G4Media.ro

Președintele Iohannis i-a chemat azi la Cotroceni pe liderii coaliției pentru o…

sursa foto: Presidency.ro

Președintele Iohannis i-a chemat azi la Cotroceni pe liderii coaliției pentru o ședință de lucru tema Planului Național de Redresare și Reziliență

Președintele Klaus Iohannis va avea miercuri, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 16:00, o ședință de lucru pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență, la care vor participa Ludovic Orban, Florin Cîțu, Dan Barna, Hunor Kelemen și Cristian Ghinea, potrivit unui anunț transmis de Administrația Prezidențială.

G4Media.ro a anunțat încă de marți, citând surse din cadrul coaliției, că președintele Klaus Iohannis va avea miercuri după-amiază o întâlnire cu liderii coaliției aflate la guvernare pentru a conveni forma finală a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), înainte ca documentul să fie pus în dezbatere publică.

PNRR este cadrul în care România va cheltui în următorii 5 ani cele aproape 30 de miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru relansarea economiei post-pandemie.

Partidele aflate la guvernare au negociat intens în ultimele săptămâni domeniile prioritare pentru finanțare și sumele care să fie alocate fiecăruia, concluzia, anunțată de ministrul Cristian Ghinea, fiind de a merge cu o alocare mai mare decât suma alocată României, probabil în jur de 135%, urmând ca, după discuțiile cu Comisia Europeană, proiectele neeligibile să fie eliminate.

Potrivit lui Ghinea, PNRR se axează cei șase piloni introduși de Parlamentul European:

1. Tranziție verde, șase componente: sistemul național de gestionare a apei; păduri (lupta cu tăierile ilegale de lemn) perdele forestiere și biodiversitate; managementul deșeurilor, colectare selectivă și economie circulară; transport feroviar și metrou (rămâne alocarea din decembrie: cel puțin 4,5 miliarde pentru căi ferate și metrou); valul renovării (va exista un fond pentru reabilitare energetică și seismică care va fi gestionat cu Ministerul Dezvoltării); energii regenerabile și eficiență energetică.

2. Transformare digitală, trei componente: cloud guvernamental și sisteme digitale interconectate (proiecte de actualizare digitală pentru companii și cetățeni; extinderea semnăturii digitale; operaționalizarea cărții electronice de identitate); digitalizarea educației; 5G.

3. Creștere inteligentă, sustenabilă și incluzivă, opt componente: reforma pensiilor; reforma companiilor de stat; sprijin pentru mediul de afaceri; România educată, învățământ dual; cercetare, dezvoltare, inovare; cercetarea și dezvoltarea infrastructurii de gaz; România creativă; transport rutier și autostrăzi.

4. Coeziune socială și teritorială, cinci componente: fond de reziliență pentru UAT-uri pentru dezvoltarea de proiecte în direcția țintelor din PNRR (digital și verde); fonduri pentru comunități sărace și rurale; infrastructură socială și cămine de bătrâni; România velo (scopul este includerea României în traseele velo europene); România atractivă (operaționalizarea organismelor de management al destinației).

5. Sănătate, reziliență economică, socială și instituțională, opt componente: vor fi două direcții de investiții la Sănătate (de acces la sănătate și infrastructură spitalicească); reziliență în situații de criză și campanie de vaccinare; garanția pentru comunitate, dezvoltarea de centre comunitare; infrastructură școlară și universitară; venitul minim de incluziune; formule de încurajare a formalizării muncii; reforma administrației publice; fonduri de reziliență pentru societatea civilă.

6. Social (copii, tineret), trei componente: Programul național pentru reducerea abandonului școlar; granturi pentru tineret și sport; Programul național pentru creșe.

Alocările prin ONRR asupra cărora partidele aflate la guvernare au căzut, de principiu, de acord:

  • pentru infrastructura de transport – 9 miliarde de euro (inclusiv pentru căi ferate și autostrăzi);
  • pentru mediu – 4 miliarde de euro (apa, canalizare, managementul deșeurilor, împăduriri);
  • pentru educație – 4 miliarde de euro (digitalizare, învățământ dual, cumpărarea a aproximativ 1.800 de autobuze școlare);
  • pentru digitalizare – 4 miliarde de euro;
  • pentru agricultură – 3 miliarde de euro (irigații și gestionarea apei);
  • fond de reziliență pentru primării pentru asigurarea cofinanțărilor pentru proiectele din localitățile care nu au bani – 4 miliarde de miliarde de euro;
  • pentru rețeaua de gaz – 600 de milioane de euro;
  • pentru mediul privat – 2,5 miliarde de euro;
  • pentru investiții prin Ministerul Energiei – 1,5 miliarde de euro;
  • pentri sănătate – 3 miliarde de euro, în special pentru construcția de spitale noi (au fost menționate proiecte precum cele de la Sibiu, Brașov și Focșani).

PNRR va fi trimis Comisiei Europene la jumătatea lunii viitoare, urmând ca după 1 mai Executivul comunitar să înceapă să analizeze planurile fiecăruia dintre cele 27 de state membre și să propună Consiliului UE o recomandare de aprobare sau respingere a planurilor individuale. Consiliul va vota apoi prin majoritate calificată fiecare plan în parte. Cel mai devreme acest proces se va finaliza în septembrie 2021, potrivit Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. De 4 luni incoace,
    Gura nu va tace!
    Bla, bla,bla.
    Si iar bla, bla bla.
    Nimic din Maretele si genialele idei de guvernare!
    Scapă Lenuța de puscarie,
    Pentru ca se prescrie,
    Si Voi tot intr-o poezie!

  2. Redactia: nu ati prezentat si care anume dintre atributiile prezidentiale il indreptatesc pe presedinte sa fie parte dintre decidentii in aceasta problema.

    Va rog dati niste trimiteri, sa ma lamuresc si eu. Preferabil din Constitutie.

    • Și dvs. acuma… vă legați de niște chichițe pur teoretice!

    • @George: corect. Dar una-i „consultare”, alta e „sedinta de lucru”!

      Cand consulti, nu esti parte din decizia alora pe care ii consulti. Ori e decizia ta si atunci doar culegi opinii de la cei pe care ii consulti, fie decizia e a lor iar tu ceri doar o informare. In niciunul din cazuri nu se preteaza o sedinta de lucru. Poate o sesiune de consultari.

      Deci, redactia, corectati exprimarea va rog, daca e vorba despre o sesiune de informare!

    • E vorba de multe miliarde de euro de cheltuit in urmatorii ani si trebuie sa apara in poza si el.

  3. Unii ne vorbesc despre frumoasele proiecte de Redresare si Rezilienta iar altii ne fura si talharesc de ne usuca.

  4. Bai fratele meu, daca asta nu program de stanga nu stiu ce sa mai zic …

    • Aveți dreptate, că este program de stânga, dar care se adresează celor bogați și superbogati, cei vulnerabili vor fi DECIMAȚI, pierderi colaterale cum se spune.

    • Asta e schema trasata de UE in privinta acestor planuri, sunt stabilite de la bun inceput anumite procente per capitole. Si se incearca impingerea in fata a reformarii anumitor sisteme publice prin digitalizare, sprijinirea asa numite tranziții verzi, sprijin pentru diverse sisteme sociale cu probleme. Am mai incercat anul trecut sa bagam in acest program milioane de km de betoane (au trimis liberalii o lista cu cateva mii de autostrazi, drumuri expres, judetene, comunale si podeturi) si ne-au dat aia din UE cu el in cap.

      Dar, atentie: programul PNRR e un sprijin suplimentar fara de fondurile europene „clasice”, care merg inainte ca pana acum. Pana in 2028 avem si acolo cateva zeci de miliarde de euro. Acolo ar trebui bagate la greu investitiile de infrastructura, PNRR e pentru altceva.

  5. KlauSS și ai lui vor rezilia și redresa colonia Romanica, dar de mulți trăitori în această colonie se va alege praful, ce a fost în perioada 1996-2000, și în perioada basesciană, multora li-i se va părea o nimica toată, în comparație cu ce vor suferi în această guvernare. Cu regret le spun, că își cam merită soarta.

  6. A310 alias sandokan … cum zici acolo in comentariul tau ? … ‘mulți trăitori’ ?!? … haha … iar ai uitat ca nu esti pe pagina sputnik !

    • @Ela spune-mi si mie ce fumezi, vreau si eu.

    • Măi Ela, spre știința dvs., nu am nimic în comun cu Domnul Sandokan, dar din ce îmi spun cei cu care țin legatura din Romanica, îmi spun că prețurile la alimente, carburanți și energie electrică, au crescut cam cu 20% Oricum le doresc tuturor SĂ TRĂIASCĂ BINE. Și tot spre știința dvs., vă spun că nu am avut ocazia să ajung vreodată în Rusia sau URSS, dar se pare că nu realizați, ce reprezintă cu adevărat cel de-al 4 lea REICH.

    • „se pare că nu realizați, ce reprezintă cu adevărat cel de-al 4 lea REICH”

      Va referiti la Rusia sau la China? Vorbiti mai clar, sa intealeaga tot poporul.