G4Media.ro

VIDEO Ce date nu a prezentat președintele Iohannis în graficul afișat la…

VIDEO Ce date nu a prezentat președintele Iohannis în graficul afișat la conferința de presă: România testează de 3-4 ori mai puțin la milionul de locuitori față de celelalte state din grafic

Președintele Klaus Iohannis a prezentat, la începutul conferinței de presă de marți, un grafic cu numărul de cazuri confirmate cu COVID-19 în mai multe state, raportate la un milion de locuitori, începând cu 13 ianuarie.

Așa cum erau prezentate cifrele, situația din România era optimistă comparativ cu cea din Spania, Italia sau SUA. În graficul prezentat de președinte lipsea, însă, numărul de teste făcute de fiecare stat.

Reporterul G4Media a completat live, în timpul conferinței, graficul afișat de administrația prezidențială cu numărul de teste făcut de fiecare stat la milionul de locuitori. Informațiile citate arătau astfel că, de fapt, România testează de 3-4 ori mai puțin decât statele din graficul ilustrat în conferința de presă.

Spre exemplu, la un milion de locuitori, Spania face 28.779 teste, Italia – 29.600, Germania – 24.738, SUA – 17.263, în timp ce România face doar 7.813 teste.

Reporterul G4Media l-a întrebat pe președintele Iohannis dacă în acest context, raportat la numărul de teste, mai consideră că cifra de infectări din România este rezonabilă. Președintele a recunoscut că este nevoie de mai multe testări:

”Când vorbim despre date științifice și grafice e bine să nu amestecăm lucrurile. Pentru a nu complica percepția publică am venit cu graficul care arată rezultatul tuturor acțiunilor. Da, după părerea mea trebuie să avem mai multe testări. Ce am avut până acum ne-a permis să ținem epidemia sub control. Trebuie să intrăm în zona de testări de control. Ideea de a avea și alte date pe grafic e foarte bună, voi aduce la următoarele discuții”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

76 comentarii

  1. Cu exceptia Islandei care a testat peste jumatate din populatie si graficele au relevanta statistica, toate curbele alea sunt fără sens. Cum zice americanul, „Garbage in, garbage out”. Testeaza la poarta spitalului si cat au chef si apoi vin cu tot felul de cifre. Raportat la ce?

    • Tapalaga ca si toti marxistii globalisti inchinatori la covid-19, vor sa avem cat mai multi infectati sau morti, de aceea cer numar mare de teste, pentru ca testele dau fals pozitiv la greu.

    • @dragos – testele rt pcr „dau fals pozitiv la greu”? asa ai visat tu ? ciudate vise mai ai! 😀 mai voiam sa te intreb daca poti sa faci diferenta intre un test rt pcr si unul bazat pe anticorpi dar imi dau seama ca nu are rost … somn usor, vise …. neplacute 🙂

  2. d le tapalaga,egoul supradimensionat te orbeste,iti ia mintile!Presedintele a aratat un grafic in care se vad REZULTATELE masurilor luate,adica un NR RELATIV MIC DE DECESE(mic statistic,alfel orice pierdere de vieti omenesti este o tragedie)!!!bine vi le mai spune ctp ul,d voastra,lui basescu,lui tariceanu!!!

    • Dl. Tapalaga omite sa includa Franta, care e pe graficul lui Iohannis….

      Franta – 7,103
      Romania – 7,813

      Poate mai important e sa ne uitam la procentul de teste pozitive. Aici stam bine, pe linie cu tarile care vor sa inceteze carantina (approx 5% pozitive).

    • G4 a intors armele impotriva lui Klaus .
      Oare ce spera sa rezolve cu asta.

    • Ai o obsesie cu ego-ul lui DT!!!!

    • Cu logica asta, hai sa nu mai testam deloc. Sa avem zero decese.
      Bineinteles ca atat cazul de infectari/decese la mia sau milionul de locuitori sunt de urmarit, dar ele depind inerent de rata de testare.
      Sigur, se poate extrapola, dar si extrapolarile astea sunt cu atat mai precise cu cat se porneste de la o baza mai bine definita.

  3. Nici asta nu are relevanta domnu’

    NUMARUL DE MORTI e ceea ce conteaza. Noi nu avem morti la milionul de locuitori ca Spania, Italia, UK sau Franta.
    Ex. morti la nr de locuitori pentru Italia: 453, Spania: 510, Franta: 357, UK: 311

    ROMANIA: 34 !!!

    Cat timp spitalele sunt goale, numarul de morti in tara nu creste (si daca nu erau mortii testati sa zicem, crestea numarul de morti, la noi nu creste), nu poti compara cu ce se intampla in Italia, Spania, Franta.

    • Absolut corect comentariul! Nu stau oamenii acasă netestati și cu febră și alte simptome , ca să moară pe capete. Nu avem morți mulți, indiferent la ce bază de testați îi raportam, mai mare sau mai mică.

      Asta contează cel mai mult, că avem morți puțini, mai mult decât să știm de asimptomaticii netestați.

  4. Nu conteaza nr. de TEXTE pardon de teste decat pt.SAMSARII care le speculeaza
    . Romania nu produce teste.
    CONTEAZA insa faptul ca bolnavii sint ingrijiti bine iar MORTII sunt PUTINI.
    La procent stam cu nr.de morti ca restul,dar daca am fi testat TRIPLU,atunci ne-am situa cu CEL MAI MIC NR.deMORTI din LUME.

  5. Ce modalitate de a pune o intrebare , parca spargea lemne noduroase si nu alta .

  6. Din gura faci mii de teste si cumperi si milioane de testere asa cum au tot spus cite unii , , de parca testerul functioneaza de unul singur . Cit de rautaciosi sa devenim , cind vedem ce numar mic de morti avem in tara .

  7. Coeficientul corect ar fi numarul de pozitivi la 1000 de teste.
    Sau, de decedati la mia de cetateni,
    Numarul de depistati pozitiv la mia de locuitori e INCORECT fiindca depinde de cate teste s-au facuut in fiecare tara.
    Coeficientul ar fi corect, daca s-ar testa toti certatenii sau daca s-ar fi facut aceles nr de teste la mia de locuitori, in toate ttarile ccare se compara.

    • Cu cât numărul de teste efectuste este mai mare, cu atât mai mare este probabilitatea ca situația nr de infectați in total populație sa fie mai aproape de adevăr. Daca tu ai 18 mil de locuitori și faci 1000 de teste iar din ele 100 sunt pozitive, nu poți extinde cu aceeași probabilitate procentul de 10% infectați ca atunci când ai face 100.000 teste.
      In plus, ca sa e dam seama cum stam înainte de relaxarea din 15.05, ar trebui sa știm, in cifre absolute, cati bolnavi avem. Dacă noi am testat 1/4 din cât au testat alții, e normal ca și cifra absoluta a infectatilor este mai mică decât in același interval de timp (2 luni); d aia ce zice iohannis e manipulare

  8. Salut domnule T, am crezut k esti liber si toba de informatie. Punct! Ai vazut un grafic si, surpriza…te-a lovit in cap… Continuare Punct. Ai inceput sa te uiti in telefon… Raspuns…Punct.Te-ai uitat degeaba, ai fost penebil!!!! Hai PA!

  9. O comparatie corecta ar fi fost de exemplu si cu Bulgaria sau Ungaria, care stau incomparabil mai bine, cu un numar de cazuri fata de noi sub jumatate raportat la populatie. Dintre tarile est-europene stam cel mai rau, si la numarul de cazuri si la decese. Dar Iohannis a prezentat doar ce i-a convenit lui.

    • Știre oficială ungară : astăzi – 29.04.2020 – Ungaria are 2727 cazuri și 300 de morți ! Raportat la numărul de cazuri depistate aceasta înseamnă 11 % !!! S-ar putea, bineințeles ca numărul de cazuri în realitate să fie mai mare și atunci și rata de mortalitate ar fi ma mică. Dar – repet – cifrele sunt oficiale.
      În cazul României, rata de mortalitate raportată la nr. de cazuri depistate este mult, mult mai mic : 5,6 %. ( 676 raportat laa 11.978 cazuri – date de astăzi ).
      Bineințeles, se poate juca cu cifrele, de exemplu, dacă raportăm numărul de decese din cauza virusului la numărul total de locuitori, cele două țări stau aproximativ la fel.

  10. Daca reclama ar fi platita in functie de nr vizitatori site vs nr romani ar fi bine? Polonia face 8000 de teste la 1M, iar Japonia 1191 de teste la 1M, deci ce parere aveti?

  11. Iohannis are guvernul sau: guvernul Sica Mandolina. Iaca citez si eu, cu aproximatie, din CTP: ” domnul Iohannis circula cu viteza foarte mica dar are noroc sa prinda toate semafoarele pe verde”. Si fiindca domnul Iohannis circula ,asadar, cu viteza mica, se explica si decizia sa de a nu elibera catedra de profesor . Un fel de festina lente pe viata. Un act moral ca de altfel si prezentarea de statistici coafate, nu i asa? De altfel el insusi uns de catre alegatori, ca fiind raul cel mai mic, cu al doilea mandat. Intre timp se reconfirma, daca mai era nevoie:PNL PSD ACEEASI COCINA DE PORCI.

  12. Nu este vorba doar de 3-4 ori mai putine testări decât celelalte state din grafic ci și ca suntem foarte putini comparativ cu ei( 20 milioane România – 100 milioane Germania ). Dacă greșesc cu ceva , va rog sa îmi Spune-ți

  13. Dar marea Franta cate teste face si cati infectati si morti are?
    Daca se testeaza multi si sunt Negativ maine nu se pot infecta?
    Testele arata procentual cam cat din populatie este infectata dar nu au cum sa arate daca este sigur sa se relexaze masurile.

  14. Si eu as vrea testare in masa, dar nu testarea la scara blocului propusa de Firea. Dar cine proceseaza testele? Cati dintre noi stim sa procesam probele? Nu avem personal pentru a efectua testarea…asta este adevarul!
    La numarul de decese stam bine in comparatie cu alte tari!

  15. catre Redactie!!!

    e al 3lea mail pe care il dau pe tema asta catre dvs. din pacate dati dovada de rea intentie cu nr de teste efectuate.

    franta are tot 7 mii teste / mil loc ca si Romania. Chiar mai putine. Dar pe cine sa intereseze. Voi prezentati ca un politician, doar ce va ajuta sa va sustineti parerea anterior formata. De ce faceti asta? Va comortati ca RTV care panicheaza populatia.

    Stiti bine ca nu am avut destuile aparate si nu avem personal calificat. E de dorit mai multe teste, dar dvs vreti sa insinuati ca avem mai multi infectati decat in realitate.

    Regretabil partizanat!
    Nu suntem noi cei mai buni, dar suntem in media acceptabila a Europei atat la teste cat si la infectati/decese.

  16. cat de penibili puteti fi cu fraza

    „Spre exemplu, la un milion de locuitori, Spania face 28.779 teste, Italia – 29.600, Germania – 24.738, SUA – 17.263, în timp ce România face doar 7.813 teste.”

    Dar sa nu citati Franta care are doar 7100!!!

    • Veșnica logică de baltă: hai sa ne gâdilam orgoliul, ca nu suntem ultimii. Cum era versul? Cei mai prosti din curtea scolii?
      Pun pariu ca și sud coreenii gândesc la fel ca balcanicii. /sarcasm

  17. Problema pusa de Dan e corecta . Ramane o enigma:
    Teste, cat mai multe teste! Ok,in numarul de teste pentru depistarea Covid ,cate sunt teste rapide si cate sunt teste de laborator ? Nu avem nicio raportare pe cele doua tipuri de teste. Ca sa nu mai spun ca exista si testul post mortem… Deci,Nu este clar !
    Il rugam pe domnul Dan Tapalaga sa faca cercetari ,i vestigatii jurnalistice ,complete si competente ! Is cam rapide, nu ?

  18. pina astazi dimineata, in Irlanda se testau numai persoanele care aveau doua simptome
    sau cu un simptom numai persoanele care lucreaza in zonele de risc (in spitale sau politisti)
    persoanele care au venit din China stau in carantina acasa
    persoanele bolnave stau in carantina acasa
    numai cazurile grave se duc la spital

    nu inteleg de ce e asa complicat in romania

  19. Autorului acestui ARTUICOL, SĂ-I FIE RUȘINE. E ușor să critici, dar foarte greu de realizat ceva în această problemă, din caza condițiilor „excelente”, create de PSD&ALDE, UDMR etc. REalizările președintelui în această nenorocire, depinde 80% și de concursul nostru, al locuitorilor din România, inclusiv a țiganilor, pardon romilor, arzăl-ar focu pe cel care le-a pus acest nume, care ne face de rușine-n întreaga lume..

  20. Distantarea sociala si igiena personala… au dat roade.Daca mesagerii OMS sesizau imediat riscul, daca italienii aplicau metoda din start…era cu totul alta situatie.Cel mai mult de invatat are U.E. care trebuie sa-si dezvolte mecanisme proprii eficiente de sesizare/alertare/masuri pentru a putea depista si anihila orice posibil focar.Sloganurile de 2 lei, indolenta si trufia olandeza etc trebuie să fie eliminate prin impunerea unor reguli clare de sustinere/ajutorare etc exact ca sistemul imunitar al unui organism. Acesta este idealul UE.

  21. Intr-adevar nu sunt precizari daca sunt teste rapide sau PCR. Nu am vazut diferentieri in statistici. Si daca sunt din cele pe care spaniolii le-au respins ca aveau rata de succes de 30% (se stie de unde sint) atunci chiar nu au relevanta. Dar ce este foarte interesant este ca sunt tari care raporteaza infectati si morti dar au 0 teste. Si cel mai bun exemplu (vezi pe Wordometer) este China. Are 0 teste si 82000 de infectati.

  22. cel mai corect sa se faca un milion de teste la zi. Hai ca se poate puiturosilor!
    Toata smecheria e ca daca a doua zi vine popa covidist sa CADELNITZEZE , a treia zi imediat trebe testat milionul precizat.
    Hai ca se poate,GURISTILOR.

  23. Aceste panarame nu testeaza normal,si eu simt la buzunar finca samsaresc testele cu 500 la suta adaos. FACETI presiuni, calcati picere,sa sa castig corect fara sa fiu sabotat.

  24. Mda, e un cliseu, a ajuns o obsesie, e nevoie doar de putina concentrare ca sa intelegi un lucru ESENTIAL: avand in vedere ca gradul de infectare este diferit, indicatorul SUFICIENTEI TESTARII NU ESTE NR DE TESTE LA MILION, CI RAPORTUL DINTRE NR DE TESTE REALIZATE SI NR DE CAZURI DESCOPERITE.
    Stiti cat este in Ro ? Vreo 12, adica un rezultat pozitiv la 12 teste. La fel si Germania.
    Stiti cat este in alte parti ?
    – SUA, Spania – aprox. 6
    – Italia – aprox. 9
    – Franta – 3
    – UK – sub 5
    – Olanda – 5
    – Elvetia – sub 10
    – Israel – aproape 20
    etc…

    Cine judeca si intelege putina statistica epidemiologica realizeaza ca nu are logica sa testezi „in gol”, in primul rand din motive de resurse.
    Repet, e un cliseu al carcotasilor „din tribune”, care ar trebui sa se uite la rezultate, asta insemnand in primul rand stabilizarea ratei deceselor, care vine ca urmare a stabilizarii ritmului de ocupare a paturilor de spital.
    Oare cand s-or satura toti fițosii de chibitareala de licean ?….

    PS: ce date nu i-au fost „reprosate” lui Iohannis : chiar si la nr de teste per milion suntem peste Franta si f aproape de UK…

    • Dle. Tapalaga, va admir. Nu o sa uit niciodata ca ati fost primul care ati dat alarma cu celebra ordonanta 13, cand erati la hotnews. Dar acum, in legatura cu testarile, de ce nu ati dat exemple si alte tari: Franta, Ungaria? Toate aceste tari au un numar de teste mai mic ca noi.
      Va dati seama? Franta. Deci cred ar trebui un pic mai mult echilibru in ceea ce spuneti si scrieti.

    • @rcp „Cine judeca si intelege putina statistica epidemiologica realizeaza ca nu are logica sa testezi „in gol”, in primul rand din motive de resurse.”
      rcp, tu cu siguranta nu intelegi logica testarii. testarea masiva dupa criterii adaptate diferitelor conditii este esentiala. sa-ti explic cu un exemplu: testarea periodica a personalului medical si a bolnavilor permite identificarea si stoparea imediata a focarelor in interiorul spitalelor. asta este o testare in „gol”, in cea mai mare parte, consuma multe resurse insa este vitala, pentru ca spitalele sunt puncte foarte vulnerabile. daca se facea mai de mult, se evitau cateva din focarele existente. acum a inceput sa se faca si sunt deja cateva spitale unde a fost oprita infectarea din timp. si mai sunt si alte astfel de exemple
      din fericire, realitatea este ca am evoluat destul de bine. sa nu uitam cate teste se puteau prelucra acum o luna si cate se pot prelucra acum. si probabil ca marirea capacitatii de testare va creste in continuare. in plus, stam intr-adevar foarte bine, avem foarte putine cazuri grave si decese. asta e realitatea, se putea mult mai rau. sa speram ca relaxarea care urmeaza (deja a cam inceput) nu va duce la o explozie de infectari

    • @bug Mai usor cu statistica pe scari. Testarea personalului medical nu este testare „in gol” pentru ca probabilitatea ca personalul medical sa fie infectat este substantial mai mare decat a unei populatii aleasa aleator de pe strada. Personalul medical intra in categoria celora pentru care exista suspiciuni rezonabile ca ar fi infectati cum sunt de exemplu si contactii celor pozitivi, si ei desigur ca trebuie sa fie testati, ceeace se si intampla. In rest majoritatea infectiilor in randul personalului medical se datoreaza mai putin lipsei testarii cat nerespectarii normelor de protectie impotriva virusului.

    • @mint_rubber ” Testarea personalului medical nu este testare „in gol” pentru ca probabilitatea ca personalul medical sa fie infectat este substantial mai mare decat a unei populatii aleasa aleator de pe strada.” – well, sunt foarte multe spitale unde DIN FERICIRE chiar se face in gol, nu au gasit niciun bolnav. deci chiar este „in gol”. si nu se testeaza o singura data, sunt testari periodice. asa ca ar fi bine sa te informezi putin inainte sa aberezi.

  25. Nu inteleg de ce n-a facut un tabel in care sa arate numarul de decese/milion de locuitori. Aveam de gand sa scriu un mesaj critic la adresa Presedintelui dar am verificat datele pentru tarile enumerate si clasamentul e aproape identic (doar Israel sta mai bine ca noi la decese/milion). Suntem putin peste media globala la decese, ceea ce e foarte bine.

    Ce ma deranjeaza totusi e ca insista prea mult cu laudele la adresa guvernului. Pe noi nu ne-a lovit asa rau din 2 motive:

    1)Nu avem multi turisti. La noi n-a apucat sa se raspandeasca virusul comunitar inainte sa apara oamenii la urgente pentru ca statistica e de partea noastra (suntem saraci, si asta ne-a ajutat de data asta). Din acest motiv a fost eficienta carantina fortata pentru romanii intorsi, ca daca aveam si noi orasele mari pline de turisti chinezi eram acum in situatia Italiei.
    2)Populatia s-a comportat exemplar. In afara de mici exceptii, oamenii au inteles si s-au conformat noii realitati.

  26. Stimată redacţie, textul dvs. conţine greşeli formale şi un citat incorect.

    Am urmărit conferinţa de presă. Iohannis a spus – şi îi dau dreptate – că „nu face sens”, sau, mai „pe româneşte”, că nu ar avea rost să se facă testări în masă.

    În ce ţară s-au făcut testări în masă? Desigur, testările se pot numera, însă numărul testărilor nu apare încă în statisticile „infectaţi – vindecaţi – carantinaţi – decedaţi”.

    O singură chestie m-a impresionat: calmul lu’ Iohannis după întrebările „investigative” a unor „jurnalişti”.

    • Cred ca luase ceva înainte….

    • Cu exceptia Rusiei care se intinde pe 2 continente, deci nu este chiar tara europeana, nu exista tari europene cu sute de mii de locuitori. Mai mult, Romania este pe locul 10 in Europa. In UE suntem pe locul 7. In ceea ce priveste tarile din jur, situatia e astfel: in Ungaria se testeaza mai putin, nu se publica informatii despre persoane, nu stiu nimic despre decese, nu se testeaza decedatii, deci nu e numar real de decese. In Bulgaria se testeaza putin, nu au o imagine clara a epidemiei si masurile de carantina sunt foarte dure. In Serbia se declara corect, fac multe teste, dar masurile sunt extrem de restrictive: inca de la inceput persoanelor peste 65 de ani li s-a interzis sa iasa, acum toata populatia este carantinata total dupa ora 17. In Moldova se testeaza foarte putin, nu se testeaza cei care mor acasa sau care nu sunt suspecti. Dintre toate tarile din regiune, Polonia este mai apropiata ca masuri de noi. Cehia si Estonia fac teste rapide cumulat cu PCR, deci nu poti compara, nu stii cate se fac. In ceea ce priveste mortalitatea, Slovenia si Estonia sunt pe primele locuri, Romania impartind vecinatatea fix cu Moldova si Ungaria unde nu se testeaza decedatii.
      Graficul lui Iohannis nu e cel mai complex, dar nu e incorect. Ce scrii tu, insa, e categoric fake news.

  27. Majoritatea tarilor de pe grafic au sute de milioane de locuitori. De ce ne tot comparam cu ele? Mai bine ne-am compara cu vecinii, stau mult mai bine ca noi. In Europa de Est, Romania e pe primul loc si la imbolnaviri, si la decese.
    Graficul KJ e de nivel gradinita cu scop electoral. Ar putea fi incadrat la fake news.

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/situatia-cazurilor-de-covid-19-in-tarile-vecine-romaniei-1295957

    • Corect!

    • „sute de milioane”, sau „corect !”, sunt usor de spus, da’ chiar astea sunt foarte fake news… Smechere, daca nu publici aici un tabel cu „sutele de milioane” din tari europene, sper ca recunosti ca e o singura concluzie, ok ?!

  28. Teste putine sau multe greu de spus avem specialiști aici sa clarifice acest aspect. Ce știu sigur statistic vorbind este ca dacă realitatea era alta am fi fost sufocați acum efectiv la AȚI și la numărul de decese indiferent de numarul de teste efectuate sau nu sau raporatate sau nu. Deci asta este situația acum nu știu mai departe ceva urma. Drept pentru care demersul g4media in conferința de presa de astăzi a fost o mare dezamagire asta ca sa ma exprim elegant….

  29. In Franta se fac ff putine teste asta e clar! La fel ca si faptul ca sunt peste 2 mil de cazuri de au ajuns sa aiba 22000 de morti! Un studiu ce poate fi gasit aici https://www.independent.co.uk/news/world/europe/france-lockdown-coronavirus-news-lives-saved-cases-deaths-a9479846.html?amp

    Estimeaza 60.000 morti din 14 mil de infectii. Recunoscut de guvernul francez. Adica 0.4% care este o medie zero pt copii, spre zero pt tineri si peste 1% pt batrani! Care noi il lasam afara sa se plimbe si pe copii ii tinem in casa!
    La noi probabil sunt intre 60.000 si 130.000 cazuri totale! Dar e veste buna ca e mult mai putin periculos decat se crede!

  30. Tarile care fac mai multe teste au mai putine decese? Nici vorba. Sa testezi asa, de-a proasta, oameni sanatosi sau cum? Propaganda. Rau am mai ajuns sa facem politica dintr-o tragedie.

    • @unu vezi raspunsul pe care l-am postat pentru @rcp. poate iti dai si tu seama de ce e bine „sa testezi asa, de-a proasta, oameni sanatosi”. asta daca nu esti chiar rcp. btw, de ce te deranjeaza testarea? chiar nu inteleg, nici macar nu e invaziva!

    • @bug Si tu uita-te la raspunsul pe care ti l-am dat mai sus. Testele costa, nu sunt gratis si blocheaza resurse, de aceia ele trebuie folosite cu chibzuinta doar pentru persoanele pentru care exista suspiciuni rezonabile ca ar putea fi infectate. Asa se procedeaza deocandata peste tot in lume, desigur raportat la numarul de rezultate positive / numarul de teste. Care este informatia pe care o castigam in plus daca testam o populatie aleasa aleator fata de populatia cu suspiciuni de infectare la un anumit moment in timp?

    • @unu aka rcp aka mint_rubber – ti-am raspuns si eu cap sec, unde ai vazut tu ca am zis sa „testam o populatie aleasa aleator” ?! ori nu vezi sa citesti ori nu intelegi ce citesti. pentru binele tau, sper ca varianta a doua, ca asta se mai repara …

  31. revin,aseara in direct n am sesizat ca tapalaga nu a dat exemplul frantei cu aprox 7-8000 de testari la 1 mil de locuitori!in cazul asta e si mai grav,ptr a l pune pe presedinte in dificultate a ales doar ce exemple i au convenit,foarte urat!precum am facut de cativa ani incoace,renuntand sa mai urmaresc ANTENA 3,ROMANIA TV,REALITATEA TV(de cand gusa a predat o psd-ului),TVR,STIRIPESURSE,EVZ,S.A.,de astazi voi inceta sa urmaresc si g4media(site al fostilor jurnalisti corecti,tapalaga si pantazzi)!va urez multa sanatate!

  32. Dezamagire totala referitor la modul ostentativ in cate s-a adresat Dan Tapalaga la adresa presedintelui.Dur, incrancenat, sever. Romania se situeaza si la testari peste medie, peste Ungaria,Bulgaria Ucraina SlovaciaSerbia,Grecoa Turcia,Cehia .Ce ai vrut sa demonstrezi Dane? Esti Gica Contra ca Ion Cristoiu? Sunt surprins si dezamagit pentru ca te urmarescde pe vremea Monicai Macovei.De cele mai multe ori te-am aprobat, dar acum te-ai dat pe fata cu PSD. Numai ei cer toata ziua testari cat mai multe. Vad ca guvernul se descurca si nuau altceva sa reproseze. Regret enorm ca ai trecut cu arme si bagaje de partealor Pacat!

  33. omule cere din proprie initiativa sa ti se retraga acreditareape motiv de PISHICHER.

    Asa iti mai speli din mizerie.

  34. O tampenie cu testarea in masa , probabil multi privati au cumparat teste si se vrea decontarea de stat pentru teste rapide , asa ca se imping bani in lobby . Sa presupunem ca nu lipsesc infectatii pentru ca nu se testeaza , dar ne lipsesc si cei din ATI si decesele .
    Au testat in Bucuresti , 600 in masa , zero infectati gasiti . Stam bine sau au fost testee de kkt ? Nu o sa stim niciodata , dar testarea a fost facuta degeaba . S-au mai sifonat niste bani .
    Sa presupunem ca avem 100000 de infectati , inseamna 5/1000 , adica cu 100.000 de teste cu rata de acuratete 50% o sa gasesti 250 de infectati , ceva mai ineficient decat ce se face cu cateva mii de teste .
    Mai e si tampenia cu testat tot sistemul medical si pacientii , alta sifonare . Testul facut ieri nu mai e valabil azi pentru ca ai mai avut pacienti , deci trebuie testat zilnic , tot . Cam 400000 de teste zilnic .

  35. Singurul indicator relevant îl reprezintă numărul de decese la mia de locuitori ( rata mortalității ). În plus, pentru a discerne între raportările denaturate în plus sau în minus, depinde de interese economice și politice, trebuie relevat și rata mortalității în anii din afara pandemiei.
    Pentru o imagine apropiată de realitate vedeți ce spune INSSE aici: https://insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/evenimente_demografice_in_anul_2018.pdf

    • Relevant la ce, la imunitatea populației ? Sigur nu e o realizare a guvernului numărul mic de morți, că doar nu a dat guvernul apă vie, toate țările din est au cazuri și morți puține, doar nu poți să tragi concluzia ca guvernele estice sunt mai bune !

  36. 1. Mulți supărați pe tonul agrediv al lui Tapalaga : așa trebuie să fie un jurnalist, nu să dea limbi în cur
    2. Comparațiile trebuie făcute cu țările din jur, nu are sens să ne comparăm cu Germania, Franta, Italia, Spania, SUA, pentru că nu are relevanță : bătrânii noștri sunt săraci și nu ies la restaurante și nu călătoresc, nu avem turism, posibil și reacția esticilor la virus să fie diferită
    3. Evident că singurul grafic relevant despre eficienta guvernului este cel al lui Tapalaga, cu numărul de testări la 1 milion, asta arată ce a făcut guvernul, că avem puțini morți nu e realizarea guvernului, este a noastră, a populației, poate avem imunitate bună, sau noroc, sau am stat în casă mai bine decât vesticii, că oricum nu ne place munca

  37. 1. Mulți supărați pe tonul agrediv al lui Tapalaga : așa trebuie să fie un jurnalist, nu să dea limbi în cur
    2. Comparațiile trebuie făcute cu țările din jur, nu are sens să ne comparăm cu Germania, Franta, Italia, Spania, SUA, pentru că nu are relevanță : bătrânii noștri sunt săraci și nu ies la restaurante și nu călătoresc, nu avem turism, posibil și reacția esticilor la virus să fie diferită
    3. Evident că singurul grafic relevant despre eficienta guvernului este cel al lui Tapalaga, cu numărul de testări la 1 milion, asta arată ce a făcut guvernul, că avem puțini morți nu e realizarea guvernului, este a noastră, a populației, poate avem imunitate bună, sau noroc, sau am stat în casă mai bine decât vesticii, că oricum nu ne place munca

  38. @Radulescu Marcel:
    La aşa întrebări TREBUIE să iei ceva!

    @Zigzag:
    România are o populaţie de ca. 19 milioane de oameni, Germania are o populaţie de ca. 83 de milioane de oameni – şi dumneavoastră scrieţi că „nu exista tari europene cu sute de mii de locuitori”?

    Am citit cu câteva minute înainte statistica pe „DER SPIEGEL”: infecţii confirmate – infecţii noi – decedaţi; nici un cuvânt despre numărul de testări. Fake news?

  39. catre redactie !!!

    Va cereti scuze? Imi acordati un drept la replica?
    Sunt azi 16k teste ( deci de 3 ori mai multe) dar nr de infectii e exact in media ultimei saptamani!!!
    Nu trebuia sa avem vreo 900 de infectati conform statisticianului vostru ?
    Aveti 2 optiuni:
    1. va cereti scuze si concediati „statisticianul”
    2. admiteti (tacit) ca nu mai faceti presa obiectiva bazate pe fapte/date ca pana acum

  40. Situaţia la zi (Worldometer.info – 29.04) a deceselor la milionul de locuitori ȋn Europa Centrală şi de Est: Slovenia – 43, Romania – 35, Macedonia – 34, Ungaria – 31, Moldova – 27, Cehia – 21, Bosnia/Hertegovina – 20, Serbia – 19, Polonia – 16, Croaţia – 16, Grecia – 13, Muntenegru – 11, Albania 9, Bulgaria – 9, Belarus – 9, Ucraina – 6, Slovacia – 4.

  41. Tapalaga se pricepe la statistici ca Iohannis la romana. Nu poate sa admita ca masurile au fost bune si cauta falii. Adevarul e ca au testat cat au putut, suficient se pare ca sa nu fim ca Franta.

  42. Romanii au inca obiceiul de a crede ca au facut treaba prost chiar si atunci cind au facut-o bine. In acest caz aveti dreptate dle Tapalaga sa cereti mai multe teste, dar atit:
    /
    1-comparatia cu state atit de puternice economic ca Germania, UK si chiar Franta, Italia e gresita. Ar trebui sa ne comparam cu tarile din fostul bloc comunist si sa tindem sa ajungem ca cele mentionate. Din simplul motiv ca nu avem aceleasi resurse. Dar in acest caz am facut mai bine decit statele dezvoltate, si la fel toate tarile fost comuniste.
    /
    2-in secolul XXI cel mai important indicator pt situatia in care ne aflam e nr. de morti. Si aici oricum ai lua-o, am reusit sa avem mai putini. Ca sa urmam exemplul lui KI dar pe nr.morti/1 milion locuitori: Romania 37, Polonia 17, Cehia 22, Serbia 20, Slovenia 44, Ungaria 32…Germania 79, Franta 373, UK 394, Spania 525, Italia 463, Olanda 280, Suedia 256…superbogatul stat NY 1212 !!!
    /
    3-nicaieri in lume nu se fac inca teste fara simptome pt oameni obisnuiti. Am vazut reportaje la Digi24 din Italia si Spania. O romanca din Italia spunea ca a fost confirmata pozitiv si a urmat tratament dar familiei ei nu i s-a facut testul iar ea a ramas sub tratament acasa. Din Canada si UK cunosc situatia direct si poti sa stai la coada, dar testul nu ti se face daca nu ai simptome sau nu esti contact direct. La posturile din SUA vezi la fel cum oamenii stau la triaj si pleaca fara a fi testati.
    /
    4-conteaza si ce teste se fac, cit de sigur e rezultatul. Din pacate nici unul nu e definitiv si arata doar situatia de moment. Interesant pt a afla unde sintem ar fi testele de anticorpi, dar in UK si Canada se spune ca inca nu dau rezultate concludente si de aceea nu se introduc.
    /
    Ca un comentariu final: peste tot in lume personalul medical se plinge ca nu are echipament, populatia ca nu se fac teste. la farmacii nu gasesti masti sau dezinfectanti. In plus, total inuman in secolul XXI si chiar remarcat de OMS, batrinii au fost lasati sa moara pe capete in azile, personalul medical a dezerat de acolo si spitalele au fost lasate libere pt. a-i primi pe ceilalti. In Romania se trateaza inca in spitale si asimptomaticii.
    Am luat obiceiul de a ne autoflagela mereu si trebuie sa incepem sa fim mai obiectivi si sa vedem si lucrurile bune.