G4Media.ro

Klaus Iohannis acuză Guvernul și pe Liviu Dragnea de sabotaj bugetar și…

Klaus Iohannis acuză Guvernul și pe Liviu Dragnea de sabotaj bugetar și de folosirea banilor publici pentru șantaj politic

Președintele Klaus Iohannis a lansat marți, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, o serie de critici dure la adresa Guvernului și a lui Liviu Dragnea în urma anunțului că bugetul Administrației Prezidențiale va fi diminuat cu peste 11 milioane de lei. Șeful statului consideră rectificarea negativă a bugetului Administrației ”o încălcare grosolană și o încercare de a bloca activitatea unei instituții fundamentale a statului român”.

”Președintele României consideră că rectificarea bugetară anunțată reprezintă o încălcare grosolană și o încercare de a bloca, prin constrângeri bugetare, activitatea unei instituții fundamentale. Consecințele sunt grave asupra acțiunilor președintelui României și, implicit, a reprezentării statului român. După ce în repetate rânduri, actuala majoritate parlamentară a încercat să amputeze prerogativele președintelui României, acum Guvernul apelează la această formă de sabotaj bugetar. Indiferent ce cred decidenții politici aflați la guvernare, aici nu este vorba despre Klaus Iohannis, aici este vorba despre statul român, dar și despre cetățenii săi”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui.

Dobrovolschi a explicat că la nivelul Adminsitrației Prezidențiale s-a aflat săptămâna trecută ”din declarațiile premierului, și ulterior dintr-un document publicat pe site-ul Guvernului”, că instituția figurează pe o listă în care se regăsesc instituțiile statului care vor avea rectificare negativă de peste 10 milioane de lei.

Ea a precizat că Ministerul Finanțelor a informat inițial că bugetul Administrației va fi diminuat cu 2,8 milioane de lei, dar că vinerea trecută tăierea a ajuns, de fapt, la peste 11 milioane.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că a fost transmisă Guvernului o adresă prin care este explicat clar faptul că o tăiere de peste 11 milioane de lei, adică 19% din bugetul Administrației Prezidențiale, ar bloca efectiv activitatea în acest an, dar că Executivul a ignorat toate aceste avertismente.

”Avem astfel dovada clară că reducerea bugetului Administrației Prezidențiale este o decizie arbitrară, bazată pe rațiuni strict politice. În aceste condiții, Guvernul îl împiedică pe Președintele României să își ducă la îndeplinire exercitarea atribuțiilor sale constituționale (…) Stabilirea bugetului fiecărei instituții intră în competența Guvernului, dar Guvernul nu poate afecta prin deciziile sale funcționarea niciunei instituții a statului. Procedând în acest mod fel, Guvernul ar utiliza practic finanțele publice ca pe un instrument politic”, a subliniat Mădălina Dobrovolschi.

Ea a mai spus că în contextul unei rectificări negative de o asemenea anvergură, România nu va putea sa fie reprezentată și nu va putea să își onoreze angajamentele internaționale asumate, cum ar fi găzduirea și organizarea Summitului Inițiativei celor 3 Mări și evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

”Menționez că Summitul din acest an este un eveniment de o anvergură deosebită, care presupune participarea a 12 şefi de stat din Europa Centrală şi de Sud-Est, a Președintelui Comisiei Europene, a unor invitați de nivel înalt din Statele Unite și din conducerea instituțiilor finaciare europene și internaționale. El presupune și organizarea primei ediții a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări, cu peste 600 de participanți – oameni de afaceri și oficiali din cele 12 state ale Inițiativei, din restul Uniunii Europene și din SUA, din Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Balcanii de Vest, precum și reprezentanți ai unor think-tank-uri renumite pentru componenta de dezbateri a Forumului”, a explicat purtătorul de cuvânt.

”Partenerii externi ai României vor afla astfel că Guvernul blochează angajamentele internaționale ale țării noastre”, a mai adăugat.

Dobrovolschi a mai spus că argumentul invocat public de Liviu Dragnea pentru justificarea acestei reduceri semnificative de buget este unul complet fals și că președintele PSD induce cu bună știință opinia publică în eroare, susținând că Administrația Prezidențială a cheltuit doar o parte din acești bani alocați.

”Administraţia Prezidenţială va avea dificultăţi majore în a-şi onora obligaţiile contractuale aflate în derulare şi a susţine activitatea instituţiei în semestrul II al anului 2018, achiziţiile necesare pentru activităţile oficiale fiind imposibil de realizat la nivelul care a fost planificat. Totodată, există riscul ca Administraţia  Prezidenţială să fie acţionată în judecată de furnizorii şi prestatorii care nu vor putea fi plătiţi conform contractelor care sunt în desfășurare. Guvernul vine acum cu un artificiu și sugereaza că Administrația Prezidentiala poate angaja cheltuieli pe credit. Doar ca menținerea creditelor de angajament în bugetul Administrației Prezidențiale în cuantum mai mare este irelevantă atât timp cât creditele bugetare sunt reduse.  Instituția, în lipsa bugetului necesar, se afla în imposibilitatea de a plăti eventuale prestaţii viitoare angajate”, a explicat ea.

”Blocarea activității Președintelui României de către Guvern, prin măsuri precum rectificarea bugetară negativă, este de natură să afecteze buna funcționare a statului (…) Situația generată de către Guvern prin această propunere de rectificare negativă este una extrem de gravă și creează premisele ca Președintele României să nu își poată desfășura activitatea și exercita atribuțiile de reprezentare a statului, fiind încălcate prevederile art. 6 din Legea 47/1994, dar și principiul colaborării loiale între puterile statului”, a conchis Purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat joi, 2 august, o rectificare bugetară pe care a calificat-o ”pozitivă”. Potrivit unei planșe prezentate de guvern, vor pierde bani serviciile secrete (SRI, SIE, STS) și mai multe ministere, printre care Dezvoltarea, Mediul, Economia, Energia, Externele și Cercetarea, dar și Administrația Prezidențială.

Şeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara la Antena 3, că preşedintele Klaus Iohannis ar fi ţipat la prim-ministrul Viorica Dăncilă, în timpul discuţiei telefonice despre numirea unui interimar, deoarece era nemulţumit de rectificarea bugetară.

„Iohannis a fost informat pe surse – de către nişte securişti din Guvern sau habar n-am de cine – că doamna prim-ministru, prin decizie, a numit un premier interimar. Dar doamna premier mi-a spus foarte limpede că principalul motiv de supărare şi faptul că a ţipat de nenumărate ori la telefon la dumneaei era rectificarea bugetară. (…) Nu înseamnă că s-a intimidat doamna prim-ministru, dar nici nu era ceva foarte nou, s-a mai întâmplat aşa şi când au avut discuţia despre vizita din Israel – aceeaşi atitudine şi aceeaşi tonalitate. A spus că o să transmită la Departamentul de Stat şi la Bruxelles că nu mai are bani să meargă la NATO, că nu mai are bani să meargă la Consiliul European. Adică, numai prostii”, a precizat Dragnea, la Antena 3.

El a adăugat că în cazul rectificării bugetare de la Administraţia Prezidenţială şi de la alte instituţii s-a aplicat principiul reducerii, în raport cu suma cheltuită în primul semestru.

„Administraţie prezidenţială a primit în 2018, prin Legea bugetului de stat, 57 de milioane de lei, a cheltuit în primul semestru 22 de milioane de lei. Nu i s-au pus 44 de milioane de lei, adică 22 ori 2, ci 46, urmând că dacă va apărea o vizită urgentă sau o investiţie uriaşă, planetară, pe care trebuie să o facă Iohannis la Cotroceni, există rezervă la Guvern, ca să compenseze. S-au făcut tăieri la mai multe instituţii, şi la Senat, şi la Camera Deputaţilor, şi la cele patru servicii şi la unele ministere care până la jumătatea anului nu au cheltuit cel puţin jumătate din bugetul pe care l-au avut alocat”, a spus Dragnea.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Blocarea instituției prezidențiale înaltă trădare, arestarea de urgență a întregului guvern și dizolvarea parlamentului pt înaltă trădare și atentat la siguranța națională.

 2. Dormi cum ti-ai asternut, de cind ti se sugereaza sa devii mai vocal, sa incurajezi prostimea sa devina mai atenta la ce face parlamentul puutred de corupt …
  Ai fost cel mai mic rau, data viitoare imi doresc un altfel de presedinte nu un blatist

 3. Material în ajutorului cui studiaza dupa sheruiri ce grupuri Fbk Iohannis sunt cu Iohannis!

 4. Vrei si tu in concediu, asa-i? Da’ cu banutii de pe casele alea, rezolvam si noi?

 5. si va privi in continuare cu deosebita atentie si ingrijorare …
  asta e politica PSD, ti-am dat bani : taci, nu taci : iti iau bani
  s-a vazut in nenumarate situatii/comentarii ale hotilor de la putere, cum amenintau si cerea „ciocu’ mic” ca au dat salarii/pensii

 6. Bravo dle Iohannis… cand ti-au taiat din responsabilitati nu ai fost atat de vehement, poate te-ai bucurat: mai mult concediu. Acu’ ca ti-au taiat din bani sari de in sus de suparare…

 7. Cum s-o fi descurcat Basescu cu un buget sub 22 de milioane , iar lui johannos nu-i ajung 47 de milioane .
  Constat ca a inceput sa „oracaie” , de ce trebuie noi sa ii platim luxul si deplasarile la Sibiu .
  Aveti cumva idee cat a fost devizul pentru vila Lac2 , sa nu mai pomenesc de terenul de tenis si multe alte excentricitati , care i-au fost indeplinite , celui cu multe imobile achizitionate din meditatii .

 8. Stilul lui Dragnea !
  De la cretinisme disperate cum ar fi conceperea de plangeri privind tradarea de tara si pana la taierea de bani necesari pt utilitati, asa intelege arendasul penal Dinti de Grebla lupta politica !

  PS. Si-o sa continue pt ca baiatul de pravalie Ochi de Peste Mort combina frica si furia deopotriva cu marlania ! 😉

  • Este inca o dovada de comportament discretionar, de vataf de Teleorman, care nu are nimic de-a face cu interesul national. dragnea arata din nou ca este un infractor periculos care este in stare sa calce in picioare o tara intreaga pentru a scapa de puscarie si pentru ambitiile sale de parvenire, S-a razbunat pe cei care I-au fost apropiati si acoliti, Grindeanu si Tudose, acum se razbuna pe Iohannis.

 9. Astept admin prezidentiala sa organizeze o strangere de fonduri pe fb 🙂

 10. Mai stiu pe unul la Constanta care a taiat bugetul unei institutii de stat, Centrul Militar Constanta de li s-au taiat curentul. Acum executa 5 inchisoare ptr asta. Cine are urechi sa auda, nu e de joaca.

 11. Curat murdar!
  Daca n-ai facut CSAT-uri la timp!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.