Romaniei, care probabil lipsea din Tinutul Secuiesc.

 51. Cred ca acesta e un editorial ratat. Luati notite de la ce spune dl Lazaroiu pe FB despre iesirea lui Iohannis. Lucrurile sint mai complicate decit credeti Dvs.

 52. @Axinte
  Corect. Sustin afirmatia

 53. „…Așa, și unde să fugă cu el? Că tot aici, în UE și în NATO rămân.”

  Cu precizarea ca sunt roman din Bucovina (dar nu rasa pura ci corcitura de roman cu polonezi si rusi) intreb si eu:

  „Ce e rau ca Ungaria lui Viktor Orban investeste in Transilvania si finanteaza stadioane, biserici, scoli, ferme agricole, etc? Unde o sa se duca cu ele? Ca tot in UE, NATO si Romania raman.”

  HARCOV nu va avea in veci pururi autonomie etnica, asta o stim cu totii si atunci de ce ne agitam toti asa?

  • Cu astfel de explicatii/idei/teze nici nu ma mir de ce biata Romanie a ajuns unde a ajuns. Auzi Florine, bunicii nu ti-au povestit ca au luptat pentru reintregirea tarii? Nu ai avut pe nimeni care sa-ti insuflet dragostea de tara? Dar ce-mi bat eu capul cu un venetic? Cu asa oameni nu avem nici o sansa sa traim bine. Seara buna!

  • @Ela,

   Daca pretinzi ca ai cat de cat un IQ rezonabil raspunde la intrebarea pe care am pus-o.

   Daca e s-o dam pe etichetat iti pot pune si eu etichete cate vrei: ca esti bigota, ca esti ingusta la minte, ca esti fanatica, ca esti retardata si cate si mai cate. Ne ajuta la ceva daca ne aruncam etichete unu’ la altu’?

   Daca ai un gram de inteligenta fa dezbatere cu mine. Adica raspunde la intrebari si pune si tu intrebari dupa care sa asculti raspunsurile.

  • Florine, n-am sa raspund la o intrebare idioata care incepe cu:”asa si unde sa fuga…” Am sa-ti trimit parerea dlui Cristian Diaconescu:https://www.capital.ro/fostul-ministru-de-externe-intervine-in-problema-tinutului-secuiesc-semnalul-trimis-de-bucuresti-este-unul-negativ.html. ps. te sfatuiesc sa mai inveti ceva istorie. Nu doare.

 54. Pana una alta, raul a fost facut dle Pantazi. Nu de catre presedinte ci de majoritatea toxica psd, pro Romania, udmr si alde. A spune ca presedintele a facut din tantar , armasar si ca sloganul fsn-ist “nu ne vindem tara” l-ar caracteriza, nu va face cinste. Ati incercat sa iesiti in fata cu acest articol ca paduchele pe frunte aducand niste explicatii jenante. Aveam pretentii mai mari de la dv. Pacat.

 55. Sunt destui romani care vorbesc de autonomia Transilvaniei, Banatalui si a crisaniei.Ipocritul din Sibiu a aruncat o duma si cei cu minte putina au salivat la ea precuum potaia lui Pavlov..

  • Transilvania e cel mai mare contributor la PIB-ul Romaniei. Daca Transilvania ar fi independenta, PIB-ul pe cap de locuitor ar fi de 1,5 ori mai mari decat PIB-ul pe cap de locuitor al Romaniei. Iar daca Transilvania independenta n-ar mai include HARCOV, PIB-ul pe cap de locuitor ar fi dublu decat e azi in Romania. Deci? 🙂

 56. Deja sunt o grămadă care au pus botul la national-comunismele lui Johannis. Până la urmă cum e? Naționalist german, adică național-socialist (sic) sau national-ceaușist de ăsta mai de-al nostru. Mie sincer, asta cu datul Ardealul ungurilor nu poate să-mi amintească decât de Ceaușescu.

  Mai idiotilor, aici nu e vorba de niciun naționalism la Iohannis. Ci pur și simplu de urmarirea de câștig electoral bazat pe ura împotriva unei anumite categorii de oameni. Nici macar nu are importanță care. Exact la fel cu cel referitor la „lupta împotriva corupției” pentru a ataca PSD-ul pentru că nu-l putea infrange in mod cinstit. A avut noroc doar de faptul că cei de la PSD au fost prea proști ca sa știe cum să reacționeze.

  • Nu cei din PSD sunt prosti , prietene.Prosti sunt cei care s-au lasat pacaliti de un personaj care n-are parsivitatea lui Basescu si care nu-l duce nici mintea la jocuri politice…pentru ca respectivul e ca personajul principal din basmul Hainele noi ale imparatului de H.C.Andersen..

 57. Jo napot kívanok, CRISTIAN PANTAZI
  WTF ”cartea naționalismului dur”!!!
  Când spui că mafioții sunt și idioți si trădători poți fi numit naționalist dur?
  Mi se pare complet aberant ca o realitate frustă exprimată în cei mai adecvați termeni să fie considerată o exagerare.
  Nu putem fi atât de idioți să nu vedem că Parlamentul României este complet disfuncțional, inadecvat și potrivnic intereselor legitime conforme cu Constituția

 58. „PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor – asta n-am mai auzit-o de pe vremea lui Vadim Tudor. Oricâte prostii a făcut PSD… ”

  Pantazi nu vede elefantul din camera. Si ce ar trebui dle Pantazi sa mai faca PSD ca sa putem crede ca PSD chiar ar vinde in interes propiu, daca nu toata tara macar o bucata buna? O sa ne acuzati pe toti care suntem deranjati de „gluma” asta a PSD de nationalism-dur? Mai bine lasati-va de comentat politica. Cu anumite lucruri nu se glumeste.

 59. Daca nu dadea un raspuns dur – sareati ca e moale, nu a condamnat, e ficus, e inteles cu ei pe la spate
  Acu ca a dat unr aspuns dur – e nasol,.
  Plm.

 60. Nu cred ca a existat vreodata o astfel de multipla lovitura de imagine ca cea data azi de presedintele Iohannis intregii clase politice ce cuprinde majoritatea parlamentara .Practic ia desfiintat .

 61. In sfârșit se Votează ceva in interesul țării . Eram o Rușine a lumii sa se adopte acest proiect de lege !!! Oricum dacă se vota așa-zisa autonomie, va spun eu , ca ieșea urat … eram in fruntea oștilor din Apuseni și plecam calare spre TG Mures și Ciuc sa ne recâștigam țara. Și , nu știu cum au ajuns UDMR in parlament ! Ca doar nu sunt partid politic ! Alo domnu Roman ! Domnu Orbán de România ! Alo parlamentari care va luați salariile din România !!! Poate e momentul sa luați taurul de coarne după pandemie , adică sa excludeți din Parlamentul României aceasta adunătura de inși numita partid ( UDMR) care nu urmăresc altceva decât punerea in practica a sarcinilor transmise de la Budapesta .

 62. Mie mi-a placut atitudinea lui Iohannis. Nu exista moment ideal pentru a fi demn, intotdeauna vor interveni diverse socoteli. Iohannis a transmis un singur lucru Ungariei: „suntem aici si nu permitem batjocura”. O chestie de principiu. Si, din cate vad, reactia ministrului lor de externe a fost sa lase tonul mai jos.

 63. Ciolacu.
  Compozitorul acstei piese uita ca Presedintele are informari zilnice de la SRI, SIE, DIE.

  Daca insinueaza ca Ciolacu are o intelegere cu Orban ot Ungaria, poate ca are.

  Intr-o tara in care Presedintele este minoritar sas si Prim Ministrul este minoritar maghiar, sa insinuezi o politica vadimista sau damboviteaza e absurd!

  O fi facut Ciolacu ceva.

  Iesirea lui Iohanis (minoritar sas din Ardeal) este prea vehementa. Nu are alte explicatii – decat un mesaj: „PSD stiu ce faci, si te opresti acum!”

  Repet: Romania nu maineste o tara xenfoboa ca in anii 90. Presedintele Romaniei este minoritar sas din Ardeal si Prim Ministrul este minoritar maghiar din Ardeal. THINK! (before opening your mouth)

 64. Vrea sa distraga atentia de la situatia catastrofala cu care se confrunta Romania sub conducerea PNL.
  Au facut-o multi alti politicieni romani, si nu numai in situatii de criza, ci si in preajma alegerilor.
  Joaca barbut omul, dar lumea nu uita.

 65. Naționalism dur? LOL…ce expresie….voi nu prea aveți ce scrie azi

 66. pezede aripa ciolaxa jucat la cacealma.
  combinatii in careu lasand impresia udemereu (partidul wetwet) ca va pute marca macar golul de onoare.
  Ciolaxu stia ca legea nu trece si in Senat asa ca i-a lasat pe alde chelemeni sa zburde ca sa- i mai sustina combinatiile.
  Acum urma sa sara ciolaxu la cap si sa scoata legea in decor printr-o executie spectaculoasa cat sa ridice tribunele in delir… Uraura pezede salvatorul natiuniii care a evitat in extremis golul (de altfel imposibil de) marcat de udemerei…
  Sa fim seriosi!
  Eh si cand sa sara la cap … se lovi cu fruntea de buricul lui Iohannis, mai mai sa-si rupa dintii.
  S-au trezit ca madularul nationalist al lui Joha e mai tare decat ala de roman verde, dar cam vestejit prin videle si tiliorman belina gratia … via catre rahova.
  Ghinion!

 67. Să citești așa ceva pe situl G4 este incalificabil și DEZONORANT ! Despre ce naționalism vorbești, nene PANTAZI ? Despre … ”naționalismul” de 100 de ani al românilor ? Sau despre naționalismul de 1000 de ani care era cât p-aci să ne disloce cu totul ? Poți pune semnul egalității intre ele ? Care DEMOCRAȚIE si care UMANISM îți permite acest balet infam cu noțiunile și conceptele . MISTIFICI totul si treci cu tăvălugul peste realitatea care te dezminte
  cap- coadă ?Poate cineva cu adevărat să pună acest semn blestemat intre ele ? Nu ai nicio scuză, stimate domn, pentru ceea ce susții ! VEDE LIMPEDE UN PRESEDINTE… NEAMȚ ce se petrece în RO de 30 de ani de pesedism malefic, numai mataluță nu vezi ? INTREȚII PREMEDITAT și răspîdești cu ușurință confuziile de două secole ale MANIFESTULUI COMUNIST de la 1849 ! PRETINZI că trebuie să te și credem pe cuvânt ? Încă și acum vrei să ne convingi că aceeași stafie umblă nestingherită prin EUROPA ? La care noi musai să ne și inchinăm implacabil ?

 68. Articolul asta demonstreaza clar un lucru:pnl are la fel de multi postaci ca si psd, la fel de inteligenti, ma intreb daca nu cumva aceiasi…

 69. Chiar nu e nimeni interesat cum si unde se bronzeaza un presedinte pe timp de pandemie? Bronz natural nu e, vremea nu permite. E bronz de martie-aprilie.
  O fi avand solar la Cotroceni, la Vila Lac 1? Merita cercetata problema, e de interes national.

 70. Ce nume e asta Pantazi?!

 71. Eu: Mama, ai citit ultimul articol al lui Pantazi?
  Mama: Cauta in DEX „sicofant”

 72. @angel.trebuie sa fi unJEG MAREca sa fi votat. eu te votez.j

 73. @angel-tu dici minchione che presti per la mafia..ma se non lo sai neanche cose questa.tu mutto deve stare perdaballe….. capisci….

 74. Pai e președintele României ce vroiai sa tacă din gură? MAI RAU ERA DACA NU ZICEA NIMIC, dar de cealaltă propunere de ce nu se vorbeste? Aia cu alesii care au voie sa candideze chiar daca sunt incompatibili etc mafia lucreaza nu stă, javre ordinare hoți împuțiți

 75. Să o luăm pe puncte:
  1. La început a fost primul pas al trădării, făcut de Cameră, partea de parlament condusă de… Ciolacu, același ca președinte al PSD;
  2. A intervenit Președintele, omul cel mai informat (SRI, SIE etc.), omul-instituție, adică prin legitimare electorală, ROMÂNIA însăși!
  3. Era obligat să o facă! A doua Cameră a parlamentului, SENATUL, avea majoritate PSD și era previzibil un vot posibil pentru adoptarea pasului doi al TRĂDĂRII!
  4. Efectul intervenției, spunând lucrurile pe înțelesul tuturor, a inhibat entuziasmul populist al votului de turmă (nu așa votează parlamentarii, uneori cu votul la vedere, alteori nu merg în bloc la vot, tocmai pentru controlul votului de partid? – aici este vorba de marele PSD, care tocmai dăduse startul cu … primul pas, dar și de remorcuțele sale, că de inițiatorul UDMR este inutil să discutăm când el reprezintă mai mult Budapesta în jocul politic românesc!)
  5. Președintele a spus explicit că nu va promulga o lege antiromânească, anticonstituțională, chiar dacă se va produce și trădarea și în SENAT;
  6. După respingerea din SENAT, au ieșit la rampă trădătorii care încadrau derapajul din Cameră la… o glumă procedurală, când de fapt era un mecanism al aprobării tacite pe care trebuia să-l dezamorseze CONDUCEREA CAMEREI (aici vorbesc de toți responsabilii, inclusiv de secretarul PNL… care a tăcut chitic până s-a produs MULCLESUL!); Încă o dată vigilența instituției Președintelui a fost maximă, ca și în cazul recentului acord de Paște cu BOR-ul!;
  7. Cum a procedat? – vorbim aici de limbajul comunicării Președintelui!- pe înțelesul tuturor: scurt pe doi ungurilor, pe limba lor! și în înțelesul general al românilor care de peste o sută de ani trebuie să înghită atâtea provocări, unele crime de-a dreptul (vezi art. subsemnatului în revista „Curtea de la Argeș” nr. din Mai 2020, despre TRIANON!). Pentru simetrie instituțională l-a invocat direct pe premierul ungar Viktor Orban!
  8. Eticheta pusă de naționalist lui Klaus Werner Iohanis, îl onorează pe acest om, etnic german și credincios evanghelic (tocmai altceva față de acel xenofobism pus în cârca unor exclusiviști în considera patrioți pe toți cetățenii României, supuși democratic aceleași CONSTITUȚII);
  9. Cât despre canalele media afiliate politic, atâta timp cât partidele primesc bani de la stat și acestea hrănesc câinii de pază, acestea vor lătra pe vocea stăpânului. Se cunosc aceste partizanate și oamenii care gândesc cu mintea lor pot să discearnă!
  10. Nu comentăm poziția unui slujbaș media care face orice să-și păstreze pâinea. Marele caractere din presa noastră sunt din păcate puține!

 76. Problema « autonomia Tinutului Secuiesc » cocleste de multa vreme. De cativa ani UDMR incearca sa introduca modificari in legislatia Romaniei, care sa le faciliteze introducerea unei legi in acest sens. Au reusit s-o faca sub guvernele psd, cu ajutorul adormitilor sau complicilor din pnl. Iata rezultatul – legea trece tacit prin camera deputatilor.
  S-a ajuns extrem de departe. Pas cu pas iredentismul maghiar castiga teren. Acest proiect de lege anticonstitutional n-ar fi trebuit sa ajunga in dezbaterea parlamentului si sper ca cei care l-au acceptat si trecut prin camera deputatilor sa fie trasi la raspundere.

  Victor Orban isi bazeaza succesul pe ideile lui nationaliste si iredentiste. Este un spin in calcaiul Europei, isi baga coada in problemele interne din toate tarile din est in care exista populatie maghiara. In spatele lui sta KGB istul putin.
  Cum sa faci fata, cum sa raspunzi acestui buldozer ? Cu discursuri catifelate ? Cineva trebuia sa ia o atitudine ferma si cine altul, daca nu seful statului ?!

  Nu cred ca discursul Presedintelui va starni un val de nationalism in Romania, dar cu siguranta va frana elanul unor aventurieri.

  Sunt total de acord cu atitudinea Presedintelui.

 77. deci toti,autor si comentatori sint de acord ca autonomia nu trebuie data ! asta ii relevanta;
  romini e primitivi rau:dupa ce au curatat etnic jumatate din populatia Ardealului, au promovat o politica a uri impotriva a tot ce lor nu le pare rominesc si si au construit o tara a lor, a rominilor ,cu sistemul valoric cei caracterizeaza:blinzi,harnici si ospitalieri;cind alti folosesc AI in viata cotidiana si produc in ferme verticale,romini se lupta sa si pastreze traditiili

 78. Intarata-i drace!!
  Marcel Ciolacu face acuzații grave: ‘Iohannis s-a folosit de „grupul Dăncilă” pentru a destabiliza PSD’.
  Declarații surprinzătoare făcute de președintele Camerei Deputaților, la Realitatea Plus! Marcel Ciolacu a explicat că membrii PSD care i-au cerut demisia, în urma scandalului legat de autonomia Ținutului Secuiesc, sunt oamenii lui Klaus Iohannis.
  Ciolacu a explicat că președintele României s-ar fi folosit de Aurelian Bădulescu, viceprimarul Bucureștiului, și Viorica Dăncilă, fost premier și fost președinte al PSD, pentru a destabiliza PSD-ul.
  „Eu nu-mi pun colegii la locul lor și cred că v-ați obișnuit cu felul meu mai democratic de a conduce partidul. Partidul Social Democrat este un partid viu, este normal când dorești să scadă un partid, prin populism, prin anumite persoane să creezi un scandal în interiorul partidului. Eu n-o să dau satisfacție celor care încearcă acest lucru. Cred că între timp colegii mei s-au lămurit că au fost manipulați și păcăliți și s-au lăsați antrenați în această retorică a președintelui României. O să lucreze un congres în partid și toată lumea este binevenită să candideze. N-am nicio problemă”, a declarat Marcel Ciolacu.

  Deputatul Dorel Căprar, fost preşedinte al PSD Arad, îi acuză pe Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu de faptul că ar fi vândut „interesele naţionale ale României”.
  Mai mult, fostul preşedinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor a cerut demisiile celor 2 lideri din fruntea partidului.
  „În acest moment PSD-ul condus de Ciolacu şi Stănescu, conduşi şi ei la randul lor de cine ştie cine, au vândut interesele naţionale ale României, au rupt ţara în favoarea intereselor de grup ale marelui strateg Ciolacu si complicilor lui, aşa cum a respectat democraţia şi la Arad, în cadrul PSD, tot aşa şi acum, fără să clipească aruncă ţara în mâinile unor grupuri de interese.
  De ce ne vinzi, Marcele? De ce vinzi ţara? Care sunt interesele tale? Dacă te uiţi în oglindă eşti mulţumit de ceea ce vezi?
  Iată, Marcel Ciolacu dovedeşte încă o dată că nu are cum să conteze pentru el statutul PSD dacă nu contează integritatea ţării!
  Colegilor din PSD le spun că partidul va muri pe mâna acestui vânzător de ţară şi de neam!, a scris pe pagina sa de Facebook Dorel Căprar.
  Ulterior, fostul lider al PSD Arad i-a acuzat pe preşedintele interimar şi secretarul general interimar al PSD că au trădat mai mulţi membri de partid la DNA, pentru a scăpa de dosare. „Domnule Stănescu, după o singură vizită la DNA te-ai pus în genunchi, ne-ai trădat pe toţi şi ai fost lăsat în pace.
  La fel a facut şi Marcel Ciolacu. Se pare că dosarele despre care se vorbeşte că le ai la DNA, sunt mai grele şi apăsătoare decât ataşamentul faţă de PSD”, le-a transmis Căprar.
  Nu în ultimul rând, deputatul PSD le-a cerut celor 2 lideri demisiile din funcţiile pe car ele deţin în conducerea partidului.
  „Amândoi trebuie să vă prezentaţi urgent demisia, pentru că aţi transformat PSD într-o anexa a PNL, pe care il ajută să rămână la guvernare cu orice preţ. România şi PSD au nevoie de lideri patrioţi, oneşti, puternici, loiali, care să aibă curajul să lupte pentru interesele românilor, nu de laşi, de oameni slabi care îşi vând apropiaţii la primul colţ de stradă. Incercati sa nu vă mai faceţi şi să nu ne mai faceţi de râs!”, a conchis Dorel Căprar.

 79. Nu asa se face. Ce a facut Johanis e frumos dar e soft si moale.

  Vrei sa fii un adevarat Vadim cum zice Kelemen? Pai in momentul in care Ungaria nu iti mai lasa cetatenii romani sa-i traverseze teritoriul ca sa ajunga acasa, tu Romania iesi public si ii dai ultimatum de 48 de ore: daca nu isi deschide teritoriul pt tranzit a doua zi o invadezi cu tancurile. Si ca sa fii credibil deplasezi tancurile la frontiera cu Ungaria. Sa-i vad eu atunci pe unguri ca armata romana e de 3 ori mai numeroasa ca a lor. Ne pisam pe ei. In 48 de ore Ungaria este ocupata.

  Aia inseamna sa fii Vadim Tudor. Pacat ca nu mai avem astazi un politician cu adevarat iubitor de tara si popor asa cum a fost Vadim Tudor.

  • catre @ Dude. Tu ,,ori esti prost, ori te prefaci” .
   Sa luam intai varianta ca ,,esti prost”:
   Vadim a avut origini rusesti si (pe langa Romania) iubea si Rusia la care nu strica o Gubernie in plus sub numele de ,,Gubernia Romania Mare”.
   Vadim poate a avut si radacini romanesti din partea lui ma-sa (pe langa radacinile rusesti), dar Vadim Tudor juca pe ascuns in ,,Partida Rusa” din Romania (Dragnea, Dancila, Fifor etc.)
   Doar nu era sa vina Vadim si sa zica: – Mai romanilor !, eu de fapt am radacini rusesti si visez la o dominatie rusa in Romania, dar tac din gura si fac pa marele nationalist roman
   anti-maghiar.
   Nu ! Vadim s-a prezentat ca ,,Mare Campion Roman” al luptei contra ungurilor !.
   Vadim a urat ungurii. Dar cel mai tare Vadim l-a urat pe Basarab I care era de origine cumana, si care Basarab I, aflat impreuna cu romanii intre slavii bulgari in sud, slavii ucrainieni si rusi ruteni (in nord) si a slavilor sarbi (din sud- est) a reusit sa uneasca statal romanii din Oltenia si Muntenia pentru a forma un Stat Unificat al Tarii Romanesti de la Banatul de Severin si pana dincolo unde este acum Cetatea Chiliei.
   Vadim Tudor a stiut dintotdeauna ca lovind in unguri lovesti si in cumanii cu care se inrudesc. Si lovind in cumani Vadim Tudor a stiut ca se se propie de visul rusesc de a slaviza Romania. Asta a fost tot jocul politic al (dupa cuvintele tale) politicianului ,,cu adevarat iubitor de tara si popor asa cum a fost Vadim Tudor”.

   Si acum sa mergem pe varianta ca ,,te prefaci” : Adica esti din aceasi gasca rusa la fel ca Dragnea, Dancila, Fifor si Vadim Tudor. Care ,,canta sau au cantat (Vadim Tudor poet de curte al lui Ceausescu) la diverse instrumente politice pe timpul vietii lor”. Dar care fac parte din aceasi ,,Orchestra” si canta acelasi ,,Cantec”: ,,Slavizarea Romaniei” si aservirea catre Rusia !.

 80. „o neglijență în Camera Deputaților din cauza căreia proiectul a trecut tacit” Doar o „neglijență”, nu? În contradicție cu Constituția, și cu 1918, și cu România Mare, și cu integritatea, și cu cunoașterea legilor de către șparlamentari… Simplu, „o neglijență”.
  Pantazi, zi, cîți forinți ai primit pentru fraza asta? Sau arginți… vreo 30, așa…

  • io cred ca nu toti romini e prosti;decit ca majoritatea e jmekeri ! nu de Ungarie le e teama(in mod direct);asta cu teama de Ungaria e ptr a tine romini uniti in fata pericolului extern. teama rominilor vechi e ca romini noi,aia 100 mii de la Alba Iulia si urmasi lor,originili sanatoase din Ardeal,or ajuns amu in virful societati, sint azi esploatatori si n or mai vrea sa imparta cu frati de piste munti;or vrea sa se independizeze !

  • popica stii sa joci sah sau doar popice

 81. Jo napot santzeleg de ce a jucat CRISTIAN PANTAZI cartea iredentismului maghiar!?

  La asta a răspuns cineva?

 82. atitudinea romaniei fata de ungaria trebuie sa fie ferma. tradarea si defaimarea statului roman trebuie pedepsite conform legii. dar atat psd cat si udmr este condus de semianalfabeti , de submediocri, idioti utili folositi pe post de trompete.

 83. Eu am mai învățat o expresie în maghiara… era ceva pentru „la revedere” Pantazi! Ah, da, mi-am amintit:
  Viszont latenciok!

  • Marcel, si eu zis la fel : la revedere, g4 media, cu minuscule!

  • @MARCELsi eu una maghira…….ma va fan cullo-questi bastardi mai mult de atat……..non-ci sentiamo.si puo.ci sentiamo piu tardi.

  • Duamna Constantinescu, va rugam din adancul cordului sa nu ne parasiti! Fac petitie sa-si ceara scuze Pantazi in genunchi fata de dvs.

 84. Prin anii ’60-’70,la Politehnica clujeana functiona un „sef-lucrari ,utilaje in constructii”,Csulok-era tot de pe la Intorsura Buzaului ;asa ca nu e nevoie sa va straduiti sa ii re-maghiarizati numele,varianta in maghiara exista(oricum,eu n-am mai auzit acest nume la romani,cum n-am mai auzit Haineala,Gherghescu si altele )

 85. Pantazi si Tapalaga, 2 jurnaliști foarte slabi care merg intr o direcție greșită.