G4Media.ro

Președintele Iohannis a convocat Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru 4…

Președintele Iohannis a convocat Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru 4 septembrie

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a fost convocat de președintele Klaus Iohannis pentru data de 4 sepembrie ”întrucât nu toți membrii Consiliului au fost de acord cu avizarea propunerilor de rectificare” se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Comunicatul integral: 

Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării a inițiat procedurile pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului referitoare la rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, cu acordul individual al membrilor Consiliului, notificând în acest sens și Ministerul Finanțelor Publice în data de 21 august a.c.

Conform art. 6 alin. (3) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului este nevoie de consensul membrilor acestuia.

Întrucât nu toți membrii Consiliului au fost de acord cu avizarea propunerilor de rectificare, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru data de marți, 4 septembrie a.c., ora 13:00, având înscrisă pe Ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.

Secretariatul CSAT a respectat procedurile de lucru ale Consiliului, stabilite prin legea și regulamentul de organizare și funcționare.

Joi, premierul Viorica Dăncilă l-a acuzat pe Klaus Iohannis că ”nu a avut deschiderea sau poate nu a avut timp” să convoace CSAT, punând astfel bețe în roate rectificării bugetare.

“Rectificarea bugetară este unul dintre cele mai importante proiecte ale Guvernului, care ar fi trebuit să fie adoptat în cadrul şedinţei de astăzi. Din păcate, preşedintele României nu a găsit deschiderea sau, poate, nu a avut timp să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru analizarea şi avizarea primei rectificări bugetare din acest an, deşi proiectul se află în dezbatere publică încă de pe data de 6 august. În aceste condiţii, Guvernul a luat decizia de a cere preşedintelui României convocarea în regim de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”, a declarat Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern de joi.

G4Media.ro a scris miercuri, citând surse politice, că CSAT nu va fi, cel mai probabil, convocat săptămâna aceasta, în ciuda solicitării guvernului pentru o ședință în regim de urgență.

Potrivit surselor citate, în acel moment era în derulare procedura de obținere a avizului pentru rectificarea bugetară de la fiecare membru CSAT în parte, motiv pentru care nu se pune problema convocării unei ședințe a Consiliului.

Întrebată când va fi convocată o ședință a CSAT, Administrația Prezidențială a transmis G4Media.ro că marți a anunțat că, în prezent, Secretariatul CSAT întreprinde diligenţele necesare în vederea obţinerii acordului individual al membrilor Consiliului pentru emiterea unei hotărâri de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării referitoare la propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018.

Guvernul a anunțat miercuri dimineață că a trimis marți seară președintelui României solicitarea de convocare în regim de urgență a ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării în vederea analizării și avizării propunerilor de rectificare a bugetelor instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, cuprinse în proiectul primei rectificări a bugetului de stat pe anul 2018.

Potrivit surselor G4Media.ro, solicitarea a fost semnată de doar patru dintre cei șase miniștri membri CSAT (Dănuț Andrușcă de la Economie, Carmen Dan de la Interne, Mihai Fifor de la Apărare și Eugen Teodorovici de la Finanțe.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat marți, la Parlament, că Guvernul va face săptămâna viitoare rectificarea bugetară, indiferent dacă până atunci va exista sau nu un aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Din punctul meu de vedere, poate să fie fără acest aviz, pentru că nu scrie nicăieri în lege, dar s-a mers pe o cutumă (…) Anul viitor sper să nu mai avem nevoie de un astfel de aviz”, a susținut Eugen Teodorovici.

Declarația sa vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a refuzat convocarea CSAT pentru a aviza rectificarea, declarându-se nemulțumit de tăierea masivă a bugetului Administrației Prezidențiale. Șeful statului a transmis tot marți că a optat pentru o metodă alternativă de obținere a avizului CSAT: nu într-o ședință a instituției, ci prin semnătura individuală a fiecărui membru.

“În prezent, Secretariatul CSAT întreprinde diligenţele necesare în vederea obţinerii acordului individual al membrilor Consiliului pentru emiterea unei hotărâri de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării referitoare la propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Pe 7 august, președintele Klaus Iohannis a lansat, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, o serie de critici dure la adresa Guvernului și a lui Liviu Dragnea în urma anunțului că bugetul Administrației Prezidențiale va fi diminuat cu peste 11 milioane de lei. Șeful statului consideră rectificarea negativă a bugetului Administrației ”o încălcare grosolană și o încercare de a bloca activitatea unei instituții fundamentale a statului român” (detalii aici).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Ca de obicei, cine i-a scris textul citit de vasilica (dragnea?) habar nu are nici de legi nici de proceduri, de nimic.
    Cat despre vasilica, pana si omul de paie din „Vrajitorul din Oz” avea mai mult creier decat ea.
    De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.

  2. Poate in acest fel va intelege mai bine si presedentia cu cine are de-a face si va fi obligata sa intre in ringul de lupta. Prima repriza… numirea unui nou prim-„sinistru”. Ce se va intampla? Si regulat si cu banii luati cred ca e prea mult chiar si pentru o planta…

  3. Din gradinita / din oclul primar: „nu -mi sttric eu vacanta pt voi”, „na, sa va intre apa in cizme” (cine nu stie bancul sa-mi lase mesaj).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.