G4Media.ro

Președintele Iohannis a promulgat legea consumatorului vulnerabil

Foto: Pixabay

Președintele Iohannis a promulgat legea consumatorului vulnerabil

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Parlamentarii au votat legea la începutul lunii și au stabilit ca prevederile să se aplice de la 1 noiembrie 2021.

Legea prevede creșterea venitului mediu lunar până la care se acordă ajutorul de încălzire de la 810 la 1.386 lei/persoană în cazul familiei și de la 1.445 la 2.053 lei în cazul persoanei singure.

Totodată, au fost adoptate amendamente şi cu privire la valoarea de referinţă (nivelul maxim al ajutorului pentru încălzirea locuinței aferent unei luni) în funcţie de sistemul de încălzire utilizat. Dacă în textul iniţial se ofereau 250 lei pe lună pentru gaze naturale, 500 de lei pe lună pentru energie electrică şi 160 lei pe lună pentru combustibili solizi sau petrolieri, un amendament adoptat măreşte sumele la 375 lei, 650 de lei, respectiv 320 lei.

În plus, în situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei pe lună, față de propunerea inițială de 50 lei pe lună.

Între 1 şi 5 milioane de oameni vor beneficia

Între 1 şi 5 milioane de oameni vor beneficia de suport din partea statului odată ce Legea consumatorului vulnerabil va intra în vigoare, spunea, la Digi24, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„Legea va avea două componente. Una, de subvenție la factură, în funcție de consumul de energie pe care și-l asumă consumatorul, se va face diferit, în funcție de prețul de referință pentru diferitele tipuri de energie – energie electrică, termică, gaz sau combustibil solid. În același timp, va exista un supliment, care se va acorda pe toată perioada în care consumatorul accesează surse de energie”, a declarat ministrul muncii.

Consumatorul vulnerabil trebuie să se adreseze Primăriei pentru a obține aceste facilități.

„Pentru un pensionar cu o pensie minimă în momentul de față, dacă pentru sezonul rece, sprijinul la factura de energie era de aproximativ 100 de lei, acum, pe noua lege a consumatorului vulnerabil, sprijinul va fi de aproximativ 600 de lei în perioada sezonului rece plus extrasezon, prin cele două tipuri de sprijin: subvenție și supliment”, a precizat Raluca Turcan.

„Atenție, subvenția se decontează în prețul facturii (factura vine deja redusă – n.r.) și se aplică invers proporțional, în funcție de nivelul veniturilor. Inclusiv nivelul veniturilor pentru care oamenii au acces la acest sprijin a crescut de la 800 de lei la 810 lei pe membru de familie și de la 1.042 la 1.450 pentru o persoană singură, deci crește și sprijinul financiar, și plaja de oameni care pot accesa acest sprijin din partea statului”, a mai menționat Raluca Turcan.

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că, dacă Parlamentul nu va aproba într-o săptămână legea consumatorului vulnerabil, va solicita în Biroul Politic Naţional al PNL să-şi asume el, la Guvern, răspunderea pentru această lege, transmite Agerpres.

„În perioada următoare trebuie să aprobăm legea consumatorului vulnerabil şi vă spun că, dacă Parlamentul României nu o aprobă într-o săptămână, voi cere în Biroul Politic Naţional al PNL să pot să-mi asum eu răspunderea, de la Guvern, pentru această lege, pentru că văd că se tot ţin BPR-uri pe la 11 noaptea, 12 noaptea, dar niciodată nu se ţin pentru legea consumatorului vulnerabil, se ţin pentru altceva”, a afirmat Cîţu. (Foto: Pixabay)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Nu se intelege nimic despre cum functioneaza.

  2. Si eu credeam ca-l doare de procurori!
    Discretionar!
    Fara valoare!
    Devii procuror!
    Inscri-te acum in PNL!
    Si vei fi primit gratuit in Parchet!

    Reclama publicitara!
    Ce credeati?

  3. De parca primarului ii pasa de ceva daca nu e vorba de banii lui. Săraku sa fie multumit si sa-l mai voteze ca sa mai „beneeficieze”. Nu-l voteaza?: ghinioon

  4. Bine ca ajutam asistatii sociali care „muncesc” pe salariul minim si iau restul in mana. Numai prostii lucreaza pe carte de munca in Romania.

  5. PRAF, ZERO !

    SINGURUL PROIECT PENTRU romania AL „CONDUCATORILOR” ESTE:
    „SCAPAM TOTI , RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”

    JAFUL CONTINUA !

  6. Traiasca asistatii sociali si specialii! Restul mars la munca ca sa platiti impozitele, taxele si consumul tuturor.

    • PRIVILEGIILE SPECIALILOR CRESC NECONTENIT, POATE CHIAR LUNA DE LUNA.
      SA FACA FATA SCUMPIRILOR !

  7. Puie mnl, puie msd, uuie mdmr, iuie mohannis 😈
    Parca ieri dădea Ceaușescu 10 lei la studenți, să aibă de-o bere…
    E grav ! Muhaiale astea de conduc țara, nici măcar nu-și dau seama cât de penibile sunt.

  8. Ia să nu mai meargă nimeni la muncă deloc dacă se poate sta acasă și să primești bani de la stat pentru toate cheltuielile casnice! Sau să nu mai plătească impozite cei care muncesc. Adică, unii cum pot să nu plătească niciun fel de taxe? Slab e românul că nu înțelege că dacă el nu plătește taxe, ei nu au cu ce face pomeni electorale. Dacă ne-am uni cu toții și nu am mai plăti taxe, atunci ar fi cel mai evident cine e conducătorul real al unui stat : cel care muncește . Noi muncim, iar ei sunt buni cu asistații sociali pe banii noștri.